Ansök om bidrag för tandvård

Befinner du dig i en utsatt situation och behöver ekonomisk hjälp för tandvård? Då kan det vara skönt att veta vart du ska vända dig. Här ger vi exempel på bidrag och fonder att söka. Vi beskriver även hur du går tillväga och länkar till respektive stiftelse/instans.

ansök bidrag tandvård stockholm

Kortfattad information

Befinner du dig i en ekonomiskt ansträngd situation? Behöver du tandvård men har inte råd att betala för den? Det finns hjälp att få i form av ekonomiska bidrag från stiftelser och fonder. Enskild individ upprättar en kontakt med instansen/organisationen och ansöker om ett ekonomiskt bidrag för tandvård.

Du vet väl om att du får ett statligt bidrag varje år som du inte behöver ansöka om? Dessutom omfattas du av ett så kallat högkostnadsskydd. På denna sida kan du läsa mer om vilken ekonomisk hjälp du kan få i form av bidrag och fonder.

Hjälp att betala tandvård

Befinner du dig i en ekonomiskt ansträngd situation? Behöver du tandvård men har inte råd att betala för den? Det finns hjälp att få i form av ekonomiska bidrag från stiftelser och fonder. Enskild individ upprättar en kontakt med instansen/organisationen och ansöker om ett ekonomiskt bidrag för tandvård.

Nedan har vi listat några bidragsgivare samt länkat till deras hemsida. Du fyller i ansökningsformuläret om ekonomiskt stöd för tandvård och skickar in under perioden som respektive organisation har angivit.

Du vet väl om att du får ett statligt bidrag varje år som du inte behöver ansöka om? Dessutom omfattas du av ett så kallat högkostnadsskydd. Nedan redogör vi kortfattat för dessa två.

Statliga bidraget och högkostnadsskyddet

Du som bor i Sverige omfattas av tandvårdsstödet. Det innebär att du varje år får ett bidrag från Försäkringskassan, samt omfattas av högkostnadsskyddet som skyddar dig mot höga kostnader. Tandvårdsstödet är inget du behöver ansöka om, det finns registrerat i tandläkarens system (de allra flesta tandläkare är anslutna till Försäkringskassan).

Läs mer om tandvårdsstödet

Det statliga tandvårdsbidraget

Varje år får du ett bidrag från staten som du kan nyttja på tandvård. Bidraget kallas ATB och står för ”det allmänna tandvårdsbidraget”. Hur mycket du får varierar beroende på ålder, se nedan. Tandvårdsbidraget betalas ut i början av juli varje år och kan sparas i två år framöver. 2018 fördubblades bidraget.

 • 23 år eller yngre = kostnadsfri tandvård
 • 24–29 år = 600 kr per år
 • 30–64 år = 300 kr per år
 • 65 år och äldre = 600 kr per år
 •  
  Ta reda på hur mycket du har i bidrag

  Högkostnadsskyddet

  Högkostnadsskyddet aktiveras när dina tandvårdskostnader uppstiger till 3000 kronor på Försäkringskassans referenspriser. Om dina tandvårdsbesök har nått en kostnadsnivå på 3000 – 15 000 kronor betalar Försäkringskassan 50 % av referenspriset på dina behandlingar. Om dina tandvårdskostnader överstiger 15 000 betalar Försäkringskassan 85% av referenspriset på dina behandlingar.

  Se ditt skräddarsydda tandvårdsstöd

  Fonder och stiftelser

  Nedan följer ett urval av fonder, organisationer och stiftelser som ger bidrag för vårdrelaterade problem för utsatta personer.

  Kom ihåg! Kostnadsförslag ska bifogas

  Du som söker bidrag för tandvård måste oftast bifoga ett kostnadsförslag från din tandläkare. Det innebär att du måste undersökas först och i samband med undersökningen delges du ett kostnadsförslag. Detta för att veta omfattningen av det finansiella stödet. En undersökning hos Distriktstandvården kostar 985 kronor.

  Boka en undersökning

  Stiftelsen Wilhelm Govenii Minne

  Stiftelsen stödjer i första hand ensamma kvinnor med barn som bor hemma. Kvinnorna får max ha en årsinkomst på 160 000 kronor och vara folkbokförda i Stockholm. Missbruk får inte förekomma. Bidraget täcker de kostnader som Försäkringskassan inte hjälper till med fullt ut, t.ex. tandvård.

  Stiftelsen Wilhelm Govenii Minne – bidrag för tandvård

  Gula Änglarna

  Gula änglarna är en ideell förening i Stockholm city, på Östermalm. Gula änglarna hjälper personer som befinner sig i utsatta situationer i samhället. Det kan exempelvis vara hemlösa som får hjälp, eller personer med ansträngda ekonomiska förhållanden. Hjälp ges i form av råd och finansiellt stöd, exempel på bidrag kan vara pengar för tandvård, glasögon och matkuponger.

  Du som behöver hjälp måste fysiskt infinna dig vid expeditionen på Östermalmsgatan 69, Frälsningsarmén Templet. Öppet vardagar 09.00 – 10.00.

  Gula Änglarna – bidrag för tandvård

  Stockholms stadsmission

  Du kan ansöka om ekonomisk bidrag från Stockholms stadsmission. Om du är över 23 år kan du ansöka om detta bidrag en gång per år. Är ni en familj med barn (under 18 år) kan ni ansöka om bidraget en gång per år. Är du kvinna och över 61 år kan du ansöka om bidraget en gång per år. Bidraget kan användas för tandvård, konvalescentvård eller glasögon.

  Stockholms stadsmission – bidrag för tandvård

  Föreningen FVO

  Föreningen FVO är en ideell förening. Utredarna som beviljar ekonomiskt stöd utgår från den sökandes sociala, ekonomiska och medicinska situation. För dig som är boende i Stockholm utreds ditt ärende efter ett personligt möte med en utredare. För dig som bor utanför Stockholm skickas en ansökningsblankett hem som sedan skickas tillbaka tillsammans med verifikationer. FVO ger ekonomiskt stöd för tandvård som Försäkringskassan kategoriserar som “nödvändig”.

  Föreningen FVO – bidrag för tandvård

  Johanniterorden

  Orden förvaltar ett antal stiftelser, vilkas avkastning går till hjälp för gamla, sjuka och behövande personer. Johanniterorden arbetar främst nationellt, men även utanför landets gränser. Ordens hjälp riktas främst till den äldre målgruppen, resurser för att hjälpa yngre är ytterst begränsade. Ansökan är öppen några månader om året.

