Cecilia Falkerheim-Bark, nischtandläkare, Sveavägen

 

”Kunskaper är viktiga för att kunna ställa rätt diagnoser och ge rätt behandling”

Utbildning

Cecilia Falkerheim-Bark tog examen på tandläkarhögskolan 1984 och har således arbetat som tandläkare i många år nu. Ganska tidigt köpte hon en egen praktik och arbetade privat i 24 år. Sedan 1992 har Cecilia varit verksam i Täby, där hon tillsammans med en kollega byggde en ny praktik. Cecilia har nischutbildning i Bettfysiologi och diplomutbildningar i Ortodonti, Kirurgi och Bettfysiologi. Samt en 5-poängsutbildning i implantatprotetik.

Cecilia utför inte tandreglering, men hon tycker att kunskaper är viktiga för att kunna ställa rätt diagnoser och ge rätt behandling. Hon säger: “Som privattandläkare utför man alla typer av behandlingar och jag har gått många vidareutbildningar i flera områden, men framför allt i protetik och estetisk tandvård. Samt regelbundet uppdaterat kunskaperna inom alla områden, då det hela tiden kommer nya behandlingsmetoder och material. Jag tycker det är viktigt att man är uppdaterad.”

Vidare i yrkeslivet

2011 sålde Cecilia sin privatpraktik och flyttade till Sörmland och började arbeta på Folktandvården. Där fick hon remisser på antiapnéeskenor (snarkskenor) och när hon sedan flyttade tillbaka till Stockholm kom chansen att arbeta på Specialistavdelningen för Bettfysiologi en dag i veckan. Där fördjupades hennes kunskaper inom käkledsbesvär och smärtor i ansikte och käkar. “-Det är tyvärr väldigt vanligt att många människor har besvär med huvudvärk och knäppningar eller låsningar i käklederna. Kan man hjälpa några så att de mår bättre och förklara varför det låter när de gapar eller varför det gör ont i käkmusklerna, samt minska symtomen så känner jag att jag gjort något bra. Många gånger kan en bettskena hjälpa och ibland är det så enkelt som att göra lite övningar varje dag för att lindra besvären.”

På Distriktstandvården tar Cecilia Falkerheim-Bark emot remisser på patienter med värk från ansikte och käkleder. Hon gör också antiapnéeskenor. Patienten måste först göra en sömnregistrering och då behöver man en remiss av sin vårdcentral. Sedan skickas remissen till Cecilia om man önskar det. Utöver detta gör hon alla typer av behandlingar, men främst på vuxna patienter.

I mötet med en patient

“Det är viktigt att dialogen fungerar för att jag skall kunna förklara vad man kan göra, vilka alternativ som finns och vad det kan komma att kosta. Vidare är det viktigt att sätta patientens behov i fokus för att de själva ska kunna ta hand om sin tandhälsa. Det är ju mycket bättre att arbeta förebyggande, än att behöva reparera tänder”, säger hon.

BOKA DENNA BEHANDLARE
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.