Mat som tänderna gillar

Kostrutiner och vilken mat du äter är i många fall avgörande för hur dina tänder mår. Här ger vi dig de mest grundläggande råden för att undvika skador på tänderna.

Mat som tänderna gillar

Bra matvanor gör skillnad för tänderna

Varje gång du stoppar mat i munnen startar en syraattack på tänderna. Då börjar en nedbrytning av tandsubstansen, denna fortsätter så länge intaget fortgår och upp till ungefär 30 minuter därefter. Tänderna börjar sedan återhämta sig för att kunna stå emot framtida syraattacker. Därför är det viktigt att inte småäta då det leder till en kontinuerlig nedbrytning av tanden – karies – hål i tanden. Ät mat som tänderna gillar.

Två timmar mellan måltiderna är en bra tumregel för att tänderna ska hinna återhämta sig.

Hur ofta rekommenderar tandläkaren att man ska äta?

Tre huvudmål (frukost, lunch och middag) och ett par mellanmål per dag är en bra rutin. Dessa ska också vara så pass ordentliga att du håller dig mätt och inte känner behovet av att småäta.

Mellan dessa mål är det bra att dricka vatten.

Kost som är bra för barnets tänder

Vi lär oss eller ärver våra matvanor från vår familj. Därför är det extra viktigt att ha en god kosthållning som våra barn tar efter. På Distriktstandvården förespråkar vi en god kosthållning. Därför frågar vi om kosten vid varje undersökning för att om så önskas kunna ge råd om goda och nyttiga alternativ.

Din saliv skyddar tänderna

För att dina tänder ska må bra krävs saliv. Saliven innehåller viktiga ämnen som hjälper till att skydda tänderna, snabbar på återhämtningen efter matintag och sköljer rent.

Salivens kvalitet och mängd kan faktiskt förbättras av att man äter mat som sätter tänderna i arbete. Mat som morötter, grovt bröd och äpple ger dina tänder ett motionspass som inte bara är gott utan också påverkar saliven positivt.

Men kafferasten och fredagsmyset?

Det går bra att dricka kaffe både på förmiddags- och eftermiddagsfikan, problemet blir om du däremellan fortsätter att dricka kaffe med socker eller en klunk läsk då och då. Dessa kontinuerliga intag leder till problem för tänderna.

Likaså är fredagsmys eller lördagsgodis helt ok så länge det inte sker oftare än så. Det är bättre att äta allt godis på en gång istället för att portionera ut det.

Sammanfattningsvis kan en god kosthållning hjälpa dig till friskare och starkare tänder.

Boka din nästa tandvårdstid direkt online

Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Kom när det passar dig och lämna med ett resultat som vi garanterar att du kommer känna dig nöjd med.

Boka tid nu

Vanliga frågor

Vilken mat är bra för tänderna?
Hårdtuggad mat, som till exempel morot, äpple och knäckebröd är att rekommendera då de hjälper till att rengöra dina tänder och främjar salivproduktionen.
Kan man äta direkt efter att man borstat sina tänder?
Man bör låta tänderna vila i 2 timmar efter att man borstat dem. På så sätt hinner de återhämta sig och göra sig redo för nästa måltid.
Ska man borsta tänderna direkt efter frukost?
Ja, men om man druckit juice på morgonen bör man låta tänderna vila i minst 30 minuter innan tandborstning.

Juice tenderar att luckra upp emaljen, vilket gör att tandborstning direkt efter intag av juice kan medföra emaljskador.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Mat och dryck
Hej, jag fick nyss veta att jag har erosion skador på tänderna. Problemet är att jag verkligen gillar söta saker, finns det något alternativ till läsk och kan jag fortfarande är choklad och godis?

Min fråga är således, vad kan jag hitta för söta alternativ mot dessa frätande livsmedel.

