Det är vanligt att människor någon gång drabbas av blåsor och sår i och runt munnen och i tandköttet. Det kan bero på olika orsaker, som till exempel virusinfektioner. En vanlig orsak kan vara afte, herpes simplex eller svamp. Det kan upplevas som svullet, ömt och ibland blöda.
Afte utmärker sig oftast med smärtsamma sår i munnen och det är inte klarlagt vad det beror på, men det är inte smittsamt. Däremot är herpes ett virus som smittar via direktkontakt och det är något du bär på resten av livet. När man väl har smittats av herpes får man oftast feber och smärtsamma blåsor. Men det är många som efter det inte får några symptom alls.
Blåsor och sår i och runt munnen är oftast ofarligt och symptomen brukar gå över av sig själv. Men ibland kan du behöva behandlas med läkemedel som till exempel vid en svampinfektion.
Det kan hända att symptomen återkommer och har du ofta problem så kan du fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd.
Vanliga frågor
Blåsor och sår i och runt munnen är oftast ofarligt och symptomen brukar gå över av sig själv. Men ibland kan du behöva behandlas med läkemedel som till exempel vid en svampinfektion.
Ibland kan det behövas behandling med läkemedel. Till exempel vid svampinfektion. Det finns receptbelagda läkemedel mot själva svampinfektionen, både i form av vätska, gel och tabletter. Besök en tandläkare för diagnos och behandlingsplan.
Typiskt för munsår och blåsor som är en indikation på herpes:
• Innan blåsor kommer sticker eller svider det i områden runt läpparna.
• Stickningarna börjar med tiden att klia, svullna och rodna.
• Du får grupper av små vätskefyllda blåsor som kan göra ont.
• Blåsorna spricker efter ett tag och bildar sår.
• Såret blir till en skorpa som försvinner efter cirka 1–2 veckor.
• Munsåret/munblåsorna kommer tre eller fler gånger per år.
• Första gången man drabbas (vanligtvis i 1–5 års ålder) är det vanligt att allmäntillståndet försämras och man får feber.
Sår och blåsor i munnen, vad är det?
Det är väldigt vanligt att någon eller flera gånger i livet drabbas av sår eller blåsor i och runt munnen. Det kan kännas svullet, svida, vara ömt, göra ont och ibland blöda. Om du känner igen symptomen så kan det vara indikation på afte, herpes eller svamp. Vanligtvis läker munnen av sig själv, men det finns också läkemedel att tillgå. Ibland är uppkomstorsaken okänd, ibland är den ärftlig, men det kan också bero på förkylningar, menstruationer och stress.
Nedan beskriver vi vad afte, herpes och svamp är, vilka symptom som är vanliga och hur behandlingen kan se ut.
Afte
Har du ett sår i munnen? Det kan vara afte, något som drabbar var femte person någon gång i livet. Afte är en inflammatorisk slemhinneförändring som även kallas munblåsa eller förkylningsblåsa.
Symtom och utseende
Man känner igen afte på färgen och formen. Det ser ut som små blåsor eller gropar i slemhinnan. Blåsorna har ett typiskt utseende i form av ett välavgränsat, gulvitt område som är omgivet av en stark rodnad zon. Afte kan uppkomma i hela munnen. Vanligt är dock på insidan av läpparna, kinderna eller på tungan. Aftesår och blåsor smittar inte.
Blåsornas storlek kan variera mellan några millimeter upp till en centimeter. Det kan börja som en liten blåsa i munnen, men med tiden växer aftesåret på sig och tillslut brister blåsan och utvecklas till sår. I detta stadie kan såret svida och göra ont. Många kan därför ha problem med att äta och vid beröring.
Orsak till blåsor
Orsaken till munblåsorna är oklar. Olika teorier pekar på virus, allergier eller autoimmuna processer. Det kan även vara så att orsaken till afte beror på flera faktorer. Ett svagt immunförsvar kan förvärra afte. Även stress, bakteriefloran i munnen, yttre miljöfaktorer och hormonella förändringar kan förvärra tillståndet. Afte kan även vara ärftligt.
Behandling mot blåsa i mun
Blåsorna i munnen han hålla i sig i några dagar eller längre perioder. Vanligast är att blåsan försvinner av sig själv efter 10–14 dagar. Det finns inget botemedel mot afte eller behandling mot sår i munnen som får dem att försvinna helt. Det du kan inskaffa är symtomlindrande behandling och både receptfria och receptbelagda preparat.
