Från tandvårdsrädd till förberedd

Känner du obehag inför ditt tandvårdsbesök? Här får du ta del av lugnande ord, behandlingsalternativ och bra tips för hur du ska klara av tandvårdsbesöket.

Från tandvårdsrädd till förberedd

Känner du obehag inför ditt tandläkarbesök?

En stor del av befolkning känner rädsla eller obehag inför ett tandvårdsbesök. De flesta klara av besöket, men cirka fem procent har en så stark tandvårdsrädsla att de undviker att gå till tandläkaren helt. Detta kallas tandvårdsfobi. Under fliken fördjupande information kan du läsa mer om vad vi gör och vad du kan göra för att ditt besök ska vara så behagligt som möjligt.

Berätta för oss om du känner obehag

I vår onlinebokning får du möjlighet att fylla i att du är tandvårdsrädd. När bokningen kommer till kliniken är personalen medveten om din orolighet och gör allt för att du ska känna dig välkommen, lugn och i trygg.

Få en kostnadsfri konsultation för narkosbehandling

Narkos, även kallat sövning, är ett alternativ för personer som inte vill vara vid medvetande under tandbehandlingar. Boka en kostnadsfri konsultation hos Mikael Karlsson eller Sofia Jofred. Tanken med ett sådant besök är att du ska få träffa oss, se lokalerna och få reda på mer om hur en behandling under narkos går till. Det är helt gratis och det är endast ett samtal (ca 20 minuter).

Läs mer om tandvård under narkos här >>

Vanliga frågor

Jag är rädd för tandläkaren. Hur hjälper ni mig?
Du är inte ensam. Tandvårdsrädsla är relativt vanligt och vi gör alltid vårt yttersta för att hjälpa tandvårdsrädda patienter.

Hos Distriktstandvården erbjuder vi bland annat lustgas, tandvård i narkos, The Wand (bedövningsteknik utan vanliga bedövningssprutan), psykologprogram, lugnande preparat samt olika bedövningsalternativ.

Vi har lång erfarenhet och har stor respekt och förståelse för patienter med tandvårdsrädsla. Här arbetar vi aktivt med att bota patienters tandläkarskräck.
Gör det ont att gå till tandläkaren?
Nej, besök hos Distriktstandvården ska aldrig göra ont. Vi arbetar aktivt med smärtlindring och vill alltid att patienten ska känna sig säker och lugn i behandlingsstolen. Om du skulle uppfatta att något moment under behandlingen gör ont så är det viktigt att du meddelar det. Vi använder bedövning för att undvika eventuell smärta. Om du är orolig för att själva bedövningsinjektionen ska göra ont finns bedövningssalva att tillgå. Salvan gör att du inte känner det lilla sticket.
Erbjuder Distriktstandvården tandvård i narkos?
Ja, det gör vi. Vi välkomnar patienter som av olika anledningar är i behov av tandvård i narkos. Det kan vara personer som lider av extrem tandvårdsrädsla, eller individer med funktionsnedsättningar som har svårt att genomföra en vanlig behandling.

Narkos kostar cirka 9000 kronor.

Vi erbjuder narkos på en av våra kliniker i Stockholms innerstad, på Fridhemsplan, Sankt Eriksgatan 24.

Alla patienter med nödvändig tandvård eller f-intyg får sin narkos gratis och betald av landstinget. Även patienter i tandvårdsrädsleprogrammet kan få sin narkos betald efter godkänd förhandsprövning.

Vem känner tandvårdsrädsla?

Många tycker att det kan vara obehagligt att gå till tandläkaren. Vissa känner rentav panik inför tandläkarbesök och undviker helst att gå dit överhuvudtaget. 5 % av befolkningen har fobi för tandvård. Tandvårdsrädsla är lika vanligt bland män och kvinnor och förekommer i alla åldrar. Det har visat sig att emotionellt styrda personer upplever skräck i större utsträckning. Ordet “tandläkarskräck” kan vara missledande, då personen i fråga sällan är rädd för själv tandläkare, utan för behandlingen.

