Människans första tänderna kallas (primära) mjölktänder. De träder oftast fram när barnet är cirka 6-12 månader gammal. Allt eftersom dyker fler tänder upp och när barnet har fyllt 3 år är det vanligt att alla 20 mjölktänder är synliga. När mjölktänderna växer fram kan det klia och göra ont i munnen, då kan det vara skönt för barnet att få något att tugga på. Barnet kan även sova och äta lite sämre precis när tanden spricker igenom.
När barnet är 5-6 år det dags för det första permanenta (vuxen) tänderna att träda fram, vilket gör att mjölktänderna bli lösa och till slut lossnar. Vid 13 års ålder är det vanligt att barnet har fått alla sina 28 permanenta tänder.
Mjölktänder är vitare än vuxentänder, de har tunnare emalj och får därför lättare hål varför man behöver vara extra noga med det lilla barnets tänder och borsta morgon och kväll och hålla sötsaker till en gång per vecka. Om en tand har mörka fläckar eller är som inte går att borsta bort eller har en annan färg än granntänderna bör man kontakta tandläkaren för en kontroll.
Mjölktänderna kan även sitta glest och ojämnt, men det rättar oftast till sig med tiden.
Läs mer om barnets mjölktänder under fliken fördjupad information.
Vanliga frågor
Andra menar att mjölktändernas ursprung kommer från barnets första föda – mjölken. Oavsett var namnet kommer ifrån så får alla barn mjölktänder.
De dyker vanligtvis upp när barnet är kring sex månader.
Mjölktänder är våra första tänder
Mjölktänder kallas människan första uppsättning av tänder (de primära tänderna). Det finns olika teorier om hur namnet mjölktand myntades. Vissa menar att färgen på tänderna, som är mer åt det blå/vita hållet, påminner om mjölkens färg. Således fick tänderna sitt namn efter drycken. Andra menar att mjölktändernas ursprung kommer från barnets första föda – mjölken. Oavsett var namnet kommer ifrån så får alla barn mjölktänder. De dyker vanligtvis upp när barnet är kring sex månader, men vissa barn har tänder redan när de föds.
I takt med att mjölktänderna kommer blir barnet allt mer självständigt. När tänderna dyker upp kan barnet börja tugga och bita själv. Barnet kan börja äta fast föda och är inte längre beroende av mammans mjölk. Mjölktänderna hjälper dessutom de nästkommande permanenta tänderna att hitta rätt placering i tandraderna.
Nedan beskrivs mjölktänderna utveckling. Vi berättar vad som är viktigt att tänka på, vanliga företeelser och hur barnet kan reagera på tänderna. Vi avslutar med fasen då tänderna lossnar och ersätts med de permanenta vuxentänderna.
Mjölktändernas utveckling
Fostertiden
Tänderna bildas under fostertiden
Barnets mjölktänder bildas under fostertiden. Vuxentänderna (de permanenta tänderna) bildas i slutskedet av fostertiden. De fortsätter sedan att utvecklas ända fram till sexårsåldern. Kronan, som är den synliga delen av tanden, bildas först. Kronan består främst av dentin, samt emalj som ett skyddande ytskikt. Inuti kronan finns pulpan som består av nerver och blodkärl. När kronan är klar börjar roten att bildas. Roten sträcker sig ner i käkbenet (en tand sitter ej fastgjuten, den sitter upphängd i små trådar kallade parodontalligamentet).
För tändernas utveckling behövs framför allt proteiner, mineraler (kalcium, fosfor och magnesium) och D-vitamin, C-vitamin och A-vitamin. Brister av dessa ämnen kan leda till störningar i tandbildningen. Efter att tänderna har kommit fram är fluor mycket viktigt för att stärka de nya tänderna. Då fluor kan tränga in i ytskiktet på emaljen och stärka tänderna.
Första halvåret
Innan mjölktänderna tränger fram
Barnet föds utan tänder och lever sina första månader i livet i avsaknad av tänder. Bebisen måste få flytande föda som inte kräver ett påfrestande arbete av tänder eller käkar. Därför består matintaget det första levnadshalvåret av bröstmjölk, alternativt modersmjölksersättning. Vad gäller rengöring i munnen under första halvåret finns det egentligen inget speciellt att tänka på. Det finns inga tänder att rengöra och slemhinnorna gör ett bra jobb att hålla rent i munnen.
6-12 månader
Första mjölktänderna
Första mjölktänderna blir vanligtvis synliga när bebisen är 6-9 månader. Du som förälder behöver inte känna oro om tänderna inte dyker upp i denna ålder. Mjölktänderna kan komma både tidigare och senare. Det är inte heller onormalt eller konstigt om tänderna tittar fram redan när bebisen är 3-4 månader. Om du ändå känner dig orolig bör du boka en tid hos tandläkaren som kan kika på barnets tänder.
Mjölktändernas ordningsföljd
Första tänderna som syns brukar vara framtänderna i underkäken, tätt följt av överkäkens framtänder. Med tiden fylls tandraderna på med fler tänder. Framtänderna i underkäken brukar komma först, tätt följt av framtänderna som sitter i överkäken. När barnet är 3 år brukar de flesta mjölktänderna vara på plats. Barnet får totalt 20 mjölktänder, 10 i överkäken och 10 i underkäken.
Orolig över barnets tänder?
Är du förälder och undrar om ditt barns tandutveckling ser ut som det ska? I de allra flesta fall kan vi säga – var inte orolig, alla barn olika och utvecklas i individuell takt. Tänderna kommer tids nog och det är inte ovanligt att barn får tänder efter ettårsålder. Vill du att en tandläkare ändå tar en titt för att säkerställa att allt ser bra ut är du välkommen att boka en tid.
Bebisens reaktioner
En vanlig företeelse när tänderna tränger fram är att det kliar i munnen. Bebisen brukar tycka att det är skönt att bita på en tuggring av gummi, som gnuggar skönt mot tandköttet. Det är också vanligt att salivutsöndringen blir mer påtaglig när mjölktänderna tränger fram och barnet dreglar mer än vanligt. Du som förälder kan också märka att barnet sover sämre, och matlusten minskar.
Borsta tänderna i tidig ålder
Så fort tänderna dyker upp måste också tandborstningen sätta igång. Barnet är nu omkring sex månader och många föräldrar väljer att ge barnet smakprov på fast föda. Denna mat innehåller mer energi och näring, men det blir också viktigare att få bort matresterna på tänderna. Precis som vuxna ska barnets tänder borstas en gång på morgonen och en gång på kvällen. Även om barnet endast äter ersättning/bröstmjölk är det viktigt att börja borsta barnets tänder två gånger om dagen så fort de första tänderna kommer fram då både ersättning och bröstmjölk kan ge hål i tänderna om de inte rengörs.