Munherpes
Munherpes, som vi ofta benämner som munsår eller munblåsor, är en infektion med ett herpes simplex virus (HSV). Till skillnad från bakterier, så kan inte virus botas med antibiotika. Det finns vissa virus som vi inte kan vaccinera oss mot, HSV (herpes simplex virus) är ett exempel på ett sådant virus.
När vi väl har drabbats av ett virus så lever det i kroppen resten av livet. Vi har en mängd virus som ligger latent i kroppen, som hålls i schack av immunförsvaret. När immunförsvaret blir upptaget med annat, kan det utbryta symptom av de virus som vi annars normalt inte märker av.
Det går ofta att behandla de symptom som uppkommer till följd av viruset. Munsår och munblåsor, som är symptom på att vi är bärare av viruset herpes simplex virus (HSV), går ofta att råda bot på.
Munsår är symptom på herpes
80–90 % av Sveriges befolkning bär på viruset herpes simplex virus (HSV). Endast 30 % av dessa upplever symtom i form av munsår eller munblåsor. Det finns även munsår som inte är en indikation på herpes. Det kan exempelvis vara eksem i mungipan. Uppsök läkare om du vill kolla upp just dina besvär kring munnen.
Är mitt munsår herpes?
Typiskt för munsår och blåsor som är en indikation på herpes:
- Innan blåsor kommer sticker eller svider det i områden runt läpparna.
- Stickningarna börjar med tiden att klia, svullna och rodna.
- Du får grupper av små vätskefyllda blåsor som kan göra ont.
- Blåsorna spricker efter ett tag och bildar sår.
- Såret blir till en skorpa som försvinner efter cirka 1–2 veckor.
- Munsåret/munblåsorna kommer tre eller fler gånger per år.
- Första gången man drabbas (vanligtvis i 1–5 års ålder) är det vanligt att allmäntillståndet försämras och man får feber.
Munherpes kan blossa ut i samband med:
- Stress
- Övrig infektion i kroppen
- Mens
- Starkt solljus
- Kyla
- Vitamin- eller näringsbrist
Smittar munherpes?
Det tar vanligtvis 2–20 dagar innan symptomen bryter ut. Herpes simplex virus (HSV) smittar när det är aktivt, d.v.s. precis när det bryter ut. Munherpes överförs via:
- Pussar och kyssar
- Viruspartiklar på händer
- Viruspartiklar på handdukar, läppstift, bestick, vattenflaskor et c.
- Genom oralsex kan munherpes överföras till underlivet och ge könsherpes (omvänd väg är mer sällsynt)
Undvik direktkontakt i form av pussar och kyssar när du har blåsor på läpparna. Var även extra noga med att upprätthålla god hygien och peta aldrig på blåsorna eller såren. Om två personer som redan har munherpes kysser eller pussar varandra behöver de inte oroa sig för att ge munherpes till den andra.
Läkemedel mot munherpes
Ofta klarar man sig utan behandling. Se bara till att hålla såret rent och torrt. Försök att inte använda täckande smink under utbrottet.På apotek kan du hitta symptomlindrande produkter och produkter som även kan mildra ett utbrott om behandlingen påbörjas innan blåsorna bryter ut. Fråga på ditt apotek alternativt din tandläkare/tandhygienist för tips och råd.
Det finns inga produkter som är godkända att användas av gravida utan läkarordination. Ammar du kan du tillfälligt använda Anti.
Lindra besvären
- Om du märker att blåsor ofta uppkommer i samband med att du vistas i solen, använd solkräm med hög solskyddsfaktor på läpparna. Det finns läppcerat med solskyddsfaktor.
- Använd mjukgörande kräm på skorpan som ligger över såret. Det kan göra väldigt ont om munsårsskorpan spricker.
Herpes och tandläkarbesök
Ta kontakt med tandvården om du har:
- Munsår och samtidig feber.
- Många gula sårskorpor kring näsa och mun.
- Svåra, och ofta återkommande besvär.
- Munsår som inte läkt på 2 veckor.
