Kortfattad information
Befinner du dig i en ekonomiskt ansträngd situation? Behöver du tandvård men har inte råd att betala för den? Det finns hjälp att få i form av ekonomiska bidrag från stiftelser och fonder. Enskild individ upprättar en kontakt med instansen/organisationen och ansöker om ett ekonomiskt bidrag för tandvård.
Du vet väl om att du får ett statligt bidrag varje år som du inte behöver ansöka om? Dessutom omfattas du av ett så kallat högkostnadsskydd. På denna sida kan du läsa mer om vilken ekonomisk hjälp du kan få i form av bidrag och fonder.
Hjälp att betala tandvård
Befinner du dig i en ekonomiskt ansträngd situation? Behöver du tandvård men har inte råd att betala för den? Det finns hjälp att få i form av ekonomiska bidrag från stiftelser och fonder. Enskild individ upprättar en kontakt med instansen/organisationen och ansöker om ett ekonomiskt bidrag för tandvård.
Nedan har vi listat några bidragsgivare samt länkat till deras hemsida. Du fyller i ansökningsformuläret om ekonomiskt stöd för tandvård och skickar in under perioden som respektive organisation har angivit.
Du vet väl om att du får ett statligt bidrag varje år som du inte behöver ansöka om? Dessutom omfattas du av ett så kallat högkostnadsskydd. Nedan redogör vi kortfattat för dessa två.
Statliga bidraget och högkostnadsskyddet
Du som bor i Sverige omfattas av tandvårdsstödet. Det innebär att du varje år får ett bidrag från Försäkringskassan, samt omfattas av högkostnadsskyddet som skyddar dig mot höga kostnader. Tandvårdsstödet är inget du behöver ansöka om, det finns registrerat i tandläkarens system (de allra flesta tandläkare är anslutna till Försäkringskassan).
Det statliga tandvårdsbidraget
Varje år får du ett bidrag från staten som du kan nyttja på tandvård. Bidraget kallas ATB och står för ”det allmänna tandvårdsbidraget”. Hur mycket du får varierar beroende på ålder, se nedan. Tandvårdsbidraget betalas ut i början av juli varje år och kan sparas i två år framöver. 2018 fördubblades bidraget.
Ta reda på hur mycket du har i bidrag
Högkostnadsskyddet
Högkostnadsskyddet aktiveras när dina tandvårdskostnader uppstiger till 3000 kronor på Försäkringskassans referenspriser. Om dina tandvårdsbesök har nått en kostnadsnivå på 3000 – 15 000 kronor betalar Försäkringskassan 50 % av referenspriset på dina behandlingar. Om dina tandvårdskostnader överstiger 15 000 betalar Försäkringskassan 85% av referenspriset på dina behandlingar.
Se ditt skräddarsydda tandvårdsstöd
Fonder och stiftelser
Nedan följer ett urval av fonder, organisationer och stiftelser som ger bidrag för vårdrelaterade problem för utsatta personer.
Kom ihåg! Kostnadsförslag ska bifogas
Du som söker bidrag för tandvård måste oftast bifoga ett kostnadsförslag från din tandläkare. Det innebär att du måste undersökas först och i samband med undersökningen delges du ett kostnadsförslag. Detta för att veta omfattningen av det finansiella stödet. En undersökning hos Distriktstandvården kostar 985 kronor.
Stiftelsen Wilhelm Govenii Minne
Stiftelsen stödjer i första hand ensamma kvinnor med barn som bor hemma. Kvinnorna får max ha en årsinkomst på 160 000 kronor och vara folkbokförda i Stockholm. Missbruk får inte förekomma. Bidraget täcker de kostnader som Försäkringskassan inte hjälper till med fullt ut, t.ex. tandvård.
Stiftelsen Wilhelm Govenii Minne – bidrag för tandvård
Gula Änglarna
Gula änglarna är en ideell förening i Stockholm city, på Östermalm. Gula änglarna hjälper personer som befinner sig i utsatta situationer i samhället. Det kan exempelvis vara hemlösa som får hjälp, eller personer med ansträngda ekonomiska förhållanden. Hjälp ges i form av råd och finansiellt stöd, exempel på bidrag kan vara pengar för tandvård, glasögon och matkuponger.
