Metoder för tandvårdsrädda | Smärtfri tandvård

Ambitionen är att det aldrig ska göra ont. Lösningen är kompetens och smarta metoder. Här förklarar vi hur vi aktivt arbetar med smärtlindring och tandvårdsrädda patienter.

Metoder för tandvårdsrädda | Smärtfri tandvård

Våra smärtfria behandlingar

Det finns en mängd anledningar till varför många är rädda för att besöka tandläkaren. Ofta handlar det om negativa associationer som uppkommit efter icke tillfredsställande tandläkarbesök. Många är också rädda för att det ska göra ont. På Distriktstandvården är ambitionen att alltid utföra smärtfria behandlingar.

Underlättar för tandvårdsrädda

Vi är ödmjukt inställda till patienter som känner skräck eller rädsla och har full respekt för det. Därför arbetar vi mjukt och försiktigt för att minska eller eliminera eventuell smärta. Lyhördhet och kommunikation är grunden för att bota tandvårdsskräck. I en del fall krävs det ytterligare hjälpmedel. Därför har vi valt att implementera olika metoder för att göra det lättare för den tandläkarrädda patienten att komma till oss.

Låt oss hjälpa dig

Boka en tid via vår onlinebokning. I sista steget kan du ange att du är tandvårdsrädd. Då skickas en notis till den kliniken som du valt. Vi kommer göra allt för att du ska känna dig trygg och lugn.
Boka tid nu

Här presenteras Distriktstandvårdens alternativ för tandvårdsrädda.

1. Välj tandläkare själv

Det absolut viktigaste för att du ska känna dig trygg i tandläkarstolen är att du känner förtroende för din behandlare. Under förtroende tenderar rädslan att minska. Det är individuellt vad man föredrar för tandläkare och/eller tandhygienist. Alla kliniker har flertalet behandlare med olika kompetenser, erfarenheter och personlighetsdrag. När du bokar en tid hos oss får du mer än gärna berätta vilken typ av behandlare som du föredrar så ska vi göra allt för att hitta en bra matchning.

2. Smärtfri bedövning

Kan det vara så att du är rädd för sprutan med bedövning? Du är inte ensam. Undersökningar visar att hela 10 % av Sveriges befolkning har någon gång upplevt sprutfobi. Många som lider av sprutfobi klarar helt enkelt inte av att stickas med en nål. Vid tandläkarbesöket kan det då innebära att patienten väljer bort bedövningen.

Att laga ett hål utan bedövning kan gå alldeles utmärkt. Risken är att det ilar. Ju djupare hålet är, desto mer ilar det. Att borra utan bedövning hos tandläkaren är valfritt. Vid mer avancerade behandlingar som t.ex. dra ut en tand eller rotfyllning är standardiserad bedövning en given del av behandlingen.

The Wand – den senaste bedövningstekniken

Wand är en modern bedövningsteknik som vi erbjuder på tre av våra kliniker. Två av dem ligger centralt i Stockholm, nämligen på Holländargatan 21 mitt i city och Sankt Eriksgatan 24, på Fridhemsplan. Den tredje kliniken som erbjuder The Wand är den som ligger i Nynäshamn. Vi behandlar såväl vuxna som barn med Wand. Wand ser ut som en penna med en tunn kanyl vid sin spets. Denna bedövningsteknik skiljer sig från vanlig bedövning då du slipper bli bedövad i kinder, läppar och tunga. Här bedövas du mer precist med ett stick som knappt känns. Spruträdda patienter blir glatt överraskade när de inser att bedövningen är lagd utan att de kände något.

Inför behandlingen ber vi dig att meddela personalen på Holländargatan 21, Sankt Eriksgatan 24 eller Nynäshamn att du vill behandlas med The Wand.

Välkommen att kontakta Distriktstandvården på Holländargatan 21>>
Välkommen att kontakta Distriktstandvården på Sankt Eriksgatan 24>>

3. Tandvård med lustgas

På vår klinik i Handen, nära tågstationen och bussterminalen, erbjuder vi patienter lustgas. Här har utbildade tandläkare nischad utbildning för att behandla patienter med lustgas. Lustgas är en ofarlig gas som andas in och ger en lugnande effekt under tiden som behandlingen pågår. Att behandlas med lustgas kostar 1040 kronor och du bokar in en behandling med lustgas genom att kontakta kliniken.

