Om tandpressning och tandgnissel
Med tiden kan tandgnissling (bruxism) leda till omfattande slitage av tänderna. Ett liknande slitage får man av tandpressning, alltså att man pressar ihop tänderna i över- och underkäke snarare än att gnida dem mot varandra. Slitaget påverkar inte bara tändernas utseende utan kan också leda till funktionella problem. Anledningen till att man gnisslar eller pressar tänder kan vara allt från höga stressnivåer till att man har något avvikande bett. Väldigt få människor har ett helt perfekt bett.
Att vakna med huvudvärk eller slita ner sina tänder vill ju ingen. Om orsaken ligger i tandgnissling eller tandpressning kan vi på Distriktstandvården hjälpa till.
Vilka behandlingar finns det?
Vid en undersökning kan tandläkaren upptäcka slitage på tänderna som orsakats av tandgnissling. Tandläkaren känner även på musklerna kring käkarna för att upptäcka eventuella ömma punkter. Behandlingen baseras på din situation och förutsättningar. För vissa räcker det med avslappningsövningar eller att få reda på anledningen till smärtan för att problematiken ska förbättras. Om stress är anledningen kan också avslappningsövningar hjälpa.
Bettskena är en effektiv metod
En bettskena i plast som används under natten hjälper många. Bettskenan avlastar muskler och käkar samtidigt som den förhindrar slitage. Starkt slitage kan med tiden göra att fyllningar lossnar eller spricker. Läs mer om bettskenor här.
Om problemet skulle ligga i felaktig bettkontakt mellan tänderna kan en bettslipning avlasta. Alternativt kan en tandställning rätta till tänder som sitter snett och ge dig ett optimalt bett.
Vanliga frågor
För vissa räcker det med avslappningsövningar eller att få reda på anledningen till smärtan för att problematiken ska förbättras.
En bettskena i plast som används under natten hjälper många, den avlastar muskler och käkar samtidigt som den förhindrar slitage.
Om problemet skulle ligga i felaktig bettkontakt mellan tänderna kan en bettinslipning avlasta, alternativt kan en tandställning rätta till tänder som sitter snett.
Jag kan inte hitta vad jag skall boka för tid för att ordna en skena att sova med för tandgnissel
Boka en tid som kallas akut tid för man måste i alla fall undersöka dig för att se om det är lämpligt att göra skena. Det är inte akut men man väljer kompletterande undersökning när man debiterar. Besöket kostar 600 kr och bettskenan kostar 5300 kr om det är i överkäken och 5600 kr om det är i underkäken.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-30
Jag har problem med tandpressning och undrar om detta kan kontrolleras i samband med en vanlig undersökning?
Ja, det brukar man kontrollera när man gör en undersökning, men säg till tandläkare i så fall hen missar det.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-08
Jag biter/gnisslar tänder under natten och funderar på att skaffa en bettskena. Jag har ofta spända och trötta käkar samt tinnitus som jag hoppas kommer minska med hjälp av skenan. Jag undrar hur processen går till för att skaffa en bettskena samt om jag kan använda mitt tandvårdsbidrag?
Du kan boka en tid för en kontroll och eventuelle i samband med det tas ett avtryck för en bettskena. Avtryckert skickas till en tekniker och du bokas på ytterligare en tid för att prova ut och hämta din bettskenan.
Du kan använda ditt tandvårdsbidrag.
Ha en trevlig dag
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-01-15
Det låter inte onormalt alls men tänker att du skall kolla upp skenan med jämna mellanrum så den verkligen är anpassad efter dig och dina tänder samt att det inte är så att du gnisslat någon grop eller så som gör att du lättare "fastnar " i ett läge när du gnisslar.
Lycka till :-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Efter det fick jag även ont i samma tand på andra sidan underkäken. Tänkte att det kanske berodde på att han slipade på en tand, så det blev lite felbelastning på skenan.
Var hos tandläkaren igen, och de slipade ner på bettskenan på de ställen som tog emot på de tänderna. Rätt så mycket medslipat. Jag trodde att man skulle slipa minimalt.
