Mjölktänder – allt du vill veta

Mjölktänderna dyker upp när barnet är 6 – 12 månader. När barnet är 5- 6 år tappas mjölktänderna för att lämna plats åt de permanenta tänderna. Här får du information, tips och råd om barnets mjölktänder.

mjölktänder tänder barntandvård stockholm

Människans första tänderna kallas mjölktänder. De träder oftast fram när barnet är cirka 6-12 månader gammal. Allt eftersom dyker fler tänder upp och när barnet har fyllt 3 år är det vanligt att alla 20 mjölktänder är synliga. När mjölktänderna växer fram kan det klia en del i munnen, då kan det vara skönt för barnet att få något att tugga på.

När barnet är 5-6 år det dags för det första permanenta tänderna att träda fram, vilket gör att mjölktänderna bli lösa och till slut lossnar. Vid 13 års ålder är det vanligt att barnet har fått alla sina 28 permanenta tänder.

Mjölktänder brukar vara mer blåvita i färgen och det kan ibland uppstå små svarta fläckar på tanden, det är oftast ofarligt och indikerar sällan på karies. Skulle dock tanden vara mörk eller grå, kan det vara ett tecken på en infektion som en tandläkare bör undersöka.

Mjölktänderna kan även sitta glest och ojämnt, men det rättar oftast till sig med tiden.

Mjölktänder är våra första tänder

Mjölktänder kallas människan första uppsättning av tänder. Det finns olika teorier om hur namnet mjölktand myntades. Vissa menar att färgen på tänderna, som är mer åt det blå/vita hållet, påminner om mjölkens färg. Således fick tänderna sitt namn efter drycken. Andra menar att mjölktändernas ursprung kommer från barnets första föda – mjölken. Oavsett var namnet kommer ifrån så får alla barn mjölktänder. De dyker vanligtvis upp när barnet är kring sex månader.

I takt med att mjölktänderna kommer blir barnet allt mer självständigt. När tänderna dyker upp kan barnet börja tugga och bita själv. Barnet kan börja äta fast föda och är inte längre beroende av mammans mjölk. Mjölktänderna hjälper dessutom de nästkommande permanenta tänderna att hitta rätt placering i tandraderna.

Nedan beskrivs mjölktänderna utveckling. Vi berättar vad som är viktigt att tänka på, vanliga företeelser och hur barnet kan reagera på tänderna. Vi avslutar med fasen då tänderna tappas och ersätts med de permanenta vuxentänderna.

Mjölktändernas utveckling

Fostertiden

Tänderna bildas under fostertiden

Barnets mjölktänder bildas under fostertiden. Vuxentänderna (de permanenta tänderna) bildas i slutskedet av fostertiden. De fortsätter sedan att utvecklas ända fram till sexårsåldern. Kronan, som är den synliga delen av tanden, bildas först. Kronan består främst av tandben (dentin), samt emalj som ett skyddande ytskikt. Inuti kronan finns pulpan som består av nerver och blodkärl. Efter att kronan har bildats tar roten fart. Roten sträcker sig ner i käkbenet och gjuts fast i käkbenet med tandcement på utsidan av roten.

För tändernas utveckling behövs framför allt proteiner, mineraler (kalcium, fosfor och magnesium) och D-vitamin, C-vitamin och A-vitamin. Brister av dessa ämnen kan leda till störningar i tandbildningen.

Första halvåret

Innan mjölktänderna tränger fram

Barnet föds utan tänder och lever sina första månader i livet i avsaknad av tänder. Bebisen måste få flytande föda som inte kräver ett påfrestande arbete av tänder eller käkar. Därför består matintaget det första levnadshalvåret av bröstmjölk, alternativt modersmjölksersättning. Vad gäller rengöring i munnen under första halvåret finns det egentligen inget speciellt att tänka på. Det finns inga tänder att rengöra och slemhinnorna gör ett bra jobb att hålla rent i munnen.

