Missfärgningar och gropar

Missfärgningar och gropar på tänderna är vanligt. Här förklarar vi vad missfärgningar och gropar kan bero på, samt hur vi kan hjälpa dig för att åtgärda missfärgade tänder .

missfärgningar tänder

Missfärgningar på tänder är vanligt förekommande och kan orsakas av en mängd olika faktorer. Det som kan orsaka missfärgningar är bland annat mat och dryck så som kaffe, te, rödvin och läsk. Den som snusar eller röker dagligen riskerar också att få missfärgningar på tänder. Det finns även genetiska faktorer som bidrar. Med åldern kommer även missfärgningar eftersom emaljen tunnas ut och tandbenet syns mer, som har en gulare nyans.

Vissa kan även uppleva att de har gropar i tänderna. Dessa gropar kan vara en ofarlig defekt i emaljen som är svåra att rengöra och det kan bli missfärgat och samlas tandsten. Skulle det ila kan det vara ett kariesangrepp och du bör då uppsöka en tandläkare.

I många fall är det enkelt att ta bort missfärgningar med bland annat tandblekning eller saltblästring. Om du har problem med missfärgningar rekommenderar vi dig att kontakta en tandläkare för individuell bedömning.

Missfärgningar på tänderna

Alla tänder ser olika ut. Både form, placering och färg på tänderna kan variera från person till person. En vanlig fråga våra tandläkare och tandhygienister får är varför tänderna är missfärgade. Vad har hänt? Går det att åtgärda?

Missfärgningar på tänderna kan bero på en mängd faktorer. Ofta beror missfärgningarna på den enskilda individens vanor, livsstil samt genetiska faktorer. Att dina tänder kanske skiljer sig från hur tänder ”bör” se ut, behöver inte innebära att något är fel. Missfärgningar är vanligt förekommande.

Många gånger är det enkelt att ta bort missfärgningar med bland annat saltblästring eller tandblekning. Nedan kan du läsa mer om missfärgade tänder, vad missfärgningarna beror på och vad du kan göra för att motverka och/eller få bort dem.

Varför är tänderna missfärgade?

Nedan ger vi nio exempel på orsaker till missfärgningar på tänderna. Kom ihåg att alla är olika. Är du orolig över just dina missfärgningar rekommenderar vi dig att kontakta en tandläkare för individuell bedömning. Vi ser också över alternativ för att få bort missfärgningar. Boka en undersökning eller ring oss så hjälper vi dig.

08-22 22 22
Boka en tid

1. Mat & dryck kan orsaka missfärgningar

Vid stort intag av viss mat och dryck kan missfärgningar uppstå på tänderna. Hur kommer det sig att tänderna missfärgas av mat och dryck? I vissa produkter finns färgämnen som skapar ytliga beläggningar på tänderna. Det är dessa beläggningar som gör att du uppfattar att tänderna har ändrat färg. Det är främst väldigt varm eller kall mat/dryck som ökar risken för missfärgningar då porerna i emaljen öppnar upp vid kalla och varma intag.

Ett tips är därför att dricka med sugrör så vätskan inte kommer i kontakt med tänderna i samma utsträckning. Missfärgningar på grund av mat eller dryck går oftast att putsa bort hos tandläkare eller tandhygienist.

Vi vet med säkerhet att ett stort intag av följande kan bidra till missfärgningar:

• Kaffe
• Te
• Rödvin
• Coca Cola/Sportdryck (frätande)
• Curry/gurkmeja
• Balsamvinäger
• Bär
• Soja
• Rödbetor
• Ketchup

2. Tobak, cigaretter och snus kan orsaka missfärgningar

Du som snusar och/eller röker på daglig basis ligger i en högriskzon för att få missfärgningar på tänderna. Cigaretter och snus innehåller kemikalier som lämnar ett lager av rester på rökarens tänder. Nikotin och tjära orsakar missfärgningen. Cigaretter med hög nikotin- och tjärahalt orsakar således de värsta missfärgningarna.

Viss missfärgning som orsakats av tobak går att få bort med puts och polering, djupare missfärgningar går ofta att få bort med tandblekning. Observera dock att fortsatt konsumtion av cigaretter och snus kommer att missfärga tänderna igen. Ju mer du röker eller snusar, desto snabbare kommer missfärgningarna tillbaka.

