Tandtråd och andra verktyg för en frisk mun

Tandtråd, mellanrumsborstar och tandstickor. Det finns många hjälpmedel för en god munhälsa. Här kan du läsa om verktygen som bör användas utöver tandborsten.

Tandtråd och andra verktyg för en frisk mun

För att hålla riktigt rent i munnen rekommenderar vi daglig rengöring mellan tänderna. Efter cirka två veckors daglig rengöring mellan tänderna i samband med tandborstning kommer du förmodligen att märka skillnad!

Tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar är alla till för att komma åt mellan tänderna där tandborstens strån inte når samt hålla rent i tandköttet. Det är vanligt att hål bildas mellan tänderna och för att du ska kunna undvika det är det viktigt med en bra rengöring även där. I samband med att du börjar använda tandtråd, mellanrumsborste eller tandsticka så kan det blöda. Detta är ofta ett tecken på att du har en tandköttsinflammation och ett kvitto på att du behöver göra mer rent mellan tänderna.

Tandtråd

Det är bra att använda tandtråd om du har väldigt tätt mellan tänderna. Det finns flera olika sorter och det är bara att pröva sig fram till vad man gillar.

Gör så här: För försiktigt ner tandtråden genom kontaktpunkten och låt tandtråden följa ena tandytan och försiktigt ner i tandköttsfickan och dra den därefter sakta uppåt. Gör sedan samma sak med den andra tandytan.

Tandstickor

Om du har större mellanrum mellan tänderna är tandstickor ett bra alternativ. En tandsticka är, till skillnad mot restaurangernas rundade tandpetare, trekantig och finns i flera storlekar. Tandpetare är bara till för att peta bort mat och gör inte rent mellan tänderna så som en tandsticka som med sin utformning är anpassad för rengöring mellan tänderna.

Gör så här: Se till att tandstickan är fuktig och för därefter in den mellan tänderna med den platta sidan/basen (den är ju trekantig) ner mot tandköttet. När den inte går att föra in längre så för du försiktigt fram och tillbaka mot tandköttet.

Mellanrumsborstar

Mellanrumsborstar ser ut som små färgglada flaskborstar där varje färg är för en viss storlek. Dessa är också ett bra alternativ om du har större mellanrum eller broar, eller om du har en retainer från tandställningsbehandling och inte kan använda tandtråd.

Gör så här: Mellanrumsborsten förs mellan tänderna fem till sex gånger. Detta kommer du att bli instruerad i av din tandläkare eller tandhygienist i samband med att ni tillsammans prövar ut rätt storlek för just dig.

Boka din nästa tandläkartid direkt online

Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Boka en tid som passar dig via vår onlinebokning. Du kan själv välja behandlare, klinik, dag och tid. Varmt välkommen!

Vanliga frågor

Varför blöder tandköttet?
Ett friskt tandkött blöder inte. Blödande tandkött, så kallad gingivit, är vår vanligaste tandsjukdom och beror på att bakterier växt ostört runt tandkanten.
Hur ofta ska man använda tandtråd?
Tandtråd, mellanrumsborste eller tandstickor bör användas en gång om dagen. Du får självklart använda det mer om du känner ett behov av det.
Ska man använda tandtråd innan eller efter tandborstning?
Det spelar ingen roll, det viktigaste är att det sker dagligen.
Varför ska man rengöra mellan tänderna?
Tandborsten kommer inte åt mellan tänderna, därmed är tandtråd/mellanrumsborste/tandstickor ett måste för att få helt rena och friska tänder och tandkött.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Tandvårdsverktyg i hemmet
Hej! Mina framtänder och de sidan om ömmar till och från. När jag använder tandtråd så känns det jätte konstigt när jag ska få ut tråden. Är 31 år och har välskötta och fina tänder. Känns obehagligt och tuggar jag på något hårdare får jag samma känsla i framtänderna. Kan det ha någonting med min lilla tandställning jag har bakom framtänderna, endast dom 2 fram, har jag en liten tråd som håller ihop dom från ett tidigare mellanrum?
Hej!

Hoppas du mår bra.

Det är svårt att svara på. Jag kan rekommendera att du bokar en tid för kontroll hos tandläkaren.