6-12 månader

Första mjölktänderna

Första mjölktänderna blir vanligtvis synliga när bebisen är 6-9 månader. Du som förälder behöver inte känna oro om tänderna inte dyker upp i denna ålder. Mjölktänderna kan vara lite sega ibland och komma efter ettårsåldern också. Alla individer är olika och utvecklas i olika takt. Det är inte heller onormalt eller konstigt om tänderna tittar fram redan när bebisen är 3-4 månader. Om du ändå känner dig orolig bör du boka en tid hos tandläkaren som kan kika på barnets tänder.

Mjölktändernas ordningsföljd

Första tänderna som syns brukar vara framtänderna i underkäken, tätt följt av överkäkens framtänder. Med tiden fylls tandraderna på med fler tänder. Framtänderna i underkäken brukar komma först, tätt följt av framtänderna som sitter i överkäken. När barnet är 3 år brukar de flesta mjölktänderna vara på plats. Barnet får totalt 20 mjölktänder, 10 i överkäken och 10 i underkäken.

Orolig över barnets tänder?

Är du förälder och undrar om ditt barns tandutveckling ser ut som det ska? I de allra flesta fall kan vi säga – var inte orolig, alla barn olika och utvecklas i individuell takt. Tänderna kommer tids nog och det är inte ovanligt att barn får tänder efter ettårsålder. Vill du att en tandläkare ändå tar en titt för att säkerställa att allt ser bra ut är du välkommen att boka en tid.

Bebisens reaktioner

En vanlig företeelse när tänderna tränger fram är att det kliar i munnen. Bebisen brukar tycka att det är skönt att bita på en tuggring av gummi, som gnuggar skönt mot tandköttet. Det är också vanligt att salivutsöndringen blir mer påtaglig när mjölktänderna tränger fram och barnet dreglar mer än vanligt. Du som förälder kan också märka att barnet sover sämre, och matlusten minskar. I samband med de första mjölktänderna har också en del föräldrar märkt av feber och/eller diarré. Det finns dock inget vetenskapligt samband mellan dessa faktorer.

Borsta tänderna i tidig ålder

Så fort tänderna dyker upp måste också tandborstningen sätta igång. Barnet är nu omkring sex månader och många föräldrar väljer att ge barnet smakprov på fast föda. Denna mat innehåller mer energi och näring, men det blir också viktigare att få bort matresterna på tänderna. Precis som vuxna ska barnets tänder borstas en gång på morgonen och en gång på kvällen.

Introducera tandborste och tandkräm

Ett barn bör vänja sig vid tandborstning och tandkrämssmak i tidig ålder. Börja med en mjuk tandborste med ett litet borsthuvud. I ett första skede räcker det med att blöta tandborsten med vatten. Efter ett tag kan du använda en klick fluortandkräm i samma storlek som barnets lillfingernagel. Övervaka händelseförloppet, tandkräm ska inte sväljas. När barnet har vant sig vid smaken och rutinen (två gånger om dagen, morgon och kväll) kan en vuxen ta över arbetet och borsta mer omsorgsfullt.

3-årsålder

20 mjölktänder fyller käkarna
Rutiner, kost och skötsel

Barnets alla mjölktänder har vanligtvis kommit i 3-årsåldern. Nu finns 20 tänder i barnets mun och som varsamt måste omhändertas. I detta skede är det viktigt att skapa rutiner både kring munhygien och också kost. Se till att barnet får i sig nyttig mat som stärker tänderna. Ge barnet vatten och mjölk att dricka. Tillåt inte småätande då det är påfrestande för tänderna.
Undvik sådant som tenderar att innehålla syra och som lätt fastnar på tänderna, t.ex. russin, kex, chips och sega godisbitar. Undvik också drycker som innehåller mycket socker, exempelvis juice, läsk och saft.

Mjölktänder och godis

Godis innehåller som bekant socker. När godisbiten stoppas i munnen finns det bakterier som omvandlar sockret till syra. Syran fräter och försvagar emaljen. Som tur är har vi saliv i munnen som reparerar skadorna. Saliven har större chans att reparera skadorna om de kommer en gång. Småätande och ätande under lång tid försvårar således för saliven att återställa emaljen.

