Gratistandvård t.o.m. 23 års ålder

Gratistandvården har förlängts. Fr.o.m. januari 2019 går du gratis t.o.m. året du fyller 23 år. Det innebär att personer födda 1996 eller senare omfattas av gratistandvården.

Gratistandvård t.o.m. 23 års ålder

Förhöjd ålder för gratistandvård

Från och med januari 2019 har gratistandvården i Sverige höjts i ålder. Du går gratis till tandläkaren till och med året du fyller 23 år. Du kommer att kallas för en regelbunden undersökning hos den tandläkaren du är listad hos. Om du är i behov av akuttandvård är du varmt välkommen till Distriktstandvården, oavsett om du är befintlig patient eller inte.

Ökat för varje år

Den förhöjda åldern för gratistandvård har skett i olika etapper som vi tydliggör nedan:

  • 1 januari 2017 | Tandvård gratis till och med året du fyller 21 år
  • 1 januari 2018 | Tandvård gratis till och med året du fyller 22 år
  • 1 januari 2019 | Tandvård gratis till och med året du fyller 23 år

Alla personer födda -96 blir de första att få gratis tandvård till och med året de fyller 23 år.

Regeringsbeslut att höja den kostnadsfria tandvården

Förslaget om att förlänga gratistandvården klubbades igenom efter att regeringspartierna enats i budgetförhandlarna. Redan 2009 beskrev Socialstyrelsen hur tandhälsans prioritet minskas i takt med att unga vuxna övergår från gratistandvård till att behöva bekosta tandvården själva. I en folkhälsorapport från 2009 står det: ”Många ungdomar som lämnat den avgiftsfria barntandvården söker inte tandvård i förebyggande syfte, utan först när de har besvär”.

Tanken på förlängd gratis tandvård har alltså funnits en lång tid. I januari 2017 blev det verklighet. Satsningen beräknas kosta 233 miljoner kronor år 2017 och därefter 463 miljoner kronor per år från 2018.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.