Om Distriktstandvården

Distriktstandvården är en av Sveriges största tandvårdskedjor. Här kan du läsa allt om vår verksamhet och vad vi erbjuder dig som är patient hos oss.

Om Distriktstandvården

Kortfattat om Distriktstandvården

Distriktstandvården grundades 2010 efter ett politiskt beslut som innebar att Folktandvården skulle avyttra 10 kliniker till en privat aktör. Detta för att öka konkurrensen på tandvårdsmarknaden och ge patienten fler valmöjligheter till tandvård.

Idag är Distriktstandvården en av landets största tandvårdskedjor med över 30 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Vi erbjuder barn och vuxna allmän-, akut- och estetisk tandvård. Vi har också en mobil tandvårdsenhet som utför tandvård i hemmet, en narkosverksamhet och två specialistkliniker i Stockholm.

Distriktstandvården är en av de snabbast växande tandvårdskedjorna i Sverige. Vår ambition är att i stadig takt fortsätta etablera oss i områden där behov av ytterligare tandvårdsaktörer finns. Vår vision är att bli det självklara tandvårdsvalet i landet.

Vanliga frågor

Vilka behandlingar erbjuder ni?
Vi erbjuder allmän-, akut- och estetisk tandvård till barn och vuxna. Vid behov av specialisttandvård har vi även två specialistkliniker på Östermalm och Kungsholmen.
Hur många kliniker har ni?
Vi har över 30 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
Hur bokar man en tid hos er?
Oavsett om du besökt oss tidigare eller inte är du välkommen att boka en tid. Enklast är via vår onlinebokning men det går även bra att ringa oss på 010-550 15 00.

Vilka är Distriktstandvården?

Distriktstandvården grundades 2010 efter ett politiskt beslut som innebar att Folktandvården skulle avyttra 10 kliniker till en privat aktör. Detta för att öka konkurrensen på tandvårdsmarknaden, och för att ge patienten fler valmöjligheter.

Idag är Distriktstandvården en av landets största tandvårdskedjor med över 39 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala. På samtliga kliniker erbjuder vi barn och vuxna allmän-, estetisk- samt akuttandvård. Vi har också en mobil tandvårdsenhet som utför tandvård i hemmet, en narkosverksamhet samt två specialistkliniker på Östermalm och Kungsholmen i Stockholm.

Här finns våra kliniker >>

Till dig som patient på Distriktstandvården

  • Du har tillgång till samtliga av våra 39 kliniker
  • Du får en behandlingsplan efter dina individuella behov
  • Du prioriteras för regelbundna undersökningar
  • Du har tillgång till akuttandvård, oftast samma dag
  • Du får snabbt omhändertagande vid behov av specialisttandvård
  • Vi är engagerade i den vård vi ger dig
  • Vi är lyhörda inför dina önskemål
  • Vi utlovar hög kompetens med kunskapstest innan anställning
  • Vi är transparenta med våra priser

Rådgivning och tidsbokning

Våra receptionister svarar på dina frågor och hjälper dig att boka, ändra eller avboka tider. Du når oss vardagar mellan 07.30–20.00, lördagar mellan 09.00–16.00 och söndagar mellan 10.00–15.00 på telefonnummer 010-550 15 00.

Om du vill boka en tid är det enklast att göra det via vår onlinebokning. Här kan du välja tid, datum och filtrera bland tandläkare och tandhygienister om du önskar besöka en specifik behandlare.

Du kan ändra, snooza eller avboka dina tider fram till 24 h innan utsatt tid. Logga in på Mina sidor med Mobilt BankID eller ring oss på 010-550 15 00.

Behöver du rådgöra med en tandläkare kan du ställa en fråga via vår onlinetjänst “Fråga tandläkaren”.

Till onlinebokningen >>
Till Mina sidor >>
Till Fråga tandläkaren >>

Familjetider eller syskontider

Vi underlättar gärna för familjer och ordnar intilliggande tider för hela familjen eller syskonen om så önskas.

