Tänder och graviditet

Kan graviditet påverka tänderna? Ja, det kan det faktiskt! Här förklarar vi hur det hänger ihop, vad du ska tänka på och hur munnen påverkas av att du är gravid.

Tänder och graviditet


Är du gravid? Grattis! Visste du att en graviditet även kan påverka din tandhälsa? Här får du enkla råd om tänder och graviditet, och tandvård under graviditeten.

Om du drabbats av illamående under din graviditet kan det underlätta att äta många små mål istället för färre större mål, och självklart ska du göra det som känns bäst för dig! För tändernas skull kan det vara bra att undvika att äta sådant som innehåller mycket socker.

Äter du mer än 5-6 gånger/dag hinner inte saliven med att återställa balansen (pH) i munnen vilket kan leda till hål (karies), men du kan hjälpa munnen och tänderna på traven genom att äta xylitol-innehållande tuggummi efter varje måltid.

Blödande tandkött

När du är gravid är det mycket som händer i kroppen på grund av alla hormoner. Dessa påverkar även ditt tandkött som under graviditeten kan bli lättblödande, mörkrött och svullet (graviditetsgingivit). Tandköttet är under denna period även extra känsligt för inflammationer.

Gravid och tandvärk

Vet du med dig att du är flitig med tandborsten och tandtråden så kan du vara lugn då svullnaden och den ökade blödningen försvinner så snart barnet är fött. Är du däremot osäker på om inflammationen beror på hormoner eller bakterier så kan du boka en tid hos någon av våra tandläkare och/eller tandhygienister.

Boka din nästa tandtid direkt online

Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Boka en tid som passar dig via vår onlinebokning. Du kan själv välja behandlare, klinik, dag och tid. Varmt välkommen!

Boka en tid

Vanliga frågor

Kan man besöka tandvården när man är gravid?
Det är inga problem att besöka tandvården när man är gravid. Det enda vi vill är att ni berättar det för tandläkaren eller tandhygienisten vid besöket.
Påverkas tänder och tandkött under en graviditet?
Det är väldigt individuellt men en graviditet kan medföra större risk för tandköttsinflammation i och med ökade hormoner i kroppen samt större risk för karies (hål i tänderna) då kostvanorna kan förändras.
Bör man tänka på något extra med munhygienen när man är gravid?
Nej, inget ytterligare bör tänkas på när man är gravid. Att borsta dina tänder morgon och kväll samt använda tandtråd dagligen är det viktigaste för att ha en frisk mun.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Munhälsa och graviditet
Hej! Igår kväll i samband med matintag främre kanten av min första höger molar tand gick sönder och det saknas en liten del vid kanten. Jag behöver göra en fyllning på den ytan. Jag är gravid i V 25 och undrar om det är okej att göra fyllning under graviditeten eller ska jag vänta?
Hej och tack för din fråga.
Ja, det är okey att laga tanden under graviditeten.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-05

Hej,

Jag har tändont sem är inte stark, men det gör lite ont varje gången som jag äter. Jag är i början av graviditet, är det säkert att gå till tandläkaren?
Hej Tereza, tack för din fråga. Du bör kolla det innan det blir mer besvärligt. Det är säkert att gå till tandläkare och få behandling fast man är gravid.


Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-06

Hej,

Kan en jättetidig graviditet (är endast i v. 5) trigga igång smärta i visdomständer? Jag brukar få ont då och då eftersom visdomstanden är på väg att bryta igenom, men den här gången är smärtan mycket värre än vad den brukar vara. Borstar på corsodyl två gånger per dag men det blir ändå inte bättre. Är det värt att söka akut för eller ska jag avvakta lite till?
Hej, nej, det brukar inte vara något samband mellan graviditet och besvär från visdomständerna. Du berättar att tanden är på väg upp så det kan bli inflammation om matrester samlas under tandköttet. Att du håller rent är bra men om det blir kraftig svullnad, feber, ont för att svälja etc måste du söka akut tandvård och inte vänta så länge. Corsodyl ska helst bara använda under en vecka period inte mer.
Lycka till.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-16

Hej

Har försökt leta efter svar överallt men hittar inget. Är det OK att använda tandkrämen paradontax under graviditet?
Hej
Enligt tillverkare förväntas Paradontax vara lämplig för gravida och ammande, men den här konsumentgruppen bör rådfråga läkare för att bekräfta lämpligheten.
Reflektera kring detta när du träffar läkare på din mödravårdscentral då alla vi har olika hälsoförutsättningar.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-13

Hej!

