Sår i munnen och blåsor i munnen

Sår eller blåsor i munnen kan vara symptom på afte, munherpes eller svamp. Här beskriver hur dessa virus och infektioner uppstår, samt förklarar symptom och behandling.

sår i munnen herpes blåsor mun

Det är vanligt att människor någon gång drabbas av blåsor och sår i och runt munnen. Det kan bero på olika orsaker, som till exempel virusinfektioner. En vanlig orsak kan vara afte, herpes simplex eller svamp. Det kan upplevas som svullet, ömt och ibland blöda.

Afte utmärker sig oftast med smärtsamma sår i munnen och det är inte klarlagt vad det beror på, men det är inte smittsamt. Däremot är herpes ett virus som smittar via direktkontakt och det är något du bär på resten av livet. När man väl har smittats av herpes får man oftast feber och smärtsamma blåsor. Men det är många som efter det inte får några symptom alls.

Blåsor och sår i och runt munnen är oftast ofarligt och symptomen brukar gå över av sig själv. Men ibland kan du behöva behandlas med läkemedel som till exempel vid en svampinfektion.

Det kan hända att symptomen återkommer och har du ofta problem så kan du fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd.

Sår i munnen, vad är det?

Det är väldigt vanligt att någon eller flera gånger i livet drabbas av sår eller blåsor i och runt munnen. Det kan kännas svullet, svida, vara ömt, göra ont och ibland blöda. Om du känner igen symptomen så kan det vara indikation på afte, herpes eller svamp. Vanligtvis läker munnen av sig själv, men det finns också läkemedel att tillgå. Ibland är uppkomstorsaken okänd, ibland är den ärftlig, men det kan också bero på förkylningar, menstruationer och stress.

Nedan beskriver vi vad afte, herpes och svamp är, vilka symptom som är vanliga och hur behandlingen kan se ut.

Afte

Har du ett sår i munnen? Det kan vara afte, något som drabbar var femte person någon gång i livet. Afte är en inflammatorisk slemhinneförändring som även kallas munblåsa eller förkylningsblåsa.

Symtom och utseende

Man känner igen afte på färgen och formen. Det ser ut som små blåsor eller gropar i slemhinnan. Blåsorna har ett typiskt utseende i form av ett välavgränsat, gulvitt område som är omgivet av en stark rodnad zon. Afte kan uppkomma i hela munnen. Vanligt är dock på insidan av läpparna, kinderna eller på tungan. Aftesår och blåsor smittar inte.

Blåsornas storlek kan variera mellan några millimeter upp till en centimeter. Det kan börja som en liten blåsa i munnen, men med tiden växer aftesåret på sig och tillslut brister blåsan och utvecklas till sår. I detta stadie kan såret svida och göra ont. Många kan därför ha problem med att äta och vid beröring.

Orsak till blåsor

Orsaken till munblåsorna är oklar. Olika teorier pekar på virus, allergier eller autoimmuna processer. Det kan även vara så att orsaken till afte beror på flera faktorer. Ett svagt immunförsvar kan förvärra afte. Även stress, bakteriefloran i munnen, yttre miljöfaktorer och hormonella förändringar kan förvärra tillståndet. Afte kan även vara ärftligt.

Behandling mot blåsa i mun

Blåsorna i munnen han hålla i sig i några dagar eller längre perioder. Vanligast är att blåsan försvinner av sig själv efter 10-14 dagar. Det finns inget botemedel mot afte eller behandling mot sår i munnen som får dem att försvinna helt. Det du kan inskaffa är symtomlindrande behandling och både receptfria samt receptbelagda preparat.

Upplever du besvär i munnen? Boka en undersökning så ger vi dig en individuell bedömning. Vi hjälper dig med eventuell smärtlindring samt fortsatt behandling.
BOKA EN TID
 

Munherpes

Munherpes, som vi ofta benämner som munsår eller munblåsor, är en infektion med ett herpes simplex virus (HSV). Till skillnad från bakterier, så kan inte virus botas med antibiotika. Det finns vissa virus som vi inte kan vaccinera oss mot, HSV (herpes simplex virus) är ett exempel på ett sådant virus.

När vi väl har drabbats av ett virus så lever det i kroppen resten av livet. Vi har en mängd virus som ligger latent i kroppen, som hålls i schack av immunförsvaret. När immunförsvaret blir upptaget med annat, kan det utbryta symptom av de virus som vi annars normalt inte märker av.

Det går ofta att behandla de symptom som uppkommer till följd av viruset. Munsår och munblåsor, som är symptom på att vi är bärare av viruset herpes simplex virus (HSV), går ofta att råda bot på.

Munsår är symptom på herpes

80 – 90 % av Sveriges befolkning bär på viruset herpes simplex virus (HSV). Endast 30 % av dessa upplever symtom i form av munsår eller munblåsor. Det finns även munsår som inte är en indikation på herpes. Det kan exempelvis vara eksem i mungipan. Uppsök läkare om du vill kolla upp just dina besvär kring munnen.

Är mitt munsår herpes?

Typiskt för munsår och blåsor som är en indikation på herpes:

 • Innan blåsor kommer sticker eller svider det i områden runt läpparna.
 • Stickningarna börjar med tiden att klia, svullna och rodna.
 • Du får grupper av små vätskefyllda blåsor som kan göra ont.
 • Blåsorna spricker efter ett tag och bildar sår.
 • Såret blir till en skorpa som försvinner efter cirka 1-2 veckor.
 • Munsåret/munblåsorna kommer tre eller fler gånger per år.
 • Första gången man drabbas (vanligtvis i 1-5 års ålder) är det vanligt att allmäntillståndet försämras och man får feber.

Munherpes kan blossa ut i samband med:

 • Stress
 • Övrig infektion i kroppen
 • Mens
 • Starkt solljus
 • Kyla
 • Vitamin- eller näringsbrist
Smittar munherpes?

Det tar vanligtvis 2-20 dagar innan symptomen bryter ut. Herpes simplex virus (HSV) smittar när det är aktivt, d.v.s. precis när det bryter ut. Munherpes överförs via:

 • Pussar och kyssar
 • Viruspartiklar på händer
 • Viruspartiklar på handdukar, läppstift, bestick, vattenflaskor et c.
 • Genom oralsex kan munherpes överföras till underlivet och ge könsherpes (omvänd väg är mer sällsynt)

Undvik direktkontakt i form av pussar och kyssar när du har blåsor på läpparna. Var även extra noga med att upprätthålla god hygien och peta aldrig på blåsorna eller såren. Om två personer som redan har munherpes kysser eller pussar varandra behöver de inte oroa sig för att ge munherpes till den andra.

Läkemedel mot munherpes

Ofta klarar man sig utan behandling. Se bara till att hålla såret rent och torrt. Försök att inte använda täckande smink under utbrottet.På apotek kan du hitta symptomlindrande produkter samt produkter som även kan mildra ett utbrott om behandlingen påbörjas innan blåsorna bryter ut. Fråga på ditt apotek alternativt din tandläkare/tandhygienist för tips och råd.

Det finns inga produkter som är godkända att användas av gravida utan läkarordination. Ammar du kan du tillfälligt använda Anti.

TIPS! Lindra besvären
 • Om du märker att blåsor ofta uppkommer i samband med att du vistas i solen, använd solkräm med hög solskyddsfaktor på läpparna. Det finns läppcerat med solskyddsfaktor.
 • Använd mjukgörande kräm på skorpan som ligger över såret. Det kan göra väldigt ont om munsårsskorpan spricker.
Herpes och tandläkarbesök

Ta kontakt med tandvården om du har:

 • Munsår och samtidig feber.
 • Många gula sårskorpor kring näsa och mun.
 • Svåra, och ofta återkommande besvär.
 • Munsår som inte läkt på 2 veckor.
 • Du är gravid och får herpes för första gången

 

Upplever du besvär i munnen? Boka en undersökning så ger vi dig en individuell bedömning. Vi hjälper dig med eventuell smärtlindring samt fortsatt behandling.
BOKA EN TID
 

Svamp

Svamp i munnen

Svampinfektioner orsakas av jästsvampen Candida Albicans. Denna jästsvamp bär många människor normalt på utan att det orsakar problem eller besvär. När kemin i munhålan ändras eller normalfloran rubbas, så aktiveras svamporganismer och cadidasvampen frodas. Detta är startskottet för en infektion och det är i samband med detta som besvären uppkommer. Svampinfektion i munnen kallas även för torsk eller oral candidos.