- Du är gravid och får herpes för första gången
Svamp
Svamp i munnen
Svampinfektioner orsakas av jästsvampen Candida Albicans. Denna jästsvamp bär många människor normalt på utan att det orsakar problem eller besvär. När kemin i munhålan ändras eller normalfloran rubbas, så aktiveras svamporganismer och cadidasvampen frodas. Detta är startskottet för en infektion och det är i samband med detta som besvären uppkommer. Svampinfektion i munnen kallas även för torsk eller oral candidos.
Symptom på svamp i munnen
Symptom kan vara sveda, klåda och brännande känsla i mun och svalg. Det kan också uppstå vit/gul beläggning på tungan och på insidan av kinderna. Det kan vara större områden eller mindre prickar/fläckar. Om beläggningen skrapas bort lämnas ett rött spår, ofta blödande. Irritation uppstår ofta på slemhinnan och det blir rött kring området. Ett annat symptom kan även vara sprickor i mungiporna.
Vad orsakar svamp i munnen?
Orsaker till svampinfektion i munnen är många. Det kan bland annat drabba den som behandlas med antibiotika, cellgifter eller kortison. En annan anledning kan vara bristfällig kosthållning eller näringsbrist som försvagar immunförsvaret. Personer som har en lös protes i munnen kan få lokala irritationer som lätt kan leda till en svampinfektion. Spädbarn kan också drabbas av munsvamp. Barn som föds för tidigt löper större risk att drabbas.
Tandläkaren kan ställa en diagnos
Både tandläkare och läkare kan ställa en diagnos om svampinfektioner, och ge råd för behandling.
Vilken behandling finns?
Det viktigaste är att undersöka varför du får svamp och därefter rikta behandlingen mot detta. Det finns receptbelagda läkemedel mot själva svampinfektionen, både i form av vätska, gel och tabletter. Besök en tandläkare för diagnos och behandlingsplan. Prognosen för att svampinfektionen ska läka ut är mycket god. Spädbarn som drabbas brukar bli av med infektionen efter tre till åtta veckor utan behandling.
Upplever du besvär i munnen?
Boka en undersökning så ger vi dig en individuell bedömning. Vi hjälper dig med eventuell smärtlindring och fortsatt behandling.
Om Distriktstandvården
Distriktstandvården är en av landets största tandvårdskedjor med 39 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Vi erbjuder barn och vuxna allmän-, estetisk-, akut- och specialisttandvård. Vi har också en mobil tandvårdsenhet som utför tandvård i hemmet, en narkosverksamhet och två specialistkliniker i Stockholm.
munvinkelragader. Hur vet man vilket det är och hur behandla?
Hoppas att det är bra med dig.
Herpes brukar vara relaterad om man har varit sjuk, förkyld och den försvinner efter en vecka.
Om du ofta får lesioner i mungiporna försök att ofta smörja området med vanlig läppbalsam. Om det inte hjälper kolla med din läkare, ibland kan det vara någon vitaminbrist som orsakar problemet.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2024-09-25
Ser ut som en blodblåsa om man klämt sig på ett finger
Vad ska jag göra? Farligt?
Ja, kanske du har bitit dig utan att du märkte det.
Undvik att tugga på den sida och kolla senare. om några dagar bör den vara borta annars boka en tid för kontroll.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-21
Man kan få små blåsor i munnen då och ibland pga virusinfektion etc men dem brukar försvinna efter ett par veckor.
Om det är flera månader och får besvär av dem är det bättre att man kollar med en tandläkare.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-08
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17
Jag har fått ett sår på tandköttet ganska långt ner vid tandroten, det är vitt med lite rött runktomkring ca 0,5 cm tror jag.
Är det något jag bör undersöka?
Du skriver inte hur länge har du haft det och om det gör ont.
Prova att använda Afta clear gel som du applicerar på såret 2-3ggr/dagligen.
Om det inte försvinner skulle vara bättre att undersöka det.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-29
Tandköttet blöder av olika anledningar. Det kan vara pågående inflammation, när bakterier samlas på ett ställe, eller om du skulle ha tagit hårt med tandtråd. Vid uppehåll i tandtrådsanvändning och om rutin återupptas igen eller om tekniken för tandtrådanvändning brister på ett ställe, hinner kroppen reagera på bakterierna som samlats kvar och då uppstår blödning. Det kan även vara att det är tandsten som måste tas bort runt tänderna och därav inflammation inte går ner.
Reflektera gärna med din tandläkare/tandhygienist kring blödning från ditt tandkött.
