Allt om mjölktänder

Häng med på mjölktändernas resa och olika faser i barnets tandutveckling – från första mjölktanden till de permanenta vuxentänderna. Smarta tips och grundlig information.

Varför heter det mjölktand?

Människans första uppsättning av tänder kallas mjölktänder. Det finns skilda teorier om namnets ursprung. Vissa menar att färgen på tänderna liknar mjölkens blåvita färg och fick således sitt namn efter drycken. Andra menar att tänderna, som uppkommer i samband med att mamman ammar, fick sitt namn baserat på barnets första föda. Hur som helst är mjölktänder något som alla barn får. Tänderna växer upp och hjälper så småningom barnet till att bli en självständig individ som kan tugga och bita alldeles själv. Dessutom hjälper mjölktänderna de kommande permanenta vuxentänderna att hitta rätt placering.

Nedan får du följa mjölktandens utveckling, från dess uppkomst till att alla tänder är tappade.

Mjölktändernas livscykel

0-6 månader

Tiden utan tänder

När barnet föds saknar både över- och underkäken sina tänder. Bebisen måste därför få flytande föda som inte kräver ett påfrestande arbete av tänder eller käkar. Upp till 6-månadersålder består barnets matintag av bröstmjölk, alternativt modersmjölkersättning. Innan barnets första tänder dyker upp behöver mamman och pappan inte fokusera på att göra rent i munnen. Låt bebisens slemhinnor göra jobbet. Det räcker.

6-12 månader

Första tänderna tittar fram

Första tänderna blir vanligtvis synliga när bebisen är 6-9 månader. Kom dock ihåg att alla människor utvecklas olika! Mjölktänder som tittar fram i 3-4-månadersålder är inget onormalt eller konstigt. På samma sätt som det inte är farligt om mjölktänderna tar lite tid på sig och tittar fram i ettårsåldern. Låt ditt barn utvecklas i sin egen takt och oroa dig inte för tänderna. Om du ändå känner dig orolig bör du boka en tid hos tandläkaren som kan kika på barnets tänder.

Tändernas ordningsföljd

Framtänderna i underkäken brukar komma först, tätt följt av framtänderna som sitter i överkäken. Successivt dyker allt fler tänder upp och fyller på käkarnas bakre delar. Vid 3-årsåldern har barn vanligtvis fått alla sina 20 mjölktänder – 10 stycken i underkäken och 10 stycken i överkäken. Det är återigen värt att nämna att alla är olika. Vi får många frågor från föräldrar som känner sig stressade över barnets (ofta lite långsamma) tandutveckling. Många gånger är det ingen fara, tänderna kommer tids nog. Vill du att en tandläkare ändå tar en titt för att säkerställa att allt ser bra ut är du välkommen att boka en tid.

Bebisens reaktioner

Många föräldrar märker hur det kliar i den lilla munnen när tänderna växer. Det kan vara skönt för bebisen att få en tuggring i gummi, eller att föräldern gnuggar försiktigt på tanden och tandköttet runtomkring. Med rena händer, givetvis. Salivutsöndringen blir mer påtaglig när mjölktänderna tränger fram och barnet dreglar mer än vanligt. I samband med de första mjölktänderna har också en del föräldrar märkt av feber och/eller diarré. Det finns dock inget vetenskapligt samband mellan dessa faktorer.

Borsta tänderna i tidig ålder

När tänderna dyker upp måste även munrengöringen påbörjas. För att öka energi- och näringsförrådet brukar föräldrar ge barnet smakprov på vanlig mat i 6-månadersåldern. Det innebär att tänderna måste rengöras mer noggrant. Ett barn bör vänja sig vid tandborstning och tandkrämssmak i tidig ålder. Börja med en mjuk tandborste med ett litet borsthuvud. I ett första skede räcker det med att blöta tandborsten med vatten. Efter ett tag kan du använda en klick fluortandkräm i samma storlek som barnets lillfingernagel. Övervaka händelseförloppet, tandkräm ska aldrig sväljas. När barnet har vant sig vid smaken och rutinen (två gånger om dagen, morgon och kväll) kan en vuxen ta över arbetet och borsta mer omsorgsfullt.

3-årsålder

20 mjölktänder fyller käkarna

Barnets alla mjölktänder har vanligtvis kommit i 3-årsåldern. Det innebär att 20 tänder är synliga i munnen. Skapa rutiner för en god munhälsa hos barnet. Se till att barnet får i sig nyttig mat som stärker tänderna. Undvik föda som tenderar att innehålla syra och som lätt fastnar på tänderna, t.ex. russin, kex, chips och sega godisar. Det är bättre för barnets tänder att äta godis en gång i veckan, än att sprida ut det på flera dagar. Undvik också drycker som innehåller mycket socker, exempelvis juice, läsk och saft. En god munhälsa i tidig ålder, ökar chanserna för en god munhälsa livet ut.

När barnet är tre år är det dags för första tandläkarbesöket.
Klicka här för att lista din 3-åring hos en tandläkare.

5-6-årsålder

Barn tappar tänder och en permanent tand dyker upp

De permanenta tänderna som gror i tandköttet trycker på mjölktänderna. Det resulterar i att tandroten försvinner, och mjölktänderna håller sig kvar i enbart tandköttet. I detta stadie blir mjölktänderna lösa. Detta inträffar vanligtvis när barnet är i 5-årsåldern. Vissa barn tappar tänder sent, andra tappar tänder tidigt. Alla är olika och varken det ena eller det andra är på något sätt farligt. Ibland krävs bara lite tålamod. Läs mer om lösa och tappade tänder längre ner.

Första permanenta tanden

När barnet är omkring sex år gammal hälsas den första permanenta tanden välkommen. Totalt får barnet fyra stycken sexårständer, två i nedre käken och två i den övre. Sexårstanden placerar sig precis bakom tand nummer fem. Tänk på att dessa första permanenta tänder ska finnas med hela livet, därför är det extra viktigt med tandvård längre bak i munnen. Borsta ned mot tandköttet och försök komma åt mellan den bakersta mjölktanden och sexårstanden.

13-årsålder

28 permanenta tänder fyller käkarna

När barnet är 13 år är det vanligt att tonåringen har fått alla 28 vuxentänder. Vissa barn har kvar mjölktänder i senare ålder – det är ingen fara och inget som föräldrar bör vara oroliga över. Om mjölktänder sitter kvar vid 17-årsålder kan det vara ett tecken på att det permanenta anlaget saknas. Det innebär att mjölktanden sitter kvar betydligt längre och fungerar som en vuxentand. Om permanent anlag saknas och mjölktanden tappas finns det idag lösningar som fungerar livet ut. Implantat är en av många lösningar som bidrar till en estetiskt tilltalande och fullt funktionell mun.

Ibland kan vuxentänderna tränga fram framför eller bakom mjölktänderna, vicka då lite extra på mjölktänderna. Ju snabbare mjölktänderna släpper taget, desto lättare blir det för den permanenta vuxentanden att hitta rätt position.

19-26-årsålder

Visdomständer tränger sig fram

Visdomständerna sitter allra längst bak i munnen och totalt får människan fyra stycken. Vissa saknar anlag för dessa tänder – och det är helt okej då människan klarar sig utmärkt utan visdomständer. Värk och svullnad kan uppstå i samband med att visdomständerna kommer.
Läs mer om visdomständer här.

Mjölktändernas utseende

Mellanrum och ojämna mjölktänder

Mjölktänderna sitter ofta glest, gärna lite snett och ojämnt. Det är väldigt vanligt och de små mjölktänderna rättar till sig med tiden som käkarna utvecklas. Ju fler tänder som fyller käkarna – desto rätare kommer tänderna bli. Gluggar försvinner också med tiden. Det är nämligen så att när hörntänderna och sexårstanden börjar trycka på bakifrån trycks framtänderna ihop.