Introducera tandborste och tandkräm
Ett barn bör vänja sig vid tandborstning och tandkrämssmak i tidig ålder. Börja med en mjuk tandborste med ett litet borsthuvud. Det är viktigt att du som vuxen borstar det lilla barnets tänder från början med en fluorinnehållande barntandkräm. I barntandkräm är fluorhalten lägre och anpassad efter att det lilla barnet sväljer tandkrämen då det inte har lärt sig spotta ännu. Använd en tandkrämsmängd lika stor som barnets lillfingernagel i början så går det bra om barnet sväljer lite tandkräm, däremot bör mer tandkräm inte användas för små barn.
3-årsålder
20 mjölktänder fyller käkarna
Rutiner, kost och skötsel
Barnets alla mjölktänder har vanligtvis kommit i 3-årsåldern. Nu finns 20 tänder i barnets mun och som noga måste omhändertas. I detta skede är det viktigt att skapa rutiner både kring munhygien och också kost. Se till att barnet får i sig nyttig mat som stärker tänderna. Ge barnet vatten och mjölk att dricka, vi rekommenderar framförallt vatten vid törst och måltid, men mjölk går också bra någon gång per dag. Undvik däremot dryck med mycket socker (även fruktsocker som juice, läsk, saft). Tillåt inte småätande då det är påfrestande för tänderna.
Undvik sådant som tenderar att innehålla syra och som lätt fastnar på tänderna, t.ex. russin, kex, chips och sega godisbitar. Undvik också drycker som innehåller mycket socker, exempelvis juice, läsk och saft.
Mjölktänder och godis
Godis innehåller som bekant socker. När godisbiten stoppas i munnen finns det bakterier som omvandlar sockret till syra. Syran fräter och försvagar emaljen. Mineraler i saliven och fluor från tandborstningen kan reparera små syraattacker om tänderna får vila emellan måltiderna, detta kräver dock att tänderna får vila från mat och dryck efter tandborstning och måltid, verför det är vitkigt med regelbundna måltider 5-6ggr/d. Småätande och ätande under lång tid försvårar således för saliven att återställa emaljen.
Det kan låta konstigt, men för tänderna är det alltså bättre att äta 20 godisbitar på tio minuter än 10 godisbitar på en timme. Det är också bättre för barnets tänder att äta godis en gång i veckan, än att sprida ut det på flera dagar. Lördagsgodis för barn är en god idé.
Efter att barnet har ätit godis rekommenderar vi att skölja med vatten. Vänta dock någon timme med att borsta tänderna. Detta för att emaljen, som är skör efter matintaget och syran som tillkommer, inte mår bra att av att borstas tätt inpå.
3 år och ett första tandläkarbesök
När barnet är tre år är det dags för första tandläkarbesöket. Du listar ditt barn hos en valfri tandläkare som erbjuder barntandvård. Tandläkaren kommer kalla barnet för ett första besök samma år som barnet fyller 3 år. Under första besöket räknas tänder och barnet får bekanta sig med tandvården och tandvårdsmiljön.
Lista din 3-åring hos en tandläkare
Barn vill inte borsta tänderna
När barnet börjar yttra sin egen vilja är det många som motsätter sig tandborstning. Ett tips är att göra det till en rolig sak. Leta tandtroll med en spegel innan tandborstningen eller borsta tänderna på ett äldre syskon/förälder för att avdramatisera processen. Du kan prova att borsta dina egna tänder samtidigt, barn vill ofta göra som vuxna och gillar att härma. Ett annat tips är att borsta tänderna på en plats där barnet gillar att vara, t.ex. i vagnen, i sängen, i soffan. Med tanke på att barn brukar bli griniga och mer känsliga på kvällen kan det också vara en idé att förlägga tandborstningen tidigare under kvällen.
Det är dock viktigt att man inte äter eller dricker någonting annat än vatten efter tandborstningen på kvällen Annars finns stor risk för karies. Försök att ha samma rutin varje kväll, då blir det lättare för barnet att acceptera tandborstningen.
5-6-årsålder
Barn tappar tänder och en permanent tand dyker upp
När barnet blir omkring 5-6 år så börjar de permanenta underliggande tänderna att så smått trycka på mjölktänderna. I denna fas försvinner tandroten på mjölktänderna vilket resulterar i att tänderna enbart sitter fast i tandköttet. Det är nu mjölktänderna blir lösa och det börjar bli dags för en tandväxling. Det är såhär det går till när barnet tappar sina mjölktänder och de permanenta tänderna tar plats i käkarna.
Vissa barn tappar tänder sent, andra tappar tänder tidigt. Alla är olika och varken det ena eller det andra är på något sätt farligt eller onormalt. Ibland krävs bara lite tålamod. Läs mer om lösa och tappade tänder längre ner.
Första permanenta tanden
När barnet är omkring sex år gammal brukar den första permanenta tanden synas. Sexårständerna dyker upp bakom mjölktänderna, längst in i munnen. Totalt får barnet fyra stycken sexårständer, två i nedre käken och två i den övre. Sexårständerna ska finnas med hela livet och är de som sitter längst i munnen. Därför är det extra viktigt med tandvård kring sexårständerna. Borsta ned mot tandköttet och borsta noga på den gropiga tuggytan.
13-årsålder
28 permanenta tänder fyller käkarna
Tandläkaren kan se redan i tidig ålder om barnet har anlag för permanenta tänder med hjälp av röntgen. Om anlag finns (vilket är det absolut vanligaste) så är det vanligt att de nya vuxentänderna har dykt upp när barnet blivit tonåring, d.v.s. kring 13-års åldern. Ibland kan vuxentänderna tränga fram framför eller bakom mjölktänderna, vicka då lite extra på mjölktänderna. Ju snabbare mjölktänderna släpper taget, desto lättare blir det för den permanenta vuxentanden att hitta rätt position.
Saknar anlag för vuxentänder
Personer som saknar anlag för vuxentänder tenderar att bibehålla sina mjölktänder en längre tid. Mjölktänderna blir inte lösa, och de lossnar inte i den ”normala” åldern när tandväxlingen vanligtvis inträffar.
Om anlag för permanenta vuxentänder saknas kan mjölktänderna kan sitta kvar hela livet. Om permanent anlag saknas och mjölktanden lossnar finns det idag lösningar som fungerar livet ut. Implantat är en av många lösningar som bidrar till en estetiskt tilltalande och fullt funktionell mun.