Med vänliga hälsningar
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-10-04
Kände häromdagen en liten knöl/svullnad bakom 1 av framtänderna i överkäken. Man har ju redan en liten upphöjning där bakom båda framtänderna. Men jag märkte att upphöjningen var större på ena sidan när jag kände med tungan. Kände efter med fingret och tryckte lite föratt jämföra storleken lite. Då sprack det lite på den upphöjningen som var lite större och jag blödde lite. Försökt titta i spegeln men ser endast att jag är lite röd där. Har inga problem med framtänderna vad jag vet.
Vad kan detta vara? Man blir ju jätteroligt för cancer.
Det är svårt att diagnostisera vad den svullnaden/knölen du beskriver är utan att kontrollera kliniskt och/eller radiologiskt.
All slemhinna förändring är inte nödvändigtvis cancer. Det kan vara en (afte blåsa) orsakad av virus, det kan vara blåsa av varmt mat, det kan vara tandborstskada mm.
Om inte den blåsan läker inom 5-7 dagar (ytlig avvikelse på slemhinnan) bäst är det att kontakta din tandvårdsgivare för en kontroll.
Ha en fortsatt fin vecka
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-05-03
Kan knappt äta Jag skall snart boka tid hos er och är listad tis hos er. Ska detta göras först samt kan ni kan ni hjälpa mig med detta?
Din tandläkare ska absolut kunna titta på det du beskriver i samband med din undersökning. Jag skulle även rekommendera dig att kontakta din vårdcentralen för kontroll och överväga om vidareutredning inom sjukvården behövs.
Lycka till
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-10-13
Prova upprätthålla noggrann munhygienrutiner, eventuellt få tänderna och tandköttet undersökta och utföra förebyggande tandhygienistbehandling om det behövs. Därefter var observant på om p-piller ska orsaka att du blir inflammationskänslig på samma sätt eller inte. I samband med hormonella förändringar kan kroppens reagera med mer uttalad inflammationsreaktion på bakterierna. Tanken här är att kunna följa upp p-pillers effekt med ett stabilt tandkötts utgångsläge. Reagerar du på samma sätt så kan det vara bra att ta upp en diskussion med barnmorska eller gynekolog om det finns ett icke hormonellt preventivt medel som passar dig bättre.
Hoppas att svaret är till din hjälp.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-01-30
Jag har blivit svullen i tandköttet mellan framtänderna. På morgonen är det mest svullet och då vill det gärna blöda och det känns tjockt när man känner med tungan. Lite svullen ovanför framtänderna också. Jag har inte ont, men jag har haft det nu kanske 4 veckor till och från. Hur ska jag göra? /Mattias
Jag rekommenderar dig att boka en tid för undersökning så att man kan se vad svullnaden beror på.
Med vänlig hälsning,
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-29
Troligen är det afte blåsor. De orsakas av virus och kan uppstå av olika anledningar t.ex. i samband med att immunförsvaret är nedsatt pga förkylning, vissa starka smaker på mat eller tandkräm, magbesvär, stress mm. De kan vara kvar upp till 2 v. Borsta ska göras men välj en mjuk tandborste från apoteket och se till att ta med försiktighet vid de större blåsor på tandköttet. Det finns olika receptfria läkemedel som lindrar afte besvär som gel eller spray.
Önskar lillen mår bra snart!
Ha en bra dag.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-02-07
Blåsor i munnen går ofta över inom några veckor men ibland är de mer besvärande och sitter mycket olägligt. Som oftast är det bara symtomlindring som gäller, i form av tex viss receptfria läkemedel mot munsår som finns på apoteket.
Det är dock väldigt svårt att säga exakt vad det gäller och hur vi kan hjälpa dig utan att få sett dina blåsor i munnen. Om de fortfarande besvärar dig så rekommenderar jag att du bokar en akuttid för kontroll av dessa.
Hoppas du fått svar på din fråga.
Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2019-02-04
Jag märkte för några dagar sen att mitt ta tandkött var svullet! Nu ikväll märkte jag att en tand är lite lös!! Jag fick panik! Är det tandlossning? Kommer jag tappa den tanden?
Det kan vara en infektion runt tanden som gör att det ligger lite vätska runt tandroten vilket får tanden att kännas lite lös, samtidigt som tandköttet blir svullet.
Tycker du skall konsultera den tandläkare då det inte går att svara utan undersökning.
