Barn – Lösa tänder | Tappa tänder

Vanligtvis börjar mjölktänderna bli lösa och tappas någon gång i sexårsåldern. Nedan får du svar på alla funderingar kring barnets lösa tänder och fasen då de tappas.

Barn – Lösa tänder | Tappa tänder

I 5-6 års ålder är det dags för de första permanenta vuxentänderna att träda fram. Detta gör att den första uppsättningen av mjölktänder börjar tappa fäste och till slut lossnar helt. Dock kan det variera mellan olika individer, vissa kan ha kvar sina mjölktänder ända in i tonåren och vissa kan tappa de betydligt tidigare.

Tandväxlingen brukar oftast inte göra ont. Däremot kan det bli väldigt trångt eftersom mjölktanden och den permanenta tanden som ska träda fram inte har samma placering. Det gör att den permanenta tanden kan växa upp bakom mjölktanden.

För att inte riskera att skada de permanenta tänderna bör mjölktänder lossna så snabbt som möjligt. Därför är det bra att vicka och vrida de lösa mjölktänderna.

Lösa tänder

Barnets första tänder heter mjölktänder. I 5-6 årsåldern börjar första tanduppsättningen lossna från sitt fäste, för att slutligen lossna helt. Här kan du läsa om vad som händer i munnen under denna period, samt tips och råd till föräldrar.

Varför tappar vi våra mjölktänder?

Mjölktänderna dyker vanligtvis upp när barnet är 6-12 månader, och tappas när barnet är 5-6 år. I denna ålder är det dags för de permanenta tänderna att ta över, så börjar de att trycka på underifrån. Det är i detta skede som mjölktändernas tandrötter försvinner. Slutligen sitter mjölktanden fast i enbart tandköttet. Det är nu som tänder blir lösa.

Observera att tandväxlingen kan variera kraftigt mellan olika individer. Vissa barn har kvar sina mjölktänder till tonåren, medan andra tappar sina betydligt tidigare. Vissa saknar anlag för permanenta tänder och lever väldigt länge med mjölktänderna. Det finns inget “normalt” i detta fall. Vill du veta mer om mjölktänder? Klicka här >>

Gör det ont för barnet att tappa tänder?

Tandväxlingen är oftast helt smärtfri. Om barnet uttrycker att han/hon känner smärta kan det bero på följande:

  • Mjölktanden är helt lös, förutom en liten bit tandkött som håller kvar tanden. Barnet kan uppleva smärta i tandköttet som håller kvar tanden. Detta sker oftast i fronttänderna. Försök att dra ut tanden hemma. Om det gör jätteont bör ni besöka tandläkaren som kan använda bedövning vid tandutdragningen.
  • Som ovan beskrivet lossnar tänderna för att roten resorberas. Tändernas krona ligger då som ett “lock” ovanför hålet som har skapats under. Problem kan uppkomma med tand 4 och 5, då dessa tänder har ganska vassa kanter på nedsidan av kronan. Kanterna kan skava och riva mot tandköttet, speciellt vid matintag då tandens kant pressas mot tandköttet. Tand 4 och 5 kan vara knepiga att dra ut, då de kan vara fästa på flera ställen. Försök gärna hemma, det är inte farligt. Annars bör ni besöka tandläkaren som har rätt verktyg för att hjälpa till.
  • Ibland kan tandköttet svälla och bli väldigt ömt om det blir trångt i käkarna under tandväxlingen. Vicka, vicka, vicka på mjölktänderna.

Permanenta tanden växer upp bakom mjölktanden!

Ibland blir det väldigt trångt! Om mjölktanden och den underliggande permanenta tanden inte har exakt samma placering, så kan permanenta tanden komma att växa upp bakom mjölktanden. Detta sker oftast i underkäken på fronttänderna. Då skapas det ett “hål” eller ett “glapp” mellan tänderna. Det kan se lite skrämmande ut, men det är ingen fara. Mjölktanden kommer lossna tids nog och vuxentanden under kommer förmodligen självmant att placera sig rätt med tiden. Här kan det samlas matrester och bakterier, försök att rengöra noggrant. Och be barnet att ihärdigt vicka på tanden. Givetvis med rena händer.

Dra ut en tand på barn

När barnet är i fem-, sex eller sjuårsåldern brukar tandväxlingen vanligt vis att dra igång. De permanenta tänderna som ligger under mjölktänderna är redo att komma upp. För att minimera risken att skada de permanenta tändernas krona så bör mjölktänderna avlägsnas så snabbt som mjöligt. Ju snabbare mjölktänderna lossnar desto snabbare kan vuxentanden hitta sin rätta position. Av den anledningen är det viktigt att vicka och vrida på lösa mjölktänder.