Du som behöver hjälp måste fysiskt infinna dig vid expeditionen på Östermalmsgatan 69, Frälsningsarmén Templet. Öppet vardagar 09.00 – 10.00.
Gula Änglarna – bidrag för tandvård
Stockholms stadsmission
Du kan ansöka om ekonomisk bidrag från Stockholms stadsmission. Om du är över 23 år kan du ansöka om detta bidrag en gång per år. Är ni en familj med barn (under 18 år) kan ni ansöka om bidraget en gång per år. Är du kvinna och över 61 år kan du ansöka om bidraget en gång per år. Bidraget kan användas för tandvård, konvalescentvård eller glasögon.
Stockholms stadsmission – bidrag för tandvård
Föreningen FVO
Föreningen FVO är en ideell förening. Utredarna som beviljar ekonomiskt stöd utgår från den sökandes sociala, ekonomiska och medicinska situation. För dig som är boende i Stockholm utreds ditt ärende efter ett personligt möte med en utredare. För dig som bor utanför Stockholm skickas en ansökningsblankett hem som sedan skickas tillbaka tillsammans med verifikationer. FVO ger ekonomiskt stöd för tandvård som Försäkringskassan kategoriserar som “nödvändig”.
Föreningen FVO – bidrag för tandvård
Johanniterorden
Orden förvaltar ett antal stiftelser, vilkas avkastning går till hjälp för gamla, sjuka och behövande personer. Johanniterorden arbetar främst nationellt, men även utanför landets gränser. Ordens hjälp riktas främst till den äldre målgruppen, resurser för att hjälpa yngre är ytterst begränsade. Ansökan är öppen några månader om året.
Joanniterorden – bidrag för tandvård
Socialstyrelsen
Socialtjänsten i din hemkommun tar emot ansökningar om ekonomiskt bistånd. Du har alltid rätt att göra en ansökan om bistånd och få den prövad. Om du helt eller delvis får avslag tillkommer en skriftlig motivering kring beslutet. Du har möjlighet att överklaga om du inte är nöjd. Besluten kring bidragets storlek utgår från varje enskild individs livssituation. En grundförutsättning är att man inte kan klara av situationen på egen hand trots att man har försökt. Kontakta socialtjänsten och berätta om din situation samt varför du är i behov av ekonomisk stöd för tandvård.
OBS! Ansökan om det ekonomiska bidraget för tandvård ansvarar respektive instans för. Vänligen uppmärksamma respektive organisations bestämmelser och anvisningar. Nya fonder tillkommer och vissa försvinner, vi reserverar oss för eventuella förändringar. Varmt lycka till med din ansökan!
Kostnadsförslag ska alltid bifogas
Du som söker bidrag för tandvård måste oftast bifoga ett kostnadsförslag från din tandläkare. Det innebär att du måste undersökas först och i samband med undersökningen delges du ett kostnadsförslag. Detta för att veta omfattningen av det finansiella stödet. En undersökning hos Distriktstandvården kostar 895 kronor.

Beroende på hur gammal personen är får man alltid ATB (allmän tandvårdsbidrag) varje år. Sedan kan man också delbetala genom klarna. Det kanske gör situationen lite lättare.
Ha en fortsatt fin kväll.
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-15
Tack för ditt meddelande!
Har du läst om det statliga tandvårdsstödet och om hur Försäkringskassan hjälper till med vissa kostnader inom tandvården? Ifall det inte skulle räcka för att du ska kunna få den vård som du behöver så finns det olika stiftelser och fonder som du kan ansöka om. Läsa mer om hur du kan få hjälp att betala din tandvård via https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvård/. Hoppas detta hjälper dig, du är välkommen att kontakta oss på telefon 08-22 22 22 om du har några vidare frågor. Lycka till!
Varma hälsningar,
Leg. Tandhygienist Ahlam Nagash
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-29
Nej det ska inte påverka ansökningen om särskilt tandvårdsbidrag negativt.
Lycka till!
Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-05-06
Har fått ”diagnosen” tandlossning, vilket leder till flera besök med höga kostnader. Kan jag få något bidrag/hjälp?