  Joanniterorden – bidrag för tandvård

  Socialstyrelsen

  Socialtjänsten i din hemkommun tar emot ansökningar om ekonomiskt bistånd. Du har alltid rätt att göra en ansökan om bistånd och få den prövad. Om du helt eller delvis får avslag tillkommer en skriftlig motivering kring beslutet. Du har möjlighet att överklaga om du inte är nöjd. Besluten kring bidragets storlek utgår från varje enskild individs livssituation. En grundförutsättning är att man inte kan klara av situationen på egen hand trots att man har försökt. Kontakta socialtjänsten och berätta om din situation samt varför du är i behov av ekonomisk stöd för tandvård.

  Läs mer hur socialtjänsten kan hjälpa dig

  OBS! Ansökan om det ekonomiska bidraget för tandvård ansvarar respektive instans för. Vänligen uppmärksamma respektive organisations bestämmelser och anvisningar. Nya fonder tillkommer och vissa försvinner, vi reserverar oss för eventuella förändringar. Varmt lycka till med din ansökan!

  Kostnadsförslag ska alltid bifogas

  Du som söker bidrag för tandvård måste oftast bifoga ett kostnadsförslag från din tandläkare. Det innebär att du måste undersökas först och i samband med undersökningen delges du ett kostnadsförslag. Detta för att veta omfattningen av det finansiella stödet. En undersökning hos Distriktstandvården kostar 895 kronor.

  Boka en undersökning

  Publicerad: av Distriktstandvården
  Uppdaterad: 2020-12-07
  Patientfrågor om Bidrag och fonder för tandvård
  Hej, jag undrar vilka möjligheter som finns för den som inte har råd att gå till tandläkaren? Har en vän som går med ständig tandvärk.
  Hej!
  Beroende på hur gammal personen är får man alltid ATB (allmän tandvårdsbidrag) varje år. Sedan kan man också delbetala genom klarna. Det kanske gör situationen lite lättare.
  Ha en fortsatt fin kväll.

  Solmaz Nejadolhosseini
  Leg. Tandhygienist 2020-10-15

  hej vart ska jag vända mmej för å få hjälp med tänder fattig sjukpensionär 1.2 miljon i skuld. lös gom uppe 6 fasta nere på 4 spik.jobbigt inte kunna äta riktigt ingen hör vad man säger.1 tub korega i veckan.
  Hej,

  Tack för ditt meddelande!

  Har du läst om det statliga tandvårdsstödet och om hur Försäkringskassan hjälper till med vissa kostnader inom tandvården? Ifall det inte skulle räcka för att du ska kunna få den vård som du behöver så finns det olika stiftelser och fonder som du kan ansöka om. Läsa mer om hur du kan få hjälp att betala din tandvård via https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvård/. Hoppas detta hjälper dig, du är välkommen att kontakta oss på telefon 08-22 22 22 om du har några vidare frågor. Lycka till!

  Varma hälsningar,
  Leg. Tandhygienist Ahlam Nagash

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2020-04-29

  Om jag ansöker om särskilt tandvårdsbidrag pga muntorrhet pga lång läkemedelsbehandling och tidigare ätstörning, vägs det in att jag inte besökt tandvården de senaste fem åren pga rädsla och ångest inför det? Påverkar det negativt och gör att jag inte kan få rätt till hjälpen, även om jag skulle ha rätt skäl till det.
  Hej,

  Nej det ska inte påverka ansökningen om särskilt tandvårdsbidrag negativt.

  Lycka till!

  Saghar Solhi
  Leg. Tandläkare 2019-05-06

  Hej!
  Har fått ”diagnosen” tandlossning, vilket leder till flera besök med höga kostnader. Kan jag få något bidrag/hjälp?
  Hej
  Nej tyvärr inte mer än från försäkringskassan.

  Med vänlig hälsning

  :-D

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-06-13

  Hej!
  Jag är en kvinna som fyller 62 år. Har STORA BEKYMMER med mina tänder då jag har fått diagnosen SS. Undrar nu om det finns någon hjälp att få för mig som snart inte har några tänder kvar. T ex tandimplantat och STORA SVÅRIGHETER att t ex äta och prata för att jag saknar alla framtänder förutom en som snart ger vika den också. Lever på Sjukpensison minus avdrag kronofogden,
  Med vänlig hälsning
  Synnöve
  Hej

  Vid SS kan man få extra bidrag 600 kr två ggr /år men det låter som du har behöv av mkt mer än så.
  Du kan via din läkare höra om du är berättigad till F-lort och då betalar du tandvård som sjukvård dvs 200 kr/besök. Dock är te x ej implantat eller fasta broar möjliga att göra då men delproteser kan man göra med F-kort.

  Annars kan fonder ,kyrkan etc ibland hjälpa till med tandvård när man sitter i en knivig situation med stort behov. Soc. ska hjälpa med det akuta.

  Lycka till
  :-D

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-04-17

  Var kan jag få ekonomisk hjälp med tandvård. Har behandlats med cellgifter och därefter rasar mina tänder. Har alltid skött min tandvård, i 65 år; men som pensionär har jag ej råd att sköta mina tänder. Har behandlats för , Aggressiv storcellig B-cellslymfom. Tänderna bara rasar.
  Hej

  Om du har behandlats med cellgifter och har problem på det sätt du beskriver kan det vara så att du har rätt till något som heter F-kort. Det kan man få o men läkare bedömmer vissa kriterier som skall vara uppfyllda. Kan en läkare på en vårdcentral göra (eller din egen läkare)

  Annars finns fonder ,kyrkan och socialkontoret som alternativ att vända sig till. Tycker dock det låter som F-kort skulle vara en möjlighet för dig och då behöver du bara betala som ett sjukhusbesök, 200 kr /besök och frikort gäller vid besök hos tandläkare.

  Lycka till ;-D

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-02-28

  Är en kvinna på 48 år
  Det är så här att jag har under flera årstid gått runt med trasiga tänder,inflammationer i tandkött och tandvärk och har väl 6-7 tänder som är helt trasiga,har nu så ont i munnen att jag inte längre kan äta kött,knäckebröd m.m och nån delvis trasig, men har pga ändrade familjeförhållande 2009 så blev jag tvungen att ta ett x-antl lån för att inte hamna hos fogden&därefter långtidssjukskrivning i omgångar vilket gjort att jag har dålig ekomnomi inte råd att gå till tandläkaren...hur gör man då ?och vart vänder man sej till?
  Hej

  Man kan vända sig till socialkontoret i kommunen och be om ekonomisk hjälp för tandvård.

  Lycka till

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-01-09

  Har utmätning från kronofogden, får behålla en minimalisk summa. Fick gå akut till tandl. Men måste rotfyllas osv. Hittar ej fond att söka från. Har en planerad operation med 2 mån sjukskriv. =ännu mindre pengar. Hur gör jag? Vet ni nån fond. Tanden måste rotfyllas snarast, men finns ej pengar. Mvh// sara
  Hej

  Ibland kan kyrkan hjälpa till alternativt soc. Har tyvärr inga andra förslag
  Lycka till

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2017-11-30

  Hej jag heter wael jag bor i Stockholm. Jag har problem med mina tandar och jag vill fixa dom men jag är Arbetslöss och har inte inkomst jag är svensk medborgare jag vill veta hur man göra att får hjälp från staten? Mvh wael
  Hej Wael

  Du kan vända dig till Socialkontoret i kommunen där du bor och prata med en handläggare där. De kan sedan hjälpa dig att få hjälp med AKUTA problem.