Missfärgningar på mjölktänder

Mjölktänder är mer åt det blåvita håller till skillnad från de permanenta tänderna som tenderar att vara mer åt det gula hållet. Färgen på mjölktänderna är inget som föräldrar behöver fokusera på. Ibland uppstår även små svarta fläckar på tanden, det är oftast ofarligt och indikerar sällan på karies. Föräldrar bör vara lite mer vaksamma om:

  • Barnets framtänder eller sexårständer är missfärgade. Det kan vara en mineraliseringsstörning som en tandläkare bör undersöka.
  • Barnets tand är mörk eller grå. Det kan vara ett tecken på en infektion. En infekterad tand kan behöva dras ut för att undvika att en skada på den underliggande permanenta tanden.

Hål i mjölktand – karies

Om du är noga med ditt barns munhygien och kostvanor så borde det inte uppstå problem med karies. Idag är vi betydligt bättre än förr med det förebyggande arbetet mot hål i tänderna. Men det förekommer att både barn och vuxna ändå drabbas. Det kluriga är att det inte behöver uppstå några symptom för hål i tänderna. Generellt kan vi säga att stora hål skapar värk i tanden, små hål kan resultera i ilningar eller ömma områden. Ibland känner vi ingenting. Om ditt barn får hål i en mjölktand lagas hålet hos tandläkaren. Förutsatt att tanden i övrigt är frisk och fri från infektioner. Om tanden är infekterad dras den istället ut för att minska risken att den underliggande permanenta tanden skadas. Rotfylla en mjölktand är inget alternativ då den ändå ska tappas.

Lösa mjölktänder/Tappade mjölktänder

Vicka och vrid

Mjölktänderna blir lösa i ungefär samma ordning som de uppkom. Framtänderna tappas därför först. När en mjölktand är lös är det bäst att fortsätta vicka och vrida på den. Om tanden verkligen inte vill lossna kan en tandläkare hjälpa till att dra ut den, om det behövs så finns bedövning att tillgå. Ibland lyckas man inte få med hela roten ut, vilket är ofarligt så länge tanden är frisk. Roten letar sig ut själv eller resorberar med tiden. En mjölktand kan också dela på sig om den permanenta tanden trycker på underifrån. Det är också ofarligt. Fortsätt att vicka och vrida.

Blöder och konstigt tandkött

Ibland kan det blöda efter att en tand har dragits ut, det är normalt och blödningen slutar efter ett tag. När tanden är utdragen eller tappad kan det se lite konstigt ut i tandköttet, det är ofarligt och beror på att tandköttet har växt under tanden när den har varit lös. Avvakta ett par veckor. Om det fortfarande ser konstigt ut så kontakta tandläkaren.

Vuxentänder kommer

De permanenta tänderna växer ut olika snabbt, det beror på om tanden sitter djupt in eller ytligt. Jämför inte tänderna med varandra, varje tand har sitt egna lilla liv. Om du är orolig för ditt barns anlag att få permanenta tänder så håll hellre koll på tänderna som sitter på motsvarande sidor i respektive käke.. T.ex. tand nummer fem på vänster sida med tand nummer fem på höger sida. De brukar växa upp ungefär samtidigt.

Mjölktänder och tandställning

Många frågar hur det fungerar med tandställning och mjölktänder. En tandställning sätts bara in när samtliga mjölktänder är tappade.

Tappat en bit av en tand/Skadad tand

Barn är livliga och lekfulla. Ibland kan det sluta olyckligt och en tand skadas. Om en bit av en mjölktand slås ut kan vi bygga på tanden med komposit, plastfyllning. Resultatet blir verklighetstroget och håller en längre tid.

Olycksfallsförsäkring

Om det finns en olycksfallsförsäkring när barnet skadar sina tänder kan försäkringsbolaget betala kostnaden för en fasad eller krona i vuxen ålder (oftast upp till 25-årsålder). Se därför till att anmäla skadan så fort den inträffar.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Mjölktänder
Hej!
Mitt barn är 18 månader och jag är orolig över hans mjölktänder och tandköttet för när jag borsta hans tänder han blöder så jag tror att han har kanske en infektion i tandköttet eller nåt sånt.
Jag vet inte vad kan jag göra för han tycker inte alls om att borta tänderna och jag kan knapp titta in i hans mun.
Hoppas verkligen ni kan hjälpa mig med detta.
Mvh Jessica
Hej Jessica,

När det är svårt att komma åt att göra rent barnets tänder så kan det hända att tandköttet bli lite irriterat, och därmed blöder lite när man borstar. Det är inget farligt men behövs då att man fortsätter och är noga med tandborstningen.
Känner du dig orolig för ditt barns tänder så går det bra att boka en tid hos oss så vi kan titta på hans tänder och tandkött.

Mvh
/Christina

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-16

Hej!
Jag har en fundering som ni kanske kan hjälpa mig med. Min son som är 8 år har tappat få mjölktänder och när vi var hos tandläkaren för ett halvår sedan sa han att min son saknade anlag för vuxentänder. Med det beskedet gick vi hem. Han skulle prata med en kollega ang detta. Nu efter sex månader blev min son åter kallad och nu ansåg man att han har anlag för vuxentänder men återigen skulle han tala med en kollega. Efter några dagar ringde han och sa att min son skulle dra ut några tänder så att vuxentänderna skulle komma snabbare. Dock skulle vi inte informera honom om vad som väntade honom. Känner mig allmänt tveksam till alltihop, vad ska man göra😬? Mvh Anna
Hej Anna,

Normalvariationen när man tappar tänder och när de nya permanenta kommer kan vara stor. Det kan också vara så att man saknar anlag för vissa permanenta tänder, väldigt sällan saknar man alla. Om det hela känns tveksamt och oklart så finns det alltid möjlighet att söka en 2nd opinion. Vi tar gärna emot och kontrollerar samt förklarar vad som finns, vad som behöver åtgärdas etc. Det är viktigt att känna sig trygg och välinformerad.

Mvh,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-10

Min dotter är 5,4 år och har senaste veckorna klagat mycket på ont i framtänderna i överkäken. Inget är löst eller så och vi var hos tanläkaren innan sommaren, utan anmärkning. Vad kan detta bero på? Bör vi kolla upp det? Kan det göra ont innan tänderna blir lösa? Tack!
Hej,
tråkigt med ont i tänderna. Det kan mycket väl stämma att det kan kännas lite obehagligt innan man växlar tänder. Men för att vara på säkra sidan så rekommenderar jag att ni bokar en tid hos oss för utredning/bedömning.

Ha en fortsatt trevlig dag!
Vänligen,
Saghar Solhi

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-09-24

Hej!
Efter att mitt barn som snart fyller 6 år tappat sina mjölkframtänder växer det 2 nya i underkäken som är något snedställda i förhållande till andra tänder. Är det något som man behöver göra åt detta?
Jag kan skicka en bild på detta v.b.

Tack på förhand!
Stanislav
Hej Stanislav
Nej det är ingenting du behöver göra åt detta nu. Det brukar rätta till sig när fler tänder kommer och om det senare skulle behövas kan man genom ditt barns tandläkare konsultera en tandreglerare (om flera år)

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-13

Om man drar ut mjölktänderna pga hål, kommer dom permanenta tänderna växa ut snabbare då? Mvh
Hej
Nej. Risken är att de ändrar plats lite också, att de tippar in lite mot luckan som uppkommer där tanden suttit som dras bort, därför brukar man vilja försöka behålla mjölkisarna så luckor ej uppkommer (om det går såklart, inom rimliga gränser)

Med vänlig hälsning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-12

Hej! Min dotter snart 4,5 år tappade sin första tand idag (framtand underkäken). Känns lite väl tidigt och hon har inte sagt att hon har en lös tand. Den bara föll ut vid tandborstningen. Bör vi kolla upp det?
Tack för hjälpen!
Hälsningar My
Hej
Nej det är ingen fara. Det är väldigt olika när barnen tappar sina tänder.
Din dotter fyller 5 i år antar jag och då är det obligatoriskt år för henne hos tandläkaren i år så ta upp det med tandläkaren om ni är oroliga.