Välkommen att kontakta Distriktstandvården i Handen >>
Läs mer om lustgas här >>

4. Tandvård under narkos

Kliniken på Fridhemsplan (Sankt Eriksgatan 24) erbjuder behandlingar under narkos. Ibland är skräcken så kraftig att patienten inte klarar av att genomföra en behandling. Då finns möjligheten att bli sövd. Till skillnad från lustgas så är du inte vid medvetande under narkos. Behandlingen utförs medan du sover. Ett specialiserat narkosteam kommer till kliniken på Fridhemsplan och ser lugnt och tryggt till att du sover innan tandläkaren påbörjar behandlingen. Distriktstandvårdens tandläkare, med gedigen erfarenhet och kompetens, utför tandvårdsbehandlingen när du är sövd.

Denna metod är väldigt efterfrågad av personer som har kraftig tandvårdsrädsla. Vi är glada över att nu kunna erbjuda våra patienter tandvård under narkos.

Kontakta oss för frågor om narkos.

Välkommen att kontakta Distriktstandvården på Fridhemsplan >>

5. Lugnande premedicinering

Lugnande inför behandlingen

Om du känner starkt obehag inför ditt tandläkarbesök finns det effektiva åtgärder att vidta. Både barn och vuxna har möjlighet att premedicineras med lugnande medel. Läkemedlet har en lugnande effekt som bidrar till muskelavspänning, dåsighet och minnesförlust.

Intag och verkan

Preparatet är ett kortverkande läkemedel för att framkalla så kallad sedering (ett tillstånd som minskar oroskänslor). 30 minuter innan behandlingen inmundigar du detta flytande preparat. Det finns saft på plats för en godare smak, särskilt uppskattat av barn. Barn kan också få medicinen rektalt (via ändtarmen). Under behandlingen kan du fortfarande uppfatta obehag, men du kommer inte minnas det efteråt. Premedicinering kostar lite extra.

Efter behandling med lugande

Viktigt att tänka på är att alltid ha en ledsagare med dig och åka hem efter behandlingen. Vi rekommenderar alltså att du inte återvänder till skolan eller arbetet. Detta på grund av dåsigheten och tröttheten som uppkommer efteråt.

Läkemedlet ska undvikas vid allergier mot något av läkemedlets innehåll, eller andningssvårigheter. Läs hela bipacksedeln samt innehållsförteckningen här.

6. Lokal bedövningssalva innan bedövningsspruta

Den vanligaste bedövningenmetoden innefattar en spruta som injecerar bedövningsvätska i tandköttet där tanden sitter. Vi är experter på att hitta rätt i tandköttet, vilket har lett till att väldigt många klarar av sprutan galant. En del patienter tycker inte om sticket, då finns lokal bedövningssalva att tillgå. Här kan du läsa om bedövningssprutorna, dess innehållet och salvan som bedövar tandköttet inför sticket.

Bedövningsmedel

Om du ska till tandläkaren för att exempelvis laga ett hål, rotbehandling eller ta bort en tand erbjuds du bedövning som injiceras i tandköttet. På Distriktstandvården använder vi främst två olika bedövningsmedel.

Den ena är blodhämmande, och används vid exempelvis kirurgi, rot- samt implantatbehandlingar. Om du äter annan medicin eller har allergier så måste du meddela din tandläkare om det. Läs hela bipacksedeln samt innehållsförteckningen här >>

Den andra används när tandläkaren ska laga ett hål. Meddela tandläkaren om din medicinhistorik samt allergier innan behandlingen. Läs hela bipacksedeln samt innehållsförteckningen här >>

Hur går det till med bedövningssalva hos tandläkaren?

Om du är spruträdd kan du få en bedövningssalva som appliceras på området. Det gör att du känner sticket mindre. Lokalbedövningssalvan vi använder heter Lidokain. Observera att vi har väldigt lång erfarenhet av bedövningsmetoden, du kan alltid slappna av i behandlingsstolen. Väldigt många patienter klarar av sprutan med bravur, utan salva. Men det är viktigt för oss att du vet om att möjligheten finns.

Efter några minuter har salvan verkat klart. Då injiceras lite bedövningsmedel som håller dig bedövad i 2-4 timmar.

Varför sätter sig bedövningen på fler ställen?

Om du bedövas i vänster underkäke så kommer hela halvan av underkäken att bedövas. Samma sak om du bedövas på ett ställe på höger underkäke, då bedövas hela högersidan av underkäken. På överkäken är det annorlunda, där kan tandläkaren lokalbedöva mer precist. Det har med anatomi att göra och hur vårt nervsystem fungerar. Det är inget som påverkar behandlingen.

Hur mycket bedövning behöver jag?