Det kan låta konstigt, men för tänderna är det alltså bättre att äta 20 godisbitar på tio minuter än 10 godisbitar på en timme. Det är också bättre för barnets tänder att äta godis en gång i veckan, än att sprida ut det på flera dagar. Lördagsgodis för barn är en god idé.

Efter att barnet har ätit godis rekommenderar vi att skölja med vatten. Vänta dock någon timme med att borsta tänderna. Detta för att emaljen, som är skör efter matintaget och syran som tillkommer, inte mår bra att av att borstas tätt inpå.

3 år och ett första tandläkarbesök

När barnet är tre år är det dags för första tandläkarbesöket. Du listar ditt barn hos en valfri tandläkare som erbjuder barntandvård. Tandläkaren kommer kalla barnet för ett första besök samma år som barnet fyller 3 år. Under första besöket räknas tänder och barnet får bekanta sig med tandvården och tandvårdsmiljön.

Lista din 3-åring hos en tandläkare

Barn vill inte borsta tänderna

När barnet börjar yttra sin egen vilja är det många som motsätter sig tandborstning. Ett tips är att göra det till en rolig sak. Leta tandtroll med en spegel innan tandborstningen eller borsta tänderna på ett äldre syskon/förälder för att avdramatisera processen. Du kan prova att borsta dina egna tänder samtidigt, barn vill ofta göra som vuxna och gillar att härma. Ett annat tips är att borsta tänderna på en plats där barnet gillar att vara, t.ex. i vagnen, i sängen, i soffan. Med tanke på att barn brukar bli griniga och mer känsliga på kvällen kan det också vara en idé att förlägga tandborstningen tidigare under kvällen.

5-6-årsålder

Barn tappar tänder och en permanent tand dyker upp

När barnet blir omkring 5-6 år så börjar de permanenta underliggande tänderna att så smått trycka på mjölktänderna. I denna fas försvinner tandroten på mjölktänderna vilket resulterar i att tänderna enbart sitter fast i tandköttet. Det är nu mjölktänderna blir lösa och det börjar bli dags för en tandväxling. Det är såhär det går till när barnet tappar sina mjölktänder och de permanenta tänderna tar plats i käkarna.

Vissa barn tappar tänder sent, andra tappar tänder tidigt. Alla är olika och varken det ena eller det andra är på något sätt farligt eller onormalt. Ibland krävs bara lite tålamod. Läs mer om lösa och tappade tänder längre ner.

Första permanenta tanden

När barnet är omkring sex år gammal brukar den första permanenta tanden synas. Sexårständerna dyker upp bakom mjölktänderna. Totalt får barnet fyra stycken sexårständer, två i nedre käken och två i den övre. Sexårständerna ska finnas med hela livet och är de som ”lever” längst i munnen. Därför är det extra viktigt med tandvård kring sexårständerna. Borsta ned mot tandköttet och försök komma åt mellan den bakersta mjölktanden och sexårstanden.

13-årsålder

28 permanenta tänder fyller käkarna

Tandläkaren kan se redan i tidig ålder om barnet har anlag för permanenta tänder. Om anlag finns (vilket är det absolut vanligaste) så är det vanligt att de nya vuxentänderna har dykt upp när barnet blivit tonåring, d.v.s. kring 13-års åldern. Ibland kan vuxentänderna tränga fram framför eller bakom mjölktänderna, vicka då lite extra på mjölktänderna. Ju snabbare mjölktänderna släpper taget, desto lättare blir det för den permanenta vuxentanden att hitta rätt position.

Saknar anlag för vuxentänder

Personer som saknar anlag för vuxentänder tenderar att bibehålla sina mjölktänder en längre tid. Mjölktänderna blir inte lösa, och de tappas inte i den ”normala” åldern när tandväxlingen vanligtvis inträffar. Om mjölktänderna finns kvar i 17-års ålder kan det vara en indikation på att anlag för de permanenta tänderna saknas. Avsaknaden av anlag kan antingen gälla en tand, eller flera tänder.