3. Antibiotika kan orsaka missfärgning

Barn som blir penicillinbehandlade löper större risk än vuxna att få missfärgade tänder som bieffekt. Anledningen är att barn ofta får penicillin förskrivet som suspension och mixtur, det vill säga med lokalpåverkan i munhålan

Orsaken till missfärgningar är en pigmentering av tandbeläggningar, det vill säga en ytlig missfärgad hinna utanpå emaljen. Det är viktigt med god munhygien både under och efter penicillinbehandlingen. Puts hos tandhygienist eller tandläkare brukar ge goda resultat för att få bort missfärgningar orsakade av antibiotika.
Mammor som behandlas med antibiotika under graviditeten kan överföra denna bieffekt av medicinen till barnet. Barnet kan då få missfärgade tänder i ung ålder.

4. Genetiska missfärgningar (medfödda)

Anlagen till mjölkframtänderna bildas till stor del redan innan födseln. Om barnets mjölktänder är missfärgade är det något som ”bestämdes” redan i magen, i vissa fall under amningen. På mjölktänderna kan skadad emalj synas som kritiga, vita fläckar. Det finns olika orsaker till dessa vita fläckar på tänderna. Det kan handla om en stor mängd fluortillförsel (antingen via mamman eller senare till barnet). Det kan också vara en sjukdom som bidragit till näringsmässig obalans. Ovan nämndes även antibiotikans påverkans på tandens emalj.

Ett barn som har missfärgade mjölktänder riskerar att få permanenta tänder som också är missfärgade. Det finns dock chanser att de permanenta tänderna kommer upp opåverkade.

Under 1970 talet började tandläkare rapportera om MIH, mineraliseringsstörning, hos barn. Denna emaljstörning syntes oftast på 6-årständerna och ibland framtänderna. Forskning har pågått sedan dess men än idag är det inte kartlagt exakt vad som orsakar MIH. Missfärgningar i form av vitbruna fläckar samt sönderfall av emajlen är indikation på en mineraliseringsstörning .

Kontakta en tandläkare för utredning om du ser tecken på mineraliseringsstörning på ditt barns tänder. Barnet rekommenderas få särskilt omhändertagande samt vårdas i enlighet med en individuell behandlingsplan.

5. Svarta prickar/fläckar på tänderna

Om du ser små svarta/bruna fläckar på tänderna är det förmodligen missfärgningar eller tandsten (länk till distriktstandvarden.se/tandsten) i gropar och fåror på tänderna. Det är svårt att komma åt dessa små gropar i tänderna, vilket lätt gör att de missfärgas.

En svart prick på en tand kan vara en missfärgning av en fissur (fåra) som finns på tanden. Det är inget akut, men fråga din tandläkare vid nästa besök om ni kan göra något åt det. Ibland kan man öppna fissuren lite så att den kan hållas ren. Eller tvärtom – göra rent och sedan täta den med komposit. Tandläkaren vet vad som är bäst för dig och dina tänder.

Om du inte har ont eller ilningar i tänderna behöver du inte vara orolig för att det är karies (hål i tänderna). Det skadar dock aldrig att kolla upp det hos din tandläkare för att utesluta ett kariesangrepp.

6. Vita prickar/fläckar på tänderna

Små vita prickar kan vara små begynnande kariesangrepp (hål) som inte behöver lagas. Om du borstar noga kan de stanna av. Prickarna kommer då att finnas kvar men inte bli större/djupare. Vi rekommenderar dig ändå att inom snar framtid uppsöka tandläkare som får kika närmre på de vita prickarna eller fläckarna.

Vita fläckar uppe vid tandköttet kan det vara början till karies, så kallad kritkaries. Det ser ut som vita, kritaktiga fläckar på emaljytan. Vanligtvis ligger fläckarna precis vid tandköttskanten eller mellan tänderna.

På morgonen kan du upptäcka att tänderna är lätt ”kritiga” eller har en vit rand på sig. Anledningen är att du förmodligen sover med öppen mun, och tänderna torkar ut på natten. När du vaknar och salivtillförseln blöter tänderna så kommer de gå tillbaka till sin normala färg.

Vita prickar eller fläckar på tänderna kan också vara fluorskador. Skadorna har förmodligen uppkommit redan i ung ålder, om man som barn fått i sig för mycket tandkräm innehållandes fluor.

7. 6-årständerna kan ha en annan färg

När barnet får sina sexårständer kan föräldrar upptäcka att de har en gul-brun färg. Troligen beror det på en störning i bildningen av emaljen. Man ser det ganska ofta på de s.k. 6-årständerna och färgen kan variera från vitt till gult och brunt. Ibland drabbas en tand, ibland två, tre eller alla fyra 6-årständerna. Om barnet inte har ont så kan ni lugnt avvakta till nästa besök hos tandläkaren.