Jag är gravid nu, och har jätte ont i tanden!

Jag är jätte rädd och gå till tandläkaren, och därför har jag jätte trasig o dålig tänder!
Med min första graviditet gick sönder jätte mycket mina tänder!
Jag vet att man får inte vänta så längre men jag var rädd och hade inte råd gå till tandläkaren!
Men nu jag måste göra nåt, har jätte ont 😔

Jag är rädd därför också att vad ska ni tycka hur ser ut mina tänder 😔
Det gick sönder innan två år en tand och jag vart i Ungern och dom lagade den, men jag har jätte ont den tanden hela tiden!
Och efter den tanden har jag en jätte trasig tand som måste tas bort 😔
Men kan jag få hjälp nu från er?
Hej
Det låter som att du har ett omfattande tandvårdsbehov. Boka en tid snarast och tala gärna om för din tandläkare om att du känner dig tandvårdsrädd och vad är det som behagar dig vid dina tandvårdsbesök så dina behandlingar kan anpassas utifrån dina förutsättningar. Viktigast nu är att börja med smärtbefria dig och åtgärda tänderna som du har ont av. Därefter kan du tillsammans med din tandläkare göra en terapiplanering och börja behandla de tänder som är mest akuta tills du är klarbehandlad. Vi tar gärna emot dig även om du känner dig tandvårdsrädd. Vårt mål är att kunna hjälpa alla patienter genom att ge individuellt anpassad tandvård med kvalitet och omtanke. Ingen döms för den tandvårdsbehovet han/hon har. Vi finns till för att kunna hjälpa folk med att få god munhälsa och bibehålla god resultat. Du är hjärtligt välkommen att boka hos oss.
Hoppas vi ses snart.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15

Hej!
Jag är gravid,jag har inte varit his tandläkare innan jag blev gravid,mina tänderna är inte frisk!
Men idag en tand gick sönder! Vad kan jag göra? 😞
Hej
jag tycker du skall ta kontakt med en tandläkare för en undersökning och få hjälp med att åtgärda din trasiga tand.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Hej!

Under min graviditet blev mitt tandkött och tänder väldigt känsliga. I nedre käken på en hörntand har tandköttet åkt ner och tandhalsen börjat blottats. Har inga problem med tanden förutom att den missfärgats.. tandhalsen ser gul/grå ut. Och jag undrar nu om man kan göra något åt det? Och vad det skulle kosta? Kan man bleka bort det? Är tjugofyra år och har aldrig haft hål eller blekt mina tänder tidigare..
Hej

Det låter som du har lite tandsten. Detta kan du gå till hygienist och ta bort. Kostar mellan 600-1200 kr beroende på hur mycket tandsten du har.
Att bleka kostar ca 3000 kr

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-03

Hej vilka smärtstillande o inflammationshämmande får jag lov o ta mot tandvärk är gravid i 12e veckan och kan inte gå till tandläkaren förens om några dagar
Hej, läkemedelsverket rekommenderar minsta möjliga intag av läkemedel under graviditet. Paracetamol tex Alvedon bör du använda som förstahandsval vid värk. Anti-inflammatoriskt så som tex ipren ska helst ej tas över huvudtaget i möjligaste mån. Under de sista 3 månaderna av din graviditet så ska du absolut helt försöka undvika anti-inflammatoriska läkemedel. Vid osäkerhet bör du diskutera detta vidare med din mödravårdscentral. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-07

Hej,jag har problem med tändärna och har mycket ont,men jag ammar just nu och jag ved inte kan jag använda anestezi eller nej?MVH Kyamuran Tayfun
Hej. Du kan använda anestesi även om du ammar.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag är gravid i vecka 35 och ska nu sätta porslinskronor på fyra framtänder som blev skadade i en bilolycka när jag var barn. Finns det någon risk för bebisen med ingreppet? Finns det någon risk för komplikationer som kan ta energi nu innan förlossning? Finns det ökade risker för komplikationer hos gravida vid ett ingrepp i munnen?
Nej, det finns ingen risk för komplikationer och risken för komplikationer är inte ökad för att du är gravid.
Det kan eventuellt vara jobbigt för dig att ligga plant på rygg under behandlingen, men det känner du ju bäst själv.

Sofia Jofred, leg tandläkare