Tandvårdsstöd

Tandvårdsstödet är den ekonomiska hjälp du får från Försäkringskassan för din tandvård. Det ena är högkostnadsskyddet, det andra är det allmänna tandvårdsbidraget.

Tandvårdsstöd

Kortfattad information om tandvårdsstödet

Du som bor i Sverige omfattas av tandvårdsstödet. Det innebär att du varje år får ett bidrag från Försäkringskassan, samt omfattas av högkostnadsskyddet som skyddar dig mot höga kostnader. Tandvårdsstödet är inget du behöver ansöka om, det finns registrerat i tandläkarens system (de allra flesta tandläkare är anslutna till Försäkringskassan).

Hur mycket du får i tandvårdsbidrag varierar beroende på ålder och hur mycket högkostnadsskyddet täcker varierar beroende på hur höga tandvårdskostnader du har. Läs mer under fördjupad information.

Vanliga frågor

Får alla tandvårdsstöd?
Ja. Är du svensk medborgare så är du också ansluten till Försäkringskassan.
Hur mycket får man i tandvårdsbidrag?
Beroende på ålder så kan du få 300 eller 600 kronor per år i bidrag. Ett bidrag går att spara i två år, vilket betyder att du kan ha upp till 1200 kronor i innestående bidrag.
Vad är högkostnadsskyddet?
Högkostnadsskyddet skyddar dig mot höga tandvårdskostnader. Skulle dina tandvårdskostnader överstiga 3000 kronor så går Försäkringskassan in och betalar upp till 85 % av referenspriset.

Högkostnadsskydd

Från 24 års ålder är skyddad mot höga kostnader av det så kallade högkostnadsskyddet. När du har uppnått vissa kostnadsnivåer sammanlagt under ett år går Försäkringskassan in och betalar en viss procent av referenspriset. Detta finns registrerat hos tandläkaren, och är inget du själv måste hålla koll på eller ansöka om. Estetiska åtgärder omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Om din tandvård uppnår ett referenspris på 3000 – 15 000 kronor =
Försäkringskassan betalar 50 % av referenspriset över 3000 kronor

Om din tandvård uppnår ett referenspris på 15 000 kronor eller mer =
Försäkringskassan betalar 85 % av referenspriset över 15 000 kronor

Allmänt tandvårdsbidrag

Från året du fyller 24 år får du årligen ett bidrag som du kan använda vid betalning av din tandvård. Bidraget delas ut 1 juli varje år och kan totalt sparas i två år framöver. Detta finns registrerat hos tandläkaren, och är inget du själv måste hålla koll på eller ansöka om. Bidraget går inte att använda på behandlingar av estetisk karaktär.

Storleken på bidraget beror på din ålder:

 • Du går gratis till tandläkare t.o.m. året du fyller 23 år.
 • Är du 24–29 år? Du får 600 kr per år.
 • Är du 30–64 år? Du får 300 kr per år.
 • Är du 65 år eller äldre? Du får 600 kr per år.
 •  
  Se hur mycket du får i tandvårdsbidrag>>

  Estetiska behandlingar omfattas inte av högkostnadsskyddet eller det allmänna tandvårdsbidraget.

  Patientfrågor om Försäkringskassan
  Hej, hur fungerar högkostnadsskyddet? Samlar man ihop den totala summan som blir efter varje besök (då det oftast inte kostar över 3000kr på samma besök) och hur märker jag det då vid ett besök? Vad blir avdraget?
  Hej

  Du kan läsa mer om tandvårdsstödet (högkostnadsskyddet inom tandvård) på länken nedan.

  Den totala summan utifrån referenspriset för alla dina tandvårdsbesök under ett årsperiod med startdatum ditt första besök hos tandläkare samlas ihop.

  https://distriktstandvarden.se/priser-och-bidrag/tandv%c3%a5rdsst%c3%b6d/

  Med vänliga hälsningar

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2021-09-29

  Hello, I was wondering if you could send me a new forsakringskassan form to fill so I can carry on my treatments?
  Hi
  Please call Försäkringskassan cutomer service or visit their website to get a new form.
  sincerely

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2021-09-29

  Hej!
  Hur lång är Försäkringskassans karensperiod?
  1 år från det datum du börjar din karensperiod.