Bemötande och respekt

Vårt bemötande av medarbetare och patienter präglas av inkludering, respekt och värme. Här behandlas alla lika oavsett kön, ålder, etnicitet, religionstillhörighet och sexuell orientering. Vi har riktlinjer för hur vi bemöter både medarbetare och patienter. På Distriktstandvården råder nolltolerans mot diskriminering.

Recensioner och feedback

Vi har lojala patienter som berättar för oss när vi gör något bra, och när vi har något att förbättra. Lyhördhet och korta beslutsvägar gör att vi ständigt har möjlighet att utveckla verksamheten till det bättre. Vi tar tacksamt emot recensioner och feedback. Idag är vi den tandvårdskedja som har högst snittbetyg (4,8) baserat på flest antal recensioner (över 7 000) på Google och Facebook.

Bläddra bland tusentals omdömen här >>

Lång erfarenhet av tandvårdsrädsla

Vi respekterar dig och dina känslor inför ett tandvårdsbesök. När du bokar en tid, online eller via telefon, meddela gärna att du är tandvårdsrädd. Då är vi förberedda och lovar att ge dig ett fint omhändertagande.

Du behöver inte vara orolig för att det ska göra ont under behandlingen. Vi har många metoder som hjälper dig till en smärtfri tandvård. Förutom den vanliga bedövningsmetoden har vi lugnande preparat, bedövningssalvor och på vissa kliniker även The Wand, en nålfri bedövningsteknik. För tandvårdsrädda patienter finns även lustgas och narkos till förfogande.

Läs mer om tandvårdsrädsla och smärtlindring >>

Riktigt schyssta garantier

Med hög kompetens och noggranna behandlingar känner vi en stolthet över att kunna ge dig riktigt schyssta garantier. Hos oss får du två års garanti på fyllningar/lagningar samt fem års garanti på implantat och kronor.

Anslutna till Försäkringskassan

Vi är anslutna till Försäkringskassan vilket innebär att du kan nyttja ditt ATB (det allmänna tandvårdsbidraget) hos oss. Du är även skyddad mot höga kostnader tack vare Försäkringskassans högkostnadsskydd. Vi hjälper också ekonomiskt utsatta patienter att hitta olika fonder och bidrag för tandvård via en informationssida på vår hemsida.

Läs mer om det statliga tandvårdsstödet >>
Sök bidrag via stiftelser och fonder >>

Digitala lösningar

Vi har en ledande position på marknaden när det kommer till digitala lösningar som förenklar och förbättrar tandvården både innan, under och efter besöket. Vi har exempelvis utvecklat en digital hälsodeklaration som ifylls inför besöket, en snoozefunktion som gör att du lätt skjuta upp ditt besök samt en språkväljare där du kan hitta en behandlare som talar ditt språk.

Förutom detta var vi en av de första aktörerna på svenska tandvårdsmarknaden som möjliggjorde för personer att boka, ändra och avboka tider realtidssynkroniserat online. Vi utvecklar bokningsfunktionen varje dag för att optimera den digitala tandvårdsupplevelsen för våra patienter.

IDG (världens ledande databasdrivna techmedia, event och marknadsföringsföretag) utser varje år de 100 bästa aktörerna på nätet. Tre år i rad var vi den enda tandvårdsaktören i landet att hamna på den prestigefyllda listan över Sveriges bästa hemsidor.

Ansvar och säkerhet

Områdesansvar
På uppdrag av Region Stockholm har många av våra kliniker områdesansvar. Det innebär att vi ansvarar för att alla barn i respektive kommun får tillgång till tandvård. Vi kallar och listar tusentals barn varje år. Den här uppgiften är otroligt viktig och vi lägger stora resurser och mycket hjärta bakom detta.