  Med vänlig hälsning

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2017-11-08

  Hej går på skuldsanering. 0 måste laga mina löständer.kostar cirka 4000.vart ska jag vända mej för att få hjälp
  Det finns olika vägar. En rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
  Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.

  Vissa sjukdomar och handikapp kan också göra att man får ökade bidrag. För att få det krävs läkarintyg och ibland salivprov.
  Man kan få 600 kr i bidrag per halvår för undersökning och profylax om man har:
  • Sjögrens syndrom
  • Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, och har ordinerats syrgas eller näringsdryck
  • Cystisk fibros
  • Ulcerös Colit
  • Crohns sjukdom
  • Svårinställd diabetes
  • Dialysbehandling
  • Immunosupprimerad på grund av läkemedelsbehandling
  • Genomgått organtransplantation

  Du kan få tandvård till sjukvårdsavgift om:
  • bor i särskilda boendeformer för service och omvårdnad
  • bor i egen bostad men har mycket stora behov av vård och omsorg, omvårdnad minst tre gånger per dag samt tillsyn under natten av hemtjänst eller anhörig.
  • har en funktionsnedsättning och omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
  • Medfödda missbildningar i ansiktet och runt käken
  • Om man skadat tänderna under ett epileptiskt anfall
  • Om man får strålbehandling mot huvudet eller halsen
  • svår psykisk funktionsnedsättning
  • Parkinsons sjukdom
  • multipel skleros
  • cerebral pares
  • reumatoid artrit, svårare fall
  • systemisk lupus erythematosus
  • sklerodermi
  • amyotrofisk lateralskleros
  • symtom som kvarstår sex månader efter det att man har fått hjärninfarkt eller hjärnblödning (stroke).
  Sjukdomar och funktionsnedsättningar ska styrkas av läkare på en särskild blankett http://www.socialstyrelsen.se/blanketter/Documents/blankett-sjukdom-funktionsnedsattning-tandvard.pdf

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-04-24

  Hej! Jag har jättedålig ekonomi och därmed oxå dålig tandhälsa. Har inte råd att gå till tandläkaren. Hur ska jag göra? Flera tänder har spruckit och ser hemska ut.
  Hej!
  Det finns olika vägar. En rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
  Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-04-03

  Har fått problem med mina tänder, har inga pengar och har hamnat hos kronofogden , måste snabbt få hjälp med mina tänder.
  Hej!
  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
  Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-03-30

  Söker någon fond som kan hjälpa mig med tandvård, har jacketkronor i underkäken o den har gått i sönder i 3 delar har varit hos tandläkare o det skulle kosta ca49.000 men jag får betala ca 14.000 pengar som jag inte har.Då jag bara har min pension.
  Det finns några fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-03-28

  Jag har haft blåa tandvårdskortet i 4 år, utfärdat i Östergötland. Flyttade till Närke och skulle där förnya mitt kort. Men där tog det stopp.
  I Närke har jag inte rätt till blåa kortet.
  Jag har en sällsynt diagnos; eds typ3 och har jätteproblem med mina tänder.
  3 tänder är spruckna och skulle lagas hos käkkirurgen i Örebro.
  Men det har jag ju inte längre råd med!
  Jag är 33 år och sjukskriven sen 3 år tillbaka. Har sjukpenning och en brokig tandhistorik.
  Jag har inte mycket att välja på än att gå med värken i käken tills tänderna ramlar ut?
  Hej!

  Tandvård på landstingstaxa i Stockholms län kan fås i gruppen "nödvändig tandvård" som utfärdas av biståndsbedömmare eller "f-intyg" som kan vara mer aktuellt för dig med din EDS, beslutas av tandvårdsenheten efter intyg från din behandlande läkare. Ring om frågor så ska vi försöka guida dig rätt. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2017-03-13

  Hej!
  Jag undrar om man får rabbat eller tandvårdbidrag från föräkringskassan när man vill ta bort tandsten? Är 24år gammal.
  Hej!
  Vanligtvis får man det. Det beror lite på om det är rent estetiskt eller om tandköttet har blivit lite infekterat av tandstenen.
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-02-28

  Hej!
  Jag är en man på 39 år, sjukpensionär som inte varit hos tandläkaren på nästan 30 år. Jag har vissa problem med tänderna men inget som är akut, har aldrig haft ont.
  Jag har förmodligen inte råd med undersökningen och definitivt inte råd med behandlingarna jag kommer att behöva därefter.
  Jag undrar om ni vet hur jag ska gå tillväga?

  Mvh: p.salo@hotmail.com
  Hej!
  Det finns olika vägar. En rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
  Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.

  Vissa sjukdomar och handikapp kan också göra att man får ökade bidrag. För att få det krävs läkarintyg och ibland salivprov.
  Man kan få 600 kr i bidrag per halvår för undersökning och profylax om man har:
  • Sjögrens syndrom
  • Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, och har ordinerats syrgas eller näringsdryck
  • Cystisk fibros
  • Ulcerös Colit
  • Crohns sjukdom
  • Svårinställd diabetes
  • Dialysbehandling
  • Immunosupprimerad på grund av läkemedelsbehandling
  • Genomgått organtransplantation

  Du kan få tandvård till sjukvårdsavgift om:
  • bor i särskilda boendeformer för service och omvårdnad
  • bor i egen bostad men har mycket stora behov av vård och omsorg, omvårdnad minst tre gånger per dag samt tillsyn under natten av hemtjänst eller anhörig.
  • har en funktionsnedsättning och omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
  • Medfödda missbildningar i ansiktet och runt käken
  • Om man skadat tänderna under ett epileptiskt anfall
  • Om man får strålbehandling mot huvudet eller halsen
  • svår psykisk funktionsnedsättning
  • Parkinsons sjukdom
  • multipel skleros
  • cerebral pares
  • reumatoid artrit, svårare fall
  • systemisk lupus erythematosus
  • sklerodermi
  • amyotrofisk lateralskleros
  • symtom som kvarstår sex månader efter det att man har fått hjärninfarkt eller hjärnblödning (stroke).
  Sjukdomar och funktionsnedsättningar ska styrkas av läkare på en särskild blankett http://www.socialstyrelsen.se/blanketter/Documents/blankett-sjukdom-funktionsnedsattning-tandvard.pdf