Ha en fortsatt fin dag =)

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-16

Hej! Bör jag skölja med munskölj innehållande 0,2% eller 0,05% fluor om jag har "normal risk för karies"? Hur ofta bör jag skölja? Mvh
Hej

Om din tandläkare el tandhygienist inte sagt något speciellt kan du skölja med 0,05 % Fluor t ex Flux eller Dentan varje kväll.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-07

Hej!
Vid ett flertal tillfällen när jag använt tandtråd har matrester åkt ner i tandköttet och fastnat där. Tandtråden får alltså inte något grepp utan "slirar" bara på matresterna som trycks ner längre och längre ner i tandköttet. Detta resulterar i att det börjar blöda och gör fruktansvärt ont. Mellanrumsborste och tandpetare fungerar inte heller eftersom jag inte får loss maten "uppåt" med dessa redskap. Det är för trångt mellan mina tänder.

Efter mycket tandborstande och trådande i sidled och rakt på brukar det lossna, och då forsar det blod en stund. Sedan ömmar tandköttet i minst ett dygn.

Jag funderar nu på att sluta använda tandtråd helt för det här är inte hållbart. Tydligen finns det inte någon vetenskaplig grund till att tandtråd faktiskt motverkar plack och hål. Läst flera engelska artiklar om detta samt ett par svenska.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/det-kan-vara-meningslost-att-anvanda-tandtrad/

http://www.expressen.se/halsoliv/ny-studie-tandtrad-gor-ingen-nytta-alls/

http://bigstory.ap.org/article/f7e66079d9ba4b4985d7af350619a9e3/medical-benefits-dental-floss-unproven

http://www.ada.org/en/science-research/science-in-the-news/the-medical-benefit-of-daily-flossing-called-into-question
Blöder det från tandköttet är det tecken på en infektion och att det behöver rengöras bättre. Tyvärr har alla studier pekat på att det är mekanisk rengöring som gäller.
Tandtrådssudien har sina begränsningar då de inte kunnat utföra den med "double-blind" av etiska skäl. Studien blev väldigt omskriven och populär då många tycker det är jobbigt att använda tandtråd.
Jag rekommenderar dig ett besök hos en tandhygienist för att få goda råd och tips hur just du bör ta hand om ditt tandkött eftersom det inte är friskt med ett blödande tandkött.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

Hej
Ska man använda tandtråd när man har fått en ny insatt krona på tanden?

Nettan
Hej!
Det räcker med att vänta några timmar efter det att du fått kronan. Sedan är det ännu viktigare än innan att använda tandtråd så du håller rent vid kronskarven.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-27

hej jag har titanskruvar i underkäken jag fick tandtråd med en liten böj så att man kan komma mellan skruvarna. var kan man köpa sådanan. bosse.
Hej!
Apoteket brukar ha en hel del hjälpmedel för att gör rent tänderna. Fråga annars tandläkaren/tandhygienisten som har visat dig den här tandtråden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-12