Med vänlig hälsning, Viktor.
Hej Viktor,

Erosionsskador är frätskador som uppkommer genom att syra efter intag av livsmedel eller dryck fräter på emaljen, speciellt som du säjer söta saker som godis men även sura som juice, apelsin, vinäger m.m

Emaljen blir tunnare, mer känslig och på tuggytorna ofta i underkäken kan man se som små gropar i tänderna. Skadan som uppkommer genom erosion är bestående, dvs förlorad tandvävnad kommer inte tillbaka.


Rådet är att minska på dessa produkter men man kan också förebygga skador och känslighet genom att:

Skölja munnen med vatten efter intag av läsk eller juice eller sött.

Inte borsta tänderna direkt efter att man ätit druckit något surt/ sött utan vänta ca 1 timme.

Minska frekvensen/ intaget dvs, att inte gå att smådricka gällande läsk juice/ energidryck eller suga på en tablett under längre tid.

Stärka tänderna dagligen genom att skölja med Fluor munskölj (Flux), eller använda fluortabletter.


Hoppas du fått tips på vad du kan göra för att stärka dina tänder samt förhindra att frätskadorna förvärras.

sist men inte minst gå regelbundet till tandvården för att kontrollera att munnen och tänderna hålls friska.

Med Vänlig hälsning,

Linda Björnström/ Tandhygienist

Linda Björnström
Leg. Tandhygienist 2020-03-06

Känner att mina tänder är lite lösa, brukar inte borsta mina tänder, äter och dricker mycket godis och läsk och mycke socker dagligen, är det något man behöver oroa sig för?.
Hej

Om du oroar dig för att tänderna är lösa tycker jag absolut du skall konsultera en tandläkare.
Tänderna är dock upphängda i små fibrer och vickar man ordentligt kan man känna en viss rörlighet vilket är normalt.

Äter du mycket socker etc är det viktigt att borsta tänderna noga. Sockret ger ej lösa tänder men däremot riskerar du att få hål i tänderna om du inte är noga att borsta efter du ätit sött.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