Patientsäkerhet
Distriktstandvården har som första privata tandvårdsvårdaktör slutit avtal med Patientnämnden i syfte att ge våra patienter en opartisk möjlighet att diskutera tandvårdsfrågor och samtidigt främja Distriktstandvårdens patientsäkerhetsarbete. Patientnämnden är en fristående och opartisk instans och till nämndens förvaltning kan patienter, anhöriga och personal kostnadsfritt vända sig med frågor och/eller klagomål.

Distriktstandvården Sverige AB har sedan starten 2010-01-18 skapat en organisatorisk plattform, ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet, ett intranät, ett integrerat elektroniskt avvikelsehanteringssystem (för kategorierna personal, patienter, miljö, medicinteknisk utrustning och avvikelser från skyddsronderna på mottagningarna) i syfte att skapa förutsättningar för en god och säker vård.

Journalgranskning
Vi utför strategisk journalgranskning för att kontrollera dokumentationen, finna förbättringsmöjligheter samt säkra en kvalitetsutveckling som tillförsäkrar patienten en god och trygg tandvård. Vidare lämnas din journal aldrig ut till någon obehörig. Din journal skyddas i ett av Nordens ledande journalföringssystemet för privata och offentliga tandvårdskliniker. Om du vill begära ut din journal kontaktar du den klinik du brukar besöka så hjälper de dig.

Miljöpolicy
Distriktstandvården Sverige ABs miljöarbete är målmedvetet för långsiktig hållbarhet. Genom öppenhet för nya tekniker eftersträvar vi en positiv miljöpåverkan. Arbetet skall präglas av en strävan att nå ständiga förbättringar med målsättningen att samtliga kliniker inom Distriktstandvården Sverige AB är certifierade enligt ISO 14001.

Vi är mycket stolta över att sedan 2011 erhålla miljöcertifikat ISO 14001:2015. Bland annat utför vi interna miljörevisioner med höga kompetenskrav, har miljöombud på samtliga kliniker samt ett utbildningskrav på nyanställda.

Det viktigaste vi kan göra för både miljön och våra patienter är att verka för bibehållen/förbättrad tandhälsa och prioritera hälsofrämjande och förebyggande tandvård. Vi hushåller med resurser genom att minska vår användning av papper och plast, transporter, avfall, energi samt gör medvetna val av de tandvårdsmaterial vi använder. Vi arbetar idag mer med digitala tekniker i både behandlingar och i vår kontakt med dig som patient. Vi skickar mer än gärna dina kallelser och påminnelser via sms eller mejl istället för att skriva ut papper och posta dem.

Läs mer om våra policies >>

Vilka arbetar hos oss?

Tandläkare
Tandläkaren ställer en diagnos med hjälp av röntgen och ger sitt utlåtande om vilken behandling och vård du behöver. Tandläkaren har även befogenhet att bedöma om du behöver akutbehandling, till exempel om du får problem med en skadad tand, samt remitterar vid behov av specialisttandvård. Tandläkaren utför undersökningar, lagar tänder, rotfyller tänder, drar ut skadade tänder, samt implantat, broar, tandproteser och tandkronor.

Specialisttandläkare
Du möter en specialisttandläkare om du har avancerat tandvårdsbehov som din allmäntandläkare inte kan hjälpa dig med. Du kommer till en specialistklinik med en remiss. Distriktstandvården har två specialistkliniker i Stockholm. Specialistklinikerna tar emot remisser från Distriktstandvårdens egna tandläkare, samt från utomstående tandläkare. Vi är specialiserade inom endodonti (rotfyllning), käkkirurgi, parodontologi (tandlossningssjukdomar), pedodonti (barn- och ungdomstandvård) samt oral protetik (implantat, proteser). Samtliga specialisttandläkare har lång erfarenhet och flera års vidareutbildning inom respektive område.

Nischtandläkare
En nischtandläkare har extra kunskap och kompetens inom ett visst ämnesområde. “Nisch” betyder just fördjupning. Vi har tandläkare som är utbildade nischtandläkare inom dentoalveolär kirurgi (käkkirurgi) som har bred kompetens inom implantat. Distriktstandvården har också nischtandläkare inom endodonti, rotfyllningsbehandlingar. Nischtandläkaren bistår med kompetensutveckling på hemmakliniken.