Lycka till
;-D
med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-08
Under en längre tid nu så har jag börjat bita mig i tungan i sömnen. Käkarna slår ihop och det gör extremt ont och börjar alltid att blöda. Detta har medfört att jag sover extremt dåligt då jag blir väckt när jag bitit mig i tungan. Hur kan jag lösa detta?
Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning,
Christian
Du kan gå till tandläkaren och höra o men bettskena skulle hjälpa dig.
Du kommer i så fall inte kunna bita dig i tungan på samma sätt.
Lycka till :-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Jag har problem med mina bihålor och de brukar svullna när jag blir förkyld. Då kan det bl.a visa sig som tandvärk, men det går över efter någon vecka.
Nu har jag haft ont i överkäken på höger sida i en månad, av o till, mer eller mindre. Oftast mer o aldrig helt smärtfri. För ca en vecka sedan fick jag en blåsa, typ, längst upp vid tandköttet. Det kändes som den tände sig emellanåt. I morse när jag tittade blödde den. Nu syns inget men den känns med tungan och det värker.
Jag funderar på om det kan vara en infektion i överkäken o inte i bihålan o kanske en varhärd som tände sig. Om 1 1/2 månad ska jag operera mig vid näsroten på höger sig med MOHS-kirurgi. Detta har jag väntat på 6 månader o det skulle vara väldigt olyckligt om jag inte kunde göra det pga en pågående infektion.
Min fråga är egentligen, är det tandläkaren eller vårdcentralen jag ska vända mig till?
Mvh Lena
för att avgöra om din infektion ärtandrelaterad behövs en undersökning med röntgen gjord av en tandläkare. Det är omöjligt att svara på utan undersökning
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09
Svårt att svara på din fråga utan undersökning . Boka tid hos tandläkare för undersökning samt att det finns hjälpmedel mot svidande känsla i munnen.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-12
Det låter mer som en liten virusblåsa som är mkt vanligt, men om du är orolig tycker jag du skall gå till tandläkaren för en kontroll. Det går aldrig att säga utan undersökning exakt vad det är.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-12
Tack om ni kan hjälpa mig med min fråga.
Om blåsor finns kvar efter en månad, tycker jag du skall boka tid för en undersökning hos en tandläkare.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-12
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-27
Min son fick bedövning idag för lagning av en tand & nu är hans överläpp på den sidan extremt svullen, den är hård & öm.. blivit som varigt sår lägst med svullnaden..
Något jag ska till läkaren med eller nått annat att rekommendera för att få ner eller på skynda så svullnaden går ner.
Mvh Veronica
Det är väldigt ovanligt att överläppen svullnar i samband med bedövning av tänder i överkäken. har man lagat en framtand kan den kännas bedövad och lite svullen efteråt. Dock har jag aldrig varit med om att patienten fått variga sår av tandläkarbedövning. I underkäken däremot blir halva läppen bedövad i samband med bedövning av tänderna.
Jag tror ni kan avvakta några dagar och köpa Corsodyl på Apoteket som din son får skölja med några dagar för att såret som du beskriver, inte skall bli värre. Om det inte försvinner på 1-2 dgr så sök vårdcentral.
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-08
Mvh adam
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-07
Det bästa är att du går till tandläkaren och gör en undersökning för att få reda vad det kan bero på.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-18
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-04-10
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20
Jag har lägre tid haft sår och vit beläggning på tungan (ser ut som en karta) såren blöder ibland. Har även sår i gommen den hårda delen.
Nu har jag fått blåsor i munnen som gör riktigt ont. Undre läppen är svullen. Har varit hos vårdcentralen men ingen nämner äns svamp.
Fick tips att jag kunde vända mig till tandvården. Kan ni hjälpa mig?
Boka en tid hos en tandläkare som är duktig på slemhinneförändringar. På Distriktstandvården Fridhemsplan finns Johan Lundström som är bra på det.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-27
Har fått en röd fläck brevid tungsträngen ser ut som ett blodkärl , det är inte en blåsa men blodrött . Vad kan det vara? den kom väldigt snabbt.
