Tandlossning (parodontit)

Parodontit, även kallat tandlossning, är en inflammatorisk sjukdom i tandens fäste. Läs mer om parodontit, dess symptom samt specialistbehandling nedan.

Tandlossning (parodontit)

Till en specialist i Parodontologi går man när man har problem med inflammerat tandkött, blödande tandkött och lösa tänder eller inflammationer runt implantat. Man kan också få behandling och ersättning av förlorade tänder med implantat hos en parodontolog.

Distriktstandvården Drottninggatan 65 är en modern specialistklinik med hög kompetens och specialister med lång erfarenhet.

Blöder ditt tandkött vid tandborstning eller när du använder tandtråd?

Då är det ett tecken på en pågående inflammation i ditt tandkött, gingivit. Ett friskt tandkött är stramt kring tanden och blekrosa till färgen. Om tandköttet är svullet och rött kan det bero på inflammation. Detta beror på bakteriebeläggningar som får sitta ostört och utföra en irriterande verkan på kroppens vävnader som då svarar med en inflammatorisk reaktion.

Men hur leder det till man faktiskt tappar tänderna?

En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång kan leda till att parodontit (tandlossning) utvecklas. Då har bakterierna i beläggningarna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen. Bakteriebeläggningar som får tillväxa ostört kan med tiden mineraliseras till hårda beläggningar, tandsten, dessa utövar också en belastning på vävnaderna men kan endast avlägsnas av tandläkare eller tandhygienist. Om du har besvär som kräver behandling av våra specialister i Parodontologi kommer din tandläkare att skicka en remiss till oss på Drottninggatan 65.

Hjärtligt välkommen!

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.