Anledningen till att individer känner obehag inför tandvårdsbesöken kan bero på olika saker. Här listar vi de vanligast förekommande orsakerna:

 • Den äldre generationen som fått uppleva hur tandvården fungerade förut kan ha dåliga erfarenheter i bagaget.
 • Tandläkarskräck kan givetvis också bero på traumatiska upplevelser i nutid.
 • Personer som har varit med om långa och smärtsamma stunder i tandläkarstolen, tenderar att associera negativa känslor till tandvård och således uppleva tandläkarskräck.
 • Barn som är väldigt oroliga och rädda i tandläkarens behandlingsrum kan också påverkas negativt i äldre dar.
 • Tandvårdsrädsla kan även bero på bristen på kontroll, obehagliga känslor dyker upp då det känns utlämnande att låta någon annan titta och peta i ens mun.
 • Tandvårdsskräck kan också vara ett resultat av skam för sina tänder och munhygien.

Lugnande information om tandvårdsrädsla och tandläkarskräck

 1. Tandvården har ändras radikalt under de senaste decennierna. Metoder och tekniker är välbeprövade och optimerade för trevliga tandläkarbesök. Generellt råder också en större förståelse för vikten av ett gott bemötande och service gentemot patienten. Tack vare moderna och anpassade verktyg kan behandlarna dessutom arbeta med lättare hand idag.
 2. Vi arbetar aktivt med smärtlindring och har alltid ambitionen att utföra smärtfria behandlingar. Låt inte tandläkarskräck bottna i oron för att det ska göra ont.
 3. Det är viktigt att hitta en tandläkare som du kommer överens med och känner förtroende för. I Sverige kan alla individer fritt välja tandvårdsgivare. Du kan byta när som helst och har inga förpliktelser mot någon specifik vårdinstans. Med en tandläkare som du känner personligt förtroende för, tenderar tandläkarskräcken att avta.
 4. Tandläkare undersöker och behandlar hundratals olika patienter varje år. De har sett det mesta och är vana vid olika typer av hälsotillstånd i munnen. Samstämmigt kan alla behandlare på Distriktstandvården uppmana dig att komma trots att du skäms för dina tänder. Vi finns ju här för att hjälpa till. Inte för att kritisera eller ställa någon till svars.

Är du rädd för tandläkaren eller behandlingen?

Det kan vara skönt att veta att här på Distriktstandvården i Stockholm är vi mycket vana att hjälpa patienter som känner oro inför och under behandlingen.

Här har våra tandläkare samlat tips på hur du kan förbereda ditt tandläkarbesök och på så sätt minska din tandvårdsrädsla och tandläkarskräck:

 • Tala om när du bokar din tid att du är tandvårdsrädd eller känner tandläkarskräck.
 • Skriv ner dina frågor före besöket. Inga frågor är för dumma.
 • Det är bra att komma i god tid. Ta med en egen bok eller bläddra i våra tidningar i väntrummet och försök koppla av en stund.
 • Ta med dig egen musik. Ska du laga en tand och tycker att borrljudet är obehagligt kan du lyssna på musik i hörlurar från exempelvis mobilen under behandlingen.
 • Du kan ha med dig en vän som stöd under behandlingen och prata om tandvårdsrädsla.
 • Skönt att veta är att tandvårdspersonalen är mycket van att hjälpa patienter som känner sig oroliga inför och under behandlingen.
 • Tänk efter och tala om för tandläkaren vad det är som gör att du känner tandläkarskräck i behandlingssituationen.
 • Ett sätt att minska din tandvårdsrädsla är att vara delaktig i upplägget av behandlingen.
 • Våga ställ frågor och kom överens om en plan med tandläkaren.
 • Skapa en positiv stämning för dig själv. Det kan även vara bra att sätta av lite extra tid efter behandlingen så att du inte behöver stressa iväg direkt när dagens behandling är avslutad.
 • Be om en paus under behandlingen om du känner att tandvårdsrädslan och obehaget smyger sig på
 • Meddela att du är intresserad av lugnande medel innan behandlingen

Lustgas för tandvårdsrädda

På kliniken i Handen, Haninge, finns lustgas tillgängligt för dig som känner tandvårdsrädsla. Lustgas är en luktfri gas som har använts inom tandvården i mer än 25 år. Man får andas genom en gummimask som placeras över näsan.