Det är svårt att svara på utan att ha sett det. Vi har en tandläkare på Distriktstandvården Fridhemsplan, Johan Lundström, som är kunnig inom området om du vill boka tid.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-16
Tyvärr kan man få väldigt ont i vissa fall. Om du inte är svullen eller har feber tycker jag du kan avvakta, speciellt som du tar antibiotika. Efter tredje dagen brukar det successivt bli lite bättre.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-16
I några dagars tid har jag haft problem med torra läppar och sår. Jag har även en röd svidande kant innanför läpparna precis där det torra blir den "blöta" insidan så att säga. Precis när problemen började hade en period av huvudvärk och förkylningsliknande symptom precis tagit slut.
När jag äter och dricker viss mat svider det till ordentligt.
Någon aning om vad det kan vara? Finns det nåt jag kan göra mer än att vänta ut det?
Det kan vara en virusinfektion. I så fall ska det går över på 7-10 dagar.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13
har sköljt med tandskölj har fortfarande ont. Har ni något bra tips vad man ska göra?
Det brukar läka bra i munnen på några dagar. Ni behöver inte skölja med något annat än vatten utan bara avvakta.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13
Jag har ett återkommande problem med små vätskefyllda blåsor på insidan av underläppen. Oftast uppkommer de under natten och på morgonen brukar jag bita eller sticka sönder dem eftersom jag inte vill ha dem kvar.
Då rinner det ut lite seg men klar vätska. Ibland kan det blöda lite men det gör inte ont.
Blåsan kommer ofta snabbt tillbaka på samma ställe igen och jag får ta sönder den flera gånger om. Tittar jag noga kan jag se att det finns mängder av pyttesmå vätskande punkter på insidan av underläppen.
Slemhinnan på insidan av kinderna är också känslig och lossnar av sig själv.
Jag har EDS och undrar om det kan ha ett samband med mina besvär?
Jag märker att slemhinnan förbättras om jag använder en tandkräm med aloe vera men blåsorna vill inte försvinna.
Vad kan jag göra för att bli av med besvären och vad beror det på att det är så här?
Med vänlig hälsning Charlotte
Det vore bra om du kan komma in på en undersökning av slemhinnan. Besvären på insidan läpp låter som att du skadat en salivkörtel och saliv rinner ut i vävnaden runt körteln vilket är det du biter sönder och som rinner ut. Då körtelgången sannolikt är skadat återkommer dessa problem på samma ställe. Behandlingen i dessa fall brukar vara att man avlägsnar hela salivkörteln. Du är välkommen att ta kontakt med oss på Fridhemsplan där vi har tandläkare med lång erfarenhet av slemhinnebesvär. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-08
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-18
Om du har varit förkyld kan det bli så. Avvakta någon vecka och se om det blir bättre.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17
Det kan finnas flera orsaker till detta men det bör kollas upp snarast av din behandlande tandläkare för att utesluta en infektion från tanden. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-16
Det är inte säkert att man får antibiotika om man är svullen i munnen. Det beror på vad svullnaden beror på. Det får du fråga din tandläkare om.
Skulle man behöva antibiotika hos tandläkaren är det tabletter.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-11
Ta kontakt med oss så kan vi titta på det för att ge dig ett bra svar. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27
För några dagar sedan upptäckte jag även att tandköttet vid denna tanden även blöder lätt då jag borstar tänderna.
Jag borstar tänderna regelbundet och använder flourskölj regelbundet.
Ser även ut som att en liten bit har lossnat från tanden.
Är de något jag bör kolla upp ?.
Om det ömmar när du biter på tanden så är det bra om en tandläkare får titta på det.
Anna Velander
Leg. tandläkare 2016-12-21
Jag fick halsfluss förra helgen och efter någon dag fick jag blåsor och tandköttet svullnaden längst bak i munnen. Sätt hela tiden och petade med tungan där och även i gommen, där jag också fick något utslag efter jag petat med tungan
Nu har jag fått en svullen tunga, som är lite vit bak med två röda små blåsor samt en vit "blåsa" som mer ser ut som ett sträck över tungspetsen.
Är detta något allvarligt? Halsflussen håller på att försvinna med hjälp av penicillin, och gurglar munnen med bakteriedödande munskölj jag fått av läkaren. Bör det försvinna inom några dagar?