  Patricia Nordell
  Leg. Tandläkare 2021-03-08

  Hej, jag undrar vilka möjligheter som finns för den som inte har råd att gå till tandläkaren? Har en vän som går med ständig tandvärk.
  Hej!
  Beroende på hur gammal personen är får man alltid ATB (allmän tandvårdsbidrag) varje år. Sedan kan man också delbetala genom klarna. Det kanske gör situationen lite lättare.
  Ha en fortsatt fin kväll.

  Solmaz Nejadolhosseini
  Leg. Tandhygienist 2020-10-15

  Hej jag har ett kostnadsförslag som är godkänt och innebär att alla mina kvarvarande tänder kommer att dras ut och ersättas med protes uppe och nere.

  Min fråga är då följande, om jag får ett privat lån för att sätta in inplantat gäller fortfarande högkostnadsskyddet från det att jag dragit ut tänder osv?
  Hej Stoffe!

  Hoppas allt är bra med dig=). Ifall du väljer implantat som alternativ kommer du få ett nytt kostnadsförslag och högkostnadsskyddet gäller även då. Sedan om du vill ta ett privat lån för detta är det helt ok.
  Ha en fortsatt fin dag.

  Solmaz Nejadolhosseini
  Leg. Tandhygienist 2020-09-24

  Hej
  Jag bott i Sverige i drygt två år. Jag folkbokförde mig i Uppsala i mars 2018 men registrerade mig på försäkringskassan nyligen (i år). Jag behöver besöka en tandläkare men undrar hur mycket jag har som bidrar.
  Och sen vill jag fråga om bidraget gäller alla kategorier av behandling eller bara undersökning.
  Tack
  Så fungerar ATB – det allmänna tandvårdsbidraget

  Tandvården är gratis t.o.m. året du fyller 23 år.
  Från det år du fyller 24 år får du automatiskt ett tillgodohavande hos Försäkringskassan som kan användas som betalning för din tandvård – det är inget du behöver ansöka om utan finns registrerat hos tandläkaren.
  Den 1 juli varje år tillgodoräknas du det allmänna tandvårdsbidraget och det kan som längst sparas i två år innan det ersätts av ett nytt. Om du låter det gå fler än två år mellan besöken går du därför miste om ditt ena bidrag.
  Bidraget uppgår till maximalt 600 kronor eller 1 200 kronor beroende på din ålder. Är du 24-29 år eller 65 år och äldre är ditt tandvårdsstöd 600 kronor/år och är du 30-64 år ligger bidraget på 300 kronor/år.
  Bidraget bestäms och regleras i regeringsbudgeten och är samma för alla tandvårdsgivare som är anslutna till Försäkringskassan.
  Bidraget går ej att använda vid betalning av estetiska behandlingar.

  Lycka till!

  Evelyn Andersson
  Leg. Tandläkare 2020-05-05

  hej vart ska jag vända mmej för å få hjälp med tänder fattig sjukpensionär 1.2 miljon i skuld. lös gom uppe 6 fasta nere på 4 spik.jobbigt inte kunna äta riktigt ingen hör vad man säger.1 tub korega i veckan.
  Hej,

  Tack för ditt meddelande!

  Har du läst om det statliga tandvårdsstödet och om hur Försäkringskassan hjälper till med vissa kostnader inom tandvården? Ifall det inte skulle räcka för att du ska kunna få den vård som du behöver så finns det olika stiftelser och fonder som du kan ansöka om. Läsa mer om hur du kan få hjälp att betala din tandvård via https://distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvård/. Hoppas detta hjälper dig, du är välkommen att kontakta oss på telefon 08-22 22 22 om du har några vidare frågor. Lycka till!

  Varma hälsningar,
  Leg. Tandhygienist Ahlam Nagash

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2020-04-29

  Hej!
  Jag fick ett kostnadsförslag från er på 6995kr då en specialist måste operera bort min visdomstand. Är högkostnadsskyddet redan avdraget från denna summa eller bör jag ringa innan jag har min tid hos er eller kan jag prata i receptionen samma dag? Om jag kan ta det samma dag som operationen är det så att jag betala ca 50% av denna summa den dagen och försäkringskassan betalar er i efterhand?