Tips när man ska dra ut en tand:

  • Be barnet att vicka och vrida själv med rena händer. Vrid i form av en rotation, till höger och vänster.
  • Be barnet att tugga på ett äpple eller en morot, tanden tenderar att lossna.
  • Ibland kan det kännas skönt med något svalt mot tandköttet. En isbit eller en nedkyld näsduk brukar funka fint.
  • Undvik helst verktyg som kan jaga upp barnet. Greppa hellre tanden varsamt med dina egna fingrar, gärna med en gasbinda emellan för ett bättre grepp.
  • Om barnet upplever smärta vid den lösa tanden rekommenderas den receptfria salvan Lidocaine som bedövar området. Fråga på Apoteket om du är osäker.

Frågor eller funderingar? Ring oss på08-22 22 22

Patientfrågor om Lösa tänder
Hej, min son på snart 7år. Har en lös kindtand, som har blött halva dagen idag? Är det normalt att det blöder? Och isåfall hur länge kan det blöda?
Hej,

När en tand är lös kan det blöda från tandköttet runtom. Det kan blöda fram tills att tanden ramlar av. Om ni däremot upplever att blödningen inte kommer från tandköttet rekommenderar jag er att boka en tid hos oss för en bedömning.

Önskar er en trevlig dag!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-12-11

Hej
Min son har en vuxentand som har växt upp en bit men inte helt vad det ser ut som och den känns som att den är lös. Det går att vicka lite på den. Är det normalt att det är så?
Hej
Jag tycker ni ska konsultera en tandläkare. Svårt att svara på utan undersökning.
Tänderna är upphängda i små fibrer och kan kännas något lösa om man vickar på dem men inte ordentligt lösa.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Jag är 14 och har en mycket löst tand i kväll försökte jag dra ut den men det blöde och tanden vägrade att släppa från käckan, nu är jag osäcker om att det är inte en mjölktand och att jag har vinglat på en tand som inte ska bli vinglad på Jag är rädd vet inte vad jag ska göra hjälp !
Om du är orolig tycker jag att du ska kontakta din tandläkare.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-26

Hej! Jag är 13 och snart ska fylla 14 i år. Och jag har troligtvis tappat all mina tänder eftersom att jag har 28 st men jac är osäker på att jagar tappat mina käktänder. Jag känner att min käk tand gör väldigt ont när jag tuggar i bland, och det börjar göra ont på tänderna längst back och högst upp, och jag känner att det går att vicka alla mina tänder JÄTTE lite. Och jag äter choklad och kakor ja sånt som innehåller socker, typ varje dag. Jag är rädd att jag kommer att tappa alla mina tänder, kommer det att ske? är det något jag kan göra för att stoppa det? är det normalt att tänderna vickar? Jag ör jätte rädd för att tappa dem?
Hej!
Börja med att trappa ned på allt socker du äter.
När du blir kallad nästa gång till tandläkaren, berätta vad du är orolig för. Om du är väldigt orolig så be att få en kontroll tidigare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-03

Hej min dotter på 7 år har tappat mjölktänderna fram nere och nu är framtänderna uppe lösa. Upptäcker idag att den permanenta tanden nere är lös. Det går att vicka på den ( ytterst lite dock). Är det den permanenta tanden bredvid som är på väg upp som stör? Vad kommer hända? Kommer hon tappa sin permanenta tand eller kommer den växa fast igen?
Hej!
Om din dotter inte biter snett på den nya tanden så den gungar till och ändrar läge varje gång hon biter ihop är det ingen fara.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-22

En framtand är lös på grund av innflamation
Hej!
Det bästa är om du låter en tandläkare titta på det.
Mvh

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09

Mitt barnbarn ska opereras. Hon har två lösa tänder. Får hon ha det?
Det bästa är att fråga läkaren som ska utföra operationen.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-24

Hej!
Jag är 14 år gammal.
Jag fick tandställning för 4 månader sedan, jag var och spände tandställningen för 2 dagar sedan och har en framtand i överkäken som ät en vuxentand och den är lite lös och öm. Är det något konstigt, kommer jag att tappa den?
Hej!
När man flyttar tänder med hjälp av tandställning blir tänderna ofta lite ömma och lätt rörliga.
Prata med tandregleringsspecialisten om du får stora besvär.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-12