hej!är det sant att tungan kan göra så att tänderna 'flyttar' lite? Och är det dåligt för tänderna om man tuggar tuggummi varje dag?
Hej!
Normalt sett flyttar tungan inte på tänderna men om man ofta pressar mycket hårt med tungan mot en tand med dåligt benfäste kan tanden kanske påverkas lite.
Det är inte farligt för tänderna att tugga tuggummi om det är sockerfritt tuggummi. Man kan dock bli trött i tuggmusklerna och käklederna om man tuggar väldigt intensivt och länge.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,emaljen på mina tänder är ganska eroderad, och jag vill göra mitt allra bästa för att inte förvärra problemet. Har därför några frågor om det här:* Jag gillar att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol, och har nästan alltid ett tuggummi i munnen. Är det bra, eftersom ökad salivproduktion och xylitol är bra för emaljen? Eller är det dåligt, eftersom det kanske hindrar den remineralisering som ska ske efter att jag ätit?* Vilket är bäst: Att skölja munnen med vatten efter maten, eller att skölja munnen med tandkräm och vatten, eller att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol?* Hur påverkas emaljen om jag sippar örtte med mjölk (mixen har ett pH-värde på ungefär 6,4) under väldigt lång tid?* Kan speciella tandkrämer, intag av vitamin K2, eller något annat hjälpa till att remineralisera skadad emalj?* Vad mer kan jag göra, förutom att undvika sura drycker och sur mat?Vore väldigt tacksam för svar!/Maria
Hej
Vad bra att du är medveten om din eroderade emalj och försöker ta hand om dina tänder.
Tuggummi är bra då det ökar salivproduktionen (om du inte har problem med käkleder etc, då kan tuggummituggande vara en onödig belastning), fortsätt gärna med det efter maten.
Vad det gäller örtte med mjölk så är det framförallt mjölksockret i mjölken som kan ge karies.
Fluorsköljning 0,2% är bra för att stärka dina tänder och minska risken för ilningar.
Förutom att undvika sura drycker och sur mat kan du undvika att borsta tänderna direkt efter intag.
Har du besvär med sura uppstötningar? Skölj isåfall munnen med vatten direkt efteråt och försök få hjälp av läkare för att bli av med dessa.
Om du dricker sura drycker så drick gärna med sugrör.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag ska helst undvika sura livsmedel pga frätskada. Jag vet att citrus frukter, juice och läsk ingår i sura livsmedel. Jag hittar listor på nätet om basisk mat (och där är även citrusfrukter till viss del basiska vad jag sett, har det bara med ph värdet i kroppen att göra? Eller även tänderna?)Detta gör mig förvirrad över vad jag faktiskt kan äta utan större problem, mjölk,yoghurt och ost är rätt bra?Hur är det med tex meloner? Nu när det snart är sommar är det något jag äter mycket av. Är det både frätande och mycket socker i?Jag är väldigt ofta sjuk i förkylningar och vågar knappt äta pga att jag inte vill fräta bort tänderna. (Får inte i mig mycket vitaminer för att ex apelsin är surt)Så vad är 'bra' för tänderna i kostsyfte?Undviker att småäta och väntar med tandborstning efter jag ätit och druckit. Sköljer med fluor och allt det där.
Hej!
Bra att du undviker sura livsmedel som t.ex. läsk. Det är viktigt att inte äta t.ex. frukt eller att dricka juice i tid och otid, men det är också viktigt att du får i dig ordentligt med vitaminer. Att äta en frukt i samband med en måltid är inte lika skadligt som att äta bara en frukt mellan måltiderna.
Mjölk, yoghurt och ost innehåller calcium vilket gör att något syrligt i samband med dessa livsmedel inte är lika skadligt för tänderna som enbart det syrliga i sig.
Det är mycket viktigt att undvika småätande och att vänta en stund med tandborstning efter att man ätit. Skölj gärna munnen med vatten direkt efter att du har ätit.
Jag kan inte svara på vad meloner exakt innehåller men prata gärna med en dietist.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 24 år. Jag har varit väldigt slarvig med tandborstningen men sen jag var på undersökning förra året blivit bättre och borstar varje dag. Jag har lagat många hål och har flera djupa fyllningar som troligtvis kommer behövas rotfyllas såsmåningom. Mycket påbörjade hål och en del frätskador. Jag är besviken på mig själv att jag inte visste bättre förut och tog hand om mina tänder. Jag tror också att några frätskador blivit värre/känner av dom till och från. Känns ju inte kul. Då har det ju inte blivit bättre antar jag? Jag känner mig orolig och vill ju inte bli tandlös innan 30 eller senare heller för den delen. Finns det något jag kan göra förutom bra kost och regelbundna måltider, god tandhygien och att gå till tandläkaren? Och finns det något extra jag kan få hjälp med hos tandläkaren för att förhindra? Brukar få fluorlackning. Hur är det med inplantat? Hur går det till? Operation? Under narkos? Måste ju bli jättedyrt?
Hej,