  Tack på förhand
  Hej! Kostnaden för patienten står alltid specificerat i våra kostnadsförslag under rubriken "patientavgift". Högkostnadsskyddet som ger avdrag på priset borde vara inräknat där. Du betalar alltså hela summan för patientavgiften. Ring gärna till din tandläkare om du har frågor om kostnaden så att det inte blir några missförstånd. Lycka till!
  Vänliga hälsningar

  Evelyn Andersson
  Leg. Tandläkare 2020-04-24

  Hej!
  Om man har Tandvårdsstödsintyg (N-kort) så tandvårdskostnaden ingår i högkostnadsskyddet för sjukvård, tar ni emot såna patienter?
  Mvh
  Linda
  Hej
  Vi tar emot patienter med tandvårdsstödsintyg. Se över så inte patienten i frågan har pågående remiss hos medicinsk/sjukhus tandvård annars tas patienten gärna emot av oss.
  Hjärtligt välkommen åter om du undrar över något annat.

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2020-03-23

  Hej hur myck hjälper försäkringskassa om min tand kommer och kista 13000
  Hej Amira
  Det beror på tandläkarens pris. Försäkringskassan ersätter 50 % av SITT REFERENSPRIS men nästan alla tandläkare ligger något över denna prislista då den är lite låg på vissa åtgärder ,på andra kasnke tandläkarens pris är samma som Försäkringskassans prislista. Man kan säga att de ersätter ca 50 % av beloppet över 3000. De första 3000 får man alltid betala själv.

  Bäst är att fråga din tandläkare direkt då hens pris avgör hur stor del du får av försäkrikskassan.

  Lycka till

  :-D

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-06-19

  Hej! Undrar om högkostnadsskyddet. Fick en bettskena som kostade 3435 (referenspris 3415). Jag fick ingen ersättning från ersättningskassan som rabatt. Dock fick jag använda 2 allmänna tandvårdsbidrag som jag inte hade nyttjat än. Vad jag läst på Försäkringskassans hemsida baseras högkostnadsskyddet på referenspriset. Så jag blev lite fundersam.

  Tacksam för svar!
  Hej
  Referenspris och tandläkarens pris är inte samma. Referenspris är det pris som högkostnadsersättning
  baseras på, precis som du läste på FK´s hemsida.

  I fallet med bettskenan får du ersättning över 3000 kr och referenspriset är 3145. Beloppet över 3000 är 145 kr. För 145 kr skall du få 50% ersatt av kassan dvs 72,50 kr, oavsett vilket pris tandläkaren sedan tar.
  Du får betala resten själv. Dvs tar tdl 3500 kr, vilket är ett vanligt pris för bettsken,a betalar du 3500- 72,50 kr =3427,50 kronor

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2017-10-03

  Hej
  jag 78 år och har fått kostnadsberäkning på
  tandvård med implantat. Totalt ca 40,000kr
  tandvårdsersättning blir ca 42%
  Jag läser på internet att försäkringskassan
  betalar 85% i tandvårdsstöd vid kostnad över
  15000,00kr
  Har sett att det finns olika referenspriser och
  vet att det kan finnas skillnader men inte så
  många procent
  Min fråga. När betalar försäkringskassan 85%
  Tacksam för svar
  vänligen Samuel
  Hej Samuel

  Försäkringskassan betalar 85% av priset över 15 000 precis som du skriver. Dock kan det vara vissa komponenter i implantat som inte ersätts fullt ut men detta finns alltid angivet på kostnadsförslaget. Reglerna för hur mkt Försäkringskassa nersätter är helt oberoende av referenspriset och är samma för alla tandläkare som är anslutna till Försäkringskassa.

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2017-09-07

  Om man har ett tandvårdsstödsintyg (ett sånt kort), hjälper den då vid akut hjälp? Och vad täcker detta intyg inte? Rotfyllning? Skönhetsfel? Implantat?
  Hej, det beror på vilket slags kort du har. Akut hjälp täcker alla kort. Rotbehandlingar täcks också. Estetiska behandlingar samt implantat är beroende på vilket slags kort du har. Med visst typ av kort kan din tandläkare göra en förhandsprövning till tandvårdsenheten. För vissa kort som F-kort så är implantat inte med i godkänd behandling. Mitt råd att du bokar tid till en tandläkare som kan gå igenom detta med dig. Mvh

  Vigert Sjözing
  Leg. tandläkare 2017-03-10

  Hej jag är 45 år räkning på 17000 hur mycke betalar jag av hela
  Hej!
  Det är svårt att svara på. Du får fråga den som givit dig kostnadsberäkningen.
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-01-25

  Hur blur man berättigad tandvård som täcks av högkostnadsskydd ?
  Mvh Katrin
  Hej!