Hej!
Har gjort en operation pga början till tandlossning.
Alla mina tänder sitter fast,men efter operationen så är 2 -3 tänder märkbart lösa.....Kommer dom att växa fast igen???Känns inte speciellt kul att dom lossnade direkt efter operationen.Vågar jag göra flera sånna operationer???
Har kontaktat dom som gjort operationen,men får bara konstiga svävande svar på mina frågor!!!
Mvh Britt
Hej!
Det är normalt att tänderna känns lösare efter operationen, men de bör kännas mer stabila inom någon månad när det har läkt. Ingen anledning till oro alltså om du nyligen gjorde operationen.
Däremot tycker jag att du ska kontakta de som gjorde operationen om du har fler frågor och inte ge dig förrän du fått tydliga svar. Du har rätt att få tydlig information så att du kan känna dig trygg med behandlingen.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-15

Ska jag dra ut min lösa tand eller låta den sitta kvar?
Varför är tanden lös? Är det en mjölktand eller en permanent tand? Har du slagit i tanden eller har den en tandlossningsskada?
Hur du ska göra med din lösa tand beror på varför den är lös.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Får man rotfyla en 8 åring på sin 21 tand?Tacksam för svar.
Hej!
Om en permanent tand skadats vid t.ex. en olycka och pulpan (nerven i tanden) också har skadats måste man rotfylla tanden. Det är inte helt lätt på en 8-åring eftersom roten oftast inte är helt färdigbildad när man är så ung, men det brukar gå bra.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har en mjölktand som behöver lossa. Den permanenta tanden har kommit bredvid och pekar snett. Har försökt att vicka men gör ont och den är inte så lös. Vad ska jag göra?
Hej
Oftast lossnar mjölktanden av sig själv med tiden, men om du vill bli av med den snabbare så kan du boka en tandläkartid så får du hjälp att ta bort mjölktanden (du får självklart bedövning).

Sofia Jofred, leg tandläkare

min tand var lös men jag orkade inte vänta så jag drog ut den själv men nu har jag jätte ont när jag äter
Hej!
Sök upp din tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, min dotter på 7 år har tappat flera av sina mjölktänder utan bekymmer men nu har hon en som varit rejält lös i minst 5-6 månader. När vi märkte att den var så lös trodde vi den skulle ramla ur inom några dagar och dottern ville inte att vi skulle borsta på den och det tyckte jag var ok men sen har tiden gått. För ett par månader sen var hon på kontroll hos tandläkaren som inte verkade tycka att det var ett problem men den ramlar ju aldrig ur... Vi får fortfarande inte borsta så den är inte rengjord på ett halvår... Tänderna intill blir ju också lidande... Vad göra?
Hej!
Jag tycker att du ska prata med tandläkaren och höra igen om inte tanden ska tas bort. Det är inte så bra om det inte går att borsta och göra rent i området runt den lösa tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min dotter fyller 5 år i slutet av dec 2015 och har en tandlös på överkäken. Jag tycker det är tidigt, tanden börjar bli lite missfärgat. Hon har inte ont i tanden?? Tack för ett snabbt svar!Med vänlig hälsningOrolig mamma
Hej. Har din dotter slagit i tänderna någon gång? Man kan börja tappa mjölktänder i din dotters ålder, då oftast de längst fram i underkäken. Om du är orolig är det bäst att du bokar en tid så att en tandläkare får titta på tanden.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan! Jag och min kille brukar skoja med att små slåss med varandra då vi båda håller på med kampsport. Slutade med att jag råkade träffa honom vid tänderna och han började blöda. Han har lagade tänder där sen innan och nu sa hann att dem kändes lösa m.mVad ska vi göra?
Hej!
Om hans tänder känns mycket lösa och/eller gör ont är det bra att låta en tandläkare kontrollera tänderna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

