Bosatt i ett annat land?

Är du bosatt utomlands och enbart uppbär allmän pension från Sverige? Då har du rätt till statligt tandvårdsstöd och högkostnadsskydd i Sverige. Här förklarar vi dina rättigheter och villkor.

Bosatt i ett annat land?

Är du bosatt utomlands och enbart uppbär allmän pension från Sverige?

Då har du rätt till statligt tandvårdsstöd och högkostnadsskydd i Sverige.

Det har under lång tid rått förvirring kring sjukvårdsreglerna för utlandssvenskar. Vilka rättigheter har personer som är bosatta i ett annat land? Distriktstandvården reder ut frågorna.

Det finns ett intyg som kallas FK5163. Detta intyg ger alla svenskar som bor i ett EU/ESS-land eller Schweiz samma rätt till sjukvårdsförmåner som befolkningen i hemlandet har. Denna regel har funnits i flera år och är stadgad i EU-förordningen. Dock är det många vårdtagare och vårdgivare som har missa informationen.

För att ha rätt till ovanstående intyg, FK5163, måste du först ha ett svenskt intyg (S1, eller även kallat E121) i det land du är bosatt i. Dessa ärenden ligger på Försäkringskassans bord i Sverige. Börja med att klicka dig in på denna länk för att ansöka om ett S1 (E121) intyg:

Här skaffar du ett E121-intyg
(öppnas i nytt fönster)

Efter det kommer Försäkringskassan att kontakta landet du är bosatt i för att sedan återfå en bekräftelse att vårdförmåner ska gälla i Sverige. Därefter skickas intyget FK5163 och ett EU-kort som verifierar att du har rätt att nyttja det statliga tandvårdsstödet och högkostnadsskyddet i Sverige. Både intyget och EU-kortet ska förnyas vart tredje år och båda ska medhavas vid vårdbesöket i hemlandet.

För att ha rätt till intyget ska du erhålla något av följande allmänna pensionsalternativ:

  • Ålderspension
  • Tilläggs- och garantipension
  • Premiepension (kan tas ut efter 61 års ålder)
  • Efterlevandepension

Hoppas att du trivs oavsett var du bor i världen!
När det är dags för tandvård på hemmaplan står Distriktstandvårdens dörrar öppna.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Bosatt utomlands?
Hej!

För Några dagar sedan applicerade en tandläkare i wien GLUMA desensitizer på en av mina tänder. Hans avsikt var att applicera det endast på tuggytan men lite blev även applicerat på sidan av tanden och ej helt fixerat så det ramlade av och jag hittade en bit av gelen i munnen, måste alltså också ha svalt en del.

Till min fråga, är det farligt att svälja torkade små bitar av GLUMA? Det står nämligen att ska vara giftigt att svälja. Och har haft ont i huvudet senaste dagarna.
Hej igen Julia. Jag kan inte hitta att det är farlig att svälja i klassificering av ämnet eller blandningen står:
H301 Giftigt vid förtäring men när man letar i hela beskrivningen av materialen står inte H301. Så det skulle inte vara farlig av äta. Det brukar vara liten material som man använder när man penslar den på tanden.
Kolla med läkaren angående huvudvärken men det skulle inte vara något samband. Annars kontakta tandläkaren och be honom kontrollera om materialen påverkad om man sväljer den. Vi använder inte den här.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-12-13

Hej!
Vi befinner oss utomlands 4 v och vår dotter Amelie 10 år har fått en spricka genom en mjölktand (nr 5 vänster nedre tandrad) som är rosa och ser ut att ha en blödning i sig, har blödigt 2 ggr vid tandborstning. Hon har inte ont men försöker tugga på andra sidan. Det skulle kännas tryggt att få en svensk tandläkares utlåtande på hur akut vi behöver söka tandvård, är det risk om vi väntar med besök hos er till slutet av juli i Sverige? Tandvården är dyr i USA men vet inte än vad som gäller barn, vår försäkring osv.
Hej Alexandra, det verkar som hon håller på att tappa mjölktanden och därför blir den rödaktigt. Rekommendera henne vicka på tanden så den lossnar fortare.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07