  Med vänlig hälsning,

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-02-15

  Vad är summa för första besöket har ingen ekonomi alls den är en lång har så ont i hela munnen så inte kan äta alls vill så gärna då jag har flera jobb på gång har en 3a med min son men är tvungen och ha mitt ex inneboende för hyran . Som psykiskt misshandlar dig och gjort i flera år förföljt mig hela tiden och misshandel vill få ordning på smärtan nu dör snart
  Hej, tråkigt att höra. Akuta besvär med sina tänder kan man få hjälp med via socialen. 825 kronor kostar en undersökning. Jag kan rekommendera dig att söka hjälp på ditt lokala socialtjänstkontor så kanske de kan ordna med ekonomisk hjälp. Med vänlig hälsning. Mvh

  Vigert Sjözing
  Leg. tandläkare 2017-02-13

  Hej.
  Jag måste i princip dra ut all mina 15 tänder som är kvar i munnen och få tandproteser. Jag har lösa tänderoch hela tiden ont i tandköttet. Men har det problemet att jag inte kan betala ett öre själv. Jag är sjukskriven och sen drar fogden från min sjukpenning. Min undran är om man kan få hjälp med hela summan de kommer att kosta eller måste jag ändå betala upp till 15000kr? Det kommer att kosta mer än så vad jag förstod av tandläkaren.
  Hej!
  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från:
  https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
  Man brukar även kunna ansöka om uppskov från kronofogden om man visar att man behöver få tandvård utförd.
  Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
  Med vänlig hälsning,

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-02-13

  Hejsan jag heter Michaela och jag har 3 gluggar efter mjölktänder (1kvar) jag drog nyss en och har inte råd att betala räkningen då jag är arbetslös och min mans pengar går åt till hyra osv, vi fick barn för 10 mån. Ju undrar jag om jag kan få hjälp att betala den och framtida kostnader, dem vill ju dra den sista. Eftersom jag inte har något anlag för tänder under så är det en känslig fråga. Jag har nu 3 gluggar, på sidan visseligen men jag pratar och ler mindre nu pga att det syns. Det känns inte bra! Kan jag få hjälp med att sätta in "nya" tänder? Och kan jag få hjälp att betala den räkningen jag fick när jag drog den 3de tanden? Mvh
  Hej!
  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från:
  https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
  Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
  Med vänlig hälsning,

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-02-07

  Hej!
  Jag heter Eva-Britt och är 58 år. Har använt psykofarmaka i 40 år och som äventyrat mina tänder. Har betalat mycket pengar i tandvård under åren trots noga omsorg. Jag är sjukpensionär sedan 2006 och ekonomin är under dessa omständigheter inte så bra. Jag undrar vad som krävs för att få ekonomisk hjälp med sina tänder. Vore tacksam för hjälp

  Vänliga hälsningar

  Eva-Britt Svedjebro
  Hej Eva-Britt!
  Är man muntorr på grund av långvarig läkemedelsbehandling kan man få 600 kr extra per halvår att använda till undersökning och profylaktiska åtgärder. För att få det så krävs ett läkarintyg och ett salivprov som visar att du är muntorr.
  En rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. En del lägger ned och nya kommer till så sök på "tandvård fonder" för att få aktuell information om vilka fonder som man kan söka i dagsläget.
  Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
  Med vänlig hälsning,

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-01-17

  Jag glömde att tillägga att jag bor i Halland närmare bestämt i Veinge utanför Laholm Kan jag få hjälp här ?
  Med vänlig hälsning Kerstin Waltenberg
  Hej!
  Dessvärre har vi dålig kännedom om tandläkarna i Laholm. Tandläkarna brukar ha sin taxa på sina hemsidor.
  Med vänlig hälsning,

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-01-17

  Kan jag som fattigpensionär få hjälp med komplicerad tandvård som jag anser för dyr för mig som pensionär?
  Hej!
  Det finns olika vägar. Min rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd för. En del lägger ned och nya kommer till så min rekommendation är att söka på "tandvård fonder" för att få aktuell information om vilka fonder som man kan söka i dagsläget.
  Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
  Med vänlig hälsning,

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-01-17

  Hej.
  Jag är en man på 34år som har oerhört dåliga tänder, jag håller på letar och letar efter fonder som man kan söka inom hela sverige till tandvård men hittar ingen. jag letar på grund av att jag får ingen hjälp hos tandvården där jag bor, sen har jag pratat med socialen men dom hjälper inte mig heller, så det är därför jag kontaktar er. Jag har gått en del gånger i stockholm hos city dental men det kostar mycket att gå till tandläkaren. Jag har tidigare sökt av FVO och Eva och oskars ahrens stiftelse men fått avslag. Jag undrar om ni vet av nån eller några fonder som man kan söka?
  Kontakta mig
  Hej!

  Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd för. En del lägger ned och nya kommer till så min rekommendation är att söka på "tandvård fonder" för att få aktuell information om vilka fonder som man kan söka idagsläget. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2017-01-11

  Bidrag till tandvård . Har tandläkarskräck. Fruktansvärt dåliga tänder. Inga hela tänder nere. Protes uppe. Har skulder får en göra avbetalning eller ta lån. Gift men mycket dålig ekonomi. Kronofogden tar pengar
  Hej, det första du får göra är att göra en tandläkarundersökning och få ett kostnadsförslag. Med det i handen kan du söka uppskov hos Kronofogden, söka bidrag från socialen eller någon fond.

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-01-09

  Hur söker jag bidrag till tandvård?
  Hej!

  Det finns olika vägar. Min rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2017-01-02

  Äter cellgiftstabletter sedan år 2000, vilket har gjort att jag har inflammation i randkött
  Och söndertrasade tänder? Finns det någon fond som man kan söka, lever på existensminimum.mvh gun lise Jaksi
  Hej!

  Lite beroende på typ av cellgifter samt diagnos kan viss vård finansieras via landsting och även extra tandvårdsbidrag per halvår. Lättast är att du tar kontakt med oss för en undersökning för konstadsförslag samt diskussion avseende om någon del av behandling kan vara avgiftsfri för dig. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2017-01-02

  Har betalningsanmärkning av kronofogden. Hur kan jag kunna gå tilltandläkaren?
  Hej!
  Du kan först gå till tandläkaren och göra en undersökning och få ett kostnadsförslag för den tandvård som behöver göras. Sedan kan du ansöka om uppskov för dina betalningar hos Kronofogden.
  MVH

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-01-02

  Kan jag få hjälp från soc med tandräkningar då jag har skulder hos kronofogden. Står på minibudget
  Hej, ja det stämmer. Man brukar även kunna ansöka om uppskov från kronofogden om man visar att man behöver få tandvård utförd. Mvh

  Vigert Sjözing
  Leg. tandläkare 2016-12-28

  Hej! jag är student och har mycket problem på mina tänder. Kan jag få bidrag för att kunna gå till tandläkaren?
  Hej! Det finns olika sätt för att få bidrag för detta. Socialtjänstkontoret kan du höra efter med. Man kan även ansöka om bidrag hos olika fonder samt kyrkan. Mvh

  Vigert Sjözing
  Leg. tandläkare 2016-12-28

  Hur går jag till väga för att få hjälp med operation för att ta bort dåliga och skadade tänder gjorde en operation de tog bort en del tänder men inte alla som bör tas bort för jag har bara ett fåtal tänder kvar här inga tänder som jag kan tugga med.Vill gärna få en brygga och tänder lider och skäms för att jag inte har några tänder.Jag äter medicin som tar stryk på tänderna.
  Hej!