19-26-årsålder
Visdomständer tränger sig fram
Visdomständerna tränger fram längst bak i käkarna någon gång i 19-26-årsåldern. Människan har vanligtvis anlag för totalt fyra stycken visdomständer. Vissa saknar anlag för dessa tänder – och det är helt okej då människan klarar sig utmärkt utan visdomständer. Värk och svullnad kan uppstå i samband med att visdomständerna kommer.
Mjölktändernas utseende
Sneda och ojämna mjölktänder
Mjölktänderna sitter ofta glest gärna lite snett och ojämnt. Det är väldigt vanligt och de små mjölktänderna rättar till sig med tiden som käkarna utvecklas. Ju fler tänder som fyller käkarna – desto rätare kommer tänderna bli. Gluggar försvinner oftast med tiden. Det är nämligen så att när hörntänderna och sexårstanden börjar trycka på bakifrån trycks framtänderna ihop.
Missfärgningar på mjölktänder
Mjölktänder är mer åt det blåvita håller till skillnad från de permanenta tänderna som tenderar att vara mer åt det gula hållet. Föräldrar bör vara lite mer vaksamma om:
- Barnets framtänder eller sexårständer är missfärgade. Det kan vara en mineraliseringsstörning som en tandläkare bör undersöka.
- Barnets tand är mörk eller grå. Det kan vara ett tecken på en infektion. En infekterad tand kan behöva dras ut för att undvika att en skada på den underliggande permanenta tanden.
Hål i mjölktand – karies
Precis som med våra vuxentänder så kan mjölktänderna drabbas av sjukdomen karies, d.v.s. hål i tanden. Det är viktigt att vara noga med munhygienen och kostvanorna redan från tidig ålder för att undvika karies i mjölktänderna.
Förebygg hål i tänderna
Idag är vi betydligt bättre än förr med det förebyggande arbetet mot hål i tänderna. Vi har mer koll på vilken mat som är dålig för tänderna och vilken är bra. Idag är vi också duktiga på att hålla oss till rutinen att borsta tänderna morgon och kväll. Dessutom är föräldrar idag välinformerade om fördelarna med fluor. Fluoret stärker tanden och gör den mer motståndskraftig mot kariesangrepp.
Symptom karies mjölktand
Det förekommer att både barn och vuxna ändå drabbas av karies. Det kluriga är att det inte behöver uppstå några symptom för hål i tänderna. Generellt kan vi säga att stora hål skapar värk i tanden, små hål kan resultera i ilningar eller ömma områden. Ibland känner vi ingenting. Om ditt barn får hål i en mjölktand lagas hålet hos tandläkaren. Förutsatt att tanden i övrigt är frisk och fri från infektioner. Om hålet är för stort eller om tanden är infekterad dras den istället ut för att minska risken att den underliggande permanenta tanden skadas. Rotfylla en mjölktand är inget alternativ.
Lösa mjölktänder/Tappade mjölktänder
Vicka och vrida på lös mjölktand
Mjölktänderna blir lösa i ungefär samma ordning som de uppkom. Framtänderna lossnar därför först. När en mjölktand är lös är det bäst att fortsätta vicka och vrida på den. Detta för att minska risken att den underliggande permanenta tanden ska ta skada av mjölktanden som envist håller sig kvar.
Om tanden verkligen inte vill lossna kan en tandläkare hjälpa till att dra ut den, om det behövs så finns bedövning att tillgå. Ibland lyckas man inte få med hela roten ut, vilket är ofarligt så länge tanden är frisk. Roten letar sig ut själv eller resorberar med tiden. En mjölktand kan också dela på sig om den permanenta tanden trycker på underifrån. Det är också ofarligt. Fortsätt att vicka och vrida.
Blöder efter mjölktand dragits ut
Ibland kan det blöda efter att en tand har dragits ut, det är normalt och blödningen slutar efter ett tag. Du kan lägga en bomullsbit som kompress mot hålet. När tanden är utdragen eller tappad kan det se lite konstigt ut i tandköttet, det är ofarligt och beror på att tandköttet har växt under tanden när den har varit lös. Avvakta ett par veckor. Om det fortfarande ser konstigt ut så kontakta tandläkaren.
Vuxentänder kommer
De permanenta tänderna växer ut olika snabbt, det beror på om tanden sitter djupt in eller ytligt. Jämför inte tänderna med varandra, varje tand har sitt egna lilla liv. Om du är orolig för ditt barns anlag att få permanenta tänder så håll hellre koll på tänderna som sitter på motsvarande sidor i respektive käke. T.ex. tand nummer fem på vänster sida med tand nummer fem på höger sida. De brukar växa upp ungefär samtidigt.
Bra att veta
Mjölktänder och tandställning
Tandläkaren gör en bedömning av bettet vid undersökning och ser då om behovet av tandställning finns.
Tappat en bit av en tand/Skadad tand
Det är vanligt att barn utsätts för tandtrauma både mot det primära och permanenta tänderna. Om ett barn får trauma mot munnen/tänderna är det viktigt att boka en tid för kontroll. Så att tandläkaren kan bedöma om några särskilda åtgärder behöver vidtas eller inte.
Olycksfallsförsäkring
Om det finns en olycksfallsförsäkring när barnet skadar sina tänder kan försäkringsbolaget betala kostnaden för en fasad eller krona i vuxen ålder (oftast upp till 25-årsålder). Se därför till att anmäla skadan så fort den inträffar.
Om Distriktstandvården
Distriktstandvården är en av landets största tandvårdskedjor med 39 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Vi erbjuder barn och vuxna allmän-, estetisk-, akut- och specialisttandvård. Vi har också en mobil tandvårdsenhet som utför tandvård i hemmet, en narkosverksamhet och två specialistkliniker i Stockholm.
Vad vill du göra nu?
Lista mitt barn hos Distriktstandvården
Boka ett akut besök på Distriktstandvården
Bli inte orolig, det är normalt att den permanenta tanden kommer fram innan mjölktanden blir lös.
Säkert att den snart kommer att bli rörlig. Avvakta ett tag, om den nya tanden har vuxit mer än halva krona och mjölktand inte är lös kontakta oss för en kontroll. För det mesta brukar det fixas av sig själv.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Leg. Tandläkare 2024-10-24
Det beror på. Om mjölktanden är lös, mobil det är bara att vicka på den tills den lossnar men om tanden inte är rörlig så kanske behövs tas bort.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-04
Min son som är 5 år har ramlat i förskolan och slagit i en tand. Nu har han ett jack mellan tandköttet och tanden, har lite ont och tanden känns lite lös. Nu har han fortfarande sina mjölktänder, och jag funderar nu om jag ska boka in en tid för honom. Vad är er rekommendation?