Jag har blivit tillsagd att använda tandpetare utav min tandläkare då jag har tendens till tandsten, dock när jag ska använda tandpetaren mellan tänderna knastrar det sjukt obehagligt! Ibland kan det göra ont i en utav baktänderna i flera dagar efteråt så man knappt kan tugga ordentligt... Vad kan detta bero på?
Hej!
Du kanske har väldigt trångt mellan tänderna? Det kan också göra ont om tandstickan nöter mot tandhalsen, rotytan, på tanden.
Prata med din tandläkare och be att få hjälp att prova ut vilken sorts tandsticka som passar bäst för just dig. Om det är tandhalsen som gör ont kanske du behöver fluorlakning på den.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag drog ut två tuggtänder idag men nu har jag fått matrester i såret som jag inte kan få bort. Ska jag låta det vara eller är det farligt?
Hej. Du kan skölja med vatten eller med bakteriedödande munskölj (finns receptfritt på apotek). Du bör undvika att peta i såret då det ofta får följden att det tar längre tid innan det läker. Matrester stöts oftast bort av sig själva.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag är 23 år och har aldrig haft problem med mina tänder.Men nu de senaste veckorna har jag känt som att det är en 'ficka' under/mellan tand nr 4-5.Har nu senaste dagarna känt av en 'rutten' lukt från tanden som om något fastnat under tanden.Undrar om det är något som går bort eller går att lösa själv eller borde jag träffa en tandläkare? Mvh
Hej!
Är det ett litet mellanrum mellan tänderna där maten fastnar? Känns det som om någon av tänderna har gått sönder? Vassa kanter eller en grop?
Om så är fallet är det bra att prata med din tandläkare.
Det är mycket viktigt att göra rent mellan tänderna så att det inte sitter en massa bakteriebeläggningar där. Tandtråd är bra liksom en liten mellanrumsborste om det är gott om plats.
Det kan vara bra att få instruktion av en tandhygienist eller tandläkare så att du gör rätt med tandtråden eller mellanrumsborsten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej kan man ta flourtablett innan läggdags för att minska risken för kariesangrepp?
Hej!
Ja det kan man göra.
Sedan är det också mycket viktigt att tänka på vad och när man äter. Man bör undvika att småäta och man ska inte äta så mycket söta saker.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan,Jag har en fråga gällande munhygien. (har googlat,men det står ju lite olika överallt,så tänkte kolla med en tandläkare).Jag är 29 år,har aldrig haft hål i tänderna,och de är fina.Jag brukar borsta tänderna 2 ggr/dag, använder tandtråd och tungskrapa.Men vad ska man göra för att ha fräsch andedräkt? Har läst om SB12, men har hört att det kan torka ut munhålan,och vissa har även drabbats av missfärgningar.En huskur är att gurgla munnen med en koksaltlösning. Är detta ett bättre alternativ? Och om så är fallet,ska man använda det före eller efter tandborstningen? Tänkte att gör man det efter,så sköljer man bort all flour från tandkrämen. Samt,under hur lång tid kan man göra detta?
Hej!
Om du är noggrann med tandborstningen och använder tandtråd varje dag och dessutom tungskrapa tror jag att det räcker med det. Jag tycker inte att du behöver skölja med något speciellt.
Generellt gäller att man inte ska skölja så väldigt noga efter tandborstning med fluortandkräm. Det är bra om lite fluor finns kvar i munnen efteråt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag undra hur man rengör retainer
Hej!
Borsta retainern med en mjuk tandborste utan tandkräm. Du kan t.ex. ta en liten, liten droppe diskmedel. Skölj sedan retainern med vatten. Det är viktigt att göra rent den varje dag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har precis fyllt gluggen från varsin sida, (2 övre tänderna längst fram) Och undrar hur jag ska underhålla dessa utfyllnader. Hur ska jag göra för att de ska hålla så länge som möjligt? Mvh
