“Vill du utvecklas odontologiskt ska du satsa på en mindre ort!”

2024-02-09  |  Nyhet
“Vill du utvecklas odontologiskt ska du satsa på en mindre ort!”
Nyhetsrum

Vi har pratat med Mischa Ashrafi, klinikchef på Distriktstandvårdens klinik i Hallstavik, om hur det är att arbeta på en mindre ort. Mischa rapporterar att de har oerhört god sammanhållning – och att hon utvecklats både odontologiskt och i sitt ledarskap tack vare klinikens läge.

Hur skiljer sig arbetsupplevelsen på en liten ort jämfört med en större stad?

“Här i Hallstavik är det mer familjärt. Bland patienterna är det många som är återkommande över längre tid och många hela familjer som går hos oss. Vi har också en låg omsättning på personal, vilket leder till godare relationer på jobbet”, säger Mischa, och fortsätter:

“Vi har ett riktigt härligt gäng hos oss som tycker om varandra såpass mycket att vi umgås regelbundet på fritiden, tränar eller bowlar till exempel, och det tycker jag säger mycket om hur man mår och hur man känner för sina arbetskamrater.”

Vilka är de största fördelarna med att jobba på en mindre ort för dig?

“Att få hjälpa människor som verkligen behöver det. I storstäder finns många kliniker som patienter kan vända sig till, men här ute finns det inte så många och därför känns det som att man gör en väldigt stor nytta varje dag när man går till jobbet.”

Finns det fördelar i professionell utveckling tack vare att du jobbar i Hallstavik?

“Om man väljer att jobba på ett ställe som är lite mer avsides så har man många möjligheter att vidareutbilda sig. Det är ju guld värt att ha någon som kan göra mer avancerade behandlingar här ute. För en del patienter är det inte ett alternativ att åka två timmar för att träffa en specialist i Stockholm, och då kan vi hjälpa dem på plats istället.

Jag har bland annat fått gå diplomkurs i endodonti, och i framtiden ligger kurser för att kunna arbeta både med Invisalign och med implantat. Jag har verkligen utvecklats odontologiskt av att arbeta här.”

Vilka utmaningar finns med att arbeta på en liten ort?

“Mängden patienter är en stor utmaning, och även behandlingsbehovet i och med att Hallstavik är ett socioekonomiskt utsatt område. Sedan är det absolut en utmaning att rekrytera personal lokalt. Vi fokuserar bland annat på att erbjuda medarbetarna attraktiva scheman och vara lyhörda för deras behov, eftersom många av oss är bosatta på annan ort. Jag är väldigt mån om att min personal ska ha en balans mellan privatlivet och arbetslivet och jag strävar alltid efter att var och en av dem ska må bra på jobbet såväl som efter jobbet.”

Vad skulle du säga till personer inom tandvården som funderar på att flytta sin karriär till en mindre ort?

“Vill du utvecklas odontologiskt ska du definitivt satsa på att flytta till en mindre ort! Det finns ett stort vårdbehov som i sin tur innebär att du får möjligheten att utvecklas och växa i din roll. Och det gäller alla yrkesroller. För tandsköterskor till exempel finns det stora möjligheter att vidareutbilda sig och arbeta delegerat, och hos oss ska både receptionist och tandsköterskor gå kurser under året.”


Mischa Ashrafi, klinikchef på Distriktstandvården i Hallstavik.

Arbete på en liten ort innebär möjligheter till bra lön, bra arbetstider, god arbetsmiljö och starka team vilka är några av de positiva fördelarna med att arbeta inom en stor organisation på en liten ort.

”I en stor organisation på en liten ort får man som tandläkare ofta ett stort mandat för självständiga beslut i arbetet med patienterna men med stöd av den stora organisationens kunskapsstöd vilket underlättar besluten. Som tandläkare har du nära till specialiserad kunskap inom organisationen vilket gör att du kan du utvecklas snabbt i din yrkesroll på ett tryggt och säkert sätt”, säger Magdalena Sparf, HR-ansvarig, tandvårdschef och vice vd på Distriktstandvården.


Magdalena Sparf, HR-ansvarig, tandvårdschef och vice vd på Distriktstandvården.