Känner du obehag inför ditt tandläkarbesök?
En stor del av befolkning känner rädsla eller obehag inför ett tandvårdsbesök. De flesta klara av besöket, men cirka fem procent har en så stark tandvårdsrädsla att de undviker att gå till tandläkaren helt. Detta kallas tandvårdsfobi. Under fliken fördjupande information kan du läsa mer om vad vi gör och vad du kan göra för att ditt besök ska vara så behagligt som möjligt.
Berätta för oss om du känner obehag
I vår onlinebokning får du möjlighet att fylla i att du är tandvårdsrädd. När bokningen kommer till kliniken är personalen medveten om din orolighet och gör allt för att du ska känna dig välkommen, lugn och i trygg.
Få en kostnadsfri konsultation för narkosbehandling
Narkos, även kallat sövning, är ett alternativ för personer som inte vill vara vid medvetande under tandbehandlingar. Boka en kostnadsfri konsultation hos Mikael Karlsson eller Sofia Jofred. Tanken med ett sådant besök är att du ska få träffa oss, se lokalerna och få reda på mer om hur en behandling under narkos går till. Det är helt gratis och det är endast ett samtal (ca 20 minuter).
Läs mer om tandvård under narkos här >>
Vanliga frågor
Hos Distriktstandvården erbjuder vi bland annat lustgas, tandvård i narkos, The Wand (bedövningsteknik utan vanliga bedövningssprutan), psykologprogram, lugnande preparat samt olika bedövningsalternativ.
Vi har lång erfarenhet och har stor respekt och förståelse för patienter med tandvårdsrädsla. Här arbetar vi aktivt med att bota patienters tandläkarskräck.
Narkos kostar cirka 9000 kronor.
Vi erbjuder narkos på en av våra kliniker i Stockholms innerstad, på Fridhemsplan, Sankt Eriksgatan 24.
Alla patienter med nödvändig tandvård eller f-intyg får sin narkos gratis och betald av landstinget. Även patienter i tandvårdsrädsleprogrammet kan få sin narkos betald efter godkänd förhandsprövning.
Vem känner tandvårdsrädsla?
Många tycker att det kan vara obehagligt att gå till tandläkaren. Vissa känner rentav panik inför tandläkarbesök och undviker helst att gå dit överhuvudtaget. 5 % av befolkningen har fobi för tandvård. Tandvårdsrädsla är lika vanligt bland män och kvinnor och förekommer i alla åldrar. Det har visat sig att emotionellt styrda personer upplever skräck i större utsträckning. Ordet “tandläkarskräck” kan vara missledande, då personen i fråga sällan är rädd för själv tandläkare, utan för behandlingen.
Anledningen till att individer känner obehag inför tandvårdsbesöken kan bero på olika saker. Här listar vi de vanligast förekommande orsakerna:
- Den äldre generationen som fått uppleva hur tandvården fungerade förut kan ha dåliga erfarenheter i bagaget.
- Tandläkarskräck kan givetvis också bero på traumatiska upplevelser i nutid.
- Personer som har varit med om långa och smärtsamma stunder i tandläkarstolen, tenderar att associera negativa känslor till tandvård och således uppleva tandläkarskräck.
- Barn som är väldigt oroliga och rädda i tandläkarens behandlingsrum kan också påverkas negativt i äldre dar.
- Tandvårdsrädsla kan även bero på bristen på kontroll, obehagliga känslor dyker upp då det känns utlämnande att låta någon annan titta och peta i ens mun.
- Tandvårdsskräck kan också vara ett resultat av skam för sina tänder och munhygien.
Lugnande information om tandvårdsrädsla och tandläkarskräck
- Tandvården har ändras radikalt under de senaste decennierna. Metoder och tekniker är välbeprövade och optimerade för trevliga tandläkarbesök. Generellt råder också en större förståelse för vikten av ett gott bemötande och service gentemot patienten. Tack vare moderna och anpassade verktyg kan behandlarna dessutom arbeta med lättare hand idag.
- Vi arbetar aktivt med smärtlindring och har alltid ambitionen att utföra smärtfria behandlingar. Låt inte tandläkarskräck bottna i oron för att det ska göra ont.
- Det är viktigt att hitta en tandläkare som du kommer överens med och känner förtroende för. I Sverige kan alla individer fritt välja tandvårdsgivare. Du kan byta när som helst och har inga förpliktelser mot någon specifik vårdinstans. Med en tandläkare som du känner personligt förtroende för, tenderar tandläkarskräcken att avta.