Hej!
Du ska vara mycket noga med att hålla rent här precis som vid de andra tänderna. Borsta noga och använd tandtråd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har tandborstskador på de flesta av mina tänder sen många år. Drabbas mycket sällan av karies men har en en viss benförlust. Borstar tänderna så skonsamt jag kan numera och använder tandtråd och mellanrumsborstar. Är mycket nära pulpan på en av tänderna. Där syns även en silverrand vid tandköttskanten. Vad är det? Känner nästan alltid av tänderna men de gör inte ont. Det ömmar ofta vid näsroten utan att det då känns i tänderna. Vad beror det på? Tandläkaren hittade inget på bilderna. Vill även veta om kokosolja han vara skadligt för tänderna om man gurglar munnen med det?
Hej. För att kunna svara på frågan om silverranden behöver man titta dig i munnen, fråga nästa gång du går till tandläkaren. Eventuellt är det en missfärgning efter en tidigare lagning? Isåfall ofarligt.
Om din tandläkare inte hittade något problem med tänderna är det troligt att besvären vid näsroten beror på någonting annat som ligger utanför mitt område.
Vet tyvärr inte om kokosolja påverkar tänderna, men hur ofta gurglar du? Om det inte är väldigt ofta (flera gånger dagligen) tror jag inte att det skadar dina tänder.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej,emaljen på mina tänder är ganska eroderad, och jag vill göra mitt allra bästa för att inte förvärra problemet. Har därför några frågor om det här:* Jag gillar att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol, och har nästan alltid ett tuggummi i munnen. Är det bra, eftersom ökad salivproduktion och xylitol är bra för emaljen? Eller är det dåligt, eftersom det kanske hindrar den remineralisering som ska ske efter att jag ätit?* Vilket är bäst: Att skölja munnen med vatten efter maten, eller att skölja munnen med tandkräm och vatten, eller att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol?* Hur påverkas emaljen om jag sippar örtte med mjölk (mixen har ett pH-värde på ungefär 6,4) under väldigt lång tid?* Kan speciella tandkrämer, intag av vitamin K2, eller något annat hjälpa till att remineralisera skadad emalj?* Vad mer kan jag göra, förutom att undvika sura drycker och sur mat?Vore väldigt tacksam för svar!/Maria
Hej
Vad bra att du är medveten om din eroderade emalj och försöker ta hand om dina tänder.
Tuggummi är bra då det ökar salivproduktionen (om du inte har problem med käkleder etc, då kan tuggummituggande vara en onödig belastning), fortsätt gärna med det efter maten.
Vad det gäller örtte med mjölk så är det framförallt mjölksockret i mjölken som kan ge karies.
Fluorsköljning 0,2% är bra för att stärka dina tänder och minska risken för ilningar.
Förutom att undvika sura drycker och sur mat kan du undvika att borsta tänderna direkt efter intag.
Har du besvär med sura uppstötningar? Skölj isåfall munnen med vatten direkt efteråt och försök få hjälp av läkare för att bli av med dessa.
Om du dricker sura drycker så drick gärna med sugrör.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, vad kan man få för hjälp med att bli av med beläggning på tungan? Jag skrapar tungan varje dag men beläggningen är tillbaka så fort jag äter något. Finns det något sätt att bli av med för gott?
Hej,
Det är bra att du använder tungskrapan. Snusar eller röker du så kan detta vara något att sluta med. Har du sveda eller liknande rekommenderar jag att du kontaktar din tandläkare.

