Röntgen

Röntgen är ett grundläggande tekniskt verktyg som hjälper tandläkaren att hitta sjukdomar och infektioner i munnen. Här kan du läsa mer om röntgen och den digitala tekniken.

Röntgen

Här på Distriktstandvården använder vi oss av röntgen som ett av våra bästa hjälpmedel vid undersökningen. Röntgen ger oss möjlighet att ge rätt behandling i rätt tid.

Det vanligaste vi tittar efter är karies, infektioner samt eventuella skador på tänder eller käkben.

Den mest moderna röntgentekniken

Vi använder oss av den mest moderna röntgentekniken, den digitala, som innebär att en liten platta känner av röntgenstrålarna och snabbt därefter kan visa bilden på en datorskärm. Med denna teknik är den redan låga stråldosen ännu lägre än tidigare och samtidigt mer miljövänlig än den gamla tekniken. Den digitala tekniken kräver ingen framkallning medan den gamla analoga tekniken krävde användning av flera miljöfarliga kemikalier.
När vi gör en undersökning tas vanligen fyra röntgenbilder och det motsvarar ungefär den mängd strålning som du exponeras för under en flygresa mellan Stockholm och Göteborg.

Distriktstandvården kan även erbjuda Panoramaröntgen (OPG), vilket gör det möjligt att avbilda hela käken på endast en bild. Denna bild ersätter inte de övriga röntgenbilderna utan är ett komplement som används vid bland annat implantatbehandlingar, vissa protetiska behandlingar samt anlagsbestämningar på barn.

Behöver du tandvård?

Boka din tid direkt online.

Boka tid nu

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.