Nej tyvärr inte mer än från försäkringskassan.
Med vänlig hälsning
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-13
Jag är en kvinna som fyller 62 år. Har STORA BEKYMMER med mina tänder då jag har fått diagnosen SS. Undrar nu om det finns någon hjälp att få för mig som snart inte har några tänder kvar. T ex tandimplantat och STORA SVÅRIGHETER att t ex äta och prata för att jag saknar alla framtänder förutom en som snart ger vika den också. Lever på Sjukpensison minus avdrag kronofogden,
Med vänlig hälsning
Synnöve
Vid SS kan man få extra bidrag 600 kr två ggr /år men det låter som du har behöv av mkt mer än så.
Du kan via din läkare höra om du är berättigad till F-lort och då betalar du tandvård som sjukvård dvs 200 kr/besök. Dock är te x ej implantat eller fasta broar möjliga att göra då men delproteser kan man göra med F-kort.
Annars kan fonder ,kyrkan etc ibland hjälpa till med tandvård när man sitter i en knivig situation med stort behov. Soc. ska hjälpa med det akuta.
Lycka till
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17
Om du har behandlats med cellgifter och har problem på det sätt du beskriver kan det vara så att du har rätt till något som heter F-kort. Det kan man få o men läkare bedömmer vissa kriterier som skall vara uppfyllda. Kan en läkare på en vårdcentral göra (eller din egen läkare)
Annars finns fonder ,kyrkan och socialkontoret som alternativ att vända sig till. Tycker dock det låter som F-kort skulle vara en möjlighet för dig och då behöver du bara betala som ett sjukhusbesök, 200 kr /besök och frikort gäller vid besök hos tandläkare.
Lycka till ;-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Det är så här att jag har under flera årstid gått runt med trasiga tänder,inflammationer i tandkött och tandvärk och har väl 6-7 tänder som är helt trasiga,har nu så ont i munnen att jag inte längre kan äta kött,knäckebröd m.m och nån delvis trasig, men har pga ändrade familjeförhållande 2009 så blev jag tvungen att ta ett x-antl lån för att inte hamna hos fogden&därefter långtidssjukskrivning i omgångar vilket gjort att jag har dålig ekomnomi inte råd att gå till tandläkaren...hur gör man då ?och vart vänder man sej till?
Man kan vända sig till socialkontoret i kommunen och be om ekonomisk hjälp för tandvård.
Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09
Ibland kan kyrkan hjälpa till alternativt soc. Har tyvärr inga andra förslag
Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-30
Du kan vända dig till Socialkontoret i kommunen där du bor och prata med en handläggare där. De kan sedan hjälpa dig att få hjälp med AKUTA problem.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-08
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
Vissa sjukdomar och handikapp kan också göra att man får ökade bidrag. För att få det krävs läkarintyg och ibland salivprov.
Man kan få 600 kr i bidrag per halvår för undersökning och profylax om man har:
• Sjögrens syndrom
• Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, och har ordinerats syrgas eller näringsdryck
• Cystisk fibros
• Ulcerös Colit
• Crohns sjukdom
• Svårinställd diabetes
• Dialysbehandling
• Immunosupprimerad på grund av läkemedelsbehandling
• Genomgått organtransplantation
Du kan få tandvård till sjukvårdsavgift om:
• bor i särskilda boendeformer för service och omvårdnad
• bor i egen bostad men har mycket stora behov av vård och omsorg, omvårdnad minst tre gånger per dag samt tillsyn under natten av hemtjänst eller anhörig.
• har en funktionsnedsättning och omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
• Medfödda missbildningar i ansiktet och runt käken
• Om man skadat tänderna under ett epileptiskt anfall
• Om man får strålbehandling mot huvudet eller halsen
• svår psykisk funktionsnedsättning
• Parkinsons sjukdom
• multipel skleros
• cerebral pares
• reumatoid artrit, svårare fall
• systemisk lupus erythematosus
• sklerodermi
• amyotrofisk lateralskleros
• symtom som kvarstår sex månader efter det att man har fått hjärninfarkt eller hjärnblödning (stroke).