Med vänlig hälsning
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-06

Min sexåring har fått sina två nya framtänder i underkäken - de har inte kommit upp helt - men ändå tydligt - och sitter ganska långt innanför mjölktänderna - som knappt är lösa - är det något vi bör åtgärda eller ska vi vänta i lugn och ro på att mjölktänderna ramlar ut av sig själva?
Hej
Ni kan lugnt vänta för att se hur det löser sig när mjölkisarna lossnar .Det är mkt vanligt att ha dubbla rader av tänder precis när de nya tänderna kommer upp.
Är ni oroliga så kan ni efter en tid kontrollera hos tandläkare

:-D

Varma hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-27

Hej!
Jag har en fråga. Min son har tyvärr dåliga tänder. Han är 8 år snart och har haft många hål i tänderna. Två tänder har han fått dra ut pga infektion. Jag har så otroligt dåligt samvete för det. Jag tycker inte att vi får någon hjälp på folktandvården. De tittar snett, skäller på oss och skickar hem oss. Min fråga är bara om man kan göra något åt tänderna som det är hål i eller om man bara ska vänta tills tänderna är i så dåligt skick att de måste dras ut. Jag försöker borsta och borsta men där det redan blivit hål är det svårt att hålla helt rent. Han har godisförbud nu.
MVH Rut
Hej Rut
Det låter som din son behöver extra fluor förutom att DU borstar hans tänder med fluortandkräm morgon och kväll minst 2 minuter varje gång.
Fluor kan ni köpa t ex i form av Fluxsköljning speciellt anpassad för barn. Man kan även ge Flux tuggummin efter maten.

Om man kan göra något åt de mjölkisar de reda när hål i är svårt att säga utan undersökning.
Viktigast är att se till att han inte får hål i de permanenta tänderna som börjar komma nu.

Om ni inte är nöjda med FTV så byt. Man har rätt att gå till vilken tandläkare man vill med barn kostnadsfritt och vi på Distriktstandvården har t o m egna barnspecialister så ni är hjärtligt välkomna
till oss :-D

Varma hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Det har vuxit upp en vuxentand bakom mjölktand i min sons underkäke. Bör vi göra ngt åt mjölktanden för att ge plats åt nya tanden?
Hej

Det är vanligt att tänderna sitter "dubbelt" när de först kommer upp. Troligtvis kommer han tappa mjölkisen inom kort ,men är ni oroliga kontakta er tandläkare för en undersökning.

Många hälsningar ;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-24

Hej!
Mitt barn är 5 och ett halv år gammal och har haft en lös tand i ett par månader nu. Bakom den så växer en permanent tand och den lösa tanden sitter kvar. Kan vi vänta tills den lösa tanden lossnar själv? Kommer den permanenta tanden inte bli snett pga att mjölktanden finns på plats fortfarande?
Hej

Det brukar rätta till sig av sig själv och det är vanligt att mjölkisen sitter kvar
Är den lös kan man vicka på den lite.

Är ni oroliga är det obligaoriskt år för undersökning så boka tid hos tandläkaren för kontroll.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17

Hej! Min son har inte fått alla sina tänder ännu. Han är 3 år. Bak i käkarna och nedre delen av munnen har tänderna kommit men 4 tönder framtill överkäken saknas. Tandläkaren va chockad och frpgasatte om vi dragit ut hans tönder. Vi ska tillbaka i sommar för att se ifall hans tänder finns länge upp ifall dom kommer att växa . Min fråga är nu. Varför får man så här och vad kan orsaka detta ? Varför har han inte fått sina tänder ? Med vänlig hälsning
Hej


De brukar komma före de bakre tänderna och jag antar att tandläkaren berättat att ibland kan anlag saknas och ibland kommer tänderna i annan ordning. De varierar lite och det är bra att ni fått en återbesökstid. Kanske kan man då ta en röntgen bild och se om tänderna ligger under slemhinnan.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17

Hej, min son har en tand i översta tandraden, synligt vid öppen mun, som växer snett och är missprydande. Vill höra om det finns möjlighet att avlägsna tanden? Tack, vänliga hälsningar Jo-Ann Parker
Hej Jo-Ann

Detta går tyvärr inte att svara på med så lite information. Ni bör konsultera en tandläkare.
Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-29

Min dotter håller på att tappa en av tuggtånderna (fyller 10 år), den hänger bara i en tråd men jättefast. Hon har så ont..finns det något man kan göra för att mildra smärtan och lessameten. Har gett Alvedon men det hjälper inte så mycket...ledsen och vill inte dra ut den
Hej
Be henne vicka på tanden själv så lossnar den snabbare. Köp Xylocainsalva på Apoteket och smörj in lite runt tanden i tandköttet ,det hjälper lite.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej, mitt barn är 7 1/2 år gammalt men har ännu inte tappat någon tand. Borde vi oroa oss? Borde vi kontakta tandvården? Eller kan vi bara lugnt invänta detta?

Tack på förhand!
Hej
Det är egentligen bra att vara lite sen med tandväxling och inget att oroa sig för. Fråga tandläkaren och be om röntgen när ni kommer på nästa kontroll men det varierar väldigt i ålder vad gäller tandväxling. Ju senare man tappar mjölkisarna ju senare kommer de permanenta = hinner bli lite äldre och lättare att ta hand om de tänder man skall ha hela livet :-D

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej,
Det har på min dotter, snart 10år, börjat växa ut en tand på utsidan av tandköttet ovanför en annan tand. Den tanden verkar inte lös. Behöver detta kollas upp?
//Jenny
Hej Jenny
Det är inte ovanligt att tänderna kommer upp som du beskriver.
Det brukar rätta till sig när mjölktanden lossnar. Om inte kontakta tandläkaren.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Har en tjej som är född i aug 2011 så blir 7 till hösten. När vi var hos tandläkaren på 6-årskollen så tog d bilder o sa att framtanden uppe borde tappas snart för rötter var borta... tänderna som var tappade nere är uppkomna utan problem. Men framtanden uppe sitter fast än. Det känns väldigt länge tycker jag. Försöker få henne äta äpplen men en tugga får henne att gråta av smärta... en stund iaf.. normalt? Vad ska jag göra?
Mvh
Sussie
Hej Sussie

De tär helt normalt att tanden inte lossnat ännu. Om du är orolig ska du ta kontakt med tandläkaren du går till.
Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-30

Kan man se i en fem årings mun,bakre tänderna att det är hål utan röntgen?Måste det borras eller kan det täppas ihop på annat sätt?
Hej
Man kan undersöka en femårings tänder utan röntgen.
Har hen hål bör de lagas och i så fall borrar man.
Ta kontakt med en tandläkare för mer information och en ordentlig undersökning

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-23

Hejsan! Jag är en 13årig pojke som har ont i en mjölktand, eller mer i tandköttet. Den är jätte lös men det vägrar komma ut och det gör JÄTTE ont i tandköttet. Hela tanden är vas på alla kanter och det trycks emot tandköttet. Vad ska jag göra? Det är jul imorgon och det är lördag. Har berättat för en förälder
Hej
Hoppas tanden har lossnat nu annars tycker jag du skall gå till din tandläkare och få lite hjälp på traven med tanden.

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Hej! Jag har en dotter på 11 år och hon har nyligen tappat sin kindtand och jag undrar om man ska tappa den eller inte?
Hej

Ja det ska man göra med mjölktänderna
Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Ska det göra ont att vicka på lös mjölktand?
Mvh monica nilsson
Hej
Det kan göra ont att vicka, inget onormalt alls.
Ofta är det lite ,lite infekterat just runt tanden då det lätt kommer in lite bakterier runt tanden i tandköttet när tanden är lös och då kan det kännas lite när man vickar på tanden.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-19

Hej!
Min son som är sju år gammal fick tyvärr ett hål i en mjölktand som drogs ut hos våran tandläkare på grund av att det uppstått en infektion. Tanden bredvid var inte infekterad men hade också ett hål. Vi fick nästa tandläkartid om ett halvt år. Jag undrar, borde man inte ha lagat hålet i tanden redan nu, för den riskerar ju ändå bara att förvärras med tiden?
Hej
Antagligen bedömde tandläkaren att hålet var så litet på den tanden att det inte behövde lagas men att det skulle kollas upp vid nästa tillfälle. Använd fluortandkräm 2 ggr/dagl till din som och hjälp honom med tandborstningen så har hålet större möjlighet att inte bli större.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-19