Intresse- och erfarenhetstandläkare
På Distriktstandvården vill vi att våra medarbetare ska trivas och arbeta med den tandvård som de är intresserade av. Därför har en stor del av våra tandläkare en nischad erfarenhet av specifika behandlingar som de är certifierade inom.

Tandhygienist
Tandhygienisten arbetar med profylax. Det innebär att tandhygienisten arbetar förebyggande med åtgärder som minskar risken för tandproblem eller sjukdomar i munnen. Personer som regelbundet besöker tandhygienisten behöver inte gå till tandläkaren lika ofta. Tandhygienisten undersöker fickstatus, tar bort tandsten samt tar bort missfärgningar. Om du vill bleka dina tänder så är det tandhygienisten du möter.

Tandsköterska
Tandsköterskan assisterar tandläkaren inne i behandlingsrummet. Tandsköterskans främsta uppgift är bland annat att rengöra och sterilisera instrument, ta röntgenbilder samt ansvara för att arbetsmaterial och instrument finns tillgängligt för tandläkaren. Beroende på kompetens och erfarenhet kan tandsköterskan i vissa fall ge lokalbedövning, göra tillfälliga fyllningar och ta bort tandsten.

Operationstandsköterska
Inom Distriktstandvården har vi en del tandsköterskor som vidareutbildat sig till operationstandsköterskor. Utbildningen bidrar med kunskap som gör att tandsköterskan är specialiserad att assistera en tandläkare som utför tandkirurgiska operationer. Operationstandsköterskan har fördjupad kunskap inom bland annat akutmedicin, käkkirurgiska behandlingsmetoder samt planering, förberedelse och genomförande för käkkirurgiska operationer.

Mobil tandvård
Vår mobila tandvårdsenhet besöker äldre eller funktionsnedsatta patienter som bor hemma, samt på service- och sjukhem. Beroende på tandvårdsbehov, får patienten besök av antingen tandläkare i team med en tandsköterska, eller en tandhygienist. Våra medarbetare inom den mobila enheten arbetar med stort hjärta och med förståelse för den personliga integriteten. Vi erbjuder alla former av nödvändig tandvård i moderna, mobila tandläkarkliniker.

Medicinsk tandvård
Distriktstandvården har en medicinsk tandvårdsenhet som erbjuder tandvård till patienter med en komplicerad medicinsk sjukdomsbild, funktionsnedsättning eller medicinering. Hit kommer man oftast med remiss men det är välkommet att ta kontakt själv med oss på Distriktstandvården. Tandläkare, tandsköterskor, narkosteam och psykolog utgör tillsammans denna multiprofessionella verksamhet.

Narkosteam
På vår klinik på Östermalm tar vi emot patienter som vill behandlas i narkos. Förutom tandläkaren som utför behandlingen och tandsköterskan som assisterar, så befinner sig en narkosläkare och en narkossköterska i behandlingsrummet. Tandvård i narkos är till för patienter med extrem tandvårdsrädsla eller sjukdomstillstånd som försvårar genomförandet av en tandvårdsbehandling i vaket tillstånd.

Tandtekniker
Tandteknikern möter du sällan, men han/hon spelar en viktig roll för din tandvård. Tandtekniker bistår med tillverkning av tandkronor, broar, implantat och proteser. Tillverkning av bettskenor och tandregleringsskenor ligger också på tandteknikerns bord. Tandtekniker arbetar på dentallaboratorium och samarbetar tätt med landets tandläkare och tandhygienister. Distriktstandvårdens noggrant utvalda tandtekniska samarbetspartners arbetar med fokus på hantverk, design och kvalitet. Sedan 2021 har Distriktstandvården ett eget labb, Willa Dental.

Varmt välkommen till oss!