Bosatt i ett annat land?

Är du bosatt utomlands och enbart uppbär allmän pension från Sverige? Då har du rätt till statligt tandvårdsstöd och högkostnadsskydd i Sverige. Här förklarar vi dina rättigheter samt villkor.

Bosatt i ett annat land?

Är du bosatt utomlands och enbart uppbär allmän pension från Sverige?

Då har du rätt till statligt tandvårdsstöd och högkostnadsskydd i Sverige.

Det har under lång tid rått förvirring kring sjukvårdsreglerna för utlandssvenskar. Vilka rättigheter har personer som är bosatta i ett annat land? Distriktstandvården reder ut frågorna.

Det finns ett intyg som kallas FK5163. Detta intyg ger alla svenskar som bor i ett EU/ESS-land eller Schweiz samma rätt till sjukvårdsförmåner som befolkningen i hemlandet har. Denna regel har funnits i flera år och är stadgad i EU-förordningen. Dock är det många vårdtagare och vårdgivare som har missa informationen.

För att ha rätt till ovanstående intyg, FK5163, måste du först ha ett svenskt intyg (S1, eller även kallat E121) i det land du är bosatt i. Dessa ärenden ligger på Försäkringskassans bord i Sverige. Börja med att klicka dig in på denna länk för att ansöka om ett S1 (E121) intyg:

Här skaffar du ett E121-intyg
(öppnas i nytt fönster)

Efter det kommer Försäkringskassan att kontakta landet du är bosatt i för att sedan återfå en bekräftelse att vårdförmåner ska gälla i Sverige. Därefter skickas intyget FK5163 samt EU-kort som verifierar att du har rätt att nyttja det statliga tandvårdsstödet och högkostnadsskyddet i Sverige. Både intyget och EU-kortet ska förnyas vart tredje år och båda ska medhavas vid vårdbesöket i hemlandet.

För att ha rätt till intyget ska du erhålla något av följande allmänna pensionsalternativ:

  • Ålderspension
  • Tilläggs- och garantipension
  • Premiepension (kan tas ut efter 61 års ålder)
  • Efterlevandepension

Hoppas att du trivs oavsett var du bor i världen!
När det är dags för tandvård på hemmaplan står Distriktstandvårdens dörrar öppna.

Fråga tandläkaren

Hej! Funktionen är för närvarande avstängd. Ring oss på 08-22 22 22 så ska vi göra allt för att hjälpa dig. Vänliga hälsningar, Distriktstandvården