Du behöver bara ringa till hans ordinarie tandläkare eller klinik och säga att han har ramlat och har lite ont i munnen så kommer han förmodligen att få en akut tid. Bättre att man kollar och dokumenterar det. Glömt inte anmäla till försäkringsbolaget.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-10
Det är olika men man säger att mellan 5-7år börjar man tappa sina mjölktänder. Men det finns andra faktorer som ärftlighet, när barnet fick sina mjölktänder etc.
Man borde undersöka honom vid 7år ålders då kan man kolla om det är något speciellt. Bli inte orolig för det.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-08-05
Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-10-07
Om mjölktanden är lös så kommer den säkert att lossna inom snara framtiden, därefter börjar vuxentanden växa mer och vandra fram i bettet. Bra att boka en kontroll för att utvärdera om tandväxlingen ser bra ut eller om någon åtgärd behöver göras.
Med vänliga hälsningar
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18
Tanden jämte var också lös och ramlade ut ca 2 veckor efter och där har en ny tand kommit upp. Den syntes nästan direkt efter att hon tappat mjölktanden.
Kan det vara så att det saknas En vuxenttand? Ska vi söka vård?
Det skulle vara bra att få en kontroll av den tanden. Det kan vara olika hur lång tid det tar för en vuxentand att bryta sig igenom och det kan ta något längre tid om tandköttet läkte ihop där. Aldrig fel med en kontroll hos hennes tandläkare.
Lycka till
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-05
Lycka till!
Vänliga hälsningar
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-24
Tack för hjälpen och svar
Vänliga hälsningar
Aura
Svårt att svara på denna fråga utan att veta hur det ser ut i munnen. Troligen handlar det om svarta beläggningar som kan vara svåra att avlägsna. Det kan också bero på kost eller medicinering.
Är du orolig är du välkommen till oss på bedömning, barn går kostnadsfritt.
Mvh
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-19
Hon är 3 år,
Hur långt tid tar det tills dom nya tänderna visar fram?
Jag utgår från att du menar de fyra tänderna längst fram i överkäken.
Generellt kommer de första stora framtänderna fram kring 6-7 års ålder och framtanden bredvid kring 8 års ålder. Detta är dock individuellt och kan variera.
I och med att din dotter kommer ha varit utan sina mjölktänder under lång tid så kan det också innebära att tandköttet blir lite förtjockat här och då kan det ta lite längre tid för de permanenta tänderna att komma fram.
MVH
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-19
/Louise
Jag ber om ursäkt för sent svar.
Om du är orolig rekommenderar jag dig att boka en tid för kontroll, så kan man kika på hur det ser ut i munnen.
Lycka till!
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18
Bästa hälsningar
Mikael
Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.
Eventuellt är frågan inte aktuell längre men för att svara på din fråga så tycker jag det vore lämpligt att en tandläkare tittar på er dotter för att bedöma hur anlagen för tänderna ser ut.
Vänligen
Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16
Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.
Nu är troligen frågan inaktuell men har ni fortfarande funderingar kring er dotters nya tänder går det jättebra att boka en tid hos oss för kontroll. Barn går gratis.
Hälsningar,
Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16
Problemet jag ser med att hörntanden kommer fram lite snett är främst platsbrist, som du nämner. Det kan innebära att man behöver korrigera detta med tandställning framöver eftersom hörntanden kanske kommer utanför tandbågen. Det vore förstås bäst att ta bort mjölktanden, men trots det så finns ingen garanti att den permanenta tanden kommer ställa sig rätt. Dock förbättrar det möjligheterna förstås.
Vi har stor vana av att behandla barn och ta hand om tandvårdsrädda/ängsliga barn. Om ni vill få hjälp att ta bort mjölktanden så rekommenderar jag att ni bokar en tid hos en av våra kliniker. Om man bedömer att mjölktanden bör tas bort inom en snar framtid (och man inte har tid att vänta på att den vickas loss) så finns det också möjlighet att diskutera eventuell lugnande medicin inför tandborttagningen.
Mvh
Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-10
Som 14-åring ska man ha fått alla sina permanenta framtänder, så dessa bör man inte vicka på. Om du ändå tycker att de känns lösa så föreslår jag att du ber att någon av dina föräldrar bokar en tid hos tandläkaren för att kontrollera detta.
Mvh
Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-10
Man kan fråga sig varför tanden är lös. Har din dotter slagit i tanden tidigare eller är tanden på väg att lossna av naturliga skäl.
Tänder som har råkat ut för trauma kan bli infekterade, kan ändra färg och få en ökad rörlighet.
Jag skulle rekommendera dig att boka en tid hos din tandläkare för att säkerställa diagnos.
Ha en trevlig helg.
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-06
Min 14 månaders har fått alla sina kindtänder nyligen och han verkar inte ha ont i munnen, annat än när fler tänder kommer.
I förra veckan upptäckte vi en större svart fläck på tuggytan på den ena tanden och vi har väl I ärlighetens namn slarvat en del med tandborsten tyvärr. Han tycks inte ha ont över huvud taget och jag har själv haft svarta fläckar i tänderna, lika så mina föräldrar. Är det något man bör gå och kolla upp eller avvakta och se hur det utvecklas?
Svarta fläckar kan uppstå hos vissa barn och de är oskadliga då de orsakas av en specifik pigmentutsöndrande bakterie som vissa personer har i normala mun floran. Viktigt att ni sätter igång med tandborstningen för att undvika karies och även sätta rutin. Om de svarta fläckar på barnets tänder är av samma karaktär som du tidigare sett på dig, blanka och tanden är hel med inga hål eller inte har gått sönder så är det inget att oroa sig över. Om barnets klagar på ont eller du märker att fläckarna blir/är mer gulbruna än svarta, boka barnet för kontroll hos tandläkaren.
Lycka till.
Med vänliga hälsningar.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-08-14
tandköttet kommer snart dra sig undan och tanden kommer bryta fram. Toppen, fortsätt borsta hans tänder 2 gånger per dag.
Vid värk får ni höra av er till oss för bedömning/behandling.
Lycka till!
Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-05-06
Det är inte ovanligt att de permanenta framtänderna dröjer lite med att komma fram. De brukar dyka upp runt 6-7 års ålder, men för vissa barn så dröjer det lite längre.
Jag föreslår att ni avvaktar lite till, men om de inte dykt upp vid nästa undersökning så kan ni höra med den tandläkaren så kan man eventuellt ta en röntgenbild för att se hur det ser ut.
Hoppas ni fick svar på er fråga,
Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2019-01-22
Tanden kommer att komma ut naturliga vägen om den sväljs ner. Inget ni föräldrar eller barnet behöver oroa sig för ifall det inträffar.