Två dagar efter det har jag fått ont i käken, flera tänder, kindbenet, främst på höger sida (det var på den sidan de slipade mest) och spänningshuvudvärk. Kan nu inte använda bettskenan för det gör ont i tänderna och spänner. Har de förstört skenan? Jag har köpt en på apoteket, ekulf. För jag vågar inte sova utan. Ska den skydda mot bruxism? Jag väntar på att få tid till bettfys. Vågar jag gå till tandläkaren och be dom att slipa bettskenan då jag kan använda den? Är rädd att de ska förstöra ännu mer. Mår psykiskt dåligt av att han ont och vara trött hela tiden.
Har mest ont på min högra sida, kan det bero på att tänderna tar emot mer där? Rädd att tänderna ska gå sönder.
Tacksam för svar.
Ring din behandlande tandläkare och förklara problematiken och att du nu inte kan använda bettskenan så hjälper de dig. Man får försöka hitta en lösning som gör dig smärtfri fram tills du kan få hjälp av bettfysiolog. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09
Det är bra att du jobbar på att inte bita ihop tänderna så mycket. Ibland biter man ihop hårt på nätterna och det kan ju vara svårt att göra något åt. I vissa fall kan det då vara bra med en bettskena.
Jag tycker att du ska besöka din tandläkare för en kontroll av den onda tanden. Kanske är tanden lite för hög i ett visst läge? Det kan också ha blivit en liten spricka i tanden.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är inte så mycket man kan göra just nu. Avvakta en tid och se om det går över av sig själv.
Om du känner dig mycket orolig kan du beställa tid hos en tandläkare för kontroll.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är jätte svårt att svara på utan att jag tittat på hur det ser ut. Boka en tid för kontroll när du upplever att det är svullet och ta med din bettskena för att kontrollera denna.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag tycker att du ska ta kontakt med din tandläkare och berätta om besvären som uppstått. Visst är det bra om man kan bita ihop med alla tänder och att det känns stadigt och stabilt när man biter ihop.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Har du haft samma bettskena i 8 år?
Om skenan fortfarande passar på dina tänder borde de inte ha flyttat sig så mycket.
Känns dina framtänder lösa?
Kontakta din tandläkare och beskriv dina besvär.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det man vanligen gör är att man palperar käkmusklerna samt frågar om eventuella symtom. På tändernas tittar man även efter 'förslitningar' som kan tyda på att man gnisslar tänder.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Hos Distriktstandvården kostar en bettskena 4126kr på 100%.
Exakt vad du får betala är beroende av vad du har betalat för tandvård inom det senaste året. Kostnaden för all behandling inom ett år läggs ihop och när man betalat 3000kr (enligt Försäkringskassans s.k.referenspriser) lämnar Försäkringskassan 50% rabatt på kostnader mellan 3000kr och 15000kr, också enligt sina referenspriser, och 85% rabatt på kostnader överstigande 15000kr.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Pressar eller gnisslar tänder på nätterna gör de flesta av oss lite då och då. Vissa gör det mer, andra mindre. Det kan göra att tänderna blir väldigt ömma, mest på morgonen när man vaknar. Ofta sker det periodvis när man har mycket omkring sig eller är stressad. En bettskena att ha på tänderna under natten kan lindra besvären genom att fördela krafterna som uppstår och bidra till avslappning.
Om dina besvär besvär håller i sig bör du söka tandläkare för en undersökning. Det finns ju en möjlighet att det onda inte beror på pressning eller gnissling utan orsakas av något annat.
Inger Knutsson Stålhandske
Victoria Grishina, Leg. Tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.
- Sår i munnen och blåsor i munnen
- Missfärgningar och gropar
- Överbett, ojämna tänder och gluggar
- Tandlossning och parodontit
- Tandluckor – avsaknad av en tand
- Karies och hål i tänderna
- Muntorrhet – orsak och behandling
- Tandvärk och ont i tänderna
- Överbett, underbett och bettavvikelser
- Ilningar i tänderna
- Frätskador på tänderna (erosion)
- Dålig andedräkt | Orsak och åtgärd