Det låter som att du har fått till bättre vanor idag. Det viktiga är att få in goda kostvanor i form av fem intag/dag samt försöka minska på både söta och sura intag. Tandborstning 2ggr/dag i 2 min med en fluortandkräm samt rengöring mellan tänderna med t.ex tandtråd gör att du håller bakterierna borta som annars kan orsaka hål i tänderna. Fortsätt gå regelbundet till din tandläkare och när behovet finns är det bra att få en extra fluortillförsel i form av fluorlackning.
Implantat innebär att man under en operation skruvar ner en titanskruv i käkbenet som man sedan kan sätta en porslinskrona på. Detta görs när man är vaken med vanlig tandläkarbedövning.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Allt väl? Är det dåligt för tänderna att äta plommon alt. katrinplommon?Med vänlig hälsningBengt Eriksson
Hej,
Precis som all annan frukt så innehåller plommon en stor mängd fruktsocker vilket i sin tur inte är bra för tänderna i för stora mängder. Rekommendationen är 5 intag/dag (frukost-mellanmål-lunch-mellanmål-middag) och där i mellan behöver tänderna få vila och återhämta sig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag har precis satt in en ny krona på en tand i nedre käken och undrar nu över lite saker.Kan man använda eltandbosten som vanligt, tugga tuggomi?
Hej!
Du kan borsta, tugga och äta som vanligt när kronan är permanent cementerad.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejMisstänker att jag har fått frätskada på en tand i höger underkäke. Besvären började i somras efter att jag ätit vinbär i trädgården, troligtvis blev exponeringen för syra för lång. Då ilade det mycket från en tand vid tandbortning.Till vardags går tandbortning bra men ibland om jag ätit sura frukter kan det ila från tanden när jag bortstar på kvällen.Jag misstänker således en emaljskada där ilningen lätt återkommer om jag äter något surt.Hört talas om att det finns porslin-behandling att erbjuda. Om det gäller en enda tand, skulle man kunna få behandlingen i samband med en årskontroll hos tandläkaren eller tar behandlingen lång tid och behöver separat besök? Vad kan man ungefärligen räkna med för kostnad? Hundralappar/tusenlappar?Kommer jag tolerera syrliga frukter bättre i framtiden efter sådan behandling? (självklart blir det aldrig mer 30min vinbärsätande i följd, men vill gärna öka toleransen något mot frukt)Mailsvar önskasMVHAndisheh
Hej!
Det är bra att du är lite mer försiktig med att äta syrliga/sura saker, det gäller även drycker. När du har ätit eller druckit något surt är det bra att inte borsta tänderna direkt efteråt. Skölj gärna tänderna med vatten efter intag av något surt.
Riktigt vad som behöver göras åt din ilande tand är lite svårt att svara på utan att ha sett dina tänder. Visst kan man ibland göra en porslinskrona men ofta räcker det med lite composite (vanlig lagning) och ibland räcker det med fluorbehandling. Beställ tid hos din tandläkare för kontroll eller fråga vid nästa vanliga undersökning.
Kostnaden varierar mycket beroende på vad som behöver göras, fluorbehandling från några hundra kronor upp till flera tusen kronor för en porslinskrona. Tidsåtgången varierar också mycket.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hejjag har en grå fläck som (tydligen enligt min flickvän) ser ut som karies. sedan jag fick veta det, för ca 4 månader sedan, har jag slutat med läsk och andra dåliga saker och samtidigt börjat borsta tänderna noga - ändå försvinner det inte! det jag tycker är underligt i det hela är att jag inte känner av hålet... kan det vara något annat?
Hej!
Jättebra att du har slutat med läsk och annat som är dåligt för tänderna (och hälsan i övrigt).
Jag kan inte säga vad det är för fläck du har på tanden utan att ha undersökt dina tänder. Sök upp din tandläkare för att få tanden kontrollerad. Det kan röra sig om en missfärgning, tandsten eller ett hål.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Vad är skadligast för tänderna? Apelsinjuice eller Glass
Hej
Skadligheten ligger beror mer på hur ofta intaget sker. Juice innehåller fruktsocker och syror vilket kan ge upphov till erosionsskador på tänderna om man dricker stora mängder. Ett glas juice om dagen är inte skadligt. Glass innehåller socker och ökar risken för karies, dvs hål i tänderna. I glass om dagen ökar således mer risken för hål i tänderna.

Mvh Caroline Arnell leg tandläkare

Caroline Arnell leg tandläkare

Hur dåligt är apelsin för tänderna direkt innan tandborstning
När man äter citrusfrukter så löses lite av tandsubstansen upp pga syrorna i frukten. Om man borstar tänderna direkt så borstar man bort mineraler som man har i tänderna. Istället bör man vänta lite för det sker en remineralisation och dessa substanser tas återigen upp av tanden. Därför rekommenderar man att vänta med tandborstning direkt efter att man dricker juice eller äter citrusfrukter.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare