Övertandläkare Samaa Sayegh är specialist inom bettfysiologi och arbetar på Specialistkliniken Kungsholmen, där hon tar emot remisser för patienter med käkbesvär. Hon beskriver sitt arbete som både utmanande och utvecklande. Med sin långa erfarenhet, nyfikenhet och noggrannhet letar hon ledtrådar för att hitta orsaker bakom patientens besvär, och tycker det är meningsfullt att kunna bidra till en förbättrad livskvalitet för sina patienter. Samaa arbetar även med antiapné- och snarkskenor.
Varför valde du att specialisera dig inom bettfysiologi?
Mitt specialistområde är bettfysiologi. Jag valde det här området för att jag har ett stort intresse för människokroppens fysiologi och jag tycker det är fascinerande att vara lite som en detektiv, där jag får leta efter orsakssamband till olika symptom och problem. Jag har alltid haft ett intresse både för tandvård och sjukvård, så för mig kändes det naturligt att kombinera dessa intressen. Dessutom erbjuder bettfysiologi en bra möjlighet att arbeta inom klinik, forskning och pedagogik!
Vilken typ av behandlingar eller patienter arbetar du främst med i din roll som specialist inom bettfysiologi?
Jag arbetar främst med bettfysiologiska utredningar och diagnostik av orofacial smärta och huvudvärk samt käkfunktionsstörningar, både hos vuxna och barn. Det kan röra sig om lokala smärtor och störningar i käksystemet eller som är en del av en mer generaliserad sjukdomsbild, exempelvis reumatiska sjukdomar, fibromyalgi eller vissa neurologiska och neuropatiska smärttillstånd. Behandlingarna jag erbjuder omfattar smärtlindring och rehabilitering, såsom avlastande bettskenor, rådgivning käkövningar, TENS och käkledskortisoninjektioner. Jag arbetar även med sömnmedicin i form av antiapné- och snarkskenor.
Vad är det bästa med att vara specialist inom ditt område?
Det bästa är detektivarbetet, att få identifiera orsakerna bakom patientens problem, vilket både är utmanande och utvecklande. Jag tycker att det är meningsfullt att kunna bidra till lindring av symptom och rehabilitering av funktion, vilket i sin tur förbättrar patientens livskvalitet. Det känns bra att veta att mitt arbete verkligen gör skillnad för människor. Dessutom är det unikt att mitt specialistområde är en överlappning mellan tandvård och sjukvård, något som jag tycker är en spännande mix.
Finns det några nya trender eller nyheter inom ditt specialistområde som du tycker är särskilt spännande just nu?
Eftersom bettfysiologi är ett aktivt forskningsområde finns det hela tiden nya uppdateringar och utvecklingar. Digitaliseringen är något jag verkligen kan se är på frammarsch, till exempel möjligheterna till digital avtryckstagning och att kunna ha patientmöten via videolänk. Jag tycker också det är väldigt spännande med användningen av artificiell intelligens (AI) inom bettfysiologi, även om det än så länge inte är aktuellt, men kanske någon gång i framtiden 🙂
Varför ska en allmäntandläkare remittera en patient till dig?
Kvalitet och evidensbaserad tandvård är mina motton. Jag erbjuder ett patientcentrerat omhändertagande där varje individ kan känna sig väl bemött och får den vård de behöver. Jag har också en lång erfarenhet inom bettfysiologi med en doktorsexamen och en bakgrund som assisterande professor, vilket bidrar till behandlingstrygghet. Dessutom är jag flerspråkig, vilket gör att jag kan hjälpa en bredare grupp patienter. Jag har kort väntetid och Specialistkliniken Kungsholmen är centralt belägen med modern utrustning, vilket gör det enkelt och effektivt för patienter att få hjälp.
Läs mer och skicka remiss här >>