Ha en fortsatt trevlig helg.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-01-19
För att jag ska få en bättre bild av det du beskriver rekommenderar jag dig att boka en tid för en undersökning hos oss. Under undersökningen kan vi avgöra om vi behöver hjälpa några tänder genom att dra bort någon mjölktand eller om allt är i fas och ser ut som det ska.
Ha en fortsatt trevlig vecka!
Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-16
Normalvariationen på hur lång tid det tar för tänderna är komma fram är stor. Ring gärna er tandläkare och diskutera det utifrån just dins sons tidigare tandstatus. De kan då boka in en tid och kontrollera det om det bedöms indicerat.
Önskar en fortsatt trevlig dag.
Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-07
Boka en tid till er tandläkare och få det kontrollerat. På plats kan ni få tips och råd för hur ni ska göra.
Ha en fortsatt trevlig dag!
Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-12-18
Mitt barn är 18 månader och jag är orolig över hans mjölktänder och tandköttet för när jag borsta hans tänder han blöder så jag tror att han har kanske en infektion i tandköttet eller nåt sånt.
Jag vet inte vad kan jag göra för han tycker inte alls om att borta tänderna och jag kan knapp titta in i hans mun.
Hoppas verkligen ni kan hjälpa mig med detta.
Mvh Jessica
När det är svårt att komma åt att göra rent barnets tänder så kan det hända att tandköttet bli lite irriterat, och därmed blöder lite när man borstar. Det är inget farligt men behövs då att man fortsätter och är noga med tandborstningen.
Känner du dig orolig för ditt barns tänder så går det bra att boka en tid hos oss så vi kan titta på hans tänder och tandkött.
Mvh
/Christina
Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-16
Jag har en fundering som ni kanske kan hjälpa mig med. Min son som är 8 år har tappat få mjölktänder och när vi var hos tandläkaren för ett halvår sedan sa han att min son saknade anlag för vuxentänder. Med det beskedet gick vi hem. Han skulle prata med en kollega ang detta. Nu efter sex månader blev min son åter kallad och nu ansåg man att han har anlag för vuxentänder men återigen skulle han tala med en kollega. Efter några dagar ringde han och sa att min son skulle dra ut några tänder så att vuxentänderna skulle komma snabbare. Dock skulle vi inte informera honom om vad som väntade honom. Känner mig allmänt tveksam till alltihop, vad ska man göra😬? Mvh Anna
Normalvariationen när man tappar tänder och när de nya permanenta kommer kan vara stor. Det kan också vara så att man saknar anlag för vissa permanenta tänder, väldigt sällan saknar man alla. Om det hela känns tveksamt och oklart så finns det alltid möjlighet att söka en 2nd opinion. Vi tar gärna emot och kontrollerar samt förklarar vad som finns, vad som behöver åtgärdas etc. Det är viktigt att känna sig trygg och välinformerad.
Mvh,
Simon Linnér
Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-10
tråkigt med ont i tänderna. Det kan mycket väl stämma att det kan kännas lite obehagligt innan man växlar tänder. Men för att vara på säkra sidan så rekommenderar jag att ni bokar en tid hos oss för utredning/bedömning.
Ha en fortsatt trevlig dag!
Vänligen,
Saghar Solhi
Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-09-24
Efter att mitt barn som snart fyller 6 år tappat sina mjölkframtänder växer det 2 nya i underkäken som är något snedställda i förhållande till andra tänder. Är det något som man behöver göra åt detta?
Jag kan skicka en bild på detta v.b.
Tack på förhand!
Stanislav
Nej det är ingenting du behöver göra åt detta nu. Det brukar rätta till sig när fler tänder kommer och om det senare skulle behövas kan man genom ditt barns tandläkare konsultera en tandreglerare (om flera år)
Lycka till
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-13
Nej. Risken är att de ändrar plats lite också, att de tippar in lite mot luckan som uppkommer där tanden suttit som dras bort, därför brukar man vilja försöka behålla mjölkisarna så luckor ej uppkommer (om det går såklart, inom rimliga gränser)
Med vänlig hälsning
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-12
Tack för hjälpen!
Hälsningar My
Nej det är ingen fara. Det är väldigt olika när barnen tappar sina tänder.
Din dotter fyller 5 i år antar jag och då är det obligatoriskt år för henne hos tandläkaren i år så ta upp det med tandläkaren om ni är oroliga.
Med vänlig hälsning
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-06
Ni kan lugnt vänta för att se hur det löser sig när mjölkisarna lossnar .Det är mkt vanligt att ha dubbla rader av tänder precis när de nya tänderna kommer upp.
Är ni oroliga så kan ni efter en tid kontrollera hos tandläkare
:-D
Varma hälsningar
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-27
Det är vanligt att tänderna sitter "dubbelt" när de först kommer upp. Troligtvis kommer han tappa mjölkisen inom kort ,men är ni oroliga kontakta er tandläkare för en undersökning.
Många hälsningar ;-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-24
Mitt barn är 5 och ett halv år gammal och har haft en lös tand i ett par månader nu. Bakom den så växer en permanent tand och den lösa tanden sitter kvar. Kan vi vänta tills den lösa tanden lossnar själv? Kommer den permanenta tanden inte bli snett pga att mjölktanden finns på plats fortfarande?
Det brukar rätta till sig av sig själv och det är vanligt att mjölkisen sitter kvar
Är den lös kan man vicka på den lite.
Är ni oroliga är det obligaoriskt år för undersökning så boka tid hos tandläkaren för kontroll.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17
De brukar komma före de bakre tänderna och jag antar att tandläkaren berättat att ibland kan anlag saknas och ibland kommer tänderna i annan ordning. De varierar lite och det är bra att ni fått en återbesökstid. Kanske kan man då ta en röntgen bild och se om tänderna ligger under slemhinnan.
Lycka till
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17
Detta går tyvärr inte att svara på med så lite information. Ni bör konsultera en tandläkare.
Lycka till
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-29
Be henne vicka på tanden själv så lossnar den snabbare. Köp Xylocainsalva på Apoteket och smörj in lite runt tanden i tandköttet ,det hjälper lite.
Lycka till :-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Tack på förhand!
Det är egentligen bra att vara lite sen med tandväxling och inget att oroa sig för. Fråga tandläkaren och be om röntgen när ni kommer på nästa kontroll men det varierar väldigt i ålder vad gäller tandväxling. Ju senare man tappar mjölkisarna ju senare kommer de permanenta = hinner bli lite äldre och lättare att ta hand om de tänder man skall ha hela livet :-D
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Det har på min dotter, snart 10år, börjat växa ut en tand på utsidan av tandköttet ovanför en annan tand. Den tanden verkar inte lös. Behöver detta kollas upp?