- Tandläkare undersöker och behandlar hundratals olika patienter varje år. De har sett det mesta och är vana vid olika typer av hälsotillstånd i munnen. Samstämmigt kan alla behandlare på Distriktstandvården uppmana dig att komma trots att du skäms för dina tänder. Vi finns ju här för att hjälpa till. Inte för att kritisera eller ställa någon till svars.
Är du rädd för tandläkaren eller behandlingen?
Det kan vara skönt att veta att här på Distriktstandvården i Stockholm är vi mycket vana att hjälpa patienter som känner oro inför och under behandlingen.
Här har våra tandläkare samlat tips på hur du kan förbereda ditt tandläkarbesök och på så sätt minska din tandvårdsrädsla och tandläkarskräck:
- Tala om när du bokar din tid att du är tandvårdsrädd eller känner tandläkarskräck.
- Skriv ner dina frågor före besöket. Inga frågor är för dumma.
- Det är bra att komma i god tid. Ta med en egen bok eller bläddra i våra tidningar i väntrummet och försök koppla av en stund.
- Ta med dig egen musik. Ska du laga en tand och tycker att borrljudet är obehagligt kan du lyssna på musik i hörlurar från exempelvis mobilen under behandlingen.
- Du kan ha med dig en vän som stöd under behandlingen och prata om tandvårdsrädsla.
- Skönt att veta är att tandvårdspersonalen är mycket van att hjälpa patienter som känner sig oroliga inför och under behandlingen.
- Tänk efter och tala om för tandläkaren vad det är som gör att du känner tandläkarskräck i behandlingssituationen.
- Ett sätt att minska din tandvårdsrädsla är att vara delaktig i upplägget av behandlingen.
- Våga ställ frågor och kom överens om en plan med tandläkaren.
- Skapa en positiv stämning för dig själv. Det kan även vara bra att sätta av lite extra tid efter behandlingen så att du inte behöver stressa iväg direkt när dagens behandling är avslutad.
- Be om en paus under behandlingen om du känner att tandvårdsrädslan och obehaget smyger sig på
- Meddela att du är intresserad av lugnande medel innan behandlingen
Lustgas för tandvårdsrädda
På kliniken i Handen, Haninge, finns lustgas tillgängligt för dig som känner tandvårdsrädsla. Lustgas är en luktfri gas som har använts inom tandvården i mer än 25 år. Man får andas genom en gummimask som placeras över näsan.
När man andas en blandning av lustgas och syrgas hos tandläkaren blir man avslappnad och lugn. Man bekymrar sig mindre och det blir till exempel enklare att ta bedövning. Kväljningar minskar eller försvinner helt och tandbehandlingen underlättas. Hela tiden är man vaken och känner sig väl till mods. En halvtimme efter att behandlingen med lustgas har avslutats är man inte längre påverkad av lustgasen. Då kan man cykla eller köra bil.
Inför din behandling med lustgas är det viktigt att tänka på:
- Du får inte äta fast mat, soppa, fil, yoghurt eller liknande eller dricka mjölk senare än fyra timmar före behandlingen.
- Senare än två timmar före behandlingen får du inte dricka någonting alls.
- Om du är täppt i näsan kan du ta näsdroppar eller nässpray en stund före behandlingen.
- Är du kraftigt förkyld bör du ringa återbud och boka en ny tid.
Informera oss innan besöket om du är tandvårdsrädd, vi gör allt för att du ska känna dig trygg innan, under och efter behandlingen. Vid frågor eller funderingar om lustgas, var god kontakta kliniken i Handen så gör de sitt bästa för att hjälpa dig.
Här hittar du kontaktuppgifter till kliniken >>
Narkos för tandvårdsrädda
Kliniken på Fridhemsplan erbjuder tandvård under narkos som en lösning för dig som lider av grov tandvårdsrädsla. Behandlingen utförs då under tiden som du sover. Tandvård i narkos övervakas av vår narkosläkare och behandlingen utförs av tandläkare med lång erfarenhet.
Vi använder intravenös narkos. Du känner ingen smärta eller obehag under operationer och behandlingar. Du är sövd i 1-3 timmar, det kan variera beroende på behandlingens omfattning och tidsåtgång. När behandlingen är klar väcks du och får stanna kvar hos oss under uppvaket. Vi tar hand om dig innan, under och efter behandlingen i narkos. Vid frågor eller funderingar om narkos, var god kontakta kliniken på Fridhemsplan så gör de sitt bästa för att hjälpa dig.