Min 6-årige son tappade tre framtänder på överkäken rätt snabbt. Dvs de två i mitten samt en bredvid den mittersta.
Nu sticker det ut en enda bred tand på stället där två tappades. Den andra framtandens glugg har fortfarande gluggen kvar. Är detta normalt?
Hej
De permanenta tänderna är betydligt bredare än mjölkisarna.
Det är normalt att de inte kommer på en gång utan det kan ibland dröja ett bra dag innan båda framtänderna kommer.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-12

Hej!
Mitt barnbarn som nu är 6 år fyllda i oktober tappade balansen i en rulltrappa när han var 2,5 år och slog ut en framtand i överkäken. Den motsvarande permanenta tanden har ännu inte vuxit ut till skillnad från den bredvid som vuxit ut för flera veckor sedan.
Tandläkarkontakt?
Med vänlig hälsning
Vivi
Hej Vivi

Inte ovanligt att de inte kommer precis samtidigt men med tanke på traumat tidigare tycker jag ni ska ta kontakt med en tandläkare för ev röntgen.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-30

Min dotter på fem och ett halvt får sin första permanenta tand. Det är den högra underframtanden som kommer fram en god bit bakom mjölktanden. Jag har läst mig fram till att detta inte är helt ovanligt och att rådet är att vicka på den lösa tanden så att den lossnar fortast möjligt. Min dotters mjölktand är dock nästan inte lös över huvud taget. Är det något att bekymra sig för?
Hej
Det är helt normalt och inget att bekymra sig för.
Bra att inte vicka på tanden. Ju längre mjölkisarna sitter kvar ju bättre (om de är hela och friska)
Om de lossnar eller behöver dras ut väldigt tidigt kan de nya permanenta tänderna vandra lite framåt i luckan som bildas och det kan senare ge trångställning i bettet så låt din dotter ha kvar sin lilla mjölkis så länge den är hel och frisk.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21

Hej! Min dotter på 1,5 år har endast tre mjölktänder i nedre framkäke istället för fyra. Vad beror det på? Borde man kolla upp det? I övrigt har hon två mjölktänder i främre överkäke och även bakre kindtänder både uppe och nere.
Hej
Det är säkert inget onormalt. Tänderna kommer inte alltid i den ordning "de ska enl regelboken" utan rätt ofta på annorlunda sätt. Har hon inga besvär så kontrollerar man bettet vid tre-årskontrollen hostandläkaren.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21

Hej! jag har en ganska akut fråga, det jag undrar är gällande mjölktänder eller en mjölktand som fallit av vid vuxen ålder, av sig själv då, (23 år) växer det en ny tand på dennes plats eller hur funkar det samt hur långt tid kan det ta i sådan fall?

Min fru fick veta av en tandläkare i Marocko att om en mjölk tand faller av vid vuxen ålder så växer det en ny på dennes plats.

Är bara väldigt nyfiken på om detta stämmer samt i sådan fall hur långt tid kan det ta, vilka lösningar finns om det inte är så?

Tack i för hand! mvh
Hej
Detta stämmer tyvärr inte. Att man har kvar en mjölktand i vuxen ålder beror på att anlaget för den permanenta tanden och därför finns ingen tand som "trycker på" så mjölkisen lossnar.

Lösningen är implantat oftast.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17

Hej Odontologer
Jag har en 12-årig son som har en tand som vägrar komma fram. Vi har varit hos en tandreglerare hos folktandvården som säger att tanden behöver lite hjälp och att vi kan vända oss till valfri tandläkare.
Är detta någon ni kan hjälpa till med?
Hej

Det brukar ´vara just tandreglerare eller barntandläkare som hjälper till med det. Fråga hos de ntdl ni varit hos om de kan rekommendera någon.
Lycka till!

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-04

Hej, har nyss tappat en mjölktand som inte lossnade tidigare för det fanns ingen tand under. Är nästan 50år. Måste man fylla igen? Borstar tänderna regelbundet och sköljer ofta. Och använder tandråd.Jag drar mig för att gå och få behandling, lite för kostnaden men mest för att jag får väldig ångest inför besöket. Mvh Evalena
Hej Evalena

Nej ,har du inga besvär från det område där tanden satt och tycker att klarar dig utan tand där så behöver du inte gå för den orsaken. Sedan är det ju alltid bra att gå på årliga undersökningar såklart :-)

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-03

Hej min son har massa lösa mjölk tänder och vill inte borsta tänderna han har dessutom varit magsjuk under några dar o då har vi inte borstat dom, hur länge kan han gå utan att borsta dom? Vi borstar annars dagligen mvh Martina
Hej Martina
Det är såklart jätteviktigt att borsta tänderna 2 ggr /dag men om barnet är sjukt och det går några dagar, så är det inte hela världen.
Man kan då försöka få barnet att skölja /gurgla någon minut med Flux junior istället.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-12

Tandläkaren rekommenderar att inte laga två hål i min dotters mjölktänder eftersom de nya tänderna är påväg upp. Är detta verkligen korrekt? Finns inte risken att karies hamnar på tänderna under?
Hej
Det är korrekt att göra så om man förväntar att mjölktänderna är på väg att lossna .Karies sprids inte till de permanenta tänderna. Låter som en helt korrekt bedömning av din dotters tänder

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-05

Hej,
Min dotter har fått sina två första lösa tänder, hon är född 2010 november.
En av de nya tänderna är redan påväg upp innanför den gamla tanden, ska vi avvakta tills den gamla ramlar ut eller bör vi komma till er så ni hjälper oss att få ut den som är mest lös så den nya kan växa mer rätt? eller kommer det rätta till sig?
Kommer de nya tänderna innanför i underkäken så är det väldigt förekommande. Det brukar ordna sig. Jag tycker ni kan avvakta i några månader och se om mjölktänderna lossnar.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

Hej,

Min dotter som fyllde 6 år i början av mars har alla sina mjölktänder kvar, en del har börjat bli lösa. Däremot har det kommit fram en ny tand bakom "framtänderna" nertill. Är det normalt eller bör det kollas upp?

Tack på förhand!
/Emilie
Hej!
Är det i underkäkens front som de nya tänderna tittar fram bakom mjölktänderna så är det inget ovanligt. Det är lika bra att de får tränga sig fram istället för att dra ut en mjölktand för att gynna tillväxten av käken. Det är hur som helst ingen brådska utan ni kan lugnt avvakta till nästa tandläkarkontroll.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-21

Hej,

Vår kille på två månader har fått sin första
tandsprickning, dock så tittar den fram under överläppen liksom uppe på tandköttet, inte nere
vid tandraden där den borde komma fram.
Vad gör man åt detta?

Med vänlig hälsning, Richard Lainegard
Hej!
Troligen är det inte en tand som är på väg. Det kan vara något som kallas Bohns noduli som försvinner av sig själv efter ett tag.
Om ni funderar så kan ni boka tid hos entandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-16

Hej! Min sjuåring jag som fyller äta till hösten, har fortfarande inte fått sina sexårständer. Inga tänder visar någon tendens till att vilja lossna. Är detta något som borde kollas upp av tandläkare?
Hej!
Det är så individuellt när man tappar och får nya tänder.
Ring och fråga tandläkaren som undersökte din son som sjuåring om de såg några 6-årständer på röntgen. I så fall är det bara att vänta.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej
Jag har en dotter som är 8 mån hon har fått 2 st tänder i nedre käken idag började hon blöda lite från övre raden är det att dom är på väg i även käken för har inte märkt att hon ska ha slagit i sig.
Mvh
Hej!
Det kan vara så att tänderna i överkäken är på väg ut. Håll bara rent så gott det går.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej
Mitt barnbarn som är två år har ett par tänder i underkäken och nu en hörntand som har blivit gråaktiga. Dom i underkäken har föräldrarna sett tidigare men nu har även hörntanden i överkäken blivit grå.Vad kan detta bero på?
Hej!
Det kanske kan bero på något trauma som gjort att det blivit en skada på tanden. Om ni är oroliga kan ni be en tandläkare titta på det.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

kan man rotbehandla mjölk tänder varför rotfyller man inte mjölk tänder i sverige
Hej!
När en mjölktand är på väg att lossna så resorberas rötterna. Har man rotfyllt tanden så blir rotfyllningsmassan kvar i käkbenet eftersom den inte resorberas.
Sedan kan det vara mycket jobbigt för ett litet barn att rotfylla en tand. De kan börja tycka det är obehagligt att gå till tandläkaren. Speciellt eftersom tanden ända ska tappas och det kommer en ny under.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-21

