Varför blöder tandköttet?
Ett friskt tandkött blöder inte. Blödande tandkött, så kallad gingivit, är vår vanligaste tandsjukdom och beror på att bakterier växt ostört runt tandkanten. Om man inte åtgärdar detta kan ett obehandlat inflammerat tandkött på sikt leda till tandlossning.
Obehandlad gingivit kan leda till parodontit. Inflammationen är då mer omfattande och tandköttsfickor kring tanden blir djupare. Detta riskerar att tandens fäste förstörs. Parodontit läker efter behandling dock ofta med en bestående vävnadsskada det vill säg att det fäste som tanden förlorat inte återbildas. För att förhindra att sjukdomen kommer tillbaka är det viktigt att tandköttet är friskt.
Förebygg inflammation i tandköttet
Det bästa sättet att minska risken för inflammationer i tandköttet och tandlossning är att du håller dina tänder rena varje dag och besöker tandläkaren eller tandhygienisten regelbundet.
Vad kan jag göra för att förebygga inflammerat tandkött
Det finns olika verktyg för att göra rent mellan tänderna. Välj det som passar dig bäst, och använd verktygen i samband med att du borstar tänderna. Efter cirka två veckors daglig rengöring kommer du märka att det blöder mindre. Det är ett tecken på att inflammationen i tandköttet har minskat.
Inflammerat tandkött och graviditet
Du lättare drabbas ofta av inflammation i tandköttet om du är gravid. Något som kan förvärras under graviditeten. Orsaken till det är de nivåförändringar av könshormoner som sker i kroppen under en graviditet. Inflammationen går oftast tillbaka efter förlossningen.
Skulle du mot förmodan fortfarande blöda i tandköttet efter två veckor kan det bero på att du använder dig av fel teknik. Kontakta oss gärna så vi kan hjälpa dig till en bra och effektiv teknik.
Fråga alltid din behandlare
Att själv ta hand om sina tänder och sitt tandkött är ett bra sätt att förebygga tandköttsproblem, men det ersätter såklart inte att regelbundet besöka din tandläkare eller tandhygienist. Endast en tandläkare eller tandhygienist kan diagnostisera tandköttsinflammation och upptäcka om den har, eller kommer, att utvecklats till parodontit.
Behöver du hjälp med ditt tandkött? Boka en tid >>
Vanliga frågor
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.