  Ta kontakt med någon av våra kliniker för en initial undersökning och kostnadsförslag för behandling. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-27

  Hej, min sambo född 78 har extrem tandläkarskräck och har akuta behov att ta bort och laga sina tänder. Han måste sövas och fick ett kostnadsförslag på 25.000 förra året men inget vi har råd att finansiera. I dessa skulle narkosen kosta runt 8.000 kr och resten till det mest akuta. Han klagar varje dag och har väldigt ont. Problemet är både ekonomiskt och att han inte klarar av att någon pillar i hans mun. Terapi är uteslutet och kommer inte leda någonstans så det enda skulle vara att han fick det mesta akuta gjort under narkos. Finns det någon fond man kan söka hjälp från då jag är orolig för hans hälsa och mående. Känns jättetrist att han inte blir tagen på allvar när de gäller att han behöver bli sövd på grund av hans tandläkarskräck. Inga verktyg går in i hans mun absolut inga sprutor och inget han vill utsätta en tandläkare för om de skulle peta där han har ont.. lugnande fungerar inte heller..Vi kan inte heller ta några lån för att finansiera hans akuta läge. Finns de hjälp att få överhuvudtaget eller är det helt lönlöst att ens försöka... mvh Madelene
  Hej!

  De finns flera fonder att söka online. Har man en grav tandvårdfobi kan man även ibland genom en förhandsprövning mot landstinget få viss del av sin tandvård (och ibland narkos) betald av landstinget genom det s.k tandvårdsrädsleprogrammet. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-27

  Kvinna på 43år. Diabetiker sen 41 år tillbaka
  Svår behandlad diabetes med insulin mm
  Äter andra mediciner som påverkar tänderna
  Är snart tandlös på vissa tänder skulle behöva göra något åt saken snarast så man vågar gå ut och visa sig. ..har lagt mycket pengar på tandhygienen som tyvärr inte hjälpt. Önskar få hjälp om jag måste bygga nya kronor brygga mm
  Har en sjukpension som inte räcker till mycket
  Man som försörjer både mig och 2 barn
  Snälla hjälp mig. Finns det någon fond eller stiftelse som man kan söka till det här. Mvh Maria
  Hej!

  Det finns flera fonder att söka men är inget man kan garantera att man kommer få stöd igenom. Det du behöver initialt är ett kostnadsförslag för din behandling att skicka in, ta kontakt om du inte redan har ett kostnadsförslag med din tandläkare för att få en behandlingsplan och kostnadsförslag. Sök gärna online på tandvård och fonder för ett urval av var man kan söka stöd. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-19

  hur söker man fond för sina tänder ja har parkinson
  Hej!

  Min rek är att ta kontakt med din behandlande läkare för att undersöka om du är berättigad ett s.k f-intyg vilket ger dig vård på högkostnadskortet. Du är välkommen att ta kontakt med oss på Fridhemsplan så ska vi försöka hjälpa dig. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-19

  Hej,
  Min mamma har fruktansvärt ont i sina tänder och käken. Hon har haft problem i tänderna väldigt länge nu och hon har fyllning i tänderna. Hon har då då fått väldigt ont i tänderna, men tandläkarna där vi bor (Malmö) är väldigt elaka/dåliga och dom har inte gjort någonting åt saken. Mammas fyllningar i tänderna tänderna har lossnat och hon har sjukt ont i tänderna, tandköttet och i hennes mun, hennes tandkött har också börjat bli lite blå färgat.Min mamma brukade jobba förut men nu har hon pension för att hon är sjuk och har mycket problem i körltet i halsen och han kan inte jobba. Vi har inte råd med någon dyr tandbehandling eller nåt sånt så mamma har fått lida i många år och ingen gör något åt det eller hjälper till bara för att hennes pension kort grej för vård har tagit slut eller något och hon måste göra en ny, men hon tappade bort lapparna (glömde var hon hade lagt dom för att hon är väldigt glömsk av sig) men hon hittade alla papper igår. Mamma har så fruktansvärt ont och jag vet inte vad jag ska göra. Jag ska inte gå till skolan imorgon och ska istället till tandvården med mamma på morgonen och vi ska se vad dom kan göra, mamma sa att hon inte tror att dom kommer göra något för att dom kan inte göra något om det finns en infektion (vilket mamma har i tänderna nu) och att det dom kommer kanske göra är att ge henne en spruta som kommer tillfälligt få smärtan att lägga av tills infektionen kan läka och då kanske dom kan göra något.
  Mamma och pappa är skilda så mamma vill inte blanda in pappa för att han är utomlands just nu för att han jobbar. Mamma är intw heller så bra på att tala svenska för att hon föddes inte här därför måste jag åka till tandvården med henne imorgon.
  Jag vet inte vad vi ska göra. Finns det ens något vi kan göra?

  Förlåt om detta är för långt, jag vet att detta är inte exakt en vanlig fråga på en sån här sajt men jag vill bara att mamma ska må bättre.
  Hej!

  Vi sitter i Stockholm och skriver men vi ska försöka hjälpa er så bra vi kan. Jag förstår att situationen måste vara jobbig för både dig och din mamma. Man ska inte behöva gå runt med tandvärk och infektioner pga svår ekonomisk situation i Sverige 2016. Utan att veta något om er situation så är min rekommendation att ta upp detta med den tandläkare ni får träffa. Kan man få ett kostnadsförslag för all behandling och inte bara en snabb akutåtgärd? Är din mamma berättigad ekonomiskt stöd från någon oinstans? Avbetalningsmöjligheter? Belys problematiken du tagit upp i mailet och be om förslag på ekonomiska lösningar samt ett helhetstag för din mammas tandvård. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-19

  Tänkte bara säga att jag hörde med socialen om hjälp till mina tänder, har en hemsk mun och massor av tänder borta, men jag fick avslg, ingen hjälp, o jag kan inte äta knappt. och sen, nersövd kostar sånt mycket?
  Hej !

  Generellt brukar en narkos kosta ca 8000 sek + tandbehandlingskostnader så det kan ibland bli en ganska kostsam terapi. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-12

  Hej
  Är förvaltare till en man med mycket skulder. Inga pengar till tandvård finns. Nu har en akutsituation kommit då han behöver tandvård. Finns mågot att ansöka om?
  Med vänlig hälsning,
  UlricaForss
  Hej Ulrica.
  Är det akut värk så brukar socialen kunna hjälpa till. Hör gärna med dem.
  Pågår skuldsanering kan ibland kronofogden göra en paus med sina krav på pengarna om pengarna ska gå till tandvård. I så fall krävs ett kostnadsförslag från tandläkaren.
  Sedan ska det finnas fonder där man kan söka pengar. Ibland kan vissa kyrkoförsamlingar hjälpa till.