Symptom på svamp i munnen

Symptom kan vara sveda, klåda och brännande känsla i mun och svalg. Det kan också uppstå vit/gul beläggning på tungan och på insidan av kinderna. Det kan vara större områden eller mindre prickar/fläckar. Om beläggningen skrapas bort lämnas ett rött spår, ofta blödande. Irritation uppstår ofta på slemhinnan och det blir rött kring området. Ett annat symptom kan även vara sprickor i mungiporna.

Vad orsakar svamp i munnen?

Orsaker till svampinfektion i munnen är många. Det kan bland annat drabba den som behandlas med antibiotika, cellgifter eller kortison. En annan anledning kan vara bristfällig kosthållning eller näringsbrist som försvagar immunförsvaret. Personer som har en lös protes i munnen kan få lokala irritationer som lätt kan leda till en svampinfektion. Spädbarn kan också drabbas av munsvamp. Barn som föds för tidigt löper större risk att drabbas.

Tandläkaren kan ställa en diagnos

Både tandläkare och läkare kan ställa en diagnos om svampinfektioner, samt ge råd för behandling.

Vilken behandling finns?

Det viktigaste är att undersöka varför du får svamp och därefter rikta behandlingen mot detta. Det finns receptbelagda läkemedel mot själva svampinfektionen, både i form av vätska, gel och tabletter. Besök en tandläkare för diagnos och behandlingsplan. Prognosen för att svampinfektionen ska läka ut är mycket god. Spädbarn som drabbas brukar bli av med infektionen efter tre till åtta veckor utan behandling.

Upplever du besvär i munnen? Boka en undersökning så ger vi dig en individuell bedömning. Vi hjälper dig med eventuell smärtlindring samt fortsatt behandling.
BOKA EN TID
 
Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2019-10-09
Vad kan sår och blåsor i munnen bero på?
Det kan bero på olika orsaker, som till exempel virusinfektioner. En vanlig orsak kan vara afte, herpes simplex eller svamp. Det kan upplevas som svullet, ömt och ibland blöda.
Blåsor och sår i och runt munnen är oftast ofarligt och symptomen brukar gå över av sig själv. Men ibland kan du behöva behandlas med läkemedel som till exempel vid en svampinfektion.
Hur behandlar man sår i munnen?
Oftast går sår och blåsor i munnen över av sig själv. Det du kan inskaffa är symtomlindrande behandling och både receptfria samt receptbelagda preparat.
Ibland kan det behövas behandling med läkemedel. Till exempel vid svampinfektion. Det finns receptbelagda läkemedel mot själva svampinfektionen, både i form av vätska, gel och tabletter. Besök en tandläkare för diagnos och behandlingsplan.
Kan sår i munnen bero på herpes?
80 – 90 % av Sveriges befolkning bär på viruset herpes simplex virus (HSV). Endast 30 % av dessa upplever symtom i form av munsår eller munblåsor. Det finns även munsår som inte är en indikation på herpes. Det kan exempelvis vara eksem i mungipan.
Typiskt för munsår och blåsor som är en indikation på herpes:
• Innan blåsor kommer sticker eller svider det i områden runt läpparna.
• Stickningarna börjar med tiden att klia, svullna och rodna.
• Du får grupper av små vätskefyllda blåsor som kan göra ont.
• Blåsorna spricker efter ett tag och bildar sår.
• Såret blir till en skorpa som försvinner efter cirka 1-2 veckor.
• Munsåret/munblåsorna kommer tre eller fler gånger per år.
• Första gången man drabbas (vanligtvis i 1-5 års ålder) är det vanligt att allmäntillståndet försämras och man får feber.