  Finns flera grupper som får sin tandvård betald via landstinget. T.ex vissa sjukdomstillstånd och saneringar inför medicinsk behandling kan omfattas av detta. Ring och prata med din behandlande tandläkare för att höra om vad som gäller för dig. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2017-01-20

  Hej,
  Idag har jag lagat en tand. Allting kostade 1849 med undersökning och en röntgen,på distriktstandvården.
  Jag behöver laga 2 tänder till och min fråga är om jag måste betala fullt pris eller gäller ngt form av ersättning från försäkringskassan? Jag har bokat tid för behandling i slutet av februari 2017.
  Är sjukpensionär och det känns reellt i kassan, men tänderna är mycket viktiga för att min hälsa ska inte bli sämre.

  Med vänlig hälsning,
  Ecaterina Andersson
  Hej!
  Det bästa är om du ringer den klinik där du går och ber att du får ett kostnadsförslag och frågar hur mycket ersättning det blir från försäkringskassan. Då får du korrekta uppgifter. Eller så skickar du en fråga per e-post till kliniken. Du hittar e-postadressen till kliniken på Distriktstandvårdens hemsida.
  Med vänlig hälsning,

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-01-19

  Hej efter gammal skada 81 så fick jag fixa mina framtänder typ 99 operation m.m . Gick på försäkringen. Men nu är de lösa igen och behöver sättas fast. Kommer ej ihåg exakt datum men minns ju vem vart och hur.
  Gäller försäkringen ännu
  Hej!

  Svårt att svara på, om din tandläkare finns kvar ta kontakt med dem och ditt försäkringsbolag avseende försäkringsfrågor. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-20

  Hej!
  Fick en terapiplan av min tandläkare där det stod så här:
  Totalt belopp (inkl. rabatt) 3825:-
  FK Högkostnadsskydd -1502:50
  FK ATB -0:00
  FK STB -0:00
  Som patient betalar du 2322:50
  Högkostnadsskydd ovan grundar sig på ingående beloppet 5430:00

  Det står också att detta kostnadsförslag gäller 3 månader.
  Min fråga är nu, vilken summa är det som jag ska betala?
  MVH
  Christina
  Hej!

  Det ska vara summan 2322:50 sek som du som patient ska betala enligt ovanstående kostnadsförslag. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-15

  Fungerar högkostnadskort om man går till distriktstandvården? Hur fungerar det?
  Hej!

  Är man berättigad tandvård på landstingstaxa t.ex s.k "nödvändig tandvård" eller "f-intyg" fungerar högkostnadskort och frikort hos oss på samma sätt som i sjukvården. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-08

  Hi,
  Do you charge the reference charge set by Försäkringskassan or do you over charge?
  Thanks.
  Hej!
  It depends on what should be done.
  Dental basic examination we charge the referenceprice set by Försäkringskassan but some other treatment is a little more expensive.

  Inger Knutsson Stålhandske
  Leg. tandläkare 2016-09-28

  Hej har ni narkostandvård? Eller liknande lider som vuxen av tändläkarskräck sedan så långt ja kan minnas. Har enbart haft tandvård under narkos men nu är de 10 år sedan ja va hos tandläkaren. Skäms över att gå nu när det gått så långt att flera tänder är borta men roten sitter kvar. Detta påverkar mig både psykiskt och fysiskt. Tandläkaren jag gick hos har lagt ner sin klinik därför söker jag efter alternativ. Har redan fått klartecken till att sociala betalar den totala kostnaden för mig. Har ni någon form av behandling att erbjuda mig,råd m.m.??
  Hej!
  Boka gärna en tid på någon av Distriktstandvårdens kliniker för en undersökning och ett samtal om vad som kan göras.
  Vi har möjlighet att skicka en remiss för tandvård under narkos men vi behöver träffa dig först.
  Kanske klarar du av tandvården med hjälp av lugnande medicin?
  Du behöver absolut inte skämmas över dina tänder inför oss. Vi är till för att hjälpa dig och vi är vana att se alla möjliga skador på tänderna.
  På vår hemsida www.distriktstandvarden.se kan du se vilka kliniker som finns, adresser och telefonnummer.
  Välkommen!