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2016-12-08

  jag har förtidspension har nu tandproblem måsta betala hög kostnad för tänder kan man söka bidrag är ensamstående kan man få lån Alice Norell
  Hej!
  Man kan alltid vända sig till kommunens socialkontor och söka bidrag. De gör då en prövning av din ekonomi för att se om du är berättigad till socialbidrag.
  Fråga även på kommunen om det finns någon fond som du kan söka bidrag ifrån.
  Om du är patient hos Distriktstandvården kan du söka lån till tandvårdskostnaden hos re:member. Det finns lite att läsa om detta på remebercard.se

  Inger Knutsson Stålhandske
  Leg. tandläkare 2016-11-10

  Hej
  har ätit medicin i många år och har knappt några tänder kvar. Sen ett måste för mig att tugga maten då jag är opererad för att gå ner i vikt. Sen har har jag utstående tänder med. Så vart vänder jag mig då jag mår dåligt psykiskt av detta. Har inte råd att ordna med mina tänder heller. Är 54 år
  Hej!
  Ta kontakt med någon av Distriktstandvårdens kliniker för en undersökning och förslag på vad som kan göras.
  Om du fortfarande tar många mediciner och är torr i munnen kan du ev. ha rätt till tandvård till samma pris som för sjukvård.
  Du hittar adresser och telefonnummer till våra kliniker på vår hemsida: www.distriktstandvarden.se

  Inger Knutsson Stålhandske
  Leg. tandläkare 2016-10-20

  Hej äter medicin för depression och ångest sedan 2005 och undrar om jag kan få hjälp med bidrag ,då mina tänder bara blir sämre och har redan lagt ut massor på att fixa till dem. Är sjukpensionär 2002. Född 1953. Har ej mycket pengar att röra mej med och tänderna måste jag ju ha . Svårt när man får gå och göra dyra tänder som måste bytas ut. Var ska jag vända mej för att söka olika bidrag??
  Hej!
  Medicin mot depression och ångest kan minska salivavsöndringen i munnen. Man kan mäta salivsekretionen för att se om du är berättigad till ett bidrag från Försäkringskassan för förebyggande tandvård, s.k.STB. Du behöver också ett intyg från din läkare på vilka mediciner du tar och har tagit de senaste åren.
  Ev. kan du vara berättigad till s.k. F-kort då man betalar samma avgift för tandvård som man betalar för hälso- och sjukvård. Det är din läkare som avgör detta och i så fall ger dig ett F-kort.

  Inger Knutsson Stålhandske
  Leg. tandläkare 2016-10-17

  HejJag undrar om man kan söka tandvårdsstöd hos er om man inte får det beviljat via sin handläggare på kommunen? Hur går det i så fall till? Bokar man undersökning eller möte till en början? Vem bekostar det om det inte beviljas sedan?
  Hej!
  Tandvårdsstöd kan inte sökas hos oss. Man får vända sig till socialkontoret och sin biståndshandläggare. De brukar vilja ha ett kostnadsförslag på den tandvård som behöver göras.
  För att tandläkaren ska kunna skriva ett kostnadsförslag måste först en undersökning göras.
  En vanlig undersökning kostar 810 kr. Sedan kan det tillkomma lite mer om extra röntgenbilder behöver tas eller om det är något annat speciellt.
  Om kommunen inte beviljar dig ersättning måste du betala kostnaden själv.
  Det kan också finnas möjligheter att söka pengar från någon fond. Sök efter detta på Internet

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Jag är diabetiker och mina fram tanderena uppe och ner gått smallare och smaller. Om de 4 frontderala behöver 4 kronor på dem, vad betallar jag. Fnån min läkare har jag intyg att jag är diabetiker
  Hej!
  Är din diabetes svårinställd eller har du bra värden?
  Vid svårinställd diabetes kan man få ett s.k. Särskilt tandvårdsbidrag, 600 kronor, 2 gånger per år att använda till förebyggande tandvård och undersökning. Eventuella kronor får du betala vanlig taxa för. Hör med din tandläkare.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Har alltid problem med att mina tänder rasar sedan stora lagningar gjordes på 50 talet. Just nu har jag tappat en krona längst fram och har en glugg rakt fram i munnen. Roten under är sprucken o skall tas bort. Finns det inte något lätt sätt att täppa för gluggen innan jag kan åtgärda det hela..tex en hätta av ngt slagit? Omfattas äv jag av friskvårdspengen. Frågade en gång o man hänvisade ' nej du har för mycket kostsamma åtgärder'. Får pensionärer billigare? Hälsn Tull
  Hej
  Det finns olika lösningar för att slippa gå med en glugg. Vilka varianter som är möjliga för dig beror t.ex. på hur granntänderna ser ut och vad som ska göras sedan. Det bästa är om du diskuterar det med din tandläkare.
  Frisktandvård är något som endast Folktandvården har, det kan jag tyvärr inte uttala mig om.
  Pensionärer har ingen särskild rabatt, men om man är under 30 år eller över 75 år har man ett allmänt tandvårdsbidrag som är 300:-/år (istället för 150:-/år som 30-64-åringar har).

  Sofia Jofred, leg tandläkare

  Hej,Jag læste någonting om att det skulle bli fri tandvård till 23 års ålder. Jag ær 20 och fødd 1995. Vet ni om detta ær någon som trædit i kraft ænnu?Mvh
  Hej. Det är en politisk fråga och ett förslag till höstbudgeten. Det har alltså inte trädit i kraft än. Förslaget innebär att gränsen för fri tandvård ska höjas i två etapper; 2017 till 21 år och 2018 till 23 år.
  Just nu har Distriktstandvården en kampanj som innebär att alla under 30 år som har båda sina allmänna tandvårdsbidrag kvar (=ATB, för 20-29åringar 300:-/år) får en undersökning gratis.

