Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Rotbehandling på Distriktstandvårdens specialistklinik

rotbehandling-endodonti
Alternativet till en rotfyllning kan vara tandborttagning. Målet med behandlingen är symtomfrihet samt att bevara tanden för lång tid framöver. 

Välkommen till Endodontiavdelningen!

Vi tar hand om patienter med sjukdomar i tandpulpan och tandens käkben. Till oss kommer vuxna och barn på remiss från tandläkare och läkare. En vanlig orsak är att det har uppstått tekniska problem, eller när en behandling inte riktigt har lyckats. Vi utför även rotspetsoperationer när en vanlig rotfyllning inte räcker till för att behandla en rotspetsinflammation. Till avdelningen kommer också frågor om infektions- och smärttillstånd, och frågor om tänder som skadats vid olyckshändelser.

Första besöket

Du som har remiss kallas först till specialisten för undersökning och röntgen. Tillsammans diskuterar vi vilken behandling som blir bäst och hur mycket den kommer att kosta.

Rotbehandling

Behandlingen innebär att tanden borras upp och därefter rensas och spolas rotkanalerna med bakteriedödande medel. Man kan rotfylla vid samma tillfälle, men om du har haft ont, eller tanden varit infekterad, bör du vänta några veckor med rotfyllningen. Tanden bör vara symtomfri eller avsevärt mycket bättre efter behandlingen för att rotfyllningen skall göras. Rotfyllning innebär att rotkanalen fylls ut med ett gummimaterial, eller i vissa fall med ett medicinskt cement. Behandlingen är vanligen helt smärtfri. Ibland, men inte alltid, krävs det bedövning. Du blir väl omhändertagen av personalen och behöver inte vara orolig för behandlingen. Innan du går gör vi en fyllning så att du kan använda tanden som vanligt.

Hur säker prognos har en rotfylld tand?

Vanligen lyckas mer än 90 % av alla rotfyllningar när de görs på en specialistklinik. Men det händer ändå att rotfyllda tänder får en s.k. rotspetsinflammation. Din tandläkare bör därför ta röntgenbilder av din rotfyllda tand vid ordinarie undersökning för att kontrollera läkningen.

Rotbehandling på Distriktstandvårdens specialistklinik was last modified: April 27th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Rotfyllning