Tandvårdsbesöket är en investering som lönar sig

2024-02-28  |  Nyhet

Den allra viktigaste förebyggande tandvården gör du själv, rutinmässigt och varenda dag. Men då och då behöver tänderna också lite extra uppmärksamhet av tandläkare och tandhygienister.

Tandvårdsbesöket är en investering som lönar sig
Nyhetsrum

Den allra viktigaste förebyggande tandvården gör du själv, rutinmässigt och varenda dag. Men då och då behöver tänderna också lite extra uppmärksamhet av tandläkare och tandhygienister.

Den förebyggande tandvården är den viktigaste av allt för att dina tänder ska hålla sig friska livet ut. Den absolut viktigaste delen av tandvården utför du själv, varje dag. God munhygien med regelbunden borstning och rengöring mellan tänderna är avgörande för att hålla tänder och tandkött friska. Men även den mest noggranna hemvården behöver lite hjälp på traven ibland.

Att gå till tandläkare eller tandhygienist regelbundet även om man inte har akuta problem är det bästa sättet att upprätthålla en god munhälsa och se till att problem inte uppstår från början – eller åtminstone att åtgärda små problem innan de blir stora problem.

Fördelar med regelbundna tandläkarbesök:

  • Tidig upptäckt av problem: Tandläkaren kan identifiera karies, tandlossning och andra problem i ett tidigt skede, då de är enklare och billigare att åtgärda.
  • Förebyggande åtgärder: Professionell rengöring och fluorbehandlingar kan förhindra att problem uppstår från början.
  • Personlig rådgivning: Du får individuella råd om hur du kan förbättra din munhygien och kostvanor för att optimera din tandhälsa.

Här ser du vilken klinik som är närmast dig.

Rätt intervall för dig

Hur ofta du behöver besöka tandläkaren varierar beroende på din individuella situation. Vissa behöver gå var sjätte månad, medan andra kan klara sig med ett besök varje eller vartannat år. Din tandläkare eller tandhygienist kan ge dig en rekommendation utifrån just dina förutsättningar.

Kostnaden för god munhälsa

Att ignorera problem med tänder och tandkött kan leda till betydligt dyrare och mer ingripande behandlingar i framtiden. Tandvård kan kännas kostsamt i stunden, men det är en investering i din hälsa och ditt välmående.

”Förebyggande tandvård, i form av regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist, är en investering som lönar sig på lång sikt. När du kan undvika att små problem blir större, kan du också undvika en större och dyrare behandling”, säger Pernille Magnusson, tandläkare och klinikchef på Distriktstandvården i Sickla.

Särskilt utsatta grupper

Vissa personer har en ökad risk för problem med tänder och tandkött. Det kan till exempel handla om personer med muntorrhet, diabetes eller vissa typer av medicinering. Dessa personer kan behöva besöka tandläkaren oftare, och komplettera sin tandvård med till exempel extra fluortillskott eller salivstimulerande tuggtabletter.

Tips för god munhygien:

  • Borsta tänderna två gånger om dagen med en fluortandkräm.
  • Använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen.
  • Besök tandläkaren eller tandhygienisten med den regelbundenhet som just du behöver.
  • Undvik att småäta och drick mycket vatten under dagen.
  • Tänk på att även många sockerfria drycker är frätande.
  • Använd salivstimulerande tuggtabletter om du har muntorrhet.

Genom att ta hand om dina tänder och besöka tandläkaren regelbundet kan du behålla en god munhälsa livet ut. Det är en investering i din hälsa, ditt välmående och din ekonomi!