Narkosbehandlingen | Före, under, efter

Hur går en narkosbehandling till? Vad ska du tänka på? Finns det några risker? Här informerar vi om vad som händer innan, under och efter behandlingen.

Narkosbehandlingen | Före, under, efter

Före din narkosbehandling

Kost och dryck

Det viktigaste att tänka på är att magen ska vara tom. Personer som ska behandlas i narkos får inte ha ätit något på sex timmar. Saft och vatten får drickas fram till två timmar innan behandlingen. Om du ändå skulle få i dig något, så är det viktigt att du berättar det för narkospersonalen.

Munhygien

I de allra flesta fall fortsätter du att sköta din munhygien precis som vanligt inför en narkosbehandling. Din tandläkare kommer att informera dig om eventuella andra ordinationer som gäller för just dig innan din sövning.

Ta med anhörig/medföljare

Vi rekommenderar alltid patienter som ska sövas att ha med en anhörig. Detta av lite olika anledningar men främst för att någon ska kunna ta hand om dig efteråt. Man är ofta lite trött när man vaknat upp och det kan vara bra att ni är två personer som hör informationen från tandläkaren och narkospersonalen. Det kan också vara bra att ha en anhörig nära om tandläkaren skulle behöva utbyta information under behandlingens gång.

Information

Tandläkaren som kommer att utföra behandlingen medan du är sövd vill träffa dig innan behandlingstillfället. Det är viktigt med en dialog med patienten där båda parter är helt överens om vad som ska göras. Du får gärna ta med en anhörig redan på detta besök. Du blir informerad om allt som rör behandlingen, förväntade resultat samt information om vilka behandlingsalternativ som är möjliga och vad kostnaden blir. Du får ställa alla dina frågor i lugn och ro. Dessutom är det alltid skönt att ha träffat tandläkaren innan. Om du lider av tandvårdsrädsla är det lugnande att veta vem som kommer att behandla dig.

Undersökning

För att undvika missförstånd utförs alltid en undersökning av dina tänder innan ett datum bokas för narkosbehandlingen. Det räcker inte alltid med att du har röntgenbilder från en tidigare undersökning. Vår tandläkare behöver själv göra en professionell bedömning. Detta för att garantera dig att du får den behandling du behöver. Det ska inte finnas några frågetecken under narkosbehandlingens gång.

Om du är tandvårdsrädd finns lugnande medicin att tillgå för att klara en undersökning. Det är en undersökning med röntgenbilder. Vi tar det väldigt försiktigt och lugnt. Det är ingen behandling så tandläkaren kommer inte att göra någonting i din mun förutom att placera röntgenplattor för att kunna ta röntgenbilder.

Efter din undersökning kommer tandläkaren att granska dina bilder och ni kommer tillsammans upprätta en behandlingsplan och diskutera olika alternativ. Du får också med dig ett kostnadsförslag på kommande behandling. Vid detta tillfälle bokas också ett datum för narkosbehandling. Narkos kostar cirka 7500 kronor exklusive åtgärdskostnaderna. Tandläkaren kommer även gå igenom en hälsodeklaration med dig samt fråga om din vikt och längd så att narkospersonalen får all information som dom behöver. Om narkosläkaren har kompletterande frågor kommer de kontakta dig i god tid innan behandlingen.

Under narkosbehandlingen

Välkommen till oss

Kom gärna till kliniken i god tid för att undvika stress. Det kan vara skönt att sitta ner och ta det lugnt en stund innan behandlingen. Försök att läsa ett magasin eller kika lite på tv. När det är din tur så kommer tandläkaren eller tandsköterskan och hämtar dig i väntrummet.

I behandlingsrummet

I behandlingsrummet får du träffa teamet som tillsammans kommer att ta hand om dig. Det kommer vara en narkosläkare och en narkossköterska som presenterar sig och berättar om sövningen. Du får träffa din tandläkare och tandsköterska också som du träffade hos oss på första besöket, du får alltid träffa samma tandläkare som gjorde undersökningen så du vet vem som behandlar dig när du sover.

Från att du lägger dig tillrätta i behandlingsstolen så blir du hela tiden informerad om vad som sker runt omkring dig. Du är i trygga händer och vårt team har väldigt lång erfarenhet av narkosbehandlingar.

Du får narkos intravenöst med ett litet stick i handleden eller armen.

Du är sövd i 1-3 timmar beroende på omfattningen av behandlingen. När allt är klart väcker vi dig.

Efter narkosbehandlingen

Uppvaket

Tiden direkt efter behandlingen befinner du dig på uppvaket i ett intilliggande rum där du vilar med övervakning tills du känner dig redo att röra dig hemåt.

Hur mår man efter en narkosbehandling?

De allra flesta mår bra efter en behandling i narkos. Själva narkosen kan orsaka att du känner dig trött och har lätt huvudvärk. I få fall känner sig patienten illamående. Om behandlingen har inneburit att dra ut tänder eller en mer avancerad kirurgisk åtgärd kan du uppleva lite smärta i munnen. Du får smärtlindrande medicin av oss vid behov. Innan du beger dig hemåt försäkrar vi oss också om att du har värktabletter hemma, annars skickar vi med det eller skriver ut recept om det behövs.

Anhörig/medföljare

För ditt eget bästa ska du ha en anhörig eller medföljare med dig när du lämnar kliniken. Man vet aldrig hur omtöcknad man kommer känna sig, så en anhörig ska finnas nära till hands för att hjälpa dig att komma hem. Du ska inte köra bil efter behandling i narkos.

Eventuella återbesök bokas in på plats efter narkosbehandlingen. När du har kommit hem finns din tandläkare bara ett telefonsamtal bort. Vi finns här för dig hela vägen in i mål.

Kom i kontakt med oss

Slå en signal till kliniken på Fridhemsplan vid frågor eller funderingar kring narkos.

08-412 007 55

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.