Listning och kallelser för barn

Listning och kallelser för barn

Alla barn ska vara listade hos en tandvårdsgivare, från och med 3-årsålder kommer regelbundna kallelser. Här reder vi ut begreppen listning och kallelser.

Lista ditt barn hos en tandläkare

Som förälder har du en skyldighet att lista ditt barn hos en tandläkare. Du kan fritt välja tandvårdsgivare och du binder inte upp dig själv eller barnet. Dock är det inte alla tandvårdsgivare som erbjuder barntandvård. Vissa privata aktörer tar inte emot barn alls, andra tar emot barn med förutsättningen att minst en förälder går till dem också. På Distriktstandvården är alla barn välkomna, oavsett vilken tandläkare föräldrarna eller övriga syskon besöker.

Vad innebär det i praktiken att lista ett barn?

Att lista ditt barn innebär helt enkelt att en journal upprättas för barnet, han/hon skrivs in i systemet och barnet registreras hos SLL, Stockholms läns landsting. När barnet är inskrivet, kan den de regelbundna tandvårdsbesöken påbörjas.

Listningen av barn sker oftast i november, året innan barnet fyller tre år. Många gånger får du information från olika tandvårdsgivare hemskickat, du kan således välja fritt bland dessa aktörer.

Efter listningen kommer kallelsen

Så fort du har valt en tandvårdsgivare och listat ditt barn, så kommer ni få en kallelse hemskickad under året som barnet fyller tre år. Kallelsen informerar om att första tandläkarbesöket närmar sig och anger dag och tidpunkt för detta.

Vad händer om jag inte listar mitt barn?

Alla barn ska vara listade hos en tandläkare. Barntandvård är en grundläggande faktor för att öka hälsotillståndet hos befolkningen i Sverige och alla barn har rätt till gratis tandvård. Därför är det en skyldighet som förälder att låta sitt barn få den tandvård han/hon behöver och har rätt till. Vid återkommande uteblivna besök kan Socialtjänsten bli inkopplad.

Akuta tandbesvär för barn under tre år

Självklart får barn som är under tre år komma till tandläkaren om det inträffar akuta situationer! Akuta fall prioriteras alltid hos Distriktstandvården och då spelar åldern ingen roll. Det enda som händer vid treårsåldern är att barnet listas, d.v.s. skrivs in, hos tandläkaren. Stockholms läns landsting registrerar aldrig barn under 2,5 år. Av den anledningen får tandvårdsgivare inte lista yngre barn.

Områdesansvar för barntandvård

Det finns något som kallas områdesansvar. Att ha ett områdesansvar innebär att man står som ansvarig för att lista och ta hand om alla barn i det området. Distriktstandvården har flera sådana områden i Stockholms län. Vårdnadshavaren är den som kontaktas fram till att barnet fyller 18 år.

Vi tar hand om barnen

Vi tar hand om över 30 000 barn. Lista ditt barn hos oss för en trygg och säker barntandvård.
Boka tid för en första undersökning hos Distriktstandvården. I samband med bokningen listas barnet hos oss. Om ditt barn redan är listat hos oss så kommer vi kalla barnet vid nästa revisionstillfälle. Du behöver således inte boka tid.

Boka tid nu

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.