Sjukdomar och funktionsnedsättningar ska styrkas av läkare på en särskild blankett http://www.socialstyrelsen.se/blanketter/Documents/blankett-sjukdom-funktionsnedsattning-tandvard.pdf
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24
Det finns olika vägar. En rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-03
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-30
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-28
I Närke har jag inte rätt till blåa kortet.
Jag har en sällsynt diagnos; eds typ3 och har jätteproblem med mina tänder.
3 tänder är spruckna och skulle lagas hos käkkirurgen i Örebro.
Men det har jag ju inte längre råd med!
Jag är 33 år och sjukskriven sen 3 år tillbaka. Har sjukpenning och en brokig tandhistorik.
Jag har inte mycket att välja på än att gå med värken i käken tills tänderna ramlar ut?
Tandvård på landstingstaxa i Stockholms län kan fås i gruppen "nödvändig tandvård" som utfärdas av biståndsbedömmare eller "f-intyg" som kan vara mer aktuellt för dig med din EDS, beslutas av tandvårdsenheten efter intyg från din behandlande läkare. Ring om frågor så ska vi försöka guida dig rätt. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-13
Jag undrar om man får rabbat eller tandvårdbidrag från föräkringskassan när man vill ta bort tandsten? Är 24år gammal.
Vanligtvis får man det. Det beror lite på om det är rent estetiskt eller om tandköttet har blivit lite infekterat av tandstenen.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-28
Jag är en man på 39 år, sjukpensionär som inte varit hos tandläkaren på nästan 30 år. Jag har vissa problem med tänderna men inget som är akut, har aldrig haft ont.
Jag har förmodligen inte råd med undersökningen och definitivt inte råd med behandlingarna jag kommer att behöva därefter.
Jag undrar om ni vet hur jag ska gå tillväga?
Mvh: p.salo@hotmail.com
Det finns olika vägar. En rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. Se https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
Vissa sjukdomar och handikapp kan också göra att man får ökade bidrag. För att få det krävs läkarintyg och ibland salivprov.
Man kan få 600 kr i bidrag per halvår för undersökning och profylax om man har:
• Sjögrens syndrom
• Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, och har ordinerats syrgas eller näringsdryck
• Cystisk fibros
• Ulcerös Colit
• Crohns sjukdom
• Svårinställd diabetes
• Dialysbehandling
• Immunosupprimerad på grund av läkemedelsbehandling
• Genomgått organtransplantation
Du kan få tandvård till sjukvårdsavgift om:
• bor i särskilda boendeformer för service och omvårdnad
• bor i egen bostad men har mycket stora behov av vård och omsorg, omvårdnad minst tre gånger per dag samt tillsyn under natten av hemtjänst eller anhörig.
• har en funktionsnedsättning och omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
• Medfödda missbildningar i ansiktet och runt käken
• Om man skadat tänderna under ett epileptiskt anfall
• Om man får strålbehandling mot huvudet eller halsen
• svår psykisk funktionsnedsättning
• Parkinsons sjukdom
• multipel skleros
• cerebral pares
• reumatoid artrit, svårare fall
• systemisk lupus erythematosus
• sklerodermi
• amyotrofisk lateralskleros
• symtom som kvarstår sex månader efter det att man har fått hjärninfarkt eller hjärnblödning (stroke).
Sjukdomar och funktionsnedsättningar ska styrkas av läkare på en särskild blankett http://www.socialstyrelsen.se/blanketter/Documents/blankett-sjukdom-funktionsnedsattning-tandvard.pdf
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-15
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-13
Jag måste i princip dra ut all mina 15 tänder som är kvar i munnen och få tandproteser. Jag har lösa tänderoch hela tiden ont i tandköttet. Men har det problemet att jag inte kan betala ett öre själv. Jag är sjukskriven och sen drar fogden från min sjukpenning. Min undran är om man kan få hjälp med hela summan de kommer att kosta eller måste jag ändå betala upp till 15000kr? Det kommer att kosta mer än så vad jag förstod av tandläkaren.
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från:
https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
Man brukar även kunna ansöka om uppskov från kronofogden om man visar att man behöver få tandvård utförd.
Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från:
https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvard/
Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-07
Jag heter Eva-Britt och är 58 år. Har använt psykofarmaka i 40 år och som äventyrat mina tänder. Har betalat mycket pengar i tandvård under åren trots noga omsorg. Jag är sjukpensionär sedan 2006 och ekonomin är under dessa omständigheter inte så bra. Jag undrar vad som krävs för att få ekonomisk hjälp med sina tänder. Vore tacksam för hjälp
Vänliga hälsningar
Eva-Britt Svedjebro
Är man muntorr på grund av långvarig läkemedelsbehandling kan man få 600 kr extra per halvår att använda till undersökning och profylaktiska åtgärder. För att få det så krävs ett läkarintyg och ett salivprov som visar att du är muntorr.
En rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd från. En del lägger ned och nya kommer till så sök på "tandvård fonder" för att få aktuell information om vilka fonder som man kan söka i dagsläget.
Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17
Med vänlig hälsning Kerstin Waltenberg
Dessvärre har vi dålig kännedom om tandläkarna i Laholm. Tandläkarna brukar ha sin taxa på sina hemsidor.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17
Det finns olika vägar. Min rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig.
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd för. En del lägger ned och nya kommer till så min rekommendation är att söka på "tandvård fonder" för att få aktuell information om vilka fonder som man kan söka i dagsläget.
Vid akut vård kan ibland socialen vara behjälplig.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17
Jag är en man på 34år som har oerhört dåliga tänder, jag håller på letar och letar efter fonder som man kan söka inom hela sverige till tandvård men hittar ingen. jag letar på grund av att jag får ingen hjälp hos tandvården där jag bor, sen har jag pratat med socialen men dom hjälper inte mig heller, så det är därför jag kontaktar er. Jag har gått en del gånger i stockholm hos city dental men det kostar mycket att gå till tandläkaren. Jag har tidigare sökt av FVO och Eva och oskars ahrens stiftelse men fått avslag. Jag undrar om ni vet av nån eller några fonder som man kan söka?
Kontakta mig
Det finns ett flertal fonder att söka ekonomiskt stöd för. En del lägger ned och nya kommer till så min rekommendation är att söka på "tandvård fonder" för att få aktuell information om vilka fonder som man kan söka idagsläget. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-11
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09
Det finns olika vägar. Min rekommendation är att du gör en ordentlig undersökning hos en tandläkare och får ett kostnadsförslag samt diskussion hur din vård kan finansieras och vilka lösningar som kan finnas för just dig. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-02
Och söndertrasade tänder? Finns det någon fond som man kan söka, lever på existensminimum.mvh gun lise Jaksi
Lite beroende på typ av cellgifter samt diagnos kan viss vård finansieras via landsting och även extra tandvårdsbidrag per halvår. Lättast är att du tar kontakt med oss för en undersökning för konstadsförslag samt diskussion avseende om någon del av behandling kan vara avgiftsfri för dig. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-02
Du kan först gå till tandläkaren och göra en undersökning och få ett kostnadsförslag för den tandvård som behöver göras. Sedan kan du ansöka om uppskov för dina betalningar hos Kronofogden.
