Kortfattad om tandlossning
En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång kan leda till att tandlossning. Då har bakterierna i beläggningarna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen. Ungefär var tionde person drabbas av tandlossning under sin livstid. Under fördjupad information kan du läsa mer om tandlossning och vilka behandlingar som finns.
Misstänker du att du har tandlossning?
Du som har, eller misstänker att du har, tandlossning kan just nu besöka en tandlossningsspecialist för en undersökning utan att remiss krävs.
Vanliga frågor
Tandlossning är vanligt
Tandlossningssjukdomar drabbar en stor del av vår befolkning, ungefär var tionde person råkar ut för det under sin livstid. Om du har problem lösa tänder i vuxen ålder blir du remitterad till en specialist i parodontologi (läran om tandlossningssjukdomar). Till en parodontolog går du också om du har problem med inflammerat eller blödande tandkött eller inflammationer runt implantat. Du kan också få behandling och ersättning av förlorade tänder med implantat hos en parodontolog. Vi hjälper dig med rätt behandling. På Distriktstandvårdens egna specialistklinik arbetar personal med hög kompetens och lång erfarenhet inom olika specialistområden.
Blöder tandköttet när du använder tandborste eller tandtråd?
Då kan det vara en indikation på en pågående inflammation i ditt tandkött, så kallad gingivit. Ett friskt tandkött är stramt kring tanden och blekrosa till färgen. Om tandköttet är svullet och rött kan det bero på inflammation. Detta beror på bakteriebeläggningar som får sitta ostört och utföra en irriterande verkan på kroppens vävnader. I ett direkt led svarar kroppen med en inflammatorisk reaktion.
Men varför tappar man tänderna?
En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång tid kan leda till att parodontit (tandlossning) utvecklas. Då har bakterierna i beläggningarna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen. Bakteriebeläggningar som får tillväxa ostört kan med tiden mineraliseras till hårda beläggningar, tandsten, dessa utövar också en belastning på vävnaderna men kan endast avlägsnas av tandläkare eller tandhygienist. Om du har besvär som kräver behandling av våra specialister i parodontologi kommer din tandläkare att skicka en remiss till oss på Specialistkliniken på Östermalm.
Hur behandlas tandlossning?
För att göra en bedömning av omfattningen mäts tandköttsfickorna kring tänderna med en ficksond och käkbenet kontrolleras på röntgenbilder. Därefter kommer en tandhygienist utföra den mekaniska rengöring som krävs där tandsten och bakterier avlägsnas från tandytor både ovanför och under tandköttskanten. Vidare läggs stor vikt på egenrengöring vilket krävs för utläkning och ett livslångt gott resultat. Vi följer upp behandlingen efter det individuella behovet där man kontrollerar utläkning av tandköttsfickor och behovet av ytterligare behandling. I vissa fall räcker det inte med den här typen av behandling, i andra fall är tandköttsoperation nödvändig för ett gott resultat.
Misstänker du att du har tandlossning?
Du som har, eller misstänker att du har, tandlossning kan just nu besöka en tandlossningsspecialist för en undersökning utan att remiss krävs.
Jag vet inte riktigt vad du ville fråga.
Det är många som upplever rädsla för att gå till tandläkare men ju länge man vänta desto värre kan det bli.
Börja med att boka en tid för en undersökning, man kollar vad som behövs göras och planerar sedan hur behandlingen skulle gå till.
Vi använder lugnande mediciner typ Dormicum, Stesolid. Samt har vi lustgas på kliniken.
Om det inte funkar kan man skicka remiss till medicin tandvården och du kan få behandlingen under narkos.
Ta första steget och boka tid.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-06-26
Tråkig att han har ger upp.
Tyvärr parodontit är en kronisk sjukdom som kan gå lång om man inte behandlar den.
Han måste börja med att boka tid för en undersökning och efter det bestämmer vi om remiss till parod-specialisten eller täta behandlingar med tandhygienisten.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-17
Jag har tandvårdsrädsla men har fått fantastisk hjälp av tandläkare så besök hos tandläkare går nu bra. Det som fortfarande inte går bra är besök hos tandhygienist. Senast var jag hos tandhygienist på en klinik för tandvårdsrädda men det gick inte heller bra. Har fått info om att pga att jag får mycket tandsten måste jag gå till tandhygienist 2 gånger per år. Det känns som jag inte kommer klara det. Min fråga är: hur troligt är det att man får tandlossning om man inte besöker tandhygienist? Finns det något förutom att använda tandtråd som jag själv kan göra för att minska risken?
Det skulle vara bra ifall man kunde tabort tandstenen. Tandlossning kan ha olika faktorer som väger in. Men ifall du håller en god munhygien tar bort tandstenen inte är rökare så kommer det gå bra. Nu har jag inte så mycket information kring saker runt om, så det är svårt att ge ett helt svar på din fråga.
Hoppas du får en fortsatt fin dag =).
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-06
Du kan gärna höra av dig till oss så hjälper vi dig med dina besvär.
Vänliga hälsningar
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-23
Hur kan jag fixa detta?
Mvh Therese.
Enligt din beskrivning är det viktigt att göra en fullständig undersökning och ta några röntgenbilder för att se varför tandköttet har dragit sig tillbaka. Oftast händer det i samband med att benet drar sig tillbaka p.g.a inflammationer i tandkött och ansamling av tandsten.
Du är välkommen att boka en tid för undersökning hos oss så hjälper vi dig på bästa sätt.
Vänliga hälsningar
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-01-28
Först rekommenderas en fullständig undersökning för att kunna bedöma hela bettet och göra en behandling som fungerar i sin helhet och långsiktigt.
Vår prislista finns på vår hemsida: https://distriktstandvarden.se/prislista/
En delprotes kostar 9940kr och att ta bort en tand 1575kr. Ersättning från Försäkringskassan räknas bort från dessa summor. En ordentlig undersökning skulle vara önskvärt, där du också får en kostnadsberäkning för en hela behandlingen och eventuell ersättning från Försäkringskassan.
Ha en bra dag!
Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-11-28
Det måste bedömmas klinist. Många faktorer spelar in.
Med vänlig hälsning
;-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-14
Det är ofta en infektion som gör att tanden är lös. Jag tycker du skall gå till tandläkare för att kontrollera tanden och ta bort den och få hålet i käkbenet ordentligt rengjort samtidigt istället för att vänta tills den lossnar.
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-19
Försök hålla rent så mycket det går med tandborstning på tandköttet och mellanrumsborstar. Ett komplement med Corsodyl eller Hexident kan vara bra. Läs instruktionen hur du använder det på flaskan eller fråga apotekspersonalen.
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-20
/Pierre
Jag tycker att du ska ringa din tandläkare.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-19
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-22
Vet du om att det det finns hjälp att få om man är tandvårdsrädd? Det finns t.ex. lugnande medicin, lustgas eller behandling i samarbete med psykolog att tillgå. Vi är vana vid att ta hand om rädda patienter. Ring gärna och boka en tid för kontroll och uppge när du bokar att du är rädd.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Hörntanden har en lång rot och brukar inte lossna i första taget. Fråga gärna vid nästa undersökningstillfälle om tanden har några tendenser till tandlossning. Om du skulle behöva ersätta den finns det olika sätt att göra det beroende på flera faktorer, t.ex. hur omgivande tänder och och ditt bett ser ut.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Ibland kan det ta lite tid innan en ny tand växer fram efter att mjölktanden har lossnat.
Om det dröjer många månader, 5-6, kan det vara bra att gå till tandläkaren för en kontroll.
Tandläkaren tittar i munnen och tar troligen en röntgenbild för att kunna se hur den nya tanden ligger.
Om man absolut inte vågar göra detta finns det väl ingenting annat att göra än att vänta.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är inte troligt att vare sig blodtrycksmedicinen eller snarkskenan orsakar tandlossning.
Medicin mot högt blodtryck kan ibland ge muntorrhet vilket kan öka risken för karies, alltså hål i tänderna.
Om snarkskenan passar bra orsakar inte den heller tandlosning.
Sök upp din tandläkare för en kontroll av den lösa tanden.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Jag tycker att du ska kontakta en tandläkare för undersökning och kontroll av dina lösa tänder.
Det är viktigt att veta hur ditt allmäntillstånd är för övrigt innan tänderna ev. tas bort.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Du behöver inte oroa dig. Att du har flera lagningar resulterar inte i att du kommer att tappa dina tänder. Försök bara att vara noga med att ta hand om dom och besök tandläkaren/tandhyginisten regelbundet för att underhålla dina tänder. När du träffar din tandläkare rekommenderar jag att du berättar om din rädsla för att tappa tänder. Tandimplantat kan ersätta förlorade tänder men dessa opererar man inte in förrän man har vuxit klart, dvs först efter 20 års ålder.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det kan vara olika anledningar till detta, men jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare och tittar på detta.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag tror inte att de flesta tandläkare vet så mycket om vilka fonder man kan söka söka pengar från. Kanske kan du fråga någon på kommunen och få hänvisning. Ev. kan det finnas någon fond inom kyrkan.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Nej, det finns oftast alltid en orsak till detta. Det kan vara en mjölktand som lossnar naturligt eller en tand som har drabbats av en tandlossningssjukdom. Dock märker man oftast om en tand är lös innan den lossnar.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Ja, om man har det som kallas för Aggressiv parodontit/juvenil parodonit. Det är då mycket viktigt att behandlar detta så tidigt som möjligt för att inte tappa tänder.
Linnéa Linnér, Leg tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.
- Tandpressning och tandgnissel
- Sår och blåsor i munnen – orsaker och behandlingar
- Missfärgningar och gropar
- Överbett, ojämna tänder och gluggar
- Tandluckor – avsaknad av en tand
- Karies och hål i tänderna
- Muntorrhet – orsak och behandling
- Tandvärk och ont i tänderna
- Överbett, underbett och bettavvikelser
- Ilningar i tänderna
- Frätskador på tänderna (erosion)
- Dålig andedräkt | Orsak och åtgärd
- Röntgen – vi är specialister på odontologisk radiologi