Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Har barnet slagit ut en mjölktand?

Slagit ut en mjöltand?

Hanteringen vid en utslagen eller skadad tand varierar beroende på om det är en mjölktand eller en vuxentand som slagits ut. Den största skillnaden är att mjölktänder aldrig ska sättas tillbaka, medan permanenta tänder försiktigt bör tryckas tillbaka. Har ett barn slagit ut en mjölktand? Här kommer information om hur du bör gå till väga.

Utslagen mjölktand – viktigt att tänka på

  • Sätt aldrig tillbaka en utslagen mjölktand

Barnets första uppsättning av tänder kallas mjölktänder. I 6-årsåldern och framåt tappas mjölktänderna och de permanenta tänderna växer fram. När ett barn slår ut en mjölktand är det viktigt att inte försöka sätta tillbaka den. Den underliggande vuxentanden kan skadas.

Om ditt barn slår ut en mjölktand bör du kontakta en tandläkare omgående. Tandläkaren kollar om den permanenta tanden som ligger i tandköttet har skadats vid slaget/olyckan. Dessutom är det vanligt att tandköttet, slemhinnor och läppen skadas, något som också bör kollas upp hos din tandvårdsklinik. Ibland slås tanden upp i tandköttet, då ökar risken för en skada på den underliggande permanenta tanden.

En glugg efter tappad mjölktand

När en mjölktand har slagits ut är det bara att vänta tills den permanenta tanden dyker upp. Ett barn som slår ut en tand i ung ålder kan därför få gå med en glugg i flera år innan den permanenta vuxentanden visar sig. Du behöver inte vara orolig för ditt barns tandväxling, vuxentänderna kommer tids nog.

Knappt vart tionde barn saknar anlag för vissa permanenta tänder. Idag finns det många alternativ för att optimera bettet och käken, både funktionellt och estetiskt. Tandreglering, implantat och broar är exempel på välbeprövade ersättningsalternativ. Tandläkaren kommer i samråd med föräldrarna skapa en individuell behandlingsplan som anpassas efter barnets tandutveckling.

Ska jag söka akuttandvård?

Du ska alltid kontakta en tandläkare när ett barn har skadat sig i munnen. Helst omgående. På Distriktstandvården har barn företräde när det kommer till akuta behandlingar.
För akuttid och rådgivning, ring oss direkt på 08-412 007 55

Du kan också hitta snabba tider i vår onlinebokning.

Boka tid nu

Har barnet slagit ut en mjölktand? was last modified: May 5th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Tappad/utslagen/avbiten tand