//Jenny
Det är inte ovanligt att tänderna kommer upp som du beskriver.
Det brukar rätta till sig när mjölktanden lossnar. Om inte kontakta tandläkaren.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Mvh
Sussie
De tär helt normalt att tanden inte lossnat ännu. Om du är orolig ska du ta kontakt med tandläkaren du går till.
Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-30
Man kan undersöka en femårings tänder utan röntgen.
Har hen hål bör de lagas och i så fall borrar man.
Ta kontakt med en tandläkare för mer information och en ordentlig undersökning
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-23
Hoppas tanden har lossnat nu annars tycker jag du skall gå till din tandläkare och få lite hjälp på traven med tanden.
Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09
Ja det ska man göra med mjölktänderna
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09
Mvh monica nilsson
Det kan göra ont att vicka, inget onormalt alls.
Ofta är det lite ,lite infekterat just runt tanden då det lätt kommer in lite bakterier runt tanden i tandköttet när tanden är lös och då kan det kännas lite när man vickar på tanden.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-19
Min son som är sju år gammal fick tyvärr ett hål i en mjölktand som drogs ut hos våran tandläkare på grund av att det uppstått en infektion. Tanden bredvid var inte infekterad men hade också ett hål. Vi fick nästa tandläkartid om ett halvt år. Jag undrar, borde man inte ha lagat hålet i tanden redan nu, för den riskerar ju ändå bara att förvärras med tiden?
Antagligen bedömde tandläkaren att hålet var så litet på den tanden att det inte behövde lagas men att det skulle kollas upp vid nästa tillfälle. Använd fluortandkräm 2 ggr/dagl till din som och hjälp honom med tandborstningen så har hålet större möjlighet att inte bli större.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-19
Nu sticker det ut en enda bred tand på stället där två tappades. Den andra framtandens glugg har fortfarande gluggen kvar. Är detta normalt?
De permanenta tänderna är betydligt bredare än mjölkisarna.
Det är normalt att de inte kommer på en gång utan det kan ibland dröja ett bra dag innan båda framtänderna kommer.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-12
Mitt barnbarn som nu är 6 år fyllda i oktober tappade balansen i en rulltrappa när han var 2,5 år och slog ut en framtand i överkäken. Den motsvarande permanenta tanden har ännu inte vuxit ut till skillnad från den bredvid som vuxit ut för flera veckor sedan.
Tandläkarkontakt?
Med vänlig hälsning
Vivi
Inte ovanligt att de inte kommer precis samtidigt men med tanke på traumat tidigare tycker jag ni ska ta kontakt med en tandläkare för ev röntgen.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-30
Det är helt normalt och inget att bekymra sig för.
Bra att inte vicka på tanden. Ju längre mjölkisarna sitter kvar ju bättre (om de är hela och friska)
Om de lossnar eller behöver dras ut väldigt tidigt kan de nya permanenta tänderna vandra lite framåt i luckan som bildas och det kan senare ge trångställning i bettet så låt din dotter ha kvar sin lilla mjölkis så länge den är hel och frisk.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21
Det är säkert inget onormalt. Tänderna kommer inte alltid i den ordning "de ska enl regelboken" utan rätt ofta på annorlunda sätt. Har hon inga besvär så kontrollerar man bettet vid tre-årskontrollen hostandläkaren.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21
Min fru fick veta av en tandläkare i Marocko att om en mjölk tand faller av vid vuxen ålder så växer det en ny på dennes plats.
Är bara väldigt nyfiken på om detta stämmer samt i sådan fall hur långt tid kan det ta, vilka lösningar finns om det inte är så?
Tack i för hand! mvh
Detta stämmer tyvärr inte. Att man har kvar en mjölktand i vuxen ålder beror på att anlaget för den permanenta tanden och därför finns ingen tand som "trycker på" så mjölkisen lossnar.
Lösningen är implantat oftast.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17
Nej ,har du inga besvär från det område där tanden satt och tycker att klarar dig utan tand där så behöver du inte gå för den orsaken. Sedan är det ju alltid bra att gå på årliga undersökningar såklart :-)
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-03
Det är såklart jätteviktigt att borsta tänderna 2 ggr /dag men om barnet är sjukt och det går några dagar, så är det inte hela världen.
Man kan då försöka få barnet att skölja /gurgla någon minut med Flux junior istället.
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-12
Det är korrekt att göra så om man förväntar att mjölktänderna är på väg att lossna .Karies sprids inte till de permanenta tänderna. Låter som en helt korrekt bedömning av din dotters tänder
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-05
Min dotter har fått sina två första lösa tänder, hon är född 2010 november.
En av de nya tänderna är redan påväg upp innanför den gamla tanden, ska vi avvakta tills den gamla ramlar ut eller bör vi komma till er så ni hjälper oss att få ut den som är mest lös så den nya kan växa mer rätt? eller kommer det rätta till sig?
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24
Min dotter som fyllde 6 år i början av mars har alla sina mjölktänder kvar, en del har börjat bli lösa. Däremot har det kommit fram en ny tand bakom "framtänderna" nertill. Är det normalt eller bör det kollas upp?
Tack på förhand!
/Emilie
Är det i underkäkens front som de nya tänderna tittar fram bakom mjölktänderna så är det inget ovanligt. Det är lika bra att de får tränga sig fram istället för att dra ut en mjölktand för att gynna tillväxten av käken. Det är hur som helst ingen brådska utan ni kan lugnt avvakta till nästa tandläkarkontroll.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-21
Vår kille på två månader har fått sin första
tandsprickning, dock så tittar den fram under överläppen liksom uppe på tandköttet, inte nere
vid tandraden där den borde komma fram.
Vad gör man åt detta?
Med vänlig hälsning, Richard Lainegard
Troligen är det inte en tand som är på väg. Det kan vara något som kallas Bohns noduli som försvinner av sig själv efter ett tag.
Om ni funderar så kan ni boka tid hos entandläkare.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-16
Det är så individuellt när man tappar och får nya tänder.
Ring och fråga tandläkaren som undersökte din son som sjuåring om de såg några 6-årständer på röntgen. I så fall är det bara att vänta.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13
Jag har en dotter som är 8 mån hon har fått 2 st tänder i nedre käken idag började hon blöda lite från övre raden är det att dom är på väg i även käken för har inte märkt att hon ska ha slagit i sig.