Det är individuellt hur mycket bedövning som behövs. Vi anpassar mängden till just dina behov. Mängden påverkar inte priset eller hälsan. För att säkerställa att du verkligen inte känner något använder tandläkaren en sond och känner på tanden samt runt omkring. Sen kan den smärtfria behandlingen påbörjas.

Vad ska man tänka på efter behandlingen?

Under timmarna (2-4) som bedövningen verkar känner du dig lite tjock i munnen och det pirrar lätt. Vi brukar rekommendera dig att avstå från mat tills bedövningen har släppt. Det har ingenting med lagningen att göra – fyllningen har stelnat för länge sedan. Men eftersom du har tappat känseln så kan du lätt bränna dig, eller bita dig i kinden.

7. Tandhygienist och bedövning

Vid ett besök hos tandhygienisten finns bedövningsmedel att tillgå. Sällan krävs det, men om du har väldigt djupa fickor eller om tanden måste rengöras på djupet kan det vara bekvämt med bedövning. Tandhygienisten använder både bedövningsmedel i sprayform samt bedövningsmedel i form av flytande droppar. Upplys hygienisten om tidigare medicinering samt eventuella allergier.

Låt oss hjälpa dig

Boka en tid via vår onlinebokning. I sista steget kan du ange att du är tandvårdsrädd. Då skickas en notis till den kliniken som du valt. Vi kommer göra allt för att du ska känna dig trygg och lugn.

Boka tid nu

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Smärtlindring och alternativ för tandvårdsrädda
Hej!
Är 23 år gammal och undrar om jag skulle kunna få narkos försatt fixa tänder.
Undrar hur betalningen fungerar då då jag fortfarande är ”barn”?

Gjorde en rotfyllning förra året. Efter det har jag verkligen inte velat gå till tandläkaren. Rädd att det ska göra ont och vill få allt fixat på en gång.

Det ska på en krona på den rotfyllda tanden, lagas ett hål på övre käken och antagligen rotfyllas en tand i nedre käken eller dras ut.

Mvh Amanda
Hej Amanda,

Vi har narkos att erbjuda inom företaget. Om det är motiverat till narkos så ingår det inom barn- och ungdomstandvården, och då behöver du inte betala extra för det. Däremot vill jag tillägga att narkos oftast inte är förstahandsvalet när man är lite ängslig inför sina besök hos tandläkaren, det finns andra alternativ till narkos som också har en lugnande och sederande effekt. Ta gärna upp dina funderingar och tankar med oss innan ditt besök så hittar vi en bra lösning som fungerar för både dig som patient och oss.

Hoppas det känns bättre efter mitt svar!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-16

Hej! Har stor tandläkar skräck och Har ofta ångest flera dagar innan besök och Har flera ggr avbokat för panik attacker...finns det möjlighet att få lugnande av tandläkaren eller att man " sover" vid lagningar lr liknade.
Hej Anna
det finns möjlighet att både få lugnande eller sova hos oss.
Tycker du skall boka ett besök och diskutera med din tandläkare vilka olika alternativ som finns för dig.
Säg från början att du är rädd när du bokar tid.Vi har många tandläkare hos oss som jobbar extra mycket just med tandvårdsrädda.

Tyvärr får man (oftast) bekosta narkos ca 8000 eller lugnande ca 600 själv.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-13

Hej
Ska snart dra ut en övre visdomstand, kan man få lugnande inför utdragning om man är nervös? Brukar det vara vanligt att folk behöver det för utdragning av tänder? Känner lite oro inför detta då bedövningen inte tog helt när jag opererade ut en nedre visdomstand så är lite rädd att det ska hända igen. Får även lätt panikångest när man täpper igen munnen med dessa verktyg. Under min första op av ena nedre visdomstanden så fick jag panikångest och fick svårt att andas. Så jag vet ärligt inte om jag skulle klara av det utan...
Hej
Man kan absolut få något lugnande när man skall dra ut en tand och det är väldigt vanligt att man är orolig och vill ha det.
Det är enormt stor skillnad på att operera bort en underkäksvisdomstand och dra ut en visdomstand i överkäken. Det vanligaste är att det tar 30 sekunder till 1 minut att dra ut den i överkäken s ådet är mycket mycket enklare.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Kan man få narkos vid utfrågning av visdomstand som sitter under skinnet å att man har tandläkar skräck
Hej

Man får oftast betala detta själv. Kostar ca 8000 kr .

