Skillnaden på tandläkare och tandhygienist?

2023-10-31  |  Nyhet
Skillnaden på tandläkare och tandhygienist?
Nyhetsrum

Man kan enkelt förklara skillnaden så här: tandläkare arbetar främst i tänderna, exempelvis genom att laga hål, medan tandhygienister snarare arbetar på tändernas utsidor. Personer som går till en hygienist en till två gånger om året behöver inte besöka tandläkare i samma utsträckning. Det är snällt mot tänderna, och i långa loppet även mot plånboken.

Vad gör en tandläkare?

En tandläkare ställer diagnoser och behandlar skador och sjukdomar i tänderna, munhålan och käken. Det kan till exempel röra sig om tandlagningar eller kirurgiska behandlingar. Legitimerade tandläkare får även skriva ut recept på vissa läkemedel som används i behandlingssyfte, såsom antibiotika och smärtstillande.

Vad gör en tandhygienist?

Till skillnad från en tandläkare arbetar en tandhygienist främst förebyggande. De är experter på att utvärdera och ge dig råd om munhygien, så kallad egenvård. Hygienister utför inga större ingrepp utan arbetar främst förebyggande genom att avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack. En tandhygienist kan diagnostisera och behandla karies, inflammation och tandlossning.

Vem ska jag träffa?

Om du har friska tänder och främst behöver hjälp att upprätthålla din goda munhälsa kan du regelbundet besöka en tandhygienist. Om du ofta upplever muntorrhet är det extra viktigt med regelbundna besök, eftersom torrhet i munnen ökar risken för karies.

Om du behöver komma på ett akutbesök eller behöver mer avancerade behandlingar så ska du träffa en tandläkare.