gör det ont att dra utt en ös tand för jag har en lös tand som jag vill dra utt sälvsom jag gjode på min förata tand
Hej,
Är det en lös mjölktand kan du vicka ut den själv. Om du tycker att det är besvärligt eller gör ont kan du kontakta din tandläkare och få hjälp med detta och då får du även bedövning.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 19 år, har nu känt i några dagar att min hörntand känns konstig, känns som den är lös men den är inte de, på baksidan av tanden är den typ som en stor brunfläck,tandköttet är lite irriterad och blöder lätt, de känns killande. Borstar tänderna 2 ggr om dagen,använder tandtråd och munskölj. Har också för mg att jag har en fyllning där, kan de vara att den åkte ut? Har slutat äta för jag är så rädd om min tänder? Fick tid hos tandläkaren i mitten av augusti vad ska jag göra?Orolig som bara den
Hej!
Det kan mycket väl vara så att en gammal fyllning har lossnat. Ev. sitter den kvar men är lös och då är det ju lite svårare att göra rent där och tandköttet kan bli irriterat. Försök att hålla så rent som möjligt.
Om du har ont eller är mycket orolig tycker jag att du ska ringa tandläkaren igen och höra om du inte kan få komma lite tidigare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Heej! :DUndra om man kan få raka tänder utan att ha tandställning? om en tand har vuxit ut lite sned, kan man då fixa det utan tandställning om det bara är en tand? och hur lång tid tar det för att en tand ska växa ut helt? (jag e 13 år)tacksam för svar! <3 :D
Hej!
Dina käkar kommer att fortsätta att växa lite till så det kan hända att den sneda tanden rättar in sig lite mer rakt av sig självt.
Annars är det svårt att räta upp en sned tand utan tandställning.
Det kan uppåt ett år för en tand att växa fram helt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej det är min son som är 8 år som har en tand lös andra inifrån på underkäken.Är detta en mjölktand? Orolig mamma!!!
Hej!
Det bör vara en mjölktand om det är andra tanden bakifrån räknat. Kanske är det lite tidigt att den är lös redan i 8-årsåldern. Har han ont i tanden? Är det svullet runt om den? Om det är så kan det vara bra att be en tandläkare titta på tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 13år, jag ska tappa min sista tand. Den är jättelös men jag tappar den aldrig, den har varit jättelös i ca 1/2 år nu! Vad ska jag göra för att tappa den förutom att vicka på den, vill helst inte dra ut den! Tacksam för svar;)
Hej,
Se till att vicka ordentligt på den och vrid. Om den inte lossnar så be tandläkaren att hjälpa dig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag är 12 år och den näst längst in på översäken (tanden) är lös och har jag inte tappat, så är det en mjölktand?
Hej,
Det låter som att det är din mjölktand som är lös.

Linnéa Linnér, leg tandläklare

Hej jag är en kille på 15år!mina nedre framtänder känns konstiga.Det är som att man vill pilla bort dom på nått sätt. Har känt på dom och det känns att dom är lite lösa. Hade det här problemet förra året också men gav sig efter några veckor. Har läst litegrann om tandlossning och att man är tvungen att dra bort dom. och mina framtänder har jag inte lust att dra bort
Hej,
Alla tänder är lite rörliga,men om du upplever att de är mer rörliga så rekommderar jag att du ber en tandläkare att titta på dina tänder så att du slipper oroa dig i onödan. Det är kostnadsfritt för barn upp till 19år.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Är 16. En kväll 14/11. Så märkte jag att jag hade en lös permanent tand. Kommer den att växa sig fast igen? Mvh Mikael
Hej,
Jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare för att undersöka din lösa tand.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag är 11 år och har en väldigt lös tand. Man kan säga att bara den allra yttersta delen av tanden sitter fast, så kan nästan vrida tanden uppochner. Innan idag såg jag att den blivit lite grå och mörkare än de andra tänderna. Det gör inte ont, sålänge jag inte drar i den, fast då gör det mest on intandköttet, där den fortfarande sitter fast. Varför är den grå? Och finns det någon anledning till att det gör så ont om jag drar i den? Kunde enkelt dra ut en mindre lös tand helt utan smärta. Om jag måste dra ut den hos tandläkare, kan jag få bedövning då? Vill inte dra ut utan bedövning, dels för att jag aldrig gjort det innan (inte hos tandläkare) och dels för att det görnså ont om jag drar försiktigt i den.
Hej,
Tanden sitter troligen fast i tandköttet vilket gör att det kan kännas lite när man vickar. Om du behöver gå till tandläkaren får du alltid fråga om du vil ha bedövning. Lycka till med att vicka bort tanden.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag åt knäck häromdagen och min tand fastnade och blev lös. Den är väldigt lös, inte bara så att den går att vicka på några millimeter, utan man kan vicka ca en cm och se under. Det är en mjölktand som jag antagligen kommer tappa snart, men å andra sidan har jag bara tappat 8 tänder och är 14 så det går långsamt. Vad ska jag göra åt det?
Hej! Om det är en mjölktand tycker jag att du ska vicka ordentligt på den så att den lossnar helt. Det borde vara dags för mjölktanden att lossna nu om du är 14 år.
Om du inte får bort den kan du ringa din tandläkare och få en tid för kontroll och kanske lite hjälp att ta bort tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, min dotter (9 år) har haft en lös tand länge, cirka en månad.Är det något man bör kolla upp?Bör jag uppmana henne att vicka mer på tanden?
Hej!
Nej, jag tycker inte att den lösa tanden behöver kollas upp nu. Du kan gärna be flickan att vicka på tanden så lossnar den lite snabbare. Om den nya tanden börjar växa fram snett och mjölktanden fortfarande sitter kvar kan det vara bra att kontrollera det hos tandläkaren.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.