Att rökning är dåligt för hälsan vet du nog redan. Rökningen påverkar även dina tänder, tandkött och slemhinnor. Rökning kan bidra till tandlossning. Rökningen döljer dock många symtom på sjukdom som annars hade synts, vilket ger en falsk trygghet.
Om du röker och har fått diagnosen tandlossning bör du fundera på att sluta röka. Fortsatt rökning ger en mycket sämre prognos på sjukdomen. Under fördjupande information kan du läsa mer om hur rökning påverkar dina tänder.
Vanliga frågor
Därmed bör man besöka tandvården för att upptäcka tandlossning.
Rökning ger sämre munhälsa
Tänderna missfärgas av rökning. Emaljen är i övrigt så pass hård att den klarar röken från tobak. Tyvärr klarar inte resterande vävnader i munnen röken lika bra. Dessa vävnader är tandköttet och käkbenet, vilka också är de som håller tänderna på plats. Rökning kan alltså leda till tandlossning. Att det finns ett klart samband mellan rökning och sämre munhälsa har forskningen visat. Rökare har generellt båda sämre och färre tänder.
Hur märker man av tandlossningen?
Hos en icke-rökande person är ett första tecken på tandköttsinflammation ett blödande tandkött. För en rökare är det inte lika lätt, då rökningen verkar kärlsammandragande och ger en sämre blodcirkulation döljer den många gånger en pågående inflammation. Och vad som hade varit en klar inflammation hos en icke-rökare ger en falsk bild av att vara bättre än vad som egentligen är fallet hos rökaren.
På detta sätt kan en rökare utveckla omfattande skador på benfästet utan att det syns med blotta ögat. Tandlossning som utvecklats långt ger en ökad rörlighet på tänderna, detta på grund av att de stödjande vävnader som håller tänderna på plats har förstörts i sjukdomsprocessen. När detta sker kan även tandköttet dra sig tillbaka och rotytorna blottas. Rotytorna är inte lika starka som emaljen på tandkronorna, vilket också ökar risken för kariesskador på de blottlagda rotytorna.
Behandling
Om du röker och har fått diagnosen tandlossning bör du fundera på att sluta röka. Fortsatt rökning ger en mycket sämre prognos på sjukdomen och en rökstopp ger en mycket bättre förutsättning för att kunna behandla sjukdomen framgångsrikt.
Vi hjälper dig att behandla tandlossningen men kan även ge dig stöd i rökavvänjning om du väljer att ta steget till ett rökfritt liv. Du kan även hitta mer information på Sluta-Röka-Linjen.
Du kan läsa mer om tandlossning här.
Boka din nästa tid hos tandläkaren direkt online
Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Oavsett besvär, behov och önskemål så har vi kompetensen som krävs. Hjärtligt välkommen!
Undrar om man kan fixa tandkött som dragit sig upp pga av snusning. Sett på flera tandläkarsidor om estnisk tandvård där de visat före och efterbilder.
Vad är din erfarenhet av detta?
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17
Ja, det brukar synas återhämtning i slemhinnan efter man slutat med vanlig snus men tandkött som har dragit sig tillbaka kommer inte att växa mot kronan. Tyvärr.
Ha det så bra.
Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-20
Med vänliga hälsningar,¨
Carmen Camacho
leg tandläkare.
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-26
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-21
Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-12-08
Helst vill vi att du inte röker alls ;), men skämt åtsido går det ifall det funkar för dig rent praktiskt:).
Ha en fortsatt fin dag!
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-12
Tandköttet drar sig tillbaka där du håller snuset vanligtvis. Var även observant på att hård borstning/fel teknik kan göra att tandköttet dra sig tillbaka. Viktigt att reda ut vad som kan ha orsakat detta och utesluta bakomliggande orsaken för att inte förvärra tandköttets tillbakadragning. Diskutera detta med din tandläkare/tandhygienist vid ditt nästa tandvårdsbesök.
Med vänliga hälsningar
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-06-23
Blekning ändrar färg endast på emaljvävnad och inte på tandben ifall tandköttet har dragit sig tillbaka pga snus. Ibland kan puts av missfärgning på tandben ge god resultat om missfärgning finns ytligt på tanden-/tandben yta. Om tandköttets tillbakadragning och synlig tandrotyta är ett besvärande problem för dig och du inte snusar längre kan det övervägas ett plastkirurgiskt ingrepp (gingival plastik). Ingreppet innebär att det blir korrigering av den delen av tandköttet som drog sig tillbaka. Ta upp frågan med din tandläkare så kan behandlingen övervägas.
Lycka till
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15
Min munvård har inte varit den bästa då jag slarvat, min ena tand (den som liknar en huggtand) börjar visa skador, tandköttet har börjat gå uppåt, specifikt på den tanden, vad bör jag göra? Och vad kan detta kosta?
Tack!
Tandens stödjevävnad påverkas av snus. Vid långvarig användning drar sig tandköttet tillbaka och blottar då roten på det sätt som du beskriver. Detta går tyvärr inte tillbaka och lösningen för att förhindra att det blir värre är att sluta snusa, och om detta inte går kan du byta plats på vart du har snuset under läppen lite oftare.
Är tandköttet dessutom inflammerat kan det vara bra med ett besök till en av våra hygienister som kan hjälpa dig att behandla detta. Då kan de samtidigt se hur det ser ut i just ditt fall och om det finns någonting mer som vi kan hjälpa dig med!
Ha en fin dag!
