Suga på tummen eller napp

Nästan alla små barn suger på tummen eller napp. Men hur påverkar det tänderna egentligen? Här berättar vi hur tänder och bett påverkas och ger knep för att få barnet att sluta.

Suga på tummen eller napp

Hur påverkar det tänderna?

Napp- och tumsugning är naturligt hos alla barn upp till ett års ålder. Det är bra att försöka få barnet att sluta med denna vana vid två till tre års ålder. Det kan vara svårare att sluta med tummen som alltid finns till hands. Försök vänja av barnet att suga på tummen eller napp då det kan leda till bettavvikelser i mjölktandsbettet. Ett absolut sista sluta-suga-på-tummen-datum kan vara när de permanenta tänderna börjar dyka upp. Det minimerar eventuella problem med bettet.

När barnet är litet är käkarna väldigt formbara och tänderna anpassar sig efter nappen/tummen. De vanligaste bettavvikelserna som förekommer är utstående framtänder i överkäken, vilket gör att tänderna i överkäken och underkäken inte möter varandra utan bildar en rund öppning. Detta kallas öppet bett och kan vanligen korrigeras 6-12 månader efter att sugvanan upphört och det behövs vanligen ingen behandling.

Det kan även uppstå korsbett som beror på att överkäkens kindtänder har påverkats som ger för smal överkäke. Korsbett kan behöva behandlas med tandreglering.

Få barnet att sluta suga på tummen

Här är några knep som du kan prova på för att försöka få barnet att sluta suga på tummen:

  • Prata med barnet. Den minst kontroversiella varianten är att försöka få barnet att förstå och tänka sig för innan tummen åker in i gapet.
  • Prova med den välkända mutan. Ibland krävs en liten morot (tyvärr funkar inte det i bokstavlig mening…) för att få barnet att sluta suga på tummen.
  • Köp “Stopp och väx” på Apoteket (effektivt mot exempelvis nagelbitning). Ej till barn under tre år. En besk smak som gör att det inte blir lika mysigt att suga på tummen.
  • Linda en kompress på tummen. Barnet kan lätt ta av den själv, men det skapar i alla fall ett hinder som försvårar den automatiska sugprocessen.
  • Du kan köpa tumbandage och linda runt tummen.
  • Tjata och gnata och påminn barnet om att han/hon inte ska suga på tummen. Det brukar sätta sig efter ett tag.

Rådgör gärna med oss om du har frågor angående ditt barns tänder och bett.

Vanliga frågor

När bör barn sluta med napp- och tumsugning?
Barnet bör sluta med dessa sugvanor vid treårsåldern, ju tidigare desto bättre.
Varför måste barn sluta med napp- och tumsugning?
Barnet kan få ett så kallat öppet bett/korsbett vilket medför svårigheter vid ihopbitning. Ju tidigare man slutar med dessa vanor desto lättare går tänderna tillbaka till sin naturliga position utan behandling.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.