MVH
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-02
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-28
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-28
Ta kontakt med någon av våra kliniker för en initial undersökning och kostnadsförslag för behandling. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27
De finns flera fonder att söka online. Har man en grav tandvårdfobi kan man även ibland genom en förhandsprövning mot landstinget få viss del av sin tandvård (och ibland narkos) betald av landstinget genom det s.k tandvårdsrädsleprogrammet. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27
Svår behandlad diabetes med insulin mm
Äter andra mediciner som påverkar tänderna
Är snart tandlös på vissa tänder skulle behöva göra något åt saken snarast så man vågar gå ut och visa sig. ..har lagt mycket pengar på tandhygienen som tyvärr inte hjälpt. Önskar få hjälp om jag måste bygga nya kronor brygga mm
Har en sjukpension som inte räcker till mycket
Man som försörjer både mig och 2 barn
Snälla hjälp mig. Finns det någon fond eller stiftelse som man kan söka till det här. Mvh Maria
Det finns flera fonder att söka men är inget man kan garantera att man kommer få stöd igenom. Det du behöver initialt är ett kostnadsförslag för din behandling att skicka in, ta kontakt om du inte redan har ett kostnadsförslag med din tandläkare för att få en behandlingsplan och kostnadsförslag. Sök gärna online på tandvård och fonder för ett urval av var man kan söka stöd. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-19
Min rek är att ta kontakt med din behandlande läkare för att undersöka om du är berättigad ett s.k f-intyg vilket ger dig vård på högkostnadskortet. Du är välkommen att ta kontakt med oss på Fridhemsplan så ska vi försöka hjälpa dig. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-19
Min mamma har fruktansvärt ont i sina tänder och käken. Hon har haft problem i tänderna väldigt länge nu och hon har fyllning i tänderna. Hon har då då fått väldigt ont i tänderna, men tandläkarna där vi bor (Malmö) är väldigt elaka/dåliga och dom har inte gjort någonting åt saken. Mammas fyllningar i tänderna tänderna har lossnat och hon har sjukt ont i tänderna, tandköttet och i hennes mun, hennes tandkött har också börjat bli lite blå färgat.Min mamma brukade jobba förut men nu har hon pension för att hon är sjuk och har mycket problem i körltet i halsen och han kan inte jobba. Vi har inte råd med någon dyr tandbehandling eller nåt sånt så mamma har fått lida i många år och ingen gör något åt det eller hjälper till bara för att hennes pension kort grej för vård har tagit slut eller något och hon måste göra en ny, men hon tappade bort lapparna (glömde var hon hade lagt dom för att hon är väldigt glömsk av sig) men hon hittade alla papper igår. Mamma har så fruktansvärt ont och jag vet inte vad jag ska göra. Jag ska inte gå till skolan imorgon och ska istället till tandvården med mamma på morgonen och vi ska se vad dom kan göra, mamma sa att hon inte tror att dom kommer göra något för att dom kan inte göra något om det finns en infektion (vilket mamma har i tänderna nu) och att det dom kommer kanske göra är att ge henne en spruta som kommer tillfälligt få smärtan att lägga av tills infektionen kan läka och då kanske dom kan göra något.
Mamma och pappa är skilda så mamma vill inte blanda in pappa för att han är utomlands just nu för att han jobbar. Mamma är intw heller så bra på att tala svenska för att hon föddes inte här därför måste jag åka till tandvården med henne imorgon.
Jag vet inte vad vi ska göra. Finns det ens något vi kan göra?
Förlåt om detta är för långt, jag vet att detta är inte exakt en vanlig fråga på en sån här sajt men jag vill bara att mamma ska må bättre.
Vi sitter i Stockholm och skriver men vi ska försöka hjälpa er så bra vi kan. Jag förstår att situationen måste vara jobbig för både dig och din mamma. Man ska inte behöva gå runt med tandvärk och infektioner pga svår ekonomisk situation i Sverige 2016. Utan att veta något om er situation så är min rekommendation att ta upp detta med den tandläkare ni får träffa. Kan man få ett kostnadsförslag för all behandling och inte bara en snabb akutåtgärd? Är din mamma berättigad ekonomiskt stöd från någon oinstans? Avbetalningsmöjligheter? Belys problematiken du tagit upp i mailet och be om förslag på ekonomiska lösningar samt ett helhetstag för din mammas tandvård. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-19
Generellt brukar en narkos kosta ca 8000 sek + tandbehandlingskostnader så det kan ibland bli en ganska kostsam terapi. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-12
Är förvaltare till en man med mycket skulder. Inga pengar till tandvård finns. Nu har en akutsituation kommit då han behöver tandvård. Finns mågot att ansöka om?
Med vänlig hälsning,
UlricaForss
Är det akut värk så brukar socialen kunna hjälpa till. Hör gärna med dem.
Pågår skuldsanering kan ibland kronofogden göra en paus med sina krav på pengarna om pengarna ska gå till tandvård. I så fall krävs ett kostnadsförslag från tandläkaren.
Sedan ska det finnas fonder där man kan söka pengar. Ibland kan vissa kyrkoförsamlingar hjälpa till.