När man andas en blandning av lustgas och syrgas hos tandläkaren blir man avslappnad och lugn. Man bekymrar sig mindre och det blir till exempel enklare att ta bedövning. Kväljningar minskar eller försvinner helt och tandbehandlingen underlättas. Hela tiden är man vaken och känner sig väl till mods. En halvtimme efter att behandlingen med lustgas har avslutats är man inte längre påverkad av lustgasen. Då kan man cykla eller köra bil.

Inför din behandling med lustgas är det viktigt att tänka på:

 • Du får inte äta fast mat, soppa, fil, yoghurt eller liknande eller dricka mjölk senare än fyra timmar före behandlingen.
 • Senare än två timmar före behandlingen får du inte dricka någonting alls.
 • Om du är täppt i näsan kan du ta näsdroppar eller nässpray en stund före behandlingen.
 • Är du kraftigt förkyld bör du ringa återbud och boka en ny tid.

Informera oss innan besöket om du är tandvårdsrädd, vi gör allt för att du ska känna dig trygg innan, under och efter behandlingen. Vid frågor eller funderingar om lustgas, var god kontakta kliniken i Handen så gör de sitt bästa för att hjälpa dig.

Här hittar du kontaktuppgifter till kliniken >>

Narkos för tandvårdsrädda

Kliniken på Fridhemsplan erbjuder tandvård under narkos som en lösning för dig som lider av grov tandvårdsrädsla. Behandlingen utförs då under tiden som du sover. Tandvård i narkos övervakas av vår narkosläkare och behandlingen utförs av tandläkare med lång erfarenhet.

Vi använder intravenös narkos. Du känner ingen smärta eller obehag under operationer och behandlingar. Du är sövd i 1-3 timmar, det kan variera beroende på behandlingens omfattning och tidsåtgång. När behandlingen är klar väcks du och får stanna kvar hos oss under uppvaket. Vi tar hand om dig innan, under och efter behandlingen i narkos. Vid frågor eller funderingar om narkos, var god kontakta kliniken på Fridhemsplan så gör de sitt bästa för att hjälpa dig.

Här hittar du kontaktuppgifter till kliniken >>

I onlinebokningen kan du berätta att du är rädd

I vår onlinebokning får du möjlighet att fylla i att du är tandvårdsrädd. När bokningen kommer till kliniken är personalen medveten om din orolighet och gör allt för att du ska känna dig välkommen, lugn och i trygg.

BOKA EN TID

Patientfrågor om Innan och under behandlingen
Hej,

Ena väggen på en kindtand sprack för ca 2 år sedan och den slipades ner och lagades. Efter ca 2 veckor så ramlade lagningen ut och jag var noga med att alltid peta bort det som fastnade i gropen. Hade ingen lust att betala 1200 kr till för något som inte håller. Tanden ( med 3 sidor kvar) började bli grå för ca 3 månader sedan och idag, 25/9, ramlade den av. Dock är ju roten kvar i käken och jag är lite orolig att det ska bli infektion. Jag vet inte vad jag ska göra eftersom jag inte har någon ekonomisk möjlighet att sätta dit en ny tand. Måste man dra ut det som är kvar i tandköttet eller kan man bara låta det vara så länge det inte blir en infektion?
Tacksam för svar.
Hej! Det är svårt att svara exakt då jag inte sett just din tand. Det är alltid bra att ta bort rotrester så det inte riskerar att utveckla en tandinfektion i munnen. Just att din tand börjar bli gråaktig kan vara ett tecken på att nerven har dött och då är risken stor för infektion. Jag skulle rekommendera en undersökning till en början så kan tandläkaren göra en bedömning om tanden måste tas bort. Lycka till!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-09-28

Hej har blivit 2 gånger felbehandlat illa bemött ? Ska kolla om jag får hjälo för 3 gången ? Med behandling och med min rädsla ? Kanske ni, ?
Hej Nina!

Hoppas du mår bra!

Det var tråkigt att höra. Du kan absolut boka en tid på en av våra kliniker för att få hjälp. Informera gärna att du har en rädsla också för tandvården.

Ha en fortsatt fin dag =).