  Sofia Jofred, leg tandläkare

  Hej! Har svår värk i en tand men tror inte att jag har råd att gå till Tandläkaren .Vad kan jag göra?
  Hej!
  Har du prövat att ansöka om bidrag från kommunen, socialkontoret?
  Kan vara bra att ta kontakt med en tandläkare för en undersökning och få höra vad det kostar att få akut hjälp med tanden. Sedan kanske man kan behandla tanden vidare när du har råd eller kan få hjälp från socialkontoret.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej har ni narkostandvård? Eller liknande lider som vuxen av tändläkarskräck sedan så långt ja kan minnas. Har enbart haft tandvård under narkos men nu är de 10 år sedan ja va hos tandläkaren. Skäms över att gå nu när det gått så långt att flera tänder är borta men roten sitter kvar. Detta påverkar mig både psykiskt och fysiskt. Tandläkaren jag gick hos har lagt ner sin klinik därför söker jag efter alternativ. Har redan fått klartecken till att sociala betalar den totala kostnaden för mig. Har ni någon form av behandling att erbjuda mig,råd m.m.??
  Hej!
  Boka gärna en tid på någon av Distriktstandvårdens kliniker för en undersökning och ett samtal om vad som kan göras.
  Vi har möjlighet att skicka en remiss för tandvård under narkos men vi behöver träffa dig först.
  Kanske klarar du av tandvården med hjälp av lugnande medicin?
  Du behöver absolut inte skämmas över dina tänder inför oss. Vi är till för att hjälpa dig och vi är vana att se alla möjliga skador på tänderna.
  På vår hemsida www.distriktstandvarden.se kan du se vilka kliniker som finns, adresser och telefonnummer.
  Välkommen!

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hejsan.Jag är en man på 33år som har ett stort problem och jag vet inte vad jag ska göra.Jag var hos min tandläkare för ca 2 tim sedan och tog röntgenbilder på ena tanden som sitter precis bredvid framtanden, jag har länge haft problem med den.För ca 1 månad sedan så gjorde jag en operation vid den tanden bara för jag hade en fistel i tandköttet, jag sövdes då men det blev inte bättre av operationen, så idag när jag var hos tandläkaren så sa dom att det inte går att rädda tanden så den måste dras och det sa jag nej till. Tids nog så måste jag göra det.Jag lever idag på försörjningsstödet av socialen, jag har stora skulder hos folktandvården så jag får bara hjälp med tandvård om det är akut.Alltså jag vet inte vad jag ska ta mig till över detta, mår oerhört dåligt över detta.Jag har en lång tid haft mycket problem med mina tänder och det förstör hela mig, jag vet inte om det finns något som jag kan göra, därför skriver jag till er och undrar om ni vet vad jag kan göra.Hälsningar
  Hej
  Du skulle behöva hjälp att få ordning på dina tänder. För att kunna få det behöver du få ett kostnadsförslag från en tandläkare som du kan lämna till soc. Om de sedan godkänner kostnadsförslaget kan vården utföras.
  Mitt förslag är att du börjar med att prata med din socialhandläggare om din situation.

  Sofia Jofred, leg tandläkare

  HejJag har lite funderingar kring det här med tandvård, jag har tyvärr riktigt stora problem med mina tänder. Och nu börjar det gå ut över mitt sociala liv. Anledningen till detta är att jag har haft tandläkarskräck sen barnsben och är idag 25, dom senaste få besöken jag gjort har inte gjort det bättre även fast jag påpekat denna skräck. Till min fråga, jag känner nu att det är dags att göra något åt saken. Vet ni om man kan få ekomisk hjälp någonstans ifrån? Fonder att söka etc? Vill gärna också komma till någon med full förståelse. Skulle helst av allt vilja göra alla ingrepp under narkos så man slipper flera gånger. Hjälp mig. Katrin
  Hej,
  Jag känner inte till någon fond som kan hjälpa till för att man har tandläkarskräck. Jag skulle råda dig att komma på en undersökning där man i lugn och ro kan titta på vilket tandvårdsbehov du har samt diskutera ett upplägg som du känner dig trygg med. Det finns även KBT-behandlingar man kan söka efter på nätet som hjälper personer med just tandläkarskräck. Narkos utförs endast på speciella kliniker.

  Linnea Linnér, leg tandläkare

  Hej!Jag har ett par sneda tänder som jag gärna vill fixa med tandställning. Men det jag undrar är är det gratis eller måste man betala det själv. Mina framtänder är de sena och min underkäke skaver på de andra tänderna i upperkäken // liam. 15 år
  Hej,
  Det beror helt på hur stort ditt bettfel anses vara. Prata med din tandläkare så får man titta närmre på det.

  Linnea Linnér leg tandläkare

  Hej! Jag är 18 och har problem med min käke och värk i mina bakre tänder uppe och nere på både höger och vänster sida. Nu har jag varit på kontroll och fått veta att jag har tre visdomständer påväg och jag antar nu att det är därför jag har så ont, tror ni att det skulle kunna vara pga det? Jag hat även en väldigt trång mun, dragit ut 4 tänder +haft tandställning och funderar därför på att ta bort mina visdomständer och då undrar jag om man kan göra det innan dom kommit fram? Och om det kommer att kosta trots att jag fortfarande får fritandvård?
  Hej,
  Jag rekommenderar att du tittar på detta tillsammans med din tandläkare. Visdomständer som inte kommit fram ännu kan opereras bort om de anses ge problem men är de symtomfria och inte utgör någon risk finns det ingen anledning att ta bort dessa. Det ingår inom den fria barntandvården.

  Linnea Linnér, leg tandläkare

  Hej! Jag är 18 år och har alltså fortfarande tillgång till gratis tandvård. Jag har en rotfyllt tand(nedre baktand) som jag tyvärr bitit sönder och nu är det inflammerat. Snart har jag en tid och den kommer förmodligen att dras ut... Har jag rätt till att få en GRATIS inbyggd tand? Tack i förhand!
  Hej!
  Det är inte säkert att tanden måste tas bort, det beror på hur den har gått sönder. Om roten är sprucken behöver tanden förmodligen tas bort.
  Troligen har du inte rätt att få ett implantat gratis, men det kan kanske variera mellan olika landsting. Fråga din tandläkare vid nästa besök.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej, jag är född 19950724 och har gratis tandvård till jag är 21 år (jag bor i Sörmland). Jag har gjort en rotfyllning på en tand med en stor fraktur i. Min tandläkare sa att egentligen skulle vi dragit ut den från första början men han ville prova rotfyllning först. Och han sa att om jag får ont måste vi dra ut den. Betalar jag själv för att dra ut den och få en ny tand där även fast jag fortfarande har gratis tandvård?
  Hej,
  Så länge du har gratis tandvård så ska du inte behöva betala för att ta bort den. Angående en ny tand så rekommenderar jag att du talar med tandläkaren om detta för att se vad som är tänkt i just ditt fall om man nu behöver ta bort tanden.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Hej, Jag är en man som har dragit ut tänder i överkäken när det blivit problem med dom.detta pga- att jag har 75% sjukpension och inte har råd med tandlagningar. Nu har jag två svarta tänder i överkäken efter en långvarig tandvärk. Den ena tanden faller sönder och det ser inte bra ut när man öppnar munnen. Jag drar mig för att skratta i olika sammankomster eller pratautan jag kniper ihop. Tycker nu att detta påverkar min levnadsglädje,jag har ju inte dom pengar som behövs, har varit sjukpensionär sedan 1997 och ätit starka mediciner för min misslyckadesteloperation i ryggen 1995. Har ätit dessa mediciner i 20 år nu och jag har varit torr i min mun sedan jag började med min medicin. har försökt med allt, men ger nu upp. Finns det något jag kan göra?
  Hej,
  Du nämner att du är mycket muntorr av dina mediciner. Detta kan leda till en ökad kariesrisk. Tala med din läkare angående detta och se om du har möjlighet få ta del av STB (särskilt tandvårdsstödsintyg) vilket ger dig ett extra bidrag att använda hos tandläkaren