Här hittar du kontaktuppgifter till kliniken >>
I onlinebokningen kan du berätta att du är rädd
I vår onlinebokning får du möjlighet att fylla i att du är tandvårdsrädd. När bokningen kommer till kliniken är personalen medveten om din orolighet och gör allt för att du ska känna dig välkommen, lugn och i trygg.
Hoppas du mår bra!
Det var tråkigt att höra. Du kan absolut boka en tid på en av våra kliniker för att få hjälp. Informera gärna att du har en rädsla också för tandvården.
Ha en fortsatt fin dag =).
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-12-04
Jag är extremt tandvårdsrädd och har flera tänd lagningar som behöver göras. Jag blev tipsad att ni kan göra det under narkos. Hur går det till? Vad kostar det?
Vi förstår din tandvårdsrädsla! Mer detaljer kan du hitta på följande länk https://distriktstandvarden.se/fakta-och-r%c3%a5d/tandv%c3%a5rdsr%c3%a4dsla/. Tveka inte höra av dig vid vidare funderingar
Hoppas vi ses snart!
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-11-02
Stygn borttagningen ingår i kostnaden för operationsingreppet.
Önskar dig fortsatt fin dag
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-14
Är det möjligt att på 55 min göra en seriös behandling och åtgärd:
302,101,103,121 och dessutom 341?
mvh Peter
Absolut. Är ganska gott om tid för en erfaren tandläkare. :-D
Ser framför mig undersökning med röntgenbilder samt någon extra bild. Kanske provisorisk fyllning i någon tand (problem med en tand förutom undersökning = 103 samt åtg 302 om man gör något extra.) och sedan tandstensborttagning i hela bettet. Inte konstig debitering för det tidsintervallet.
Vänliga hälsningar :-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-24
Du kan be att få salva innan bedövningen så känns det mindre. Efter tandutdragningen kan det göra lite ont när bedövningen släpper så då kan du ta en värktablett. Sedan är det ju lite ömt i några dagar eftersom det blir ett sår. Drar man ut tänder för att man har för många brukar det inte bli några större besvär.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-15
Om det var länge sedan du var på en undersökning så kan det vara en bra idé att börja med att boka tid för det, då får du också ett kostnadsförslag för behandling av din trasiga tand. Då kan ni också diskutera din rädsla, det finns t.ex. lugnande medicin att få om det behövs.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om du tror att du skulle klara av en vanlig undersökning av tänderna där tandläkaren tittar med spegel och tar några röntgenbilder så vore det jättebra. I samband med det besöket får du isåfall veta vad som skulle behöva åtgärdas, vad det kostar och vilket alternativ för att hantera rädslan som skulle passa just dig bäst. Tala gärna om när du ringer och bokar tid att du tidigare har fått tandvård under narkos.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Du är absolut välkommen att ta med din dotter till oss. Vi är vana vid det och hon får gärna vara med på rummet om du önskar eller så hjälper vi dig att passa henne under tiden du är hos tandläkare.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag tror inte att de flesta tandläkare vet så mycket om vilka fonder man kan söka söka pengar från. Kanske kan du fråga någon på kommunen och få hänvisning. Ev. kan det finnas någon fond inom kyrkan.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det händer ibland att en tand blir mycket känslig efter att ha lagats med composit. Kanske kan det bero på spänningar i fyllning och tand. Det brukar gå över av sig själv efter ett par veckor men kan ibland ta längre tid. Många gånger hjälper det att byta compositfyllningen till ett annat material, t.ex. glasjonomer. Det är mycket möjligt att din tandläkare redan har provat detta. En sista utväg är att rotfylla tanden.
Du har absolut rätt att få träffa en annan tandläkare som tittar på din tand. Prata med receptionspersonalen och be att få en tid.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det verkar som om du har ett mycket stort, djupt hål i din tand. Tanden kan då bli missfärgad.
Du behöver få hjälp att behandla tanden på något sätt, ev. ta bort den eller rotbehandla den.
Hör efter på socialkontoret i din kommun om du kan få bidrag till akut tandvård.
Nu när du är 20 år får du ett bidrag till tandvård från Försäkringskassan på 300kr en gång om året. Detta dras automatiskt av från kostnaden hos tandläkaren
När du beställer tid hos tandläkaren kan du tala om att du är tandvårdsrädd.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det finns möjlighet att få lugnande medicinering innan behandling, men vi har tyvärr ingen möjlighet att söva patienter.
Hälsningar
Alexandra
Alexandra Rosengren, leg. Tandhygienist
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare
Victoria Grishina, leg tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.