Om anlag för permanenta vuxentänder saknas kan mjölktänderna kan sitta kvar hela livet. Om permanent anlag saknas och mjölktanden tappas finns det idag lösningar som fungerar livet ut. Implantat är en av många lösningar som bidrar till en estetiskt tilltalande och fullt funktionell mun.

19-26-årsålder

Visdomständer tränger sig fram

Visdomständerna tränger fram längst bak i käkarna någon gång i 19-26-årsåldern. Människan har vanligtvis anlag för totalt fyra stycken visdomständer. Vissa saknar anlag för dessa tänder – och det är helt okej då människan klarar sig utmärkt utan visdomständer. Värk och svullnad kan uppstå i samband med att visdomständerna kommer. När besvären är ihållande eller kraftiga väljer många att dra ut sina visdomständer.

Läs mer om visdomständer här

Mjölktändernas utseende

Sneda och ojämna mjölktänder

Mjölktänderna sitter ofta glest gärna lite snett och ojämnt. Det är väldigt vanligt och de små mjölktänderna rättar till sig med tiden som käkarna utvecklas. Ju fler tänder som fyller käkarna – desto rätare kommer tänderna bli. Gluggar försvinner också med tiden. Det är nämligen så att när hörntänderna och sexårstanden börjar trycka på bakifrån trycks framtänderna ihop.

Missfärgningar på mjölktänder

Mjölktänder är mer åt det blåvita håller till skillnad från de permanenta tänderna som tenderar att vara mer åt det gula hållet. Färgen på mjölktänderna är inget som föräldrar behöver fokusera på. Ibland uppstår även små svarta fläckar på tanden, det är oftast ofarligt och indikerar sällan på karies. Föräldrar bör vara lite mer vaksamma om:

  • Barnets framtänder eller sexårständer är missfärgade. Det kan vara en mineraliseringsstörning som en tandläkare bör undersöka.

 

  • Barnets tand är mörk eller grå. Det kan vara ett tecken på en infektion. En infekterad tand kan behöva dras ut för att undvika att en skada på den underliggande permanenta tanden.

Hål i mjölktand – karies

Precis som med våra vuxentänder så kan mjölktänderna drabbas av sjukdomen karies, d.v.s. hål i tanden. Det är viktigt att vara noga med munhygienen och kostvanorna redan från tidig ålder för att undvika karies i mjölktänderna.

Förebygg hål i tänderna

Idag är vi betydligt bättre än förr med det förebyggande arbetet mot hål i tänderna. Vi har mer koll på vilken mat som är dålig för tänderna och vilken är bra. Idag är vi också duktiga på att hålla oss till rutinen att borsta tänderna morgon och kväll. Dessutom är föräldrar idag välinformerade om fördelarna med fluor. Fluoret stärker tanden och gör den mer motståndskraftig mot kariesangrepp.

Symptom karies mjölktand

Det förekommer att både barn och vuxna ändå drabbas av karies. Det kluriga är att det inte behöver uppstå några symptom för hål i tänderna. Generellt kan vi säga att stora hål skapar värk i tanden, små hål kan resultera i ilningar eller ömma områden. Ibland känner vi ingenting. Om ditt barn får hål i en mjölktand lagas hålet hos tandläkaren. Förutsatt att tanden i övrigt är frisk och fri från infektioner. Om tanden är infekterad dras den istället ut för att minska risken att den underliggande permanenta tanden skadas. Rotfylla en mjölktand är inget alternativ då den ändå ska tappas.

Lösa mjölktänder/Tappade mjölktänder

Vicka och vrida på lös mjölktand

Mjölktänderna blir lösa i ungefär samma ordning som de uppkom. Framtänderna tappas därför först. När en mjölktand är lös är det bäst att fortsätta vicka och vrida på den. Detta för att minska risken att den underliggande permanenta tanden ska ta skada av mjölktanden som envist håller sig kvar.