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

När kan man ta värktabletter efter implantoperationen
Man kan ta värktabletter efter 2 timmar. Vissa tar dem innan för att "mota bort värken innan den kommer " Men eftersom man inte skall äta el dricka på 2 timmar är det bäst att vänta tills dess

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-06

Hej, det är så att jag precis har bokat tid för att dra ut två tänder för att sedan lägga tandställning, jag vet att man får bedövning när det sker, men nu undrar jag ifall det finns möjlighet till att bli nedsövd ifall man inte vill vara vaken under tiden.
Hej!
Vill du bli nedsövd måste man remittera dig och då får du betala runt 9000kr extra själv.
Kanske kan du fråga om du kan få någon lugnande medicin innan istället?
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-11

Drog ut en visdomstand för 3 dagar sedan och har mycket värk. Värken kommer inte från tandbenet utan från tandköttet runt hålet. Det gör ej ont i hålet när jag tar tandborsten där. Fick 12 stick vid bedövningen och börjar tro att smärtan kommer från alla dessa stick snarare än från utdragningen av tanden. Är det normalt med så många bedövningsstick? Kan smärtan komma från dessa stick?
Hej. Troligen beror värken på att du fått tanden borttagen och att du är känslig i slemhinnan kring området. Man kan vara känslig efter nålstick men smärtan beror troligen mer på såret som du fått efter borttagningen av din tand. Det kommer att bli bättre succesivt under läkningstiden. Annars bör du höra av dig till din behandlare. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Har sövts ner låg nersövd cirka 2timmar fick morfin innan operationen då men sen när Morfinen släppte gjorde de fruktansvärt ont.. Dom gav mig Alvedon o Ibumetin med mig hem så att det skulle läka men de har inte hjälp någonting de har gått över 5dgr o jag har kontaktat dom, men dom säger att jag ska fortsätta ta Alvedon o Ibumetin men de hjälper ju inte vad ska jag göra ? :(
Hej!

Vänd dig till din behandlande tandläkare omgående för råd om smärtlindring för just dig. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-13

hej det är så att min son har ett hål i en mjölktand och den måste lagas. han är rädd för sprutor och om han nu måste få en bedövning spruta så vill jag att det ska vara ett utan adrialin då jag själv har fått hjärtklappning alla ggr jag fått det. jag vill att han ska slippa få en otäck känsla. kan han välja en bedövning utan det innehållet?
mvh jessica
Hej!
Du kan be att få bedövning utan adrenalin om bedövning behövs.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hjälper bedövning i form av sprutor vid behandling av parodontit
Hej!
Det hjälper inte själva parodontiten men det tar bort smärtan när man behandlar mot sjukdomen.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej! Får man bedövning när man har pericoronit och området ska spolas med koksalt? //Pia
Det beror på hur ont du har och om du vill ha det.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej!

Hos min nya tandläkare gör bedövningen jätteont, vilket jag inte varit med om tidigare. En person sa att det kan bero på att han sprutar in vätskan för fort, stämmer det? Jag ska tillbaka om en vecka, men jag är nervös redan nu.

Vänliga hälsningar,
Lotta
Hej!
Berätta för din tandläkare hur du upplever det. Ja, det kan ibland bero på hur snabbt man sprutar in vätskan men även kan det vara lite olika hur nära en nerv man hamnar.
Du kan också be att få lite bedövningssalva på tandköttet innan bedövningen läggs.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-10

Jag har en tand som inte går att bedöva på traditionellt sätt. Har varit hos tandläk idag tagit 4 sprutor men gör ändå ont. Jag har förut lagat denna tand och då använde de The Wand. Nu till min fråga: använder någon av era tandläkare den bedövningsformen.
Monica Lindblom
Hej!
Ja.
Tandläkarna på Distriktstandvården på Holländargatan använder The Wand.
Ring dem gärna och boka en tid.

Tel: 08 10 41 42

Adress: Holländargatan 21A, 111 60 Stockholm

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-12

Hej, vad kostar det att dra ut en visdomstand och vilka bedövnings alternativ finns det?
Hej!
Kostnaden för att ta bort en tand varierar beroende på hur komplicerade rötterna är, om tanden måste delas i flera delar eller om den måste opereras bort. Kostnaden är också beroende av vad du betalat för eventuell annan tandvård den senaste tiden eftersom Försäkringskassan ger rabatt när man har betalat över 3000kr inom ett år (räknat på Försäkringskassans s.k. referenspriser).
Hos Distriktstandvården varierar priset för att ta bort en tand mellan 1399kr och 3834kr (utan ev. rabatt från Försäkringskassan).
Bedövningen är samma sorts bedövning som man får vid lagning av en tand. Man kan ibland också få lite lugnande medicin före behandlingen. Det kostar dock lite extra.
Enstaka gånger kan man få narkos men för detta krävs remiss och det kostar ganska mycket pengar. Ofta är det också lång väntetid.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-28

