Gratistandvård t.o.m. 22 års ålder

Gratistandvården har förlängts. Fr.o.m. januari 2018 går du gratis t.o.m. året du fyller 22 år. Det innebär att personer födda 1996 eller senare omfattas av gratistandvården.

Gratistandvård t.o.m. 22 års ålder

Gratis tandvård hos Distriktstandvården

Från och med januari 2018 har gratistandvården i Sverige höjts i ålder. Personer går gratis till tandläkaren till och med året de fyller 22 år. Oavsett om du har besökt oss tidigare eller inte så är du varmt välkommen. Boka en tid som passar dig enkelt online.

Boka tid nu

Varför ska jag gå till Distriktstandvården?

Att välja tandvårdsgivare är ett fritt val. Det är helt upp till dig att byta tandläkare när du vill. Med den vetskapen har vi sedan starten 2010 satsat på långa och förtroendeingivande relationer med våra patienter. Det kanske är därför så många stannar kvar hos oss? Vår verksamhet är dynamisk och modern, vilket gör den anpassningsbar till alla åldrar. Vi styrs av ledorden engagemang, trygghet och tillgänglighet.

Ska åldern höjas ytterligare?

Ja, det stämmer. Regeringsbeslutet innefattar gratis tandvård till och med 23 års ålder. Höjningen sker i olika etapper som vi tydliggör nedan:

  • 1 januari 2017 | Tandvård gratis till och med året du fyller 21 år
  • 1 januari 2018 | Tandvård gratis till och med året du fyller 22 år
  • 1 januari 2019 | Tandvård gratis till och med året du fyller 23 år

Alla personer födda -96 blir de första att få gratis tandvård till och med året de fyller 23 år.

Regeringsbeslut att höja den kostnadsfria tandvården

Förslaget om att förlänga gratistandvården klubbades igenom efter att regeringspartierna enats i budgetförhandlarna. Redan 2009 beskrev Socialstyrelsen hur tandhälsans prioritet minskas i takt med att unga vuxna övergår från gratistandvård till att behöva bekosta tandvården själva. I en folkhälsorapport från 2009 står det: ”Många ungdomar som lämnat den avgiftsfria barntandvården söker inte tandvård i förebyggande syfte, utan först när de har besvär”.

Tanken på förlängd gratis tandvård har alltså funnits en lång tid. I januari 2017 blev det verklighet. Satsningen beräknas kosta 233 miljoner kronor år 2017 och därefter 463 miljoner kronor per år från 2018. (www.tandläkartidningen.se)

Boka tid nu

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.