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej!Jag är 12 årig tjej som har tappat en bit tandflisa som är jätte liten i en olycka. Det är en vuxen tand. Jag tappa den på en av framtänderna. Den syns inte för att det är där bak på framtanden. Biten är cirka 2-3 mm lång tror jag. Jag hat tyvärr inte biten kvar. Vad ska,jag göra? Har jag förstört mina tänder? Kommer de vara svagare eller lösare eller dåligare på något sätt? Kommer det påverka att de ramlar av tidigtare än de andra tänderna? Kommer de vara i sämre sik. Kommer de vara sämre än de andra tänderna? Jag kan känna att det är en bit son är borta. Första dagen jag tappa tandflisan så gjorde det ont att äta. Är det normalt? Vad ska jag göra? Snälla svara! Behöver hjälp. Är jätte orolig och kan knappast sova. HJÄLP!!!! Skulle vara tacksam för ett sabbt svar. (Tack i förhand)
  Hej!
  Du behöver inte alls vara jätteorolig. Om det bara är en tunn bit av tanden som lossnat kanske man inte behöver göra något alls. Ibland kan man behöva göra en liten lagning med vitt plastmaterial, composit.
  Om du inte har ont i tanden nu och det inte ilar i den när du äter eller dricker något kallt brukar det inte vara någon fara.
  Jag tycker att du ska ta kontakt med din tandläkare för en kontroll av tanden.
  Om du har en olycksfallsförsäkring är det bra att du anmäler dit att du har skadat din tand. Om något skulle behöva göras p.g.a. den här skadan på tanden när du är vuxen betalar försäkringen kostnaden för det. Det är viktigt att anmäla skadan nu, kort tid efter att skadan uppstått.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej!Jag har i alla år gått till en privattandläkare som jag har förtroende för men är väldigt dyr, så klart.Nu är jag i behov av en eller två helt nya tänder då jag bara har roten kvar vad jag förstår. Vart vänder jag mig för att få det så billigt som möjligt?Folktandvården? Har dom högkostnadsskydd? Finns det andra som har det? Kan jag ens räkna med det då jag tror att jag behöver få två 'nya' löständer? Min ekonomi är ej den bästa men jag vill ju självklart se fin ut i munnen.Tacksam för svar!Med vänlig hälsning Mia Brandin
  Hej!
  Försäkringskassan har ett högkostnadsskydd som innebär att man betalar 100% på kostnaden upp till 3000kr på Försäkringskassans s.k. referenspriser. Därefter ger de 50% rabatt på kostnaden mellan 3000kr och 15000kr. På kostnader över 15000kr lämnar de sedan 85% rabatt. Det här gäller för behandling som görs inom ett år.
  Priserna kan variera mellan olika tandläkare men de flesta (inklusive Folktandvården) ligger oftast något högre än Försäkringskassans referenspriser.
  För att kunna jämföra kostnaden för behandlingen hos olika tandläkare måste du höra dig för hos olika tandläkare. Dessa vill då förmodligen titta i din mun och titta på röntgenbilder innan de kan göra ett kostnadsförslag.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej!Jag har en glugg bredvid hörntanden, där jag fått dra ut en tand. Inte supertjusigt, så funderar nu på att sätta en brygga där. Vad kostar det, mellan tummen och pekfingret? Jag vet att det är flera olika faktorer som spelar in, och att olika tandläkare tar olika priser osv. Men om det är relativt enkelt, vad skulle priset bli CA? Och, när man betalat 15000:-, bekostar man sedan endast 15% själv under högkostnadsperioden? Det låter ju för bra för att vara sant! Då kan jag alltså gå och rotfylla en tand för runt femhundralappen? Jätte tacksam för svar!
  Hej!
  Det är helt sant att det är många faktorer som spelar in när man beräknar kostnaden för en bro.
  En viktig faktor är hur mycket man betalat för övrig tandvård den senaste tiden. Försäkringskassans referenspriser räknas ihop på den tandvård man gör under ett år. Man betalar 100% på kostnaden upp till 3000kr. Sedan lämnar Försäkringskassan 50% på kostnaden mellan 3000kr och 15000kr och 85% på beloppet som överstiger 15000kr.
  En enkel bro på 3 tänder (varav en saknad tand) kostar enligt referenspriserna 9900kr.
  Enligt referenspriserna och rabatt kostar alltså bron ca 6500kr. De flesta tandläkares priser ligger dock lite över referenspriserna.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Trasiga tänder.Av olika anledningar har 5 tänder gått sönder, då jag inte har haft råd så har jag låtit det vara MEN det börjar bli ett skönhetsfel som jag inte mår så bra av.Jag undrar hur mycket det kostar och delar av summan är täckt av försäkring?
  Hej,
  Det är svårt att svara på vad det kostar då det beror på hur stora lagningar som behövs. Vi är alltid uppkopplade till Försäkringskassan vilket gör att du inte behöver göra något själv för att ta del av tandvårdsstödet. Lär gärna mer om detta på Försäkringskassans hemsida.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Jag har haft brygga mellan två tänder vid sidan i överkäket. I en olycka skadades en av tänderna och tandläkaren fäste bryggan med nånting som kändes som ett järntråd. Den här bryggan lossnade efter två år. Nu vill hon göra en ny brygga som hon fäster i en hörntand, alltså fyra tänder tillhör bryggan.Vid senaste besöket drog hon ut en rot, Följden blev en rejäl blödning och värk. Tandköttet är sårigt och har dragit sig upp. Min försäkring ersätter behandlingen tom sommaren. Tandläkaren vill inte lämna besked om jag får någon garanti ifall denna brygga skulle gå sönder.Min fråga är varför drar man ut en rot som inte är infekterad? Garantin?Jag känner mig besviken att hon ej har förklarat hur hon har bestämt sig göra behandlingen. Inte frågat min åsikt heller.Då det har varit så mycket problem med de här bryggorna så jag skulle ha varit beredd att låta göra inplantat. Jag tog upp detta med henne men då svarade hon att försäkringen ersätter den här behandlingen så vi gör som hon har bestämt.Tacksam för svar.Kirsti
  Hej,
  Tråkigt att du fått sådana besvär. Jag tycker att du ska be sin tandläkare att tydligt förklara varför hon vill göra som hon tydligen tänker göra. Vad kan det finnas för andra terapialternativ? Kostnad för detta/dessa alternativ? Orsaken till att roten tas bort bör även det förklaras. Kan det ha varit p.g.a. en spricka? Inom Distriktstandvården har vi 5 års garanti om inget annat anges. Om det finns en orsak till att garantin förkortas ska du få information varför. Vad gäller försäkringen kan man alltid skriva till försäkringsbolaget och höra om de godkänner implantatbehandling. Om ej kan du kanske betala mellanskillnaden av kostnaden för bro och implantat. Man kan också höra sig för om de kan förlänga tiden som försäkringen gäller om behandlingen ej hinner bli färdig i tid.
  Om din tandläkare dock inte tror att en behandling kommer att fungera så kan man som patient inte kräva att en tandläkare ska utföra en viss behandling och på samma sätt kan en tandläkare inte utgföra en behandling utan patientes godkännande.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Hej. Jag undrar några saker! Jag har inte varit hos tandläkaren på flera år! Jag har jätte dåliga tänder efter min astma medicin, dom är svarta, hål i många, tänder som gått sönder, tandlossning. Ja massa. Och jag skäms så mycket så fort man öppnar munnen o säger något! Min högsta dröm är att fixa min min! Måste ta på avbet men har anmärkning hos fogden. Mår så fruktansvärt dåligt. Det lossnar lite tand var vecka. Är så ledsen. Vad kan man höra. Med vänlig hälsning, Marie
  Hej!
  Boka en tid hos tandläkaren för undersökning. Fråga om kostnaden för undersökning så att du vet att du har pengar till det.
  Tala om dina bekymmer med betalningen. Tandläkaren ger dig sedan ett terapi- och kostnadsförslag. Prata sedan med kronofogden och hör om du kan få lite uppskov med en del av det du betalar där för att kunna betala kostnaden för tandvården, i alla fall för det som är viktigt att göra ganska snart.
  Lycka till!