Mvh
Det kan vara så att tänderna i överkäken är på väg ut. Håll bara rent så gott det går.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13
Mitt barnbarn som är två år har ett par tänder i underkäken och nu en hörntand som har blivit gråaktiga. Dom i underkäken har föräldrarna sett tidigare men nu har även hörntanden i överkäken blivit grå.Vad kan detta bero på?
Det kanske kan bero på något trauma som gjort att det blivit en skada på tanden. Om ni är oroliga kan ni be en tandläkare titta på det.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06
När en mjölktand är på väg att lossna så resorberas rötterna. Har man rotfyllt tanden så blir rotfyllningsmassan kvar i käkbenet eftersom den inte resorberas.
Sedan kan det vara mycket jobbigt för ett litet barn att rotfylla en tand. De kan börja tycka det är obehagligt att gå till tandläkaren. Speciellt eftersom tanden ända ska tappas och det kommer en ny under.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-21
Det är så olika när man tappar sina mjölktänder. Ibland kan det dröja till 18 års ålder innan man tappat alla mjölktänder. Det enda man ska hålla koll på är att det finns permanenta tänder "under" mjölktänderna.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-14
Vår dotter är 4,5 och tappade en framtand i nedre käken igår. Det är ett hål där tanden satt och ingen ny tand syns. Kan man tappa mjölktänderna så tidigt och bör det då inte synas en ny tand under, eller bör vi kolla upp det?
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30
Det kan se väldigt tokigt ut när de nya tänderna kommer fram. Ibland ordnar det till sig av sig själv och ibland inte. Hur som helst så gör man ingenting i dagsläget utan man avvaktar och ser hur det utvecklas.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16
Min dotter är 18 månader och har inte fått tänder än. Jag undrar om det är medfödd avsaknad av tänder som kan vara orsaken?
Om hon saknar anlag för tänder hur upptäcker man det och i vilken ålder undersöker man det?
Det låter lite sent. Jag rekommenderar att du tar kontakt med en tandläkare för att kontrollera detta.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16
Ibland kan mjölktänderna bli lite blå när de är på väg att lossna. Vicka och vrid på tanden så att den lossnar lite fortare. Skulle den ändå inte lossna på ett par månader kan du få hjälp hos tandläkaren.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09
Jag är 25 år och har kvar en mjölktand som suttit löst i ca ett halv år, den andra tanden har växt ut lite grann. Tandläkaren rekommenderade att jag skulle ta bort mjöltanden och förhoppningsvis så skulle den andra tanden växa fram men att det inte var säkert.
Hur stor är risken att den andra tanden inte kommer att växa ut? är det verkligen nödvändigt att dra ut mjölktanden eller kan man vänta tills den lossnar av sig själv? och blir risken då större för att den andra tanden inte växer fram?
Jag vet ju inte exakt hur det ser ut vid dina tänder men troligen är det bäst att ta bort den lösa mjölktanden så att den nya tanden lättare kan växa fram. Det brukar också vara bra ur hygiensynpunkt att få bort en lös tand så fort som möjligt. Hur stor risken är att den nya tanden inte växer fram helt kan jag tyvärr inte svara på.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-19
Det är bra om er son kan vicka loss mjölktänderna så fort som möjligt så att de nya hörntänderna kan växa ner på rätt plats. Om mjölktänderna sitter fast och inte vill lossna efter några veckors vickande tycker jag att du ska beställa en tid hos hans tandläkare för kontroll.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-05
Troligen är det mjölktänder han har och de ska väl snart ramla bort. Ta för säkerhets skull kontakt med hans tandläkare för en kontroll.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-03
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om tanden som tas bort är infekterad är det bäst om hela roten kommer ut så att det kan läka så bra som möjligt.
Det händer ibland att en liten rotbit blir kvar och oftast resorberas den av sig själv eller letar sig ut genom tandköttet efter ett tag.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Oftast lossnar mjölktanden av sig själv med tiden, men om du vill bli av med den snabbare så kan du boka en tandläkartid så får du hjälp att ta bort mjölktanden (du får självklart bedövning).
Sofia Jofred, leg tandläkare
Ja, under tiden tänderna håller på att växa fram kan det vara så. Då är det viktigt att borsta noga så att det inte samlas bakterieplack där.
Boka gärna en tandläkartid om du vill ha en bedömning.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Det finns inga stora risker med att bara dra ut tanden och inte ersätta den så länge du har dina andra kindtänder kvar så att du har ett stabilt bett och bra tuggförmåga. Möjligen kan granntänderna tippa in mot luckan och göra att det blir ett sådant mellanrum kvar som är svårt att hålla rent. Beroende på hur visdomstanden ligger finns det möjlighet att den växer ut, du får dock räkna med att inte hela luckan kommer att täppas igen.
Om du vill ha implantat är det bäst att göra det relativt snart pga att det finns risk att benvolymen minskar med tiden, men det kan även gå att göra senare om det då finns tillräckligt med ben och granntänderna inte har tippat för mycket.
Om du har bra munhygien, är rökfri och inte har några tecken på tandlossningssjukdom är risken för framtida problem med ett implantat väldigt liten.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Jag tycker inte att du ska oroa dig. Det verkar som om det är en kindtand på väg fram. Det svarta märket är troligen en liten blödning eller ett litet 'blåmärke'. Små barn stoppar ju ofta saker i munnen och biter på och ibland kan de då göra illa slemhinnan lite. Om märket fortfarande är kvar om ett par veckor kan du be en tandläkare att titta på det.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är med största sannolikhet en mjölktand som har lossnat och där brukar det sedan komma en ny tand.Ibland kan det ta ett par veckor innan den nya tanden tittar fram
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Troligen är det inte en visdomstand eftersom du är så ung.
Om du tycker att det ser konstigt ut tycker jag att du ska gå till din tandläkare för en kontroll. Förmodligen är allt som det ska vara men om du är orolig är det bäst att få det kontrollerat.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om flickan har stora besvär kan det vara bra att försöka få en tid hos tandläkaren lite tidigare. Om det inte är så farligt går det säkert bra att vänta till 19/1. Hon kanske kan vicka själv på de lösa mjölktänderna tills dess.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om det var mjölktänder din son slog ut kommer det nog snart fram nya tänder där. Man brukar inte göra temporära ersättningar när mjölktänder slagits ut.
Om det var nya tänder som slogs ut tycker jag att du ska fråga sonens tandläkare igen om vad som kan göras.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
När man har fyllt tre år har man oftast fått alla 20 mjölktänderna men det händer att alla dessa ännu inte har kommit fram.
Om det dröjt länge sedan tandläkaren sade att hon vill skicka din dotter vidare till en annan tandläkare tycker jag att du ska ringa och fråga om en remiss har skickats.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Jag tycker att du ska prata med din tandläkare för att få svar.