Linnea Linnér, leg tandläkare

har fått bruna prickar på tänderna och bruna streck vid kanten innan tandköttet, hur får man bort det? tar tandtråd, mellanrumsborste och dentans fluor munskölj varje dag och har tandställning i nedre käken
Eftersom du har tandställning går du säkert på regelbundna kontroller av den. Fråga gärna nästa gång du är på en sådan kontroll vad missfärgningarna beror på och hur man får bort dem.
Missfärgningar kan nämligen ha olika orsaker och det är svårt att svara på din fråga utan att ha tittat på dina tänder.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 24 år. Jag har varit väldigt slarvig med tandborstningen men sen jag var på undersökning förra året blivit bättre och borstar varje dag. Jag har lagat många hål och har flera djupa fyllningar som troligtvis kommer behövas rotfyllas såsmåningom. Mycket påbörjade hål och en del frätskador. Jag är besviken på mig själv att jag inte visste bättre förut och tog hand om mina tänder. Jag tror också att några frätskador blivit värre/känner av dom till och från. Känns ju inte kul. Då har det ju inte blivit bättre antar jag? Jag känner mig orolig och vill ju inte bli tandlös innan 30 eller senare heller för den delen. Finns det något jag kan göra förutom bra kost och regelbundna måltider, god tandhygien och att gå till tandläkaren? Och finns det något extra jag kan få hjälp med hos tandläkaren för att förhindra? Brukar få fluorlackning. Hur är det med inplantat? Hur går det till? Operation? Under narkos? Måste ju bli jättedyrt?
Hej,
Det låter som att du har fått till bättre vanor idag. Det viktiga är att få in goda kostvanor i form av fem intag/dag samt försöka minska på både söta och sura intag. Tandborstning 2ggr/dag i 2 min med en fluortandkräm samt rengöring mellan tänderna med t.ex tandtråd gör att du håller bakterierna borta som annars kan orsaka hål i tänderna. Fortsätt gå regelbundet till din tandläkare och när behovet finns är det bra att få en extra fluortillförsel i form av fluorlackning.
Implantat innebär att man under en operation skruvar ner en titanskruv i käkbenet som man sedan kan sätta en porslinskrona på. Detta görs när man är vaken med vanlig tandläkarbedövning.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag har ett inflammerat tandkött och har länge fått råd om att använda mellanrumsborste minst 1 gång varje dag. Har varit lite usel på att använda de men har nu under snart 2 veckor kört det varje kväll plus att jag använt min eltandborste. även har jag använt ett bakteriedödande tandkräm efter tandborstningen. det har slutat blöda så kraftigt men det blöder fortfarande. skall jag fortsätta att borsta på som jag gör? har läst att tandköttet ska bli friskt och sluta blöda efter 5-7 dagar. mvh Anna
Hej!
Bra att du använder mellanrumsborste och eltandborste varje dag! Det är jätteviktigt att hålla riktigt rent, annars blir tandköttet inflammerat och blöder.
Om det inte vill bli riktigt bra trots att du gör rent ordentligt kan det vara så att du har tandsten sitter på tänderna nere i tandköttsfickan. Den får man inte bort själv hemma. En tandhygienist är duktig på att ta bort tandsten. Hör med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har precis dragit ut en visdomstand och nu har det samlats matrester i hålet som blev kvar. Vad ska kag göra?
Hej,
Du kan försiktigt skölja med vatten/gurgla för att se om de försviner. Om du får besvär av matresterna sitter där så kontakta din tandläkare så kan han/hon hjälpa dig med att spola ur med koksalt.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Jag har precis satt in en ny krona på en tand i nedre käken och undrar nu över lite saker.Kan man använda eltandbosten som vanligt, tugga tuggomi?
Hej!
Du kan borsta, tugga och äta som vanligt när kronan är permanent cementerad.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag fick nyligen berättat för mig om en metod som kallas oilpulling. Metoden ska enligt förespråkarna bidra till förbättrad munhälsa, vitare tänder och bättre andedräkt genom att 'dra ut' bakterier. Det låter ju såklart bra men förespråkarna för denna metod verkar också ofta förespråka fluorfritt vilket gör mig tveksam. Finns det några belägg för att metoden fungerar eller kan det tvärtom vara skadligt att för mun och tänder att skölja med olja? Tanken är att använda oilpulling som ett kompliment till tandborstning och tandtråd med fluor. Tack på förhand
Hej!
Jag och mina kollegor här på kliniken har aldrig hört talas om 'oilpulling'. Vi ställer oss mycket tveksamma till detta.
Däremot rekommenderar vi borstning med fluortandkräm samt att använda tandtråd för att få riktigt rent mellan tänderna. Den goda effekten av detta finns det vetenskapliga belägg för.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hejjag har en grå fläck som (tydligen enligt min flickvän) ser ut som karies. sedan jag fick veta det, för ca 4 månader sedan, har jag slutat med läsk och andra dåliga saker och samtidigt börjat borsta tänderna noga - ändå försvinner det inte! det jag tycker är underligt i det hela är att jag inte känner av hålet... kan det vara något annat?
Hej!
Jättebra att du har slutat med läsk och annat som är dåligt för tänderna (och hälsan i övrigt).
Jag kan inte säga vad det är för fläck du har på tanden utan att ha undersökt dina tänder. Sök upp din tandläkare för att få tanden kontrollerad. Det kan röra sig om en missfärgning, tandsten eller ett hål.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Är det skadligt för tänderna att borsta 10-15 minuter?
Hej Tobias,
Det är absolut inte farligt. Det viktigaste är att man har rätt teknik.
MVH /Victoira Grishina, leg tandläkare

Victoria Grishina leg tandläkare

Hej,Jag är orolig över mina framtänder. Jag har sett att dem är mkt tunnare längst ner och är så rädd att det ska förvärras. Vad kan man göra? Ska besöka tandläkare om ca en månad men vore jätte tacksam om ni ville besvara min fråga. Mvh Rebecka
Hej!
Tänderna kan slitas genom tandgnissling och/eller erosion (syra löser ut kalk ur emaljen och emaljen blir mycket tunn). Ofta beror det på en kombination av dessa.
Det är bra om du undviker syrlig dryck och mat mellan måltiderna.
Undvik också att borsta tänderna direkt efter att du ätit eller druckit något som är surt eller syrligt, t.ex. juice eller frukt.
Skölj munnen med vatten i stället och borsta lite senare.
Prata med tandläkaren när du kommer dit om en månad. Kanske gnisslar du tänder på nätterna och nöter ner dem. En bettskena kan då vara till hjälp för att skydda tänderna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare