Skola och fluortanten

Hur arbetar vi för att sprida kunskap om tandvård i skolorna? Här hittar lärare råd om hantering av utslagna tänder, vi går även igenom fluorsköljning som utförs i skolan.

Skola och fluortanten

Är du lärare?

I skolan, främst på rasterna och under gymnastiklektionerna, är det livfulla lekar och mycket spring i benen hos barnen. Här sker ibland olyckor där barnets tänder skadas. Som lärare kan det uppstå oroligheter och frågetecken hur man bör gå tillväga. Ring oss för rådfrågning i sådana situationer. Vi hjälper dig med hanteringen av barnets tänder och avgör om barnet bör komma in akut till oss.
Ring: 08-412 007 50

Observera!

Mjölktänder ska aldrig tryckas tillbaka i käkbenet.
Det är den största skillnaden från permanenta tänder.

Läs mer om hanteringen vid utslagna mjölktänder här >>

Skolbarn 6-12 år och tandläkarbesök

Under skolåldern kommer vuxentänderna och det är viktigt att träffa tandläkaren för att försäkra sig om att allt är som det ska med det permanenta vuxenbettet.

Vi på Distriktstandvården kallar alla listade barn till undersökning när barnen är 5, 7, 9, 13, 15, 17 samt 19 år gamla. Det är viktigt att barnen kommer till dessa besök då det lägger grunden för barnets framtida tandstatus.

Alla barn i årskurs 0 och 5 eller 6 i Stockholms län får en lektion på temat friska tänder varje år. Där det behövs, i skolor där många barn har karies, erbjuder vi också gratis fluorsköljning.

Barnets tandvård i vardagen

Människans tänder är viktiga, vi behöver dem hela livet! Se till att införa goda rutiner hos barnen redan i ung ålder. Det kommer spegla deras inställning och kunskap om tänder och munhälsa i äldre ålder. Borsta barnets tänder noga – morgon och kväll med fluortandkräm. Låt tänderna vila mellan målen – avvänj barnet vid småätande. Vatten är inte bara livets dryck, utan även det absolut bästa för tänderna. Nya tänder som visar sig i käkarna är extra känsliga, håll koll på dem och borsta kindtänderna extra noga. Lyxa till det med fredagsmys eller lördagsgodis, vänj barnet vid att onyttigheter serveras en gång i veckan. Det är mindre skadligt för tänderna än att dela upp godiset i veckan.

Läs mer om rekommenderade riktlinjer för barnets mat och rutiner här >>

Vad är fluor? Varför ska man skölja?

Fluor är ett ämne som stärker emaljen och ökar tändernas motståndskraft mot karies. Fluor kan också “läka ut” små skador på tandemaljen. Därför tillsätter man fluor i tandkräm och använder fluorsköljning ibland. Fluor är ett grundämne som finns i naturen, t.ex. i jordskorpan och grundvattnet. Det finns också naturligt i te och fisk.

Varför kommer Fluortanten tillbaka nu?

Olikheterna i tandhälsa har ökat. I vissa områden har barn och ungdomar oroväckande mycket karies. Därför har det tagits fram ett program för friska tänder så att alla barn i klass 0 och 5 eller 6 får träffa fluortanten. Och i de skolor där många barn har karies, får klasserna fluorskölja.

Varför just klass 0 och 5 eller 6?

I åldrarna sex och elva-tolv år får barnen nya kindtänder. De tänderna är extra känsliga och utsätts ofta för karies. Fluor stärker tänderna och skyddar dem mot karies. Därför har vi valt att rikta in oss på just dem klasserna.

Hur går fluorsköljningen till?

Barnen får skölja med fluor i skolan en gång i veckan eller två gånger i månaden. Fluorlösningen serveras i en liten mugg. När barnen sköljt munnen ungefär en minut spottar de ut lösningen. Efter sköljningen ska de inte äta eller dricka något under de närmaste 30 minuterna. Vart fjärde barn borstar tänderna för sällan.

Var fjärde elvaåring borstar sina tänder för sällan

Det visar en ny undersökning bland femteklassare. Mer än hälften av barnen äter godis för ofta (istället för att äta under en bestämd dag i veckan). Fler än fyra av tio dricker läsk för ofta, det vill säga mer än en gång per vecka.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.