Sofia Jofred, leg. tandläkare
Det skulle kunna vara en 6-årstand som är på väg. Det är tidigt men det händer ibland. Om det onda håller i sig länge kan det vara bra med en kontroll hos tandläkaren
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tycker att du först ska försöka vicka loss de lösa bitarna själv. Om det inte lyckas ska du kontakta din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är jättesvårt att svara på den frågan eftersom jag inte vet hur den nya tanden ligger, ytligt eller djupt in.
Fråga tandläkaren som tog bort mjölktanden.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Troligen är det en störning i bildningen av emaljen på den här kindtanden. Man ser det ganska ofta på de s.k. 6-årständerna och färgen kan variera från vitt till gult och brunt. Ibland drabbas en tand, ibland två, tre eller alla fyra 6-årständerna.
Om flickan inte har ont kan ni lugnt avvakta tills hon har en tid hos tandläkaren.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är helt OK att du fortfarande har en grop kvar efter 3 dagar. Det kan se lite vitaktigt ut under läkningen. Den vita vassa lilla biten som kom ut var troligen en liten bit tand eller ben som kan ha frakturerats när tanden togs bort. Om du inte har ont kan du lugnt avvakta. Om du får mycket besvär tycker jag att du ska ringa din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ja, det är normalt. Ingenting du behöver vara orolig för.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är ingen fara. Ibland saknas permanenta tänder då de av oklar anledning ej bildades och då får man behålla mjöltänderna så länge det går. När de lossnar får man titta på andra alternativ för att att fylla ut luckorna med ev implantat eller andra protetiska ersättningar.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Dina käkar kommer att fortsätta att växa lite till så det kan hända att den sneda tanden rättar in sig lite mer rakt av sig självt.
Annars är det svårt att räta upp en sned tand utan tandställning.
Det kan uppåt ett år för en tand att växa fram helt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det bör vara en mjölktand om det är andra tanden bakifrån räknat. Kanske är det lite tidigt att den är lös redan i 8-årsåldern. Har han ont i tanden? Är det svullet runt om den? Om det är så kan det vara bra att be en tandläkare titta på tanden.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är väldigt olika hos olika människor hur tidigt eller sent man tappar sina tänder. Att tappa sista mjölktänderna när man är 13 år är helt normalt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Anlagen till mjölkframtänderna bildas till stor del redan innan födseln så jag tror inte att hans
sjukdom i spädbarnsåldern har påverkat emaljen på mjölktänderna.
Det kan finnas en liten risk att emaljen på de permanenta framtänderna kan ha påverkats men det behöver inte alls vara så. Vi hoppas att han har tur.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det kan variera flera år när de permanenta tänderna kommer. Ofta har en eller ett par framtänder blivit lite lösa eller lossnat vid 7 års ålder men som sagt det varierar mycket. Om ingen framtand börjat bli lös när hon är 8 år kan det vara bra att kontakta tandläkaren och ev. ta en röntgenbild för kontroll.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är helt normalt att de två små framtänderna i underkäken kommer fram först och att det sedan dröjer några månader innan överkäkständerna kommer. Det kan dock variera från barn till barn.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det kan vara ett hål som inte ses ännu i munnen men kan ses på röntgen. Jag rekommenderar att du bokar en tid för din son hos tandläkaren för att kontrollera detta. Vi lagar mjölktänder om de är i behov av det.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Vid 12 års ålder brukar man börja tappa flera tänder (4 i överkäken och 4 i underkäken). Så det är bara att vicka på! Alla 20 mjölktänder ska tappas och ge plasts för de nya tänderna som kommer.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det beror lite på vad det är för bettfel som ska behandlas. Om en fastsittande tandställning behövs brukar man vänta tills alla mjölktänder är borta.
i
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det låter som att det är din mjölktand som är lös.
Linnéa Linnér, leg tandläklare
Det är helt normalt och inget att oroa sig för.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Dessvärre är detta något som ibland sker efter att man slagit i sina mjölktänder. Orsaken till att man vill ta bort tanden om den har en infektion är att den kan skada den underliggande permanenta tanden om den sitter kvar.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Ja, det kan vara hennes framtänder som kommer långt ifrån varandra.
Det händer enstaka gånger att man kan sakna anlag till en eller flera tänder. Om det skulle vara så lär det visa sig framöver. Det är i alla fall ingenting man gör åt det i så tidig ålder.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det låter lite konstigt att man rekommenderar att ta bort 2 mjölktänder så tidigt utan att ha tagit några röntgenbilder för att se att anlag finns till alla de permanenta tänderna.
Många gånger är de nya framtänderna väldigt sneda när de kommer fram och ofta rättar de till sig av sig självt när käkarna växer.
Överkäken växer inte mer för att hon får mer plats i underkäken, däremot kanske över- och underkäke passar bättre mot varandra. Jag tycker dock att det verkar vara lite tidigt att ta bort tänder på henne redan nu om hon bara är 7 år.
Fråga tandläkaren hur terapin är tänkt framöver. Kommer hon att få träffa en tandregleringsspecialist?
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Med tanke på att ni har sunda matvanor och tandborstningsrutiner låter det inte som att det skule vara ett hål. Tänderna kan ibland få svarta 'beläggningar' av en ofarlig bakterie som är svår att borsta bort. Det är dock svårt att säga helt vad det kan vara utan att titta på det så boka gärna en tid till tandläkaren för en kontroll. Det är gratis för barn upp till 19 år.
Linnéa Linnér, Leg tandläkare
Det är väldigt olika hur tidigt eller sent tänderna kommer hos olika människor. Bara 7 tänder vid 3 års ålder är ovanligt. Barn brukar bli kallade till tandläkaren när de är tre år och då kommer han bli undersökt ordentligt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
I den ålder som ditt barn är är det vanligt att tandvården kontrollerar anlagen för hörntänderna. Om vi då upptäcker att de kommande anlagen ligger lite i gommen är det en mycket vanlig behandling att man tar bort barntänderna i god tid, så kan de permanenta tänderna styras i rätt riktning. Varför vi gör denna behandling är för att minska risken att tand nr 2 i bettet inte ska skadas på roten.
Caroline Arnell leg tandläkare
Om du inte får bort den kan du ringa din tandläkare och få en tid för kontroll och kanske lite hjälp att ta bort tanden.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Nej det kommer inte ut någon tredje tand.
Först får man mjölktänder som man tappar i 6-12-årsåldern. Dessa ersätts av permanenta tänder. Förlorar man dessa kommer det inte fram nya tänder.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare
Victoria Grishina, leg tandläkare
Annika Brismar, Leg. Tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.