Anna Velander
Leg. tandläkare 2016-12-08
Man kan alltid vända sig till kommunens socialkontor och söka bidrag. De gör då en prövning av din ekonomi för att se om du är berättigad till socialbidrag.
Fråga även på kommunen om det finns någon fond som du kan söka bidrag ifrån.
Om du är patient hos Distriktstandvården kan du söka lån till tandvårdskostnaden hos re:member. Det finns lite att läsa om detta på remebercard.se
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-10
har ätit medicin i många år och har knappt några tänder kvar. Sen ett måste för mig att tugga maten då jag är opererad för att gå ner i vikt. Sen har har jag utstående tänder med. Så vart vänder jag mig då jag mår dåligt psykiskt av detta. Har inte råd att ordna med mina tänder heller. Är 54 år
Ta kontakt med någon av Distriktstandvårdens kliniker för en undersökning och förslag på vad som kan göras.
Om du fortfarande tar många mediciner och är torr i munnen kan du ev. ha rätt till tandvård till samma pris som för sjukvård.
Du hittar adresser och telefonnummer till våra kliniker på vår hemsida: www.distriktstandvarden.se
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-20
Medicin mot depression och ångest kan minska salivavsöndringen i munnen. Man kan mäta salivsekretionen för att se om du är berättigad till ett bidrag från Försäkringskassan för förebyggande tandvård, s.k.STB. Du behöver också ett intyg från din läkare på vilka mediciner du tar och har tagit de senaste åren.
Ev. kan du vara berättigad till s.k. F-kort då man betalar samma avgift för tandvård som man betalar för hälso- och sjukvård. Det är din läkare som avgör detta och i så fall ger dig ett F-kort.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-17
Tandvårdsstöd kan inte sökas hos oss. Man får vända sig till socialkontoret och sin biståndshandläggare. De brukar vilja ha ett kostnadsförslag på den tandvård som behöver göras.
För att tandläkaren ska kunna skriva ett kostnadsförslag måste först en undersökning göras.
En vanlig undersökning kostar 810 kr. Sedan kan det tillkomma lite mer om extra röntgenbilder behöver tas eller om det är något annat speciellt.
Om kommunen inte beviljar dig ersättning måste du betala kostnaden själv.
Det kan också finnas möjligheter att söka pengar från någon fond. Sök efter detta på Internet
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Är din diabetes svårinställd eller har du bra värden?
Vid svårinställd diabetes kan man få ett s.k. Särskilt tandvårdsbidrag, 600 kronor, 2 gånger per år att använda till förebyggande tandvård och undersökning. Eventuella kronor får du betala vanlig taxa för. Hör med din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det finns olika lösningar för att slippa gå med en glugg. Vilka varianter som är möjliga för dig beror t.ex. på hur granntänderna ser ut och vad som ska göras sedan. Det bästa är om du diskuterar det med din tandläkare.
Frisktandvård är något som endast Folktandvården har, det kan jag tyvärr inte uttala mig om.
Pensionärer har ingen särskild rabatt, men om man är under 30 år eller över 75 år har man ett allmänt tandvårdsbidrag som är 300:-/år (istället för 150:-/år som 30-64-åringar har).
Sofia Jofred, leg tandläkare
Just nu har Distriktstandvården en kampanj som innebär att alla under 30 år som har båda sina allmänna tandvårdsbidrag kvar (=ATB, för 20-29åringar 300:-/år) får en undersökning gratis.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Har du prövat att ansöka om bidrag från kommunen, socialkontoret?
Kan vara bra att ta kontakt med en tandläkare för en undersökning och få höra vad det kostar att få akut hjälp med tanden. Sedan kanske man kan behandla tanden vidare när du har råd eller kan få hjälp från socialkontoret.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Boka gärna en tid på någon av Distriktstandvårdens kliniker för en undersökning och ett samtal om vad som kan göras.
Vi har möjlighet att skicka en remiss för tandvård under narkos men vi behöver träffa dig först.
Kanske klarar du av tandvården med hjälp av lugnande medicin?
Du behöver absolut inte skämmas över dina tänder inför oss. Vi är till för att hjälpa dig och vi är vana att se alla möjliga skador på tänderna.
