Träffa vår tandsköterska Eleonora

2023-11-22  |  Nyhet

Eleonora har arbetat som tandsköterska på Distriktstandvården i snart ett år, och var nyexaminerad när hon började på kliniken i Nynäshamn. Efter många år inom besöksnäring, turism och försäljning slog coronaviruset till, och Eleonora kände att hon stod i ett vägskäl.

Träffa vår tandsköterska Eleonora
Nyhetsrum

Eleonora har arbetat som tandsköterska på Distriktstandvården i snart ett år, och var nyexaminerad när hon började på kliniken i Nynäshamn. Efter många år inom besöksnäring, turism och försäljning slog coronaviruset till, och Eleonora kände att hon stod i ett vägskäl.

Varför ville du bli tandsköterska?
“Jag visste att jag ville arbeta med människor och göra skillnad för andra. Jag har alltid gillat mötet med olika människor, dessutom har jag alltid tyckt att tänder och munvård är intressant och viktigt för välmående.

Tandsköterskeutbildningen på yrkeshögskolan skulle ta ett och ett halvt år, vilket kändes lagom med tanke på att jag hade cirka 15 år kvar att arbeta till pensionen. Utbildningen var toppen, och efter min första LIA (lärande i arbetet) kände jag direkt att jag valt rätt. Att våga byta yrke helt när man närmar sig 50 år har krävt en hel del mod men jag är så glad över att jag tog chansen.”

Vad tycker du mest om med att jobba som tandsköterska?
“Jag älskar att jag får möta så mycket olika människor! Jag jobbar i vår reception en dag i veckan, vilket passar perfekt då jag får arbeta administrativt och prata mycket med patienter. Yrket är också varierande. Jag arbetar med två tandläkare där den ena arbetar mycket med kirurgi och implantat, vilket är spännande och något jag vill arbeta mer med.

Ibland har jag pass som profylaxtandsköterska. Då tar jag emot barnpatienter, vilket är väldigt skoj. Vi kan gå igenom hur man borstar tänderna, kostens betydelse, och jag tar bort tandsten och putsar och polerar. Jag har även inskolning av barnpatienter som till exempel ska laga en tand för första gången.”

Hur ser en dag ut för en tandsköterska?
“Om jag arbetar på behandlingsrum börjar jag med att göra i ordning rummet – spritar och torkar rent, och fyller upp med saker som behövs. Sen går jag till vårt sterilrum, ser vad som behöver åtgärdas och fixas med där, och startar upp våra maskiner. Hos oss hjälps alla åt med skötseln av sterilen, den är som hjärtat av kliniken. Jag går även igenom dagens patienter så jag vet ungefär vad vi kommer att behöva inför varje behandling. Dagens behandlingar kan alltid ändras, och gör ofta det också. Då behöver man tänka om och hitta lösningar.

Under dagen förbereder jag och assisterar mina tandläkare med det som behövs under alla behandlingar, och håller efter i sterilen så vi alltid har ren utrustning inför kommande behandlingar. Jag går igenom veckans arbetsdagar, ringer patienter, jobbar administrativt, och ibland blir det lite tid i receptionen. Allt beror på dagen och mycket kan hända.”

Varför ska man jobba på just Distriktandvården?
“Jag tycker det är viktigt att jobba hos en arbetsgivare som tryggar min anställning. Jag vill ha bra kollektivavtal, och tänker på sådant som bra pensionsavsättning, semesterdagar och friskvård. Vi har bra avtal. Jag tycker även det är viktigt att gå på kurser och föreläsningar, vilket jag har möjlighet att göra.

Det allra bästa är mina kollegor, dom är toppen! Positiva, roliga och hjälpsamma. Vi hittar gärna på saker tillsammans, både som Distriktstandvården ordnar och som vi som kollegor fixar, vilket är jättekul. Jag trivs jättebra hos Distriktstandvården.”

Intresserad av att jobba hos oss? Här ser du våra lediga tjänster!