Hej, jag är 12 år o har ca 7 tänder kvar o tappa. Är det normalt?
Hej!
Det är så olika när man tappar sina mjölktänder. Ibland kan det dröja till 18 års ålder innan man tappat alla mjölktänder. Det enda man ska hålla koll på är att det finns permanenta tänder "under" mjölktänderna.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-14

Hej!
Vår dotter är 4,5 och tappade en framtand i nedre käken igår. Det är ett hål där tanden satt och ingen ny tand syns. Kan man tappa mjölktänderna så tidigt och bör det då inte synas en ny tand under, eller bör vi kolla upp det?
Hej, man kan tappa mjölktänder så pass tidigt. Ingen fara, det kan ta något år tills det att en ny (permanent tand) tittar fram på samma plats. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30

är det vanligt att tappa 3 tänder i rad när man är mellan 7-10 år gammal?
Hej. Ja, det är det. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej. Min son har precis fyllt sju. Han har tappat två tänder nere fram. Den ena tanden växer ut rakt och fint men den andra är helt sned och växer bakom den andra nya tanden.. kommer detta rätta till sig eller ska vi uppsöka tandläkare?
Hej!
Det kan se väldigt tokigt ut när de nya tänderna kommer fram. Ibland ordnar det till sig av sig själv och ibland inte. Hur som helst så gör man ingenting i dagsläget utan man avvaktar och ser hur det utvecklas.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej.
Min dotter är 18 månader och har inte fått tänder än. Jag undrar om det är medfödd avsaknad av tänder som kan vara orsaken?
Om hon saknar anlag för tänder hur upptäcker man det och i vilken ålder undersöker man det?
Hej!
Det låter lite sent. Jag rekommenderar att du tar kontakt med en tandläkare för att kontrollera detta.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej, Jag är 12 år och har 2 tänder kvar att tappa varav den ena nu har blivit lite blå på utsidan, jag undrar bara varför den har blivit det? Tanden är inte speciellt lös och det gör inte speciellt ont men det isar ibland när jag äter något på den sidan
Hej!
Ibland kan mjölktänderna bli lite blå när de är på väg att lossna. Vicka och vrid på tanden så att den lossnar lite fortare. Skulle den ändå inte lossna på ett par månader kan du få hjälp hos tandläkaren.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej,

Jag är 25 år och har kvar en mjölktand som suttit löst i ca ett halv år, den andra tanden har växt ut lite grann. Tandläkaren rekommenderade att jag skulle ta bort mjöltanden och förhoppningsvis så skulle den andra tanden växa fram men att det inte var säkert.

Hur stor är risken att den andra tanden inte kommer att växa ut? är det verkligen nödvändigt att dra ut mjölktanden eller kan man vänta tills den lossnar av sig själv? och blir risken då större för att den andra tanden inte växer fram?
Hej!
Jag vet ju inte exakt hur det ser ut vid dina tänder men troligen är det bäst att ta bort den lösa mjölktanden så att den nya tanden lättare kan växa fram. Det brukar också vara bra ur hygiensynpunkt att få bort en lös tand så fort som möjligt. Hur stor risken är att den nya tanden inte växer fram helt kan jag tyvärr inte svara på.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-19

Hej. Vår son är 13,5 år och mjölktänderna i hörnen uppe vill inte lossna. De nya tänderna har kommit ut helt, vad jag kan se och ligger lite snett utanpå mjölktänderna. Kan de nya tänderna bli sneda om dom inte blir utdragna snart? /Carina
Hej!
Det är bra om er son kan vicka loss mjölktänderna så fort som möjligt så att de nya hörntänderna kan växa ner på rätt plats. Om mjölktänderna sitter fast och inte vill lossna efter några veckors vickande tycker jag att du ska beställa en tid hos hans tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-05

Hej! Mitt barnbarn har slagit sig och det blöder lite i tandköttet i fronten. Han är snart 6 år. Det är alltså mjölktänder han har. Vad göra?
Hej!
Troligen är det mjölktänder han har och de ska väl snart ramla bort. Ta för säkerhets skull kontakt med hans tandläkare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-03

Hej! Jag är 14 år och har fortfarande kvar en mjölktand där framme. Min tandläkare säger att den nya sitter lite fel och därför trycker den inte på den gamla tanden. Den har aldrig varit lös, men när jag började vicka för någon vecka sedan kunde jag äntligen rucka på den. Om jag bestämde mig skulle jag kunna dra ut tanden. Men nu vet jag inte vad jag ska göra eftersom att jag inte vill gå runt med en stor glugg mitt i ansiktet! Jag skulle kunna göra det nu när det snart är sommarlov, men jag vill gärna att den ska växa ut på högst en månad, går det eller ännu tidigare?Tacksam för svar!
Hej! Jag kan tyvärr inte säga hur lång tid det tar innan din nya tand växer fram. Det kan vara väldigt olika från gång till gång. Prata med den tandläkare som du brukar gå hos och som kan se på röntgen hur den nya tanden ligger.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejVi har en son på snart 8 år, som har en snett växande (nästan liggande i 45gr) övre första molar (16). Vi har fått en RTG bild och hänvisning till specialist för att prova korrigera felet. Inser att 1.molarväxt i lutande ställning är ganska ovanlig och undrar om ni har erfarenhet med regulering i bara lateralt område utan att behøva dra tanden ut?
Hej. vad bra att ni har fått remiss till specialisten för att försöka korrigera tandens läge. Det kan gå bra att göra en korrigering så att tanden kan ändra riktning och växa ned ordentligt. Hur det försöket isåfall ska gå till i just er sons fall kommer ni att få information om hos specialisten, det finns olika sätt och beror bland annat på hur bettet ser ut i övrigt och hur långt de andra molarerna har kommit.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, Drog ut en mjölktand på dottern men tanden var av så fick inte ut hela roten gör detta något eller kommer roten komma ut sen!?
Hej!
Om tanden som tas bort är infekterad är det bäst om hela roten kommer ut så att det kan läka så bra som möjligt.
Det händer ibland att en liten rotbit blir kvar och oftast resorberas den av sig själv eller letar sig ut genom tandköttet efter ett tag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har en mjölktand som behöver lossa. Den permanenta tanden har kommit bredvid och pekar snett. Har försökt att vicka men gör ont och den är inte så lös. Vad ska jag göra?
Hej
Oftast lossnar mjölktanden av sig själv med tiden, men om du vill bli av med den snabbare så kan du boka en tandläkartid så får du hjälp att ta bort mjölktanden (du får självklart bedövning).