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-12-04

Hejsan
Jag är extremt tandvårdsrädd och har flera tänd lagningar som behöver göras. Jag blev tipsad att ni kan göra det under narkos. Hur går det till? Vad kostar det?
Hej
Vi förstår din tandvårdsrädsla! Mer detaljer kan du hitta på följande länk https://distriktstandvarden.se/fakta-och-r%c3%a5d/tandv%c3%a5rdsr%c3%a4dsla/. Tveka inte höra av dig vid vidare funderingar
Hoppas vi ses snart!

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-11-02

Hej, jag har tagit bort en visdomstand för några dagar sen. Har även fått stygn på det opererade området. Behöver jag nu också betala för att ta bort stygnen ovanpå den redan dyra kostnaden för att ta bort tanden?
Hej
Stygn borttagningen ingår i kostnaden för operationsingreppet.
Önskar dig fortsatt fin dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-14

Hej
Är det möjligt att på 55 min göra en seriös behandling och åtgärd:
302,101,103,121 och dessutom 341?
mvh Peter
Hej Peter

Absolut. Är ganska gott om tid för en erfaren tandläkare. :-D
Ser framför mig undersökning med röntgenbilder samt någon extra bild. Kanske provisorisk fyllning i någon tand (problem med en tand förutom undersökning = 103 samt åtg 302 om man gör något extra.) och sedan tandstensborttagning i hela bettet. Inte konstig debitering för det tidsintervallet.

Vänliga hälsningar :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-24

Jag ska till tandläkaren nästa vecka och ta bort en tand för jag har för många tänder, men jag är livrädd för bedövning och vet inte hur det funkar... tar dem bara sprutan eller lägger dem nån salva på? Och jag är väldigt orolig vad som händer efter jag dragit ut den???? Blir det svullnad eller vad är det som händer när man dragit ut en tand för man har för många tänder
Hej!
Du kan be att få salva innan bedövningen så känns det mindre. Efter tandutdragningen kan det göra lite ont när bedövningen släpper så då kan du ta en värktablett. Sedan är det ju lite ömt i några dagar eftersom det blir ett sår. Drar man ut tänder för att man har för många brukar det inte bli några större besvär.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-15

Bet av en bit av min kindtand där uppe. Ena hörnan fattas helt. Vad kan detta kosta då jag lagar tanden? Är dok också jätte rädd för tandläkaren har tandläkare skräck.
Hej. Om det går att laga tanden med en vanlig plastlagning kostar det ca 1500-2000:-. Berätta gärna när du bokar tid att du är rädd så kan tandläkaren ta hänsyn till det.
Om det var länge sedan du var på en undersökning så kan det vara en bra idé att börja med att boka tid för det, då får du också ett kostnadsförslag för behandling av din trasiga tand. Då kan ni också diskutera din rädsla, det finns t.ex. lugnande medicin att få om det behövs.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan. Jag är jätterädd för att gå till tandläkaren och har fler tänder som gått sönder och jag har hål. Tidigare så har jag gått till narkoskliniken men sista gången för två år sedan så gjorde de så slarvigt jobb under narkos så nu vill jag inte dit igen. Känner att jag börjar få besvär med tänderna ordentligt nu. Jag vet att jag måste gå men är så rädd för instrumenten och smärtan.Med vänliga hälsningar Anne
Hej. Det finns flera olika sätt att hantera tandvårdsrädlsa. Narkos är ett sätt, KBT-behandling hos psykolog i samarbete med tandläkare ett annat. Dessutom finns flera typer av lugnande medicin att ta inför tandbehandling.
Om du tror att du skulle klara av en vanlig undersökning av tänderna där tandläkaren tittar med spegel och tar några röntgenbilder så vore det jättebra. I samband med det besöket får du isåfall veta vad som skulle behöva åtgärdas, vad det kostar och vilket alternativ för att hantera rädslan som skulle passa just dig bäst. Tala gärna om när du ringer och bokar tid att du tidigare har fått tandvård under narkos.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har tandläkarskräck och har därav hållit mig borta från tandläkare. Nu har det gått så långt att jag skäms över min mun. Måste få hjälp med att ta bort tandsten och rädda mina tänder. Jag är ensamstående och har en 1,5 åring. Jag har ingen möjlighet att lämna henne någonstans. Kan jag göra ett besök och låta henne sitta i vagnen? Jag bor i Viksjö. Kan jag ändå få komma till er?
Hej,
Du är absolut välkommen att ta med din dotter till oss. Vi är vana vid det och hon får gärna vara med på rummet om du önskar eller så hjälper vi dig att passa henne under tiden du är hos tandläkare.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag har problem med mina tänder. Nu har två framtänder lossnat och jag har tandläkarskräck vågar inte gå men nu måste jag få hjälp. Har hört att man kan få hjälp via en fond med betalningen. Undrar om alla tandläkare vet.
Hej!
Jag tror inte att de flesta tandläkare vet så mycket om vilka fonder man kan söka söka pengar från. Kanske kan du fråga någon på kommunen och få hänvisning. Ev. kan det finnas någon fond inom kyrkan.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