Mvh, Emelie
Det är inte ovanligt att man i samband med infektion kan få blåsor i munnen, försvinner det inte inom 10-14 dagar efter uppkomst rekommenderas att du tar kontakt med din tandläkare för påtitt. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-13
Du är välkommen att ta kontakt med oss på Fridhemsplan där vi har tandläkare som arbetar med slemhinneförändringar. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-13
Det låter inte som något du behöver vara orolig för men det är alltid bra att vi får titta på det så vi kan avgöra vad det är för förändring, även om du inte har några symptom. Du är välkommen att kontakta oss på Fridhemsplan 08-412 007 55 där vi har tandläkare med kompetens inom slemhinneförändringar. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05
Har vart väldigt förskyld och sjuk under en lång period, men har även eplepsi, jag har haft det i 6 år och har aldrig vart med om såna här bitmärken i kinden? Vad kan detta vara? Ska jag kontakta tandläkare? Med vänlig hälsning, Elin
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22
Vad kan det vara???? Har haft det innan, sen bara försvann det, vet inte om det ha att göra med förkyldning!!! Vad tror du????
Mvh pernilla
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-17
Det låter som förkylningsblåsor då du även nämner att du är förkyld. Förkylningsblåsor är inte smittsamma och brukar försvinna inom 14 dagar. På apoteket finns det salvor som kan minska besvären om det gör ont att äta. Kontakta din tandläkare om det inte ger med sig.
Med vänlig hälsning
Linnea Linnér
Leg tandläkare
Linnea Linnér
Leg. tandläkare 2016-10-31
Jag tycker att du ska ta kontakt med dotterns tandläkare och be att få en tid så fort som möjligt för kontroll. Det kan vara en infektion på gång.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-24
Jättesvårt att svara på din fråga. Blåsor kan ibland orsakas av virus. Ofta kan blåsorna blomma upp i samband med en förkylning eller om man är lite nedsatt för övrigt. Vissa människor får ofta blåsor, andra får det nästan aldrig.
Du kan prova att borsta tänderna med tandkrämen Zendium som saknar ett ämne, natriumlaurylsulfat, som kan reta slemhinnan och som finns i de flesta andra tandkrämer. Hos en del människor hjälper det.
Om du har stora besvär tycker jag att du ska söka upp din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-19
Prova att tvätta eller gurgla med Andolex som finns på apoteket. Det är lite antiinflammatoriskt och smärtstillande.
Lösningen ska spottas ut, inte sväljas.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-14
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-29
Sofia Jofred, leg tandläkare
Det är mycket svårt att svara på din fråga utan att veta hur det ser ut i din mun.
Ta kontakt med din tandläkare för en kontroll och diskussion om vad som kan göras.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om det blöder inifrån tanden ska man försöka göra något åt tanden på en gång. Om det däremot 'bara' blöder från tandköttet runt om tanden kan man avvakta lite och sedan kontrollera tanden.
Om det ilar mycket i tanden när det kommer något kallt eller varmt på den ska man försöka bygga på tanden så fort som möjligt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Blödande tandkött tyder på att du har en inflammation i tandköttet. För att få bort inflammationen är det mycket viktigt att hålla riktigt rent med tandborste och t.ex. tandtråd. Då kan tandköttet läka på några dagar.
Ibland kan man ha tandsten som irriterar tandköttet väldigt mycket och orsakar en inflammation i tandköttet. Tandsten kan ibland sitta dold nere i tandköttsfickan. För att inflammationen ska kunna läka måste all tandsten tas bort.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Känner du en liten 'knöl' alldeles i direkt anslutning till där tanden tagits bort? Många gånger kan det kännas som en 'kant' under slemhinnan där tanden tagits bort. Det är helt normalt.
Med munbotten menas mjukvävnaden mellan tänderna på höger och vänster sida i underkäken, under tungan.
Enstaka gånger kan man i samband med en tandinfektion få en spridning av infektionen till munbotten. Det blir då svullet och hårt och oftast får man feber och känner sig dålig. P.g.a. anatomin i området kan en sådan infektion sprida sig snabbt och man kan ev. få svårt att andas. Därför är det viktigt att snabbt kontrollera en sådan infektion och få antibiotika mot den. Man bör söka akut hjälp snabbt vid en svullnad i munbotten.
Om du känner dig osäker är det bättre att kontrollera en extra gång än att nonchalera symtomen.+
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ta kontakt med din tandläkare för kontroll av det svullna området.
Jag har väldigt svårt att svara närmare på din fråga utan att kunna se dig i munnen och ställa frågor till dig.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Det kan mycket väl vara en visdomstand du har besvär av men eftersom jag inte har undersökt dig kan jag inte avgöra det.