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej,Jag har en son på 2 1/2 år. På baksidan av hans framtänder kan man lyfta bort gomköttet lite. När man borstar hans tänder där försvinner borsten på tandborsten långt in. Ska det vara så.Mvh
Hej
Ja, under tiden tänderna håller på att växa fram kan det vara så. Då är det viktigt att borsta noga så att det inte samlas bakterieplack där.
Boka gärna en tandläkartid om du vill ha en bedömning.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag är en kvinna på 35 år och har tre mjölktänder kvar, nr 5. Det finns inga anlag för 'permanenta' tänder så vad jag förstår så kommer mjölktänderna sitta kvar så länge de håller. Mjölktanden i överkäken har sedan länge dragit upp sig i tandbenet så att det bara är några mm som sticker ut fr tandköttet, men det har aldrig bekymrat mig. Om jag ler väldigt stort så ser det ut som jag har en glugg där men vanligtvis syns det inte.Nu till mitt problem. Tydligen har tanden börjat brytas ner inifrån, ett hål på röntgen. Så tandläkaren vill dra den och ersätta med ett tandinplantat. Problemet är att det är så dyrt och jag oroar mig lite för risken för infektioner runt implantatet i framtiden.Vad är riskerna med att bara dra ut tanden och inte ersätta den? Tydligen lutar tänderna bredvid lote in mot varandra. Mina tänder sitter ganska tätt, har svårt att få ner tandtråd. Jag har en visdomstand som inte kommit upp på samma sida. Kan den växa ut när den får bättre plats och täppa till en ev glugg efter mjölktanden? Även om gluggen blir kvar kan detta ge problem om den inte stör mig kosmetiskt? Hur länge kan jag vänta med att sätta in ev inplantat efter att ha dragit ut tanden? Många frågor som jag glömde fråga när jag varit tandläkaren. Mkt tacksam för svar här för jag tror att tandläkaren (tandläkarkirurg) jag träffade kan vara svår att nå per telefone för han är bara hos min tandläkarklinik ngn gång /mån.MHH
Hej!
Det finns inga stora risker med att bara dra ut tanden och inte ersätta den så länge du har dina andra kindtänder kvar så att du har ett stabilt bett och bra tuggförmåga. Möjligen kan granntänderna tippa in mot luckan och göra att det blir ett sådant mellanrum kvar som är svårt att hålla rent. Beroende på hur visdomstanden ligger finns det möjlighet att den växer ut, du får dock räkna med att inte hela luckan kommer att täppas igen.
Om du vill ha implantat är det bäst att göra det relativt snart pga att det finns risk att benvolymen minskar med tiden, men det kan även gå att göra senare om det då finns tillräckligt med ben och granntänderna inte har tippat för mycket.
Om du har bra munhygien, är rökfri och inte har några tecken på tandlossningssjukdom är risken för framtida problem med ett implantat väldigt liten.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag har en dotter som är 1 1/2 år och börjar få tänder. Hon har fyra upp och fyra nere i fram. Det har nu kommit upp tre vita taggar i en trekant en bit ifrån tandraden där nere (kindtand? ) i mitten på denna trekant är det ett svart märke. Är det något att oroa sig för så jag ska ringa och be att få komma in till en tandläkare eller är det vanligt? Mvh Rebecka
Hej!
Jag tycker inte att du ska oroa dig. Det verkar som om det är en kindtand på väg fram. Det svarta märket är troligen en liten blödning eller ett litet 'blåmärke'. Små barn stoppar ju ofta saker i munnen och biter på och ibland kan de då göra illa slemhinnan lite. Om märket fortfarande är kvar om ett par veckor kan du be en tandläkare att titta på det.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag fyller 13 om en månad och jag tappade en tand idag, det är uppe och näst längst in, jag vet inte om jag tappat den innan och om det kommer en ny? Har försökt känna med tungan om jag känner någon ny tand men känner ingen just nu.
Hej!
Det är med största sannolikhet en mjölktand som har lossnat och där brukar det sedan komma en ny tand.Ibland kan det ta ett par veckor innan den nya tanden tittar fram

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Vår 9-åriga dotter har två tänder som är lite lösa. Vi har dock upptäckt att det verkar som de nya tänderna växer fram ändå. Det som är märkligt i detta fallet är att de nya tänderna verkar växa framför de gamla tänderna och inte bakom. Dvs, de verkar nästan gå genom tandköttet. Hon har inte särskilt ont av detta ännu men tydligen gör det lite ont. Vi har en tid till tandläkare den 19:e januari men kanske vi bör kolla upp detta innan dess?
Hej!
Om flickan har stora besvär kan det vara bra att försöka få en tid hos tandläkaren lite tidigare. Om det inte är så farligt går det säkert bra att vänta till 19/1. Hon kanske kan vicka själv på de lösa mjölktänderna tills dess.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej min don slog ut sina 2 framtänder i sommras och tandläkaren har sagt att det bästa är att sido tänderna får.åka fram lite och han i tonåren får tandställning han är 6 nu och att han inte får plasttänder så länge tills han blir vuxen och kan få implantat. Alla jag berättar det till tycker det låter konstigt och nu har jag blivit orolig vad hade vart det bästa?
Hej!
Om det var mjölktänder din son slog ut kommer det nog snart fram nya tänder där. Man brukar inte göra temporära ersättningar när mjölktänder slagits ut.
Om det var nya tänder som slogs ut tycker jag att du ska fråga sonens tandläkare igen om vad som kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej, jag har en dotter som ska fylla tre år snart, hon har bara 15 tänder, hon har inte tappat några, är det normalt? hon har även en tand I mitten på den översta delen, hon har inte två framtänder Utan bara en tand I mitten! har gått till tandläkaren och hon vill skicka vidare till en Annan som kan kolla på min dotters tänder men har inte fått ett blev om det ännu. hjälp!
Hej!
När man har fyllt tre år har man oftast fått alla 20 mjölktänderna men det händer att alla dessa ännu inte har kommit fram.
Om det dröjt länge sedan tandläkaren sade att hon vill skicka din dotter vidare till en annan tandläkare tycker jag att du ska ringa och fråga om en remiss har skickats.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en 11 årig tjej som aldrig har haft problem med tänderna. Men nu har jag sett att jag hat fått en ny tand. Jag har tre tänder längst bak i min mun i varje 'hörn' men nu har det börjat växa en fjärde tand!! Är det en visdomstand??! Vad ska jag göra? Snälla svara mvh Danya
Hej!
Troligen är det inte en visdomstand eftersom du är så ung.
Om du tycker att det ser konstigt ut tycker jag att du ska gå till din tandläkare för en kontroll. Förmodligen är allt som det ska vara men om du är orolig är det bäst att få det kontrollerat.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är 12 och har 2 mjölktänder kvar när måste jag senast tappa dem? Jag fyllde 12 den 29 november
Hej. Det kan dröja innan du tappar de sista mjölktänderna. När man är 13 år brukar man vanligen gå på en tandläkarundersökning. Har du inte tappat dem då kan du fråga din tandläkare.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Min dotter fyller 5 år i slutet av dec 2015 och har en tandlös på överkäken. Jag tycker det är tidigt, tanden börjar bli lite missfärgat. Hon har inte ont i tanden?? Tack för ett snabbt svar!Med vänlig hälsningOrolig mamma
Hej. Har din dotter slagit i tänderna någon gång? Man kan börja tappa mjölktänder i din dotters ålder, då oftast de längst fram i underkäken. Om du är orolig är det bäst att du bokar en tid så att en tandläkare får titta på tanden.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har en dotter på precis ett år. Hon har fått fyra mjölk tänder i överkäken men bara tre där nere. De tänder hon har kom vid ca 7-10 mån så de är nästan helt ute. Varför syns inget spår av den fjärde tanden där nere när den motsvarande är helt fri? Bör jag oroa mig?
Hej. Det är bra att du är uppmärksam på hur motsvarande tand på andra sidan ligger till. Det kan skilja några månader mellan tidpunkten då de kommer fram, men sällan mer än så. Om du inte ser någonting av den nya tanden inom ytterligare ett par månader kan det vara bra att boka en tid för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag är en tjej som är 15 år gammal och jag har inte tappat mina två mjölktänder än. Tänderna sitter på överkäken och de är ganska små, man ser att de är mindre än de andra tänderna. Jag vill inte ta bort dem men min läkare säger att jag måste, anledningen är för att jag vill inte gå runt utan tänder. De är inte lösa så jag är rädd att det inte ska växa ut några nya tänder. är det normalt att inte ha tappat mjölktänderna när man är 15 och hur långt tid tar det för en tand att växa?
Hej. Man brukar ha tappat alla sina mjölktänder när man är 15 år. Om några mjölktänder sitter kvar kan det bero på att de permanenta vuxentänderna saknas eller växer snett. Jag vet inte hur det är i ditt fall och kan därför inte svara på din fråga.
Jag tycker att du ska prata med din tandläkare för att få svar.