På vår hemsida www.distriktstandvarden.se kan du se vilka kliniker som finns, adresser och telefonnummer.
Välkommen!
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Du skulle behöva hjälp att få ordning på dina tänder. För att kunna få det behöver du få ett kostnadsförslag från en tandläkare som du kan lämna till soc. Om de sedan godkänner kostnadsförslaget kan vården utföras.
Mitt förslag är att du börjar med att prata med din socialhandläggare om din situation.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Jag känner inte till någon fond som kan hjälpa till för att man har tandläkarskräck. Jag skulle råda dig att komma på en undersökning där man i lugn och ro kan titta på vilket tandvårdsbehov du har samt diskutera ett upplägg som du känner dig trygg med. Det finns även KBT-behandlingar man kan söka efter på nätet som hjälper personer med just tandläkarskräck. Narkos utförs endast på speciella kliniker.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det beror helt på hur stort ditt bettfel anses vara. Prata med din tandläkare så får man titta närmre på det.
Linnea Linnér leg tandläkare
Jag rekommenderar att du tittar på detta tillsammans med din tandläkare. Visdomständer som inte kommit fram ännu kan opereras bort om de anses ge problem men är de symtomfria och inte utgör någon risk finns det ingen anledning att ta bort dessa. Det ingår inom den fria barntandvården.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det är inte säkert att tanden måste tas bort, det beror på hur den har gått sönder. Om roten är sprucken behöver tanden förmodligen tas bort.
Troligen har du inte rätt att få ett implantat gratis, men det kan kanske variera mellan olika landsting. Fråga din tandläkare vid nästa besök.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Så länge du har gratis tandvård så ska du inte behöva betala för att ta bort den. Angående en ny tand så rekommenderar jag att du talar med tandläkaren om detta för att se vad som är tänkt i just ditt fall om man nu behöver ta bort tanden.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Du nämner att du är mycket muntorr av dina mediciner. Detta kan leda till en ökad kariesrisk. Tala med din läkare angående detta och se om du har möjlighet få ta del av STB (särskilt tandvårdsstödsintyg) vilket ger dig ett extra bidrag att använda hos tandläkaren
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag kan förstå att du känner dig besviken.
Det låter lite konstigt att man lämnat kvar tänderna trots hålen. Kanske är rötterna väldigt böjda och ligger nära en nervkanal i underkäken? Fick du ingen information om varför tänderna inte togs bort eller lagades?
Hör dig för hos din tandläkare. Jag kan tyvärr inte ge något mer exakt svar eftersom jag inte vet hur dina tänder ser ut.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tror inte att de flesta tandläkare vet så mycket om vilka fonder man kan söka söka pengar från. Kanske kan du fråga någon på kommunen och få hänvisning. Ev. kan det finnas någon fond inom kyrkan.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ja det stämmer. Till och med den sista december det år du fyller 19 har du gratis tandvård. Därefter börjar du att betala från och med den första januari det år du fyller 20.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Boka en tid hos tandläkaren för undersökning. Fråga om kostnaden för undersökning så att du vet att du har pengar till det.
Tala om dina bekymmer med betalningen. Tandläkaren ger dig sedan ett terapi- och kostnadsförslag. Prata sedan med kronofogden och hör om du kan få lite uppskov med en del av det du betalar där för att kunna betala kostnaden för tandvården, i alla fall för det som är viktigt att göra ganska snart.
Lycka till!
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Vi erbjuder avbetalning via Entercard. Detta ansöker du om i receptionen på den klinik du önskar göra din behandling på.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det är svårt att säga en exakt summa då en utrednig först behöver göras för att kunna bedömma om de behöver tas bort, och om så är fallet, även hur de behöver tas bort.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
För att du ska kunna få hjälp på bästa sätt rekommenderar jag att du kontaktar en tandläkare. När du ringer så meddela gärna även att du är tandvårdsrädd så vet tandläkaren det när ni ses. Innan besöket är det bra om du tar kontakt med din vanliga läkare och talar med denna om möjligheten till att få ett intyg för 'Särskilt tandvårdsbidrag' med tanke på din sjukdomshistoria.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.