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej! Jag blev tvungen att dra ut tand 7 i vänster över käke i onsdags pga stort karies angrepp. Nu har smärtan gått över men det känns väldigt obehagligt med en så stor glugg(även om det inte syns) . Det känns som om det skaver i inner kinden. Är det här något som kommer gå över som man vänjer sig vid? När ben bildas kommer det kännas bättre då? Hörde att f-kassan ej ersätter tand 7 vid implantat med hur är det med brygga o vad skulle det i så fall kosta? Tror ni jag kommer behöva en ersatt tand eller går det att vänja sig och hur lång tid brukar det ta?
  Hej,
  Det är väldigt individuellt hur länge det tar att vänja sig samt om man behöver en tand där eller ej. Det är svårt att säga vad en brygga skulle kosta beroende på hur den behöver utformas. Ta upp detta med din tandläkare nästa gång ni ses så kan ni titta på möjligheterna för ersättning av luckan om du så önskar.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Hej Enligt annonsen på Facebook kan man få en gratis undersökning om man är mellan 21 och 29 men man måste ändå använda sitt tandvårdsbidrag? Dvs då dras det pengar ifrån bidraget och nästa besök blir då dyrare..Mvh Jenny Fransson
  Hej,
  Ja, ditt tandvårdsbidrag används till din undersökning vilket gör att den blir gratis. Om fler behandlingar behövs efter besöket så är bidraget alltså använt och man får betala själv. Är det dock en större behandling som behövs så får man hjälp av föräkringskassans högkostnadsskydd. Detta innebär att du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris på upp till 3000 kronor. Sedan får du ersättning för