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-10
Endast snus ska inte göra att en tand lossnar om inte tanden har annan form av skada till exempel tandlossning, djup karies (hål) och tanden är skör, belastning etc. Om tanden är rörlig rekommenderar jag dig att snarast söka tandvård för att fastställa orsak och se över om det finns behandlingsbehov.
Lycka till.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-05-29
Jag har en fråga...
Min flickvän påstår att hon läst någonstans, att det inte är bra att borsta tänerna efter att man tagit sista ciggen innan man lägger sig... Att det på något sätt skulle sprida nikotin/tjära aller något annat ämne på ett skadligt sätt för att man borstar efteråt.
Jag tycker ju inte det är så mysigt med röksmak i godnattpussen, och andedräkten blir ju inte 100 heller. Vad är det som är rätt? Har försökt googla, men hitår inget om saken...
Med vänlig hälsning,
/Erik
Jag tycker absolut att du ska borsta tänderna (och helst använda tandtråd) efter sista cigaretten.
Det är ju sämre att ha kvar cigarettämnena i munnen och det är större risk för missfärgningar.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13
Slutsade snusa för ett tag sedan efter att hållt på i ca.10 år.
Mitt tandkött har kryptit upp en del så att tandhalsen är blivit blottad på ena sidan(trots att jag körde prillorna på varannan sida). Tidigare tandläkarbesök har det aldrig pratats om tandlossning men efter jag slutade snusa upplever jag att det ilar i tanden och i tandköttet mer än när jag snusade. Det blöder oxå lättare. Jag kör med tandbortse, tandtråd och flour varje dag. Har även provat med Corsodyl några dagar och upplever då att det blivit något bättre.
Vad rekommenderar ni att jag gör?
Det vore bra om du bokade tid hos din ordinarie tandläkare för kontroll för att se om det är något man behöver göra. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-24
Bra för din man att han slutat röka.
För att kunna göra en bedömning av vad som kan göras så behövs en tandläkarundersökning.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22
Det tog ganska lång tid att få ut den men gick väll ändå bra. Han sa att jag inte skulle röka på hela dagen igår, har INTE så mycket ont alls idag, mest en molande värk som går att minimera med Ipren. Är lite mer svullen känns det som, men ingneting som direkt syns. Däremot har det börjat smaka illa och antar att det luktar illa också ur munnen, samt att det är typ en vit beläggning där hålet är. Har ingen feber eller så, är detta normalt? Vad kan jag göra? Är de verkligen okej att röka idag som tandläkaren sa?
Det är helt normalt att det ser lite vitaktigt ut där tanden suttit och det kan också smaka lite illa. Du kan skölja munnen morgon och kväll ett par, tre dagar med klorhexidinlösning 1mg/ml i stället för att borsta tänderna. Klorhexidin är bakteriedödande.
Lite lätt svullnad i området är helt normalt, oftast blir det mest 2:a, 3:e dagen efter tandborttagningen.
Vad beträffar rökningen är det väl aldrig riktigt bra att röka, men efter en tandborttagning är det OK dagen efter.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-10
Hörntanden har en lång rot och brukar inte lossna i första taget. Fråga gärna vid nästa undersökningstillfälle om tanden har några tendenser till tandlossning. Om du skulle behöva ersätta den finns det olika sätt att göra det beroende på flera faktorer, t.ex. hur omgivande tänder och och ditt bett ser ut.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om du har stora besvär med ilningar är det bra att söka tandläkare för en kontroll. Det kan vara ett hål eller kanske en blottlagd tandhals som ställer till besvär.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om man snusar är det vanligt att tänderna blir lite missfärgade, ofta gulbruna.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Vad bra att du är medveten om din eroderade emalj och försöker ta hand om dina tänder.
Tuggummi är bra då det ökar salivproduktionen (om du inte har problem med käkleder etc, då kan tuggummituggande vara en onödig belastning), fortsätt gärna med det efter maten.
Vad det gäller örtte med mjölk så är det framförallt mjölksockret i mjölken som kan ge karies.
Fluorsköljning 0,2% är bra för att stärka dina tänder och minska risken för ilningar.
Förutom att undvika sura drycker och sur mat kan du undvika att borsta tänderna direkt efter intag.
Har du besvär med sura uppstötningar? Skölj isåfall munnen med vatten direkt efteråt och försök få hjälp av läkare för att bli av med dessa.
Om du dricker sura drycker så drick gärna med sugrör.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Onico är baserat på växtfibrer och innehåller endast lite kolhydrater som bakterierna i munnen kan bryta ner och ombilda till syror. Risken för karies är därför inte speciellt stor. Onico pepparmint innehåller dessutom lite fluor som kan skydda tänderna en del mot karies.
Jag har inte sett några nämnvärda skador vare sig på tänder eller tandkött hos patienter som använder Onico nuförtiden.
(När Onico kom ut på marknaden för ca 9 år sedan innehöll det majsstärkelse som ledde till en hel del karies, men innehållet är nu ändrat.)
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.
- Mat som tänderna gillar
- Röntgen – vi är specialister på odontologisk radiologi
- Vad kostar tandvården?
- Visdomständer – värk och inflammation
- Vuxentandvård
- Utslagen/avbiten/skadad tand
- Borsta tänderna
- Tänder och graviditet
- Tandtråd och andra verktyg för en frisk mun
- Fluor stärker tänderna
- Lösa tänder – tandlossning eller olycksfall