Sofia Jofred, leg. tandläkare

Hej min son är 4 1/5 år. Han klagar på att han har ont i munnen på 'tandraden ' bakom sin kindtand. Är det så att 6 års tanden redan kan komma?Han har inte tappat eller har nån lös fram tand än. Tacksam för svar
Hej!
Det skulle kunna vara en 6-årstand som är på väg. Det är tidigt men det händer ibland. Om det onda håller i sig länge kan det vara bra med en kontroll hos tandläkaren

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!!! Jag är en människa på 15 år, min sista mjölktand var löss...efter ett litet tag delade den på sig alltså taden gick isär på två delar...man ser tanden som kommer under. Iaf andra halvan sitter kvar och vet inte riktigt om jag se en tandläkare eller låta de ramla av, av sig själv. Tacksam för svar!!!!!
Hej!
Jag tycker att du först ska försöka vicka loss de lösa bitarna själv. Om det inte lyckas ska du kontakta din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan, för ungefär 1 och en halv vecka sedan så drog jag ut en mjölktand och jag har ett stort mellanrum mellan tänderna nu och min fråga är hur lång tid det kan ta för tanden att växa ut?
Hej!
Det är jättesvårt att svara på den frågan eftersom jag inte vet hur den nya tanden ligger, ytligt eller djupt in.
Fråga tandläkaren som tog bort mjölktanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Min 6 åring har nyligen fått sina 6 års kindtänder och den ena är riktigt missfärgad mörkgul. De har kommit upp halvvägs, men den andran(och hennes övriga tänder är vita) hon har inte ont, men den är verkligen gul. Varför ? (Vi har bokat tid till tandläkaren, men det är ju ett tag tills dess)
Hej!
Troligen är det en störning i bildningen av emaljen på den här kindtanden. Man ser det ganska ofta på de s.k. 6-årständerna och färgen kan variera från vitt till gult och brunt. Ibland drabbas en tand, ibland två, tre eller alla fyra 6-årständerna.
Om flickan inte har ont kan ni lugnt avvakta tills hon har en tid hos tandläkaren.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har dragit ut en tand för ungefär tre dagar sen. Hålet är fortfarande kvar och är rätt djupt. Det var en mjölktand. Problemet är att det är något vitt i hålet och idag så kom det något vitt vasst ut ur hålet, såg ut som ett litet skal. Det gör inte ont. Kan någon förklara? Borde jag gå till min tandläkare? Jag ät bortrest resten av veckan, är det ett problem? Ring gärna inte, smsa eller maila. Väldigt tacksam för svar.
Hej!
Det är helt OK att du fortfarande har en grop kvar efter 3 dagar. Det kan se lite vitaktigt ut under läkningen. Den vita vassa lilla biten som kom ut var troligen en liten bit tand eller ben som kan ha frakturerats när tanden togs bort. Om du inte har ont kan du lugnt avvakta. Om du får mycket besvär tycker jag att du ska ringa din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min ettåring har börjat få en kindtand utan att ha fått några hörntänder än (hon har fått de 8 tänderna längst fram), är det normalt?
Hej!
Ja, det är normalt. Ingenting du behöver vara orolig för.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Är det farligt om man har kvar 4 mjölktänder vid 17 års ålder? Vad händer om man har kvar dem och det inte växer fram några nya permanenta tänder? Vad kan detta att de sitter kvar, bero på? Tacksam för svar! :)
Hej,
Det är ingen fara. Ibland saknas permanenta tänder då de av oklar anledning ej bildades och då får man behålla mjöltänderna så länge det går. När de lossnar får man titta på andra alternativ för att att fylla ut luckorna med ev implantat eller andra protetiska ersättningar.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Heej! :DUndra om man kan få raka tänder utan att ha tandställning? om en tand har vuxit ut lite sned, kan man då fixa det utan tandställning om det bara är en tand? och hur lång tid tar det för att en tand ska växa ut helt? (jag e 13 år)tacksam för svar! <3 :D
Hej!
Dina käkar kommer att fortsätta att växa lite till så det kan hända att den sneda tanden rättar in sig lite mer rakt av sig självt.
Annars är det svårt att räta upp en sned tand utan tandställning.
Det kan uppåt ett år för en tand att växa fram helt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej det är min son som är 8 år som har en tand lös andra inifrån på underkäken.Är detta en mjölktand? Orolig mamma!!!
Hej!
Det bör vara en mjölktand om det är andra tanden bakifrån räknat. Kanske är det lite tidigt att den är lös redan i 8-årsåldern. Har han ont i tanden? Är det svullet runt om den? Om det är så kan det vara bra att be en tandläkare titta på tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 13 år som har tappat den tanden som sitter näst längst bak på vänster sida i övre käken. Samma tand på höger sida i övre käken är lös och jag är lite öm dör. Men ska man tappa dem tänderna som sitter näst längst in i övre käken vid min ålder? Jag skulle vara tacksam för svar.
Hej!
Det är väldigt olika hos olika människor hur tidigt eller sent man tappar sina tänder. Att tappa sista mjölktänderna när man är 13 år är helt normalt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min son på 4,5 år har väldigt ful emalj på framtänderna. Det har han alltid haft. Jag har inte varit sjuk under graviditeten eller ätit mediciner, men han var däremot väldigt ofta och rejält sjuk när han var liten, i spädbarnsåldern. Kan detta ha påverkat tandbildningen? En viktigare fråga. Måste de permanenta tänderna bli lika fula? Bildas dessa anlag samtidigt? Kan han ha tur och få en bättre uppsättning tänder efter mjölktänderna? Mvh, Josefine
Hej!
Anlagen till mjölkframtänderna bildas till stor del redan innan födseln så jag tror inte att hans
sjukdom i spädbarnsåldern har påverkat emaljen på mjölktänderna.
Det kan finnas en liten risk att emaljen på de permanenta framtänderna kan ha påverkats men det behöver inte alls vara så. Vi hoppas att han har tur.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Min dotter är 7 år gammal och har inte tappat några tänder alls. De nya 6 årständerna bak i munnen har kommit upp men ingen av de andra är ens lösa, är det vanligt?
Hej!
Det kan variera flera år när de permanenta tänderna kommer. Ofta har en eller ett par framtänder blivit lite lösa eller lossnat vid 7 års ålder men som sagt det varierar mycket. Om ingen framtand börjat bli lös när hon är 8 år kan det vara bra att kontakta tandläkaren och ev. ta en röntgenbild för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Min 1 åring har inte fått sina översta tänder. Dom två nedre har kommer och varigt där i några månader nu. Men inte dom översta. Är de normalt? Hon visar inget om att hon ska få dom några!
Hej!
Det är helt normalt att de två små framtänderna i underkäken kommer fram först och att det sedan dröjer några månader innan överkäkständerna kommer. Det kan dock variera från barn till barn.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min son snart 4 år har klagat på ont i tanden (kindtand ) när han äter ...kan det vara ett hål ? Vad gör man emot det? Lagar man tänder på så små barn..jag kan inte se ngt på tanden!
Hej,
Det kan vara ett hål som inte ses ännu i munnen men kan ses på röntgen. Jag rekommenderar att du bokar en tid för din son hos tandläkaren för att kontrollera detta. Vi lagar mjölktänder om de är i behov av det.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej hur många tänder ska man tappa för jag är 12 år och jag har typ tappat fyra tänder på 2-3 månader.är det onormalt?
Hej,
Vid 12 års ålder brukar man börja tappa flera tänder (4 i överkäken och 4 i underkäken). Så det är bara att vicka på! Alla 20 mjölktänder ska tappas och ge plasts för de nya tänderna som kommer.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Måste man tappat alla mjölktänder innan man tar tandställning?
Hej!
Det beror lite på vad det är för bettfel som ska behandlas. Om en fastsittande tandställning behövs brukar man vänta tills alla mjölktänder är borta.

i

Hur drar man ut en tand på lättaste sätt hemma.
Om det inte är en mjölktand avråder jag dig från att ta bort tanden själv. Kontakta din tandläkare så kan du få hjälp med detta istället.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

HejMin dotter som nu är 2,5 år ramlade och slog sig i munnen för några månader sedan. Dagen efter var vi hos tandläkaren och tänderna visade inga skador och satt inte löst. Några veckor senare började de båda framtänderna i överkäken att bli mörka och var hos tandläkaren igen som då tog röntgenbild som dock inte visade någon infektion. Den ena tanden har sen dess återfått sin ursprungliga färg medan den andra fortfarande är lite mörk.På återbesöket några månader senare (dvs nu) konstaterades det efter ny röntgen att det fanns en liten förändring vilket indikerade infektion ovanför den fortfarande gråa tanden och tandläkaren säger att tanden bör dras ut. Som förälder förstås oerhört drabbande att ens barn ska behöva gå med glugg så länge. Då hon bara är 2,5 blir det ju i fyra år eller liknande. Nu undrar jag om det finns någon annat alternativ. Går det rotfylla mjölktand? Går det behandla på annat vis? Går det vänta? Osv...Hon uppvisar inga andra symtom. Har inte ont och tandköttet ser helt normalt ut. MvhOrolig förälder
Hej,
Dessvärre är detta något som ibland sker efter att man slagit i sina mjölktänder. Orsaken till att man vill ta bort tanden om den har en infektion är att den kan skada den underliggande permanenta tanden om den sitter kvar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag är 12 år och den näst längst in på översäken (tanden) är lös och har jag inte tappat, så är det en mjölktand?
Hej,
Det låter som att det är din mjölktand som är lös.