I april detta året fick jag lagat min näst sista tand på vänster sida. Efter lagningen fick jag problem med tanden (den ömmar och det sticker till i huvudet när jag biter ihop) samt att den isar när jag dricker varmt/kallt. Jag har gått till tandläkaren 5 gånger efter detta för att få problemet åtgärdat. Han har inte kunnat säga vad som är felet och han har chansat och tagit ut fyllning från både sista tanden men även den tanden som jag först hade besvär med. Men utan resultat. Det känns inte som han vet vad han gör och nu föreslog han att dra ut min visdomstand (som jag inte alls har haft problem med eller känt av) Han sa att han inte ville rotfylla tanden som jag lagade i april. Nu känner jag att jag inte kan lita på min tandläkare då han har chansat ett antal gånger och försökt göra det ena och det andra utan att det har blivit bättre (snarare sämre). Jag har försökt att byta tandläkare/klinik men har fått svaret att man ska vara kvar hos den som har börjat behandlingen. Jag vill bara att det blir bra med tanden så fort det går (har som sagt varit där 6 gånger på 5 månader) Kan tillägga att jag känner ett väldigt obehag att besöka tandläkare. Hoppas ni kan hjälpa mig att gå vidare med detta!!
Hej!
Det händer ibland att en tand blir mycket känslig efter att ha lagats med composit. Kanske kan det bero på spänningar i fyllning och tand. Det brukar gå över av sig själv efter ett par veckor men kan ibland ta längre tid. Många gånger hjälper det att byta compositfyllningen till ett annat material, t.ex. glasjonomer. Det är mycket möjligt att din tandläkare redan har provat detta. En sista utväg är att rotfylla tanden.
Du har absolut rätt att få träffa en annan tandläkare som tittar på din tand. Prata med receptionspersonalen och be att få en tid.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har haft en dåligt tandvård sen tonåren då jag har tandskräck! Kanske därför jag sitter med de jag har idag! Kan knappt äta! Nu är jag 20 år och arbetslös och har inte råd att gå till tandläkaren och jag har precis fått ett väldigt värk i en tand i överkäken tanden näst längst in! Den har blivit lite färgad som typ grå/svart eller nåt och jag undrar då hur gör jag och varför har den blivit färgad ? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Linus
Hej!
Det verkar som om du har ett mycket stort, djupt hål i din tand. Tanden kan då bli missfärgad.
Du behöver få hjälp att behandla tanden på något sätt, ev. ta bort den eller rotbehandla den.
Hör efter på socialkontoret i din kommun om du kan få bidrag till akut tandvård.
Nu när du är 20 år får du ett bidrag till tandvård från Försäkringskassan på 300kr en gång om året. Detta dras automatiskt av från kostnaden hos tandläkaren
När du beställer tid hos tandläkaren kan du tala om att du är tandvårdsrädd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Om man ska få tandimplantat finns det möjlighet att bli sövd under tiden det sker?
Hej Tove!

Det finns möjlighet att få lugnande medicinering innan behandling, men vi har tyvärr ingen möjlighet att söva patienter.

Hälsningar
Alexandra

Alexandra Rosengren, leg. Tandhygienist

Barnet är drygt tre år, han har tandvärk, hål i båda hörntänderna, det har tandläkaren konstaterat. Är det vanligt att få värk i mjölktänderna? Vad kan man göra då han är jätte rädd för läkare?
Hej Sofia,
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare

Victoria Grishina, leg tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.