8. Skadade tänder

Om du har varit med om ett trauma med skadade tänder kan det vara orsaken till gulnande färg. Olyckor med traumatiserade tänder kan även resultera i grå-brun färg. Dessa färgskiftningar beror på att pulpan (bindväv i tanden) skadats eller dött. Om pulpan är död kan det vara ett alternativ att rotfylla tanden. Tanden kan också behövas avlägsnas. Det finns gott om alternativ för att ersätta den förlorade tanden med protetiska alternativ.

Har du någon gång uppmärksammat att din tand blivit blå/grå, och efter en tid återgått till sin normala färg? Då kan man beskriva det som ett blåmärke i tanden, som sedan försvann. Tillförande kärl till tanden är vidare än de kärl som för bort blod. Får man en mindre skada som trycker till kärlen vid ingångsöppningen till tanden kan det ibland bli så. Detta kan uppstå om du fått ett slag mot tanden eller skadat tanden på annat sätt.

9. Med åldern kommer missfärgningar

Emaljen tenderar att tunnas ut och dentinet (tandbenet), som är av en gulare nyans, syns igenom. Detta kan även inträffa vid frätskador eller om emaljen pressats bort av annan anledning. Frätskador (erosion) kan uppstå vid stor konsumtion av t.ex. citrusfrukter eller läsk. Emaljen slits också om tandborstning sker tidigare än en timme efter intagen måltid. Då är nämligen emaljen skör och ömtålig. Om du kommer med borsten i detta stadie så sliter du onödigt mycket på tandkronorna som redan utsatts för syraangrepp i samband med måltiden.

Jag har gropar i tänderna, varför?

Många patienten undrar varför de har “gropar” i tänderna. Dessa gropar behöver inte vara hål i tänderna. Det kan vara en ofarlig defekt i emaljen. I groparna är det svårt att rengöra och det kan bli missfärgat och samlas tandsten i hålen. Om det ilar eller gör ont kan det vara en indikation på kariesangrepp. Oavsett hur din grop ser ut bör du uppsöka tandläkare som kan undersöka dina tänder närmre. Ett hål borras och lagas. En “ofarlig” grop kan byggas upp med plastfyllning.

Ta bort missfärgningar

Missfärgningar på tänder går nästan alltid att ta bort eller minska. Distriktstandvårdens tandläkare rekommenderar följande metoder till ett vitare leende:

Air-Flow

För ytligare och lättare missfärgningar rekommenderar vi Air-flow. Denna metod är väldigt skonsam och effektiv. En tandhygienist blästrar, polerar och putsar bort ytliga missfärgningar med så kallad Air-Flow, en saltblästringsmetod. Det ger ett snabbt resultat och väldigt fräsch känsla i munnen. Behandlingen tar omkring 30 – 40 minuter och kostnaden ligger på cirka 1000 kronor.

Läs mer om Air-flow
Boka Air-flow 08-22 22 22

Tandblekning

Tandblekning är en vanlig estetisk behandling som ger ett långvarigt resultat. På Distriktstandvården använder vi en säker metod där du är involverad i hela processen, och väljer själv vilken nyans du vill ha på dina tänder. Vi framställer blekskenor som är anpassade efter just dina tandrader så att resultatet blir så naturtroget som möjligt. Vi erbjuder tandblekning med Whiteness perfect som kostar 2900 kronor för båda käkarna.

Läs mer om tandblekning
Boka blekning 08-22 22 22

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2019-10-09
Hur får jag bort missfärgningar på tänder?
I ett förebyggande syfte kan du försöka undvika de faktorer som bidrar till missfärgningar på tänder som till exempel viss mat och dryck, även snusning och rökning.
I många fall är det enkelt att ta bort missfärgningar med bland annat tandblekning eller saltblästring. Om du har problem med missfärgningar rekommenderar vi dig att kontakta en tandläkare för individuell bedömning.
Varför får jag missfärgningar på tänderna?
Missfärgningar på tänder är vanligt förekommande och kan orsakas av en mängd olika faktorer. Det som kan orsaka missfärgningar är bland annat mat och dryck så som kaffe, te, rödvin och läsk.
Den som snusar eller röker dagligen riskerar också att få missfärgningar på tänder. Det finns även genetiska faktorer som bidrar.
Med åldern kommer även missfärgningar eftersom emaljen tunnas ut och tandbenet syns mer, som har en gulare nyans.
När jag ska jag uppsöka tandläkare?
Om du har problem med missfärgningar rekommenderar vi dig att kontakta en tandläkare för individuell bedömning.
Ibland uppstår även små svarta eller vita prickar på tänderna, oftast är de ofarliga, men det kan också vara en indikation på karies och då är det bra att kontakta din tandläkare.
Vad finns det för tandkräm mot missfärgningar?
Om det är missfärgningar i emaljen så kan whiteningtandkräm som innehåller mer putspartiklar hjälpa.