Hejsan. Jag är jätterädd för att gå till tandläkaren och har fler tänder som gått sönder och jag har hål. Tidigare så har jag gått till narkoskliniken men sista gången för två år sedan så gjorde de så slarvigt jobb under narkos så nu vill jag inte dit igen. Känner att jag börjar få besvär med tänderna ordentligt nu. Jag vet att jag måste gå men är så rädd för instrumenten och smärtan.Med vänliga hälsningar Anne
Hej. Det finns flera olika sätt att hantera tandvårdsrädlsa. Narkos är ett sätt, KBT-behandling hos psykolog i samarbete med tandläkare ett annat. Dessutom finns flera typer av lugnande medicin att ta inför tandbehandling.
Om du tror att du skulle klara av en vanlig undersökning av tänderna där tandläkaren tittar med spegel och tar några röntgenbilder så vore det jättebra. I samband med det besöket får du isåfall veta vad som skulle behöva åtgärdas, vad det kostar och vilket alternativ för att hantera rädslan som skulle passa just dig bäst. Tala gärna om när du ringer och bokar tid att du tidigare har fått tandvård under narkos.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej har ni narkostandvård? Eller liknande lider som vuxen av tändläkarskräck sedan så långt ja kan minnas. Har enbart haft tandvård under narkos men nu är de 10 år sedan ja va hos tandläkaren. Skäms över att gå nu när det gått så långt att flera tänder är borta men roten sitter kvar. Detta påverkar mig både psykiskt och fysiskt. Tandläkaren jag gick hos har lagt ner sin klinik därför söker jag efter alternativ. Har redan fått klartecken till att sociala betalar den totala kostnaden för mig. Har ni någon form av behandling att erbjuda mig,råd m.m.??
Hej!
Boka gärna en tid på någon av Distriktstandvårdens kliniker för en undersökning och ett samtal om vad som kan göras.
Vi har möjlighet att skicka en remiss för tandvård under narkos men vi behöver träffa dig först.
Kanske klarar du av tandvården med hjälp av lugnande medicin?
Du behöver absolut inte skämmas över dina tänder inför oss. Vi är till för att hjälpa dig och vi är vana att se alla möjliga skador på tänderna.
På vår hemsida www.distriktstandvarden.se kan du se vilka kliniker som finns, adresser och telefonnummer.
Välkommen!

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag ska borra en tand ganska långt in på underkäken nästa vecka och är ganska spruträdd men jag tål ganska mycket smärta. Så jag vill helst inte ta någon bedövning måste man göra det? Om jag inte tar bedlvning känner man smärta eller ilar det bara? Hur kommer det gå till? Vill tillägga att de sa att det var ett väldigt litet hål. Tack på förhand // Oliver
Hej!
Man måste inte ta bedövning om man inte vill. Det är väldigt olika hos olika människor hur man upplever ilningarna/smärtan när man lagar ett hål. Oftast känns det mindre om det är ett litet hål än om det är ett djupare hål.
Man kan alltid prova att laga utan bedövning och om det skulle göra mycket ont kan man i så fall lägga bedövningen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan!Har en liten dotter på fem år som har ett så stort hål i en tand att den måste dras ut. Min dotter är en väldigt blyg och försiktig tjej som vill ha kontroll på det mesta. Nu har vi varit ca 5 ggr hos en spec barntandläkare och övat med lustgas. Det går lite si och så där, det funkar en liten stund sedan vill hon inte mer. Men nu säger de att tanden ska tas ut ändå, i värsta fall ska vi hålla henne med 'våld'. Vilket gör mig skräckslagen. Det är emot allt vad tycker man ska vara mot barn. Är rädd att hon kommer att få skräck mot tandläkare i framtiden. Vad anser ni om att hålla ett barn emot sin vilja? Vad krävs för att få sövas? Tacksam för svar.
Hej!
Det är klart att man inte vill hålla fast ett barn mot dess vilja om det inte är absolut nödvändigt. Oftast går det snabbt att ta bort en mjölktand och
barnspecialisten har stor erfarenhet av det så förhoppningsvis behöver man inte hålla fast flickan.
Att söva flickan är en stor apparat och det gör man helst inte om det inte är absolut nödvändigt.
En möjlighet kan vara att ge flickan lugnande medicin, Dormicum, innan behandlingen i stället för lustgas. Fördelen med Dormicum är att man inte kommer ihåg så mycket av behandlingen efteråt.
Jag tycker att du ska lita på specialistens bedömning av vad som är bäst i just det här fallet.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare