Rökning och tänder

Att röka är farligt ur många hälsoaspekter, inte minst när det kommer till tandstatus och munhälsa. Här kan du läsa om skaderiskerna för mun och tänder vid rökning.

Rökning och tänder

Att rökning är dåligt för hälsan vet du nog redan. Rökningen påverkar även dina tänder, tandkött och slemhinnor. Rökning kan bidra till tandlossning. Rökningen döljer dock många symtom på sjukdom som annars hade synts, vilket ger en falsk trygghet.

Om du röker och har fått diagnosen tandlossning bör du fundera på att sluta röka. Fortsatt rökning ger en mycket sämre prognos på sjukdomen. Under fördjupande information kan du läsa mer om hur rökning påverkar dina tänder.

Vanliga frågor

Hur påverkas tänder och tandkött av rökning?
Rökning ökar risken för missfärgade tänder, dålig andedräkt, tandlossning (parodontit), minskad lukt- och smakförmåga samt cancer i munhålan.
Hur upptäcker man tandlossning själv?
Om man röker är det mycket svårare att se om man lider av tandlossning då rökning döljer den pågående inflammationen genom att verka kärlsammandragande. Tandköttet kan upplevas som "friskt" fast det är tvärtom.

Därmed bör man besöka tandvården för att upptäcka tandlossning.
Kan man stoppa tandlossning om man röker?
Rökning försvårar läkningsprocessen vilket ger en mycket sämre prognos på sjukdomen. Om man har fått diagnosen tandlossning bör man fundera på att sluta röka.

Rökning ger sämre munhälsa

Tänderna missfärgas av rökning. Emaljen är i övrigt så pass hård att den klarar röken från tobak. Tyvärr klarar inte resterande vävnader i munnen röken lika bra. Dessa vävnader är tandköttet och käkbenet, vilka också är de som håller tänderna på plats. Rökning kan alltså leda till tandlossning. Att det finns ett klart samband mellan rökning och sämre munhälsa har forskningen visat. Rökare har generellt båda sämre och färre tänder.

Hur märker man av tandlossningen?

Hos en icke-rökande person är ett första tecken på tandköttsinflammation ett blödande tandkött. För en rökare är det inte lika lätt, då rökningen verkar kärlsammandragande och ger en sämre blodcirkulation döljer den många gånger en pågående inflammation. Och vad som hade varit en klar inflammation hos en icke-rökare ger en falsk bild av att vara bättre än vad som egentligen är fallet hos rökaren.

På detta sätt kan en rökare utveckla omfattande skador på benfästet utan att det syns med blotta ögat. Tandlossning som utvecklats långt ger en ökad rörlighet på tänderna, detta på grund av att de stödjande vävnader som håller tänderna på plats har förstörts i sjukdomsprocessen. När detta sker kan även tandköttet dra sig tillbaka och rotytorna blottas. Rotytorna är inte lika starka som emaljen på tandkronorna, vilket också ökar risken för kariesskador på de blottlagda rotytorna.

Behandling

Om du röker och har fått diagnosen tandlossning bör du fundera på att sluta röka. Fortsatt rökning ger en mycket sämre prognos på sjukdomen och en rökstopp ger en mycket bättre förutsättning för att kunna behandla sjukdomen framgångsrikt.

Vi hjälper dig att behandla tandlossningen men kan även ge dig stöd i rökavvänjning om du väljer att ta steget till ett rökfritt liv. Du kan även hitta mer information på Sluta-Röka-Linjen.

Du kan läsa mer om tandlossning här.

Boka din nästa tid hos tandläkaren direkt online

Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Oavsett besvär, behov och önskemål så har vi kompetensen som krävs. Hjärtligt välkommen!

Patientfrågor om Munhälsa och rökning/snusning
Hej
Undrar om man kan fixa tandkött som dragit sig upp pga av snusning. Sett på flera tandläkarsidor om estnisk tandvård där de visat före och efterbilder.
Vad är din erfarenhet av detta?
Hej och tack för din fråga. Det är väldigt svårt att återställa tandköttet när det har dragit sig tillbaka, värre pga snusning. Man kan försöka med behandling med en tandhygienist först och sedan bedöma om det behövs någon lagning eller resininfiltration.


Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17

Hej jag har snusat tobaksfri snus i cirka ett år nu och det har inte hunnit bli så mycket skador i tandköttet och jag undrar ifall tandköttet kan återhämta sig efter tobaksfri snus eller gäller samma sak som snus med tobak
Hej Chadi och tack för din fråga.
Ja, det brukar synas återhämtning i slemhinnan efter man slutat med vanlig snus men tandkött som har dragit sig tillbaka kommer inte att växa mot kronan. Tyvärr.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-20

Hej. Drog ut min visdomstand igår kväll vid 17.00 på höger sida nere. Jag är snusare och frågade min tandläkare hur jag skulle göra med snusningen efter operationen. Han sa då att jag inte skulle snusa på 3 dagar. Jag har inte särskilt ont nu dagen efter och det verkar som att blödningen från såret upphört (kommer inget blod när jag spottar). Min fråga är om jag därav kan börja snusa igen eller om jag ändå ska försöka hålla upp med mitt snusande i tre dagar?
Hej, ja, det är en fråga om uppföljningen, eftersom hålet måste stängas och det kan fördröjas när man snusar. Du kanske inte har ont idag men det komma imorgon. Så det är bättre om du avvaktar som kirurgen rekommenderade dig.

Med vänliga hälsningar,¨

Carmen Camacho
leg tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-26

Hej! Jag upptäckte precis vad jag misstänker är tillbakadraget tandkött på mina övre framtänder. Är det något som ni rekommenderar att undersöka eller ska jag bara låta det vara? Jag har god tandhygien men snusar tobaksfritt snus regelbundet.
Hej Dennis, ja, det kan vara pga snusen. Trots att den är tobaksfritt innehåller många kemikalier som kan irritera tandköttet och därför det drar sig tillbaka. Försök flytta snusen på flera ställen och inte sätta den på samma området.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-21

Hej, jag var hos er för cirka en månad sedan och fick gå till tandspecialist för tandstensborttagning och tandköttsinflammation och blottade tandhalsar på grund av snus. Tandspecialisten sa att det hade blivit bättre med inflammationen och bokade in nästa träff om ett år, men jag är rädd att mina tandhalsar ska fortsätta blottas ännu mer. Använder tandtråd dagligen och har inte snusat på över en vecka. Behöver jag vara orolig?
Hej! Toppen att du använder tandtråden dagligen och har slutat snusa, bra jobbat! Jag tycker att du ska lita på din behandlare att du klarar dig i ett år och fortsätta som du gör! Trevlig kväll!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-12-08

Hej, går det bra att röka samtidigt som man har en bettskena i munnen
Hej Beccan!
Helst vill vi att du inte röker alls ;), men skämt åtsido går det ifall det funkar för dig rent praktiskt:).
Ha en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-12

Hej! Jag har snusat ett tag nu och det känns som man kan känna roten På båda framtänderna i underkäken. Jag försöker borsta så noga jag kan fast är lite rädd att jag ska borsta tändköttet så det blir värre.
Hej
Tandköttet drar sig tillbaka där du håller snuset vanligtvis. Var även observant på att hård borstning/fel teknik kan göra att tandköttet dra sig tillbaka. Viktigt att reda ut vad som kan ha orsakat detta och utesluta bakomliggande orsaken för att inte förvärra tandköttets tillbakadragning. Diskutera detta med din tandläkare/tandhygienist vid ditt nästa tandvårdsbesök.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-06-23

Hej min emalj har blivit tunnare p.g.a snusning under 10 års tid och nu ser man tandbenet tydligare (vilket gör att det ser gulare ut). Jag skulle vilja göra något åt det men när jag har frågat så får jag bara höra att blekning inte är bra eller att det inte fungerar för den här sortens "missfärgning", vad ska jag göra?
Hej
Blekning ändrar färg endast på emaljvävnad och inte på tandben ifall tandköttet har dragit sig tillbaka pga snus. Ibland kan puts av missfärgning på tandben ge god resultat om missfärgning finns ytligt på tanden-/tandben yta. Om tandköttets tillbakadragning och synlig tandrotyta är ett besvärande problem för dig och du inte snusar längre kan det övervägas ett plastkirurgiskt ingrepp (gingival plastik). Ingreppet innebär att det blir korrigering av den delen av tandköttet som drog sig tillbaka. Ta upp frågan med din tandläkare så kan behandlingen övervägas.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15

Hej! Jag är en man på 24 & snusar.
Min munvård har inte varit den bästa då jag slarvat, min ena tand (den som liknar en huggtand) börjar visa skador, tandköttet har börjat gå uppåt, specifikt på den tanden, vad bör jag göra? Och vad kan detta kosta?
Tack!
Hej,

Tandens stödjevävnad påverkas av snus. Vid långvarig användning drar sig tandköttet tillbaka och blottar då roten på det sätt som du beskriver. Detta går tyvärr inte tillbaka och lösningen för att förhindra att det blir värre är att sluta snusa, och om detta inte går kan du byta plats på vart du har snuset under läppen lite oftare.

Är tandköttet dessutom inflammerat kan det vara bra med ett besök till en av våra hygienister som kan hjälpa dig att behandla detta. Då kan de samtidigt se hur det ser ut i just ditt fall och om det finns någonting mer som vi kan hjälpa dig med!

Ha en fin dag!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-10

Om man har snusat och det känns som en tand ska lossna, kommer då den tanden att lossna
Hej
Endast snus ska inte göra att en tand lossnar om inte tanden har annan form av skada till exempel tandlossning, djup karies (hål) och tanden är skör, belastning etc. Om tanden är rörlig rekommenderar jag dig att snarast söka tandvård för att fastställa orsak och se över om det finns behandlingsbehov.
Lycka till.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-05-29

Hej.
Jag har en fråga...
Min flickvän påstår att hon läst någonstans, att det inte är bra att borsta tänerna efter att man tagit sista ciggen innan man lägger sig... Att det på något sätt skulle sprida nikotin/tjära aller något annat ämne på ett skadligt sätt för att man borstar efteråt.
Jag tycker ju inte det är så mysigt med röksmak i godnattpussen, och andedräkten blir ju inte 100 heller. Vad är det som är rätt? Har försökt googla, men hitår inget om saken...
Med vänlig hälsning,
/Erik
Hej!
Jag tycker absolut att du ska borsta tänderna (och helst använda tandtråd) efter sista cigaretten.
Det är ju sämre att ha kvar cigarettämnena i munnen och det är större risk för missfärgningar.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej,
Slutsade snusa för ett tag sedan efter att hållt på i ca.10 år.
Mitt tandkött har kryptit upp en del så att tandhalsen är blivit blottad på ena sidan(trots att jag körde prillorna på varannan sida). Tidigare tandläkarbesök har det aldrig pratats om tandlossning men efter jag slutade snusa upplever jag att det ilar i tanden och i tandköttet mer än när jag snusade. Det blöder oxå lättare. Jag kör med tandbortse, tandtråd och flour varje dag. Har även provat med Corsodyl några dagar och upplever då att det blivit något bättre.
Vad rekommenderar ni att jag gör?
Hej!

Det vore bra om du bokade tid hos din ordinarie tandläkare för kontroll för att se om det är något man behöver göra. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-24

Hej. Min man har varit rökare under flera år. Men har bestämt sig för att sluta. Hans tandkött och tänder är helt förstörda och tänderna längs roten är svarta. Vad kan man göra åt detta? Mvh
Hej!
Bra för din man att han slutat röka.
För att kunna göra en bedömning av vad som kan göras så behövs en tandläkarundersökning.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej! I torsdags var jag hos tandl och de skar då bort en bit av mitt tandkött som låg över min visdomstand. Jag är fortfarande öm idag men det sa han att det skulle va helt normalt, men jag undrar ju såklart hur det är med rökning? Han nämnde inget om det och jag glömde att fråga..
Hej, försök undvika rökning nu under läkningstiden. Man läker relativt snabbt i munnen. Mvh

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22

Hejsan. Har igår fått en tand utdragen, tanden näst längst in på höger sida, nere. Den drogs ut vid 13.45.
Det tog ganska lång tid att få ut den men gick väll ändå bra. Han sa att jag inte skulle röka på hela dagen igår, har INTE så mycket ont alls idag, mest en molande värk som går att minimera med Ipren. Är lite mer svullen känns det som, men ingneting som direkt syns. Däremot har det börjat smaka illa och antar att det luktar illa också ur munnen, samt att det är typ en vit beläggning där hålet är. Har ingen feber eller så, är detta normalt? Vad kan jag göra? Är de verkligen okej att röka idag som tandläkaren sa?
Hej!
Det är helt normalt att det ser lite vitaktigt ut där tanden suttit och det kan också smaka lite illa. Du kan skölja munnen morgon och kväll ett par, tre dagar med klorhexidinlösning 1mg/ml i stället för att borsta tänderna. Klorhexidin är bakteriedödande.
Lite lätt svullnad i området är helt normalt, oftast blir det mest 2:a, 3:e dagen efter tandborttagningen.
Vad beträffar rökningen är det väl aldrig riktigt bra att röka, men efter en tandborttagning är det OK dagen efter.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-10

Hej.Jag är snusare. Eller rättare sagt jag återföll i mitt beroende efter 4 års uppehåll. Min högra 'huggtand' uppe har en väldigt blottad tandhals på grund av mitt snusande. Säkert närmare centimetern är blottlagd. Som tur är så ilar det inte och tanden är inte lös. Som jag förstått det växer inte tandkött tillbaka och det märkte jag ju efter mitt 4 år långa uppehåll att det inte gjorde. Så min fråga är: Kan jag sätta en porslinstand där om jag drabbas av tandlossning av den tanden?
Hej.
Hörntanden har en lång rot och brukar inte lossna i första taget. Fråga gärna vid nästa undersökningstillfälle om tanden har några tendenser till tandlossning. Om du skulle behöva ersätta den finns det olika sätt att göra det beroende på flera faktorer, t.ex. hur omgivande tänder och och ditt bett ser ut.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, 21 år, man. Jag får ilningar i min visdomstand på vänstra sidan av käken när jag röker. Efteråt så gör det ont på båda sidorna av käken vid de två tänder som sitter längst bak. Jag har kollat med ficklampa och det ser lite inflamerat ut högst upp längs tanden. Jag har tidigare (för typ 8 år sedan) dragit ut 6 tänder. 4 st i fram, tror det var pga att dem låg illa, skulle precis sätta på tandställning. Och två av de större tänderna i bak. Allt detta gjordes en efter en. På senaste tiden har jag känt att tänderna blir svagare när jag spänner käken eller tuggar på något hårt. Tack för hjälpen.
Hej!
Om du har stora besvär med ilningar är det bra att söka tandläkare för en kontroll. Det kan vara ett hål eller kanske en blottlagd tandhals som ställer till besvär.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej mitt namn är joakim jag undrar om mina tänder kommer att bmi vita eftersom jag snusar?
Hej!
Om man snusar är det vanligt att tänderna blir lite missfärgade, ofta gulbruna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,emaljen på mina tänder är ganska eroderad, och jag vill göra mitt allra bästa för att inte förvärra problemet. Har därför några frågor om det här:* Jag gillar att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol, och har nästan alltid ett tuggummi i munnen. Är det bra, eftersom ökad salivproduktion och xylitol är bra för emaljen? Eller är det dåligt, eftersom det kanske hindrar den remineralisering som ska ske efter att jag ätit?* Vilket är bäst: Att skölja munnen med vatten efter maten, eller att skölja munnen med tandkräm och vatten, eller att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol?* Hur påverkas emaljen om jag sippar örtte med mjölk (mixen har ett pH-värde på ungefär 6,4) under väldigt lång tid?* Kan speciella tandkrämer, intag av vitamin K2, eller något annat hjälpa till att remineralisera skadad emalj?* Vad mer kan jag göra, förutom att undvika sura drycker och sur mat?Vore väldigt tacksam för svar!/Maria
Hej
Vad bra att du är medveten om din eroderade emalj och försöker ta hand om dina tänder.
Tuggummi är bra då det ökar salivproduktionen (om du inte har problem med käkleder etc, då kan tuggummituggande vara en onödig belastning), fortsätt gärna med det efter maten.
Vad det gäller örtte med mjölk så är det framförallt mjölksockret i mjölken som kan ge karies.
Fluorsköljning 0,2% är bra för att stärka dina tänder och minska risken för ilningar.
Förutom att undvika sura drycker och sur mat kan du undvika att borsta tänderna direkt efter intag.
Har du besvär med sura uppstötningar? Skölj isåfall munnen med vatten direkt efteråt och försök få hjälp av läkare för att bli av med dessa.
Om du dricker sura drycker så drick gärna med sugrör.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan! Jag undrar hur farligt Onico är för tänder och tandkött, fräter det lika mycket som vanligt snus, eller är det okej att snusa typ två dosor av detta i veckan?Tack för er tid!
Hej!
Onico är baserat på växtfibrer och innehåller endast lite kolhydrater som bakterierna i munnen kan bryta ner och ombilda till syror. Risken för karies är därför inte speciellt stor. Onico pepparmint innehåller dessutom lite fluor som kan skydda tänderna en del mot karies.
Jag har inte sett några nämnvärda skador vare sig på tänder eller tandkött hos patienter som använder Onico nuförtiden.
(När Onico kom ut på marknaden för ca 9 år sedan innehöll det majsstärkelse som ledde till en hel del karies, men innehållet är nu ändrat.)

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.