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Jag undrar om ni känner till vilka fonder man kan söka pengar ur för tandvårdskostnader? Går hos en specialisttandläkare, käkkirurgin och det kommer kosta mycket då stora delar av mitt tandben inte finns kvar varken i över eller underkäke. Mvh Kajsa
  Hej! Jag vet tyvärr inte vilka fonder som finns att söka pengar ur, men fråga på biblioteket om det finns någon sammanställning över olika fonder. Kanske vet man en del om olika fonder på kommunen, ev. kan även kyrkan veta en del. Hör dig för på dessa ställen.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hejsan. När jag besökte tandläkaren i Juli (2014) upptäcktes hål i båda visdomständerna. Jag fick då tid att ta bort dessa visdomstämder i början december. När jag då kom till en annan tandläkare gjorde hon bedömningen att tänderna skulle behöva opereras bort då de inte växt upp tillräckligt för att dras ut. Även hon uppmärksammade hålen som var 'rätt stora' enligt henne men tyckte inte vi skulle operera bort dem nu utan vänta tills jag får besvär av dem så jag fick snällt åka hem utan något gjort. Min fråga är varför man inte då opererar bort dem istället för att låta de sitta kvar med 'rätt stora hål' och bara vänta in tandvärken? Tilläggas ska att jag nu (2015) fyller 20 år så kommer att få behöva bekosta kalaset själv. Nu har värken börjat komma och jag kan känna det mjuka i hålen med nageln men har inte råd att gå till tandläkaren. Känner mig besviken att jag inte fick dra ut tänderna innan jag måste bekosta detta själv när problemet redan var upptäckt. Mvh Mathilda
  Hej!
  Jag kan förstå att du känner dig besviken.
  Det låter lite konstigt att man lämnat kvar tänderna trots hålen. Kanske är rötterna väldigt böjda och ligger nära en nervkanal i underkäken? Fick du ingen information om varför tänderna inte togs bort eller lagades?
  Hör dig för hos din tandläkare. Jag kan tyvärr inte ge något mer exakt svar eftersom jag inte vet hur dina tänder ser ut.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej jag har problem med mina tänder. Nu har två framtänder lossnat och jag har tandläkarskräck vågar inte gå men nu måste jag få hjälp. Har hört att man kan få hjälp via en fond med betalningen. Undrar om alla tandläkare vet.
  Hej!
  Jag tror inte att de flesta tandläkare vet så mycket om vilka fonder man kan söka söka pengar från. Kanske kan du fråga någon på kommunen och få hänvisning. Ev. kan det finnas någon fond inom kyrkan.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej! Jag går hos er i Kallhäll. Min tandläkare sa att det är upp till 19 års ålder innan det kostar för mig att gå dit. Är det här sant?
  Hej,
  Ja det stämmer. Till och med den sista december det år du fyller 19 har du gratis tandvård. Därefter börjar du att betala från och med den första januari det år du fyller 20.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Hej. Jag undrar några saker! Jag har inte varit hos tandläkaren på flera år! Jag har jätte dåliga tänder efter min astma medicin, dom är svarta, hål i många, tänder som gått sönder, tandlossning. Ja massa. Och jag skäms så mycket så fort man öppnar munnen o säger något! Min högsta dröm är att fixa min min! Måste ta på avbet men har anmärkning hos fogden. Mår så fruktansvärt dåligt. Det lossnar lite tand var vecka. Är så ledsen. Vad kan man höra. Med vänlig hälsning, Marie
  Hej!
  Boka en tid hos tandläkaren för undersökning. Fråga om kostnaden för undersökning så att du vet att du har pengar till det.
  Tala om dina bekymmer med betalningen. Tandläkaren ger dig sedan ett terapi- och kostnadsförslag. Prata sedan med kronofogden och hör om du kan få lite uppskov med en del av det du betalar där för att kunna betala kostnaden för tandvården, i alla fall för det som är viktigt att göra ganska snart.
  Lycka till!

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hejsan! Jag har inte vart hos tandläkaren på ca 13 år och har klarat mig ganska bra. Nu har jag dock ilningar och tandvärk vilket har blivit ett stort problem för mig. Jag skulle vilja fixa mina tänder men har inte så mycket pengar som jag ser och tror det kommer att kosta. Så min fråga är om det går att betala typ 1000 kr i månaden eller liknande då jag Endå inte kan ta lån mvh mario suarez
  Hej,
  Vi erbjuder avbetalning via Entercard. Detta ansöker du om i receptionen på den klinik du önskar göra din behandling på.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Héjira, jag funerat på att ta en tandförsäkring ,en vet ej om det lönar sig. Det finns risk att jag måste operera bort mina två visdomständer i underkäken, men det är ej gjort än då jag inte haft allvarliga problem samt att det ligger nära en nerv. Min fråga är vad en operation av denna typ skulle kunna komma att kosta.
  Hej,
  Det är svårt att säga en exakt summa då en utrednig först behöver göras för att kunna bedömma om de behöver tas bort, och om så är fallet, även hur de behöver tas bort.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Hej, jag har under det senaste året tappat en hel massa tänder , de går av och det är bara stumpar kvar. Jag har en mag/tarmsjukdom samt en ledsjukdom som gjort att jag ätit mycket mediciner under nästan hela mitt vuxna liv. Tramadol för värk samt sömnmedel , har dåligt upptag av järn ,D och B-vitamin samt att jag äter små doser av Parkinsonmedicin. har nu förstått att detta påverkar mina tänder samt munhåla och eftersom jag har en extrem tandläkarskräck har jag inte sökt hjälp och nu skäms jag så förskräckligt pga tänderna att jag ej vill visa mig bland folk , är förtidspensionär sedan 1 och 1/2 år och känner mig så deprimerad och maktlös - vad ska jag göra ?
  Hej,
  För att du ska kunna få hjälp på bästa sätt rekommenderar jag att du kontaktar en tandläkare. När du ringer så meddela gärna även att du är tandvårdsrädd så vet tandläkaren det när ni ses. Innan besöket är det bra om du tar kontakt med din vanliga läkare och talar med denna om möjligheten till att få ett intyg för 'Särskilt tandvårdsbidrag' med tanke på din sjukdomshistoria.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Fråga tandläkaren

  Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

  Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.