Om tanden verkligen inte vill lossna kan en tandläkare hjälpa till att dra ut den, om det behövs så finns bedövning att tillgå. Ibland lyckas man inte få med hela roten ut, vilket är ofarligt så länge tanden är frisk. Roten letar sig ut själv eller resorberar med tiden. En mjölktand kan också dela på sig om den permanenta tanden trycker på underifrån. Det är också ofarligt. Fortsätt att vicka och vrida.

Tips på att dra ut lösa mjölktänder

Blöder efter mjölktand dragits ut

Ibland kan det blöda efter att en tand har dragits ut, det är normalt och blödningen slutar efter ett tag. Du kan lägga en bomullsbit som kompress mot hålet. När tanden är utdragen eller tappad kan det se lite konstigt ut i tandköttet, det är ofarligt och beror på att tandköttet har växt under tanden när den har varit lös. Avvakta ett par veckor. Om det fortfarande ser konstigt ut så kontakta tandläkaren.

Vuxentänder kommer

De permanenta tänderna växer ut olika snabbt, det beror på om tanden sitter djupt in eller ytligt. Jämför inte tänderna med varandra, varje tand har sitt egna lilla liv. Om du är orolig för ditt barns anlag att få permanenta tänder så håll hellre koll på tänderna som sitter på motsvarande sidor i respektive käke. T.ex. tand nummer fem på vänster sida med tand nummer fem på höger sida. De brukar växa upp ungefär samtidigt.

Bra att veta

Mjölktänder och tandställning

Många frågar hur det fungerar med tandställning och mjölktänder. En tandställning sätts bara in när samtliga mjölktänder är tappade.

Tappat en bit av en tand/Skadad tand

Barn är livliga och lekfulla. Ibland kan det sluta olyckligt och en tand skadas. Om en bit av en mjölktand slås ut kan vi bygga på tanden med komposit, plastfyllning. Resultatet blir verklighetstroget och håller en längre tid.

Olycksfallsförsäkring

Om det finns en olycksfallsförsäkring när barnet skadar sina tänder kan försäkringsbolaget betala kostnaden för en fasad eller krona i vuxen ålder (oftast upp till 25-årsålder). Se därför till att anmäla skadan så fort den inträffar.

Vad vill du göra nu?

Lista mitt barn hos Distriktstandvården
Boka ett akut besök på Distriktstandvården

När får man mjölktänder?
De träder oftast fram när barnet är cirka 6-12 månader gammal. Allt eftersom dyker fler tänder upp och när barnet har fyllt 3 år är det vanligt att alla 20 mjölktänder är synliga.
Vad är mjölktänder?
Mjölktänder kallas människan första uppsättning av tänder. Det finns olika teorier om hur namnet mjölktand myntades. Vissa menar att färgen på tänderna, som är mer åt det blå/vita hållet, påminner om mjölkens färg. Således fick tänderna sitt namn efter drycken.
Andra menar att mjölktändernas ursprung kommer från barnets första föda – mjölken. Oavsett var namnet kommer ifrån så får alla barn mjölktänder.
De dyker vanligtvis upp när barnet är kring sex månader.
Vilka mjölktänder tappar man först?
Mjölktänderna blir lösa i ungefär samma ordning som de uppkom. Framtänderna tappas därför först. När en mjölktand är lös är det bäst att fortsätta vicka och vrida på den. Detta för att minska risken att den underliggande permanenta tanden ska ta skada av mjölktanden som envist håller sig kvar.
Hur hanterar jag en utslagen mjölktand?
En utslagen mjölktand ska aldrig försöka sättas tillbaka! Det kan skada den permanenta vuxentanden som växer under. För att säkerställa att den underliggande tanden inte har skadats ska du uppsöka tandvård om barnet slagit ut en tand. I samband med utslagningen kan även tandkött, tunga, läppar etc. skadas, något som din tandläkare bör kika på.