  •50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor
  •85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor.

  Läs gärna mer om detta på försäkringskassans hemsida.

  Linnéa Linnér, leg tandläkare

  Hej!Gäller tandvårdsförsäkringen hos er?
  Ja vi är anslutna till försäkringskassan och därigenom tandvårdsförsäkringen. Välkommen att boka tid på klinik som passar dig.

  Caroline Arnell leg tandläkare.

  Hej,Är ni anslutna till tandvårdsförsäkringen?
  Hej,
  Tack för din fråga,ja vi är anlsutna till Försäkringskassan.

  Caroline Arnell Leg tandläkare.

  Hej,jag har fråga om tand. jag har mycket problem,så jag börjar att fixa de. jah hörde förssakringkassa hjälpa människos när den kostas mycket pengar t.extill 3000kr betalar själv3000-15000 50% betalar FK15000 85% betalar FKdet är sant? Vem som helst kan få hjälp av FK?kad du berätta migjag jobbar/jobbade inte i Sverige,bara studera.Tack så mycket
  Hej!
  Om man är svensk medborgare och inskriven i Försäkringskassan omfattas man av Tandvårdsförsäkringen.
  Den innebär att man betalar 100% av kostnaden (enligt försäkringskassans referenspriser) på belopp upp till 3000kr, 50% av kostnaden mellan 3000kr och 15000kr och 15% av kostnaden på belopp som överstiger 15000kr. Försäkringen gäller för de flesta tandbehandlingar, dock ej rent estetisk tandvård som till exempel blekning av tänder. Vissa andra undantag finns också.
  Personer från ett annat EU/EES-land, Schweitz, Australien eller de brittiska kanalöarna har rätt till statligt tandvårdsstöd för nödvändig tandvård, akuttand som inte kan vänta tills personen återvänt till sitt hemland.
  Jag vet inte vilket land du kommer från men ta kontakt med en tandläkare om du har besvär från tänderna och hör vad som kan göras.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej.Jag har en infektion under min nummer 11 som gör att jag måste dra ut tanden, ersätta benet och sedan stoppa i en ny krona. Jag gissar att jag kommerfå ha någon tillfällig krona medans jag väntar på att benet växer till sig också. Jag är för tillfället utomlands så det är viktigt för mig att kunna planera mina besök.Vad finns det för högkostnadsskydd involverade och vad kommer det kosta totalt?
  Hej!
  Om framtanden måste tas bort kommer du självklart att få en provisorisk ersättning för den under läkningstiden. Det finns olika typer av provisorier som man väljer utifrån vad som senare ska göras som permanent ersättning för den förlorade tanden.
  Kostnaden för behandlingen är mycket svår att uppskatta när man inte vet hur tänderna runt omkring ser ut eller hur kvaliteten på käkbenet i området är.
  Det bästa är om du tar kontakt med din tandläkare för en ordentlig undersökning och att ni sedan diskuterar vilka behandlingsmöjligheter som finns, tidsaspekten och kostnaden.
  Högkostnadsskydd finns i form av det statliga tandvårdsstödet som innebär att man betalar 100% av kostnaden upp till 3000kr (enligt Försäkringskassans referenspriser), 50% av kostnaden mellan 3000kr och 15000kr och 15% av kostnad som överstiger 15000kr.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Fråga tandläkaren

  Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

  Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.