Lustgas

Lustgas

Tandvård med lustgas

På Distriktstandvårdens klinik i Handen, nära tågstationen och bussterminalen, erbjuder vi patienter våra tandläkare lustgas. Lustgas har en lugnande effekt på patienter som känner oro och rädsla under tandvårdsbesöken. På kliniken i Handen arbetar utbildade tandläkare med nischad kunskap för att behandla patienter med lustgas.

Vad är lustgas?

Lustgas, dikväveoxid (N20) är en luktfri, färglös gas som har använts inom tandvården i mer än 25 år. Gasen används som narkosmedel och lätt bedövningsmedel/smärtlindring. Lustgasen andas in genom en gummimask som placeras över näsan. Lustgasen infriar en lugnande och avslappnad känsla som minskar ångest och oro. Eventuella kväljningskänslor tenderar också att minska samt att patienten befinner sig i ett töcken och har ingen direkt tidsuppfattning eller momentkännedom.

Vem får lustgas?

Lustgas tillgängligt på kliniken i Handen för dig som har tandläkarskräck. När du andas en blandning av lustgas och syrgas hos tandläkaren blir du avslappnad och lugn. Du bekymrar dig mindre och det blir enklare att ta bedövning. Kväljningar minskar eller försvinner helt och tandbehandlingen underlättas. Du är vaken under behandlingen men känner dig väl till mods. En halvtimme efter att behandlingen med lustgas har avslutats är du inte längre påverkad av lustgasen. Då kan du cykla eller köra bil.

Inför din behandling med lustgas är det viktigt att tänka på:
  • Du får inte äta fast mat, soppa, fil, yoghurt eller liknande eller dricka mjölk senare än fyra timmar före behandlingen.
  • Senare än två timmar före behandlingen får du inte dricka någonting alls.
  • Om du är täppt i näsan kan du ta näsdroppar eller nässpray en stund före behandlingen.
  • Är du kraftigt förkyld bör du ringa återbud och boka en ny tid.
  • Informera oss innan besöket om du är tandvårdsrädd, vi gör allt för att du ska känna dig trygg innan, under och efter behandlingen.

Kontakta kliniken i Handen för tandvård med lustgas >>

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.