Linnéa Linnér, leg tandläklare

Hej! Jag har en fråga angående min dotters första tänder. Hon är nu 9 månader och har fått sina två små nedre mjölktänder. För en månads sen började två små tänder komma på överkäken. MEN dessa sitter utan att överdriva 2 cm ifrån varandra!!! Kan detta vara hennes framtänder fast att de sitter extremt långt ifrån varandra?? Tack för svar!Susanne
Hej!
Ja, det kan vara hennes framtänder som kommer långt ifrån varandra.
Det händer enstaka gånger att man kan sakna anlag till en eller flera tänder. Om det skulle vara så lär det visa sig framöver. Det är i alla fall ingenting man gör åt det i så tidig ålder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har en dotter på sju år som har tappat sina två mjölktänder i överkäken för ca tre månader sedan. Det har ännu inte kommit upp några nya tänder. Är det normalt?
Hej,
Det är helt normalt och inget att oroa sig för.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej. Vår dotter är 7år och de nya framtänderna är sneda. Tandläkaren tog bilder som skickades iväg för bedömning. Inga röntgenbilder är tagna. Då vi var oroliga eftersom hennes läppsena är fel och går mellan tänderna.( pappan har likadant, vilket gett glugg) Svaret vi fick är att hon ska dra ut 7; 3 och 8; 3 i underkäken för att överkäken är hämmad i sin tillväxt. Tandläkaren sa att det är ingen garanti att det fungerar. Är det så att överkäken växer för att hon får bättre plats i underkäken? Hon biter även ihop snett.
Hej!
Det låter lite konstigt att man rekommenderar att ta bort 2 mjölktänder så tidigt utan att ha tagit några röntgenbilder för att se att anlag finns till alla de permanenta tänderna.
Många gånger är de nya framtänderna väldigt sneda när de kommer fram och ofta rättar de till sig av sig självt när käkarna växer.
Överkäken växer inte mer för att hon får mer plats i underkäken, däremot kanske över- och underkäke passar bättre mot varandra. Jag tycker dock att det verkar vara lite tidigt att ta bort tänder på henne redan nu om hon bara är 7 år.
Fråga tandläkaren hur terapin är tänkt framöver. Kommer hon att få träffa en tandregleringsspecialist?

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har en 20-månaders med ca 14 tänder. Vi borstar så gott som 2ggr/ dag med lite olika intensitet beroende på barnets humör. Barnet äter inge socker och dricker endast vatten. Den ena övre kindtanden som knappt är helt framme är svartprickig och har varit så sedan den kom fram i stort sätt. Är detta hål eller är det något fel på tanden? Tack på förhand!
Hej,
Med tanke på att ni har sunda matvanor och tandborstningsrutiner låter det inte som att det skule vara ett hål. Tänderna kan ibland få svarta 'beläggningar' av en ofarlig bakterie som är svår att borsta bort. Det är dock svårt att säga helt vad det kan vara utan att titta på det så boka gärna en tid till tandläkaren för en kontroll. Det är gratis för barn upp till 19 år.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Hej min son blir tre år nu i februari men han har bara fått 6 tänder och den sjunde är på väg.är orolig för om de verkligen kommer att komma fler tänder/Susanne
Hej!
Det är väldigt olika hur tidigt eller sent tänderna kommer hos olika människor. Bara 7 tänder vid 3 års ålder är ovanligt. Barn brukar bli kallade till tandläkaren när de är tre år och då kommer han bli undersökt ordentligt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Min dotter är 9 år, och fyller 10 år i april 2014. Vi har varit hos tandläkaren för vanlig kontroll. Allt såg bra ut och inga hål. Dock tyckte tandläkaren att anlagen för hörntänderna i överkäken ligger lite på insidan (mot gommen) och då tycker hon att vi ska dra ut hörntänderna så att de nya kommer fram bra. Hon sade att de nya hörntänderna brukar komma när man är 12-13 år. Är detta rimligt/nödvändigt? Drar man ut friska tänder strax innan hon fyller 10 för att sedan vänta på hörntänderna tills hon är 12-13 år? Ska hon ha tomma gluggar i 2-3 år?Om hon går utan tänder i 2-3 år, flyttar inte de andra tänderna som sitter bredvid hörntanden in på den 'tomma' platsen? Jag är ingen tandläkare, men har flera gånger förvånats över vart nya tänder kommer fram i munnen och hur de till slut hamnar rätt när gamla tanden lossnat. Skulle verkligen vara tacksam för ett utlåtande från en tandläkare om detta är 'normalt' att dra ut hörntänderna eller om jag ska byta tandläkare för att få en andra undersökning/bedömning. Tack på förhand!
Hej tack för din fråga.
I den ålder som ditt barn är är det vanligt att tandvården kontrollerar anlagen för hörntänderna. Om vi då upptäcker att de kommande anlagen ligger lite i gommen är det en mycket vanlig behandling att man tar bort barntänderna i god tid, så kan de permanenta tänderna styras i rätt riktning. Varför vi gör denna behandling är för att minska risken att tand nr 2 i bettet inte ska skadas på roten.

Caroline Arnell leg tandläkare

Hej!Jag åt knäck häromdagen och min tand fastnade och blev lös. Den är väldigt lös, inte bara så att den går att vicka på några millimeter, utan man kan vicka ca en cm och se under. Det är en mjölktand som jag antagligen kommer tappa snart, men å andra sidan har jag bara tappat 8 tänder och är 14 så det går långsamt. Vad ska jag göra åt det?
Hej! Om det är en mjölktand tycker jag att du ska vicka ordentligt på den så att den lossnar helt. Det borde vara dags för mjölktanden att lossna nu om du är 14 år.
Om du inte får bort den kan du ringa din tandläkare och få en tid för kontroll och kanske lite hjälp att ta bort tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej om man har dragit ut en tand 1 gång och den växer upp och sen så tappar man den och den kommer upp igen men om man gör det en tredje gång kommer tanden fram igen då??
Hej!
Nej det kommer inte ut någon tredje tand.
Först får man mjölktänder som man tappar i 6-12-årsåldern. Dessa ersätts av permanenta tänder. Förlorar man dessa kommer det inte fram nya tänder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Barnet är drygt tre år, han har tandvärk, hål i båda hörntänderna, det har tandläkaren konstaterat. Är det vanligt att få värk i mjölktänderna? Vad kan man göra då han är jätte rädd för läkare?
Hej Sofia,
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare

Victoria Grishina, leg tandläkare

Är det vanligt att ha en mjölktand vid 13 års ålder?
Normalt sett har man tappat alla mjölktänder vid 13 års ålder men det kan variera. Upplever man någon mjölktand sitter kvar extra länge kan det bero på att man är sen i tandväxlingen. Det kan också bero på att man saknar ett anlag för den permanenta tanden(vuxentanden)som skall ersätta mjölktanden. För att få svar på hur det ligger till i just ditt fall bör du be din tandläkare undersöka dina tänder och ta en röntgenbild för att se om det finns en tand som ännu inte kommit fram.

Annika Brismar, Leg. Tandläkare