Antingen det nu är visdomstanden eller någon annan tand så verkar du behöva hjälp. Jag vet inte var du bor men Distriktstandvården har kliniker på många ställen i Stockholms län och dessutom an akutmottagning på Drottninggatan inne i Stockholm.
Gå in på www.distriktstandvarden.se så kan du hitta telefonnumret till den klinik som ligger närmast dig.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tycker att du ska beställa tid hos din tandläkare för att kontrollera om svullnaden kommer från en tand och i så fall få hjälp att göra något åt problemet.
Om du inte har någon tandläkare som du brukar träffa är du välkommen att ringa till Distriktstandvården. Vi finns på flera ställen i Stockholms län. Gå in på www.distriktstandvarden .se så hittar du telefonnummer och adresser.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag har tyvärr inget riktigt bra eller säkert svar att ge. Kanske kan det vara något virus som blommat upp.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om du skulle börja känna dig febrig, allmänpåverkad eller få svårt att svälja är det viktigt att du får behandling av tanden och ibland även antibiotika.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det är svårt att säga om du kommer att sluta med detta eller ej. Om det fortsätter att irritera dig rekommenderar jag att du kontaktar tandläkaren så kan ni kanske putsa till fyllningen?
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det skulle kunna vara en blåsa i slemhinnan. En sådan kan vara mycket öm. Blåsan brukar läka på ca en vecka. Om det inte blir bättre inom en vecka tycker jag att du ska ringa din tandläkare för en kontroll.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det kan ibland vara lite ömt någon dag efter en rotbehandling. Om det blir värre och gör mycket ont tycker jag att du ska kontakta Margareta Koch.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att säga utan att se det men det låter som att det skulle vara en infektion vid någon tand. Boka en ny tid och be att de specifikt tittar på detta om det inte är gjort.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag tycker absolut att du ska kontakta din tandläkare. Ibland kan tänder som skadats tidigare ge besvär längre fram.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag rekommenderar att du kontaktar din närmsta tandläkare för att titta på detta.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det är jätte svårt att svara på utan att jag tittat på hur det ser ut. Boka en tid för kontroll när du upplever att det är svullet och ta med din bettskena för att kontrollera denna.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Kan du möjligen ha en visdomstand eller någon annan tand som ligger lite snett och orsakar en ökad bitning av kinden? Om det är besvärligt rekommenderar jag att du besöker en tandläkare som kan undersöka detta.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det kan ha kommit ner lite mat i någon av groparna efter tänderna men om du inte har speciellt ont tycker jag att du ska avvakta lite till och fortsätta att skölja med bakteriedödande. Om du blir mer svullen eller får mycket ont igen är det bra om du ringer och pratar med din tandläkare.
Om du skulle få feber är det också bra om du tar kontakt med din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om du är svullen och det påverkar din förmåga att svälja ska du absolut kontakta din tandläkare.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det är som du skriver mycket lätt att bita sig på samma ställe igen när det är lite svullet men det finns inte så mycket annat att göra än att vänta på att det läker och svullnaden går ner av sig själv.
Du kan be din tandläkare att kontrollera att det inte är vassa kanter på tänderna och att tänderna i över- och underkäken biter som de ska mot varandra.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att säga vad det kan vara utan at titta på det i munnen. Men det låter som att det har blivit någon skada på tandköttet. Har du nyligen bytt tandborste? Det kan även vara en inlfammation i tandköttet så jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare eller tandhygienist så att de får titta på det och hjälpa dig med besvären.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Om det inte läkt på tungan inom en vecka är det bra att söka tandläkare för en kontroll.
Noggrann munhygien är alltid viktigt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är bäst att du bokar en undersökningstid så man kan ta en närmare titt på detta sår.
MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare.
Victoria Grishina, leg tandläkare
Macarena Magunacelaya, Leg. Tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.
- Tandpressning och tandgnissel
- Missfärgningar och gropar
- Överbett, ojämna tänder och gluggar
- Tandlossning och parodontit
- Tandluckor – avsaknad av en tand
- Karies och hål i tänderna
- Muntorrhet – orsak och behandling
- Tandvärk och ont i tänderna
- Överbett, underbett och bettavvikelser
- Ilningar i tänderna
- Frätskador på tänderna (erosion)
- Dålig andedräkt | Orsak och åtgärd
- Röntgen – vi är specialister på odontologisk radiologi