Mun- och tandbesvär

Tandbesvär kan komma i olika former. Allt från utslagna tänder och tandvärk till infektioner och sjukdomar. Här finner du information om tandbesvär samt riktlinjer för när du bör söka hjälp. Information och fakta om specifika besvär hittar du längre ner på sidan.

Mun- och tandbesvär

Tandbesvär kan komma i olika former

Mun- och tandbesvär kan variera både i symptom, omfattning och konsekvenser om inga åtgärder vidtas. Tandbesvär associeras ofta med smärta och att tanden gör ont. Det kan bero på en mängd olika saker som t.ex. olycksfall, karies (hål i tänderna), framträngande visdomständer, infektioner och inflammationer. Oavsett vilket besvär du har i munnen så hjälper vi dig. Distriktstandvården tar emot akuta fall i Stockholms län, på samtliga kliniker från Järna i söder till Hallstavik i norr.

Boka en tid eller ring oss.Du hittar respektive kliniks kontaktuppgifter här >>

Vi svarar på dina frågor

Du kan när som helst ringa till oss. Distriktstandvårdens Klinik på Drottninggatan 65 i city har öppet hela helgen och kliniken i Södertälje har öppet på lördagar. Hela veckan ser vi till att du får svar på dina frågor och hänvisar dig till rätt typ av vård via vår telefonrådgivning. Vi är experter både på barn- och vuxentandvård. Du kan alltid besöka oss för akut tandvård. Akuta fall prioriteras.

Behöver du akut tandvård? Läs mer om akuttandvård här >>

Måste jag besöka tandläkaren?

Det är viktigt att du söker i tid och inte går för länge med dina problem och besvär. Hellre arbeta förebyggande än att vänta och riskera att tand- och munbesvären blir värre. Vi står för tillgänglighet och gör allt vi kan för att du ska få den vård du behöver så snabbt som möjligt. Vi vill undvika långa väntetider och arbetar intensivt för att du ska få komma till en klinik i närheten av dig. Service inom tandvårdsbranschen är viktigt för att upprätthålla professionalism och trygghet.

Vad kan hända om jag härdar ut och inte besöker min tandläkare?

Det beror helt på vilka symptom som uppenbarar sig. En obehandlad inflammation i tanden kan lugna ner sig men ligger smygande. Ibland försöker kroppen göra sig av med bakterierna som orsakade inflammationen genom att bilda en varbildning (abcess). Kroppen försöker göra sig av med bakterierna, var, genom att tömma sig via en lite kanal (fistel) genom käkbenet eller kinden och som patient kan du bli rejält svullen.

När tömningen skett (trycket minskar) försvinner värken för ett tag. Dock kommer den tillbaka tills man behandlar orsaken. Om varet tömmer sig inåt munnen och in under munbotten finns risk för väldigt akuta komplikationer.

Inflammation i käken

Om du känner svullnad eller hårdhet i munbotten, sök hjälp direkt!

Låt din tandläkare avgöra vad som ska göras

Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och vi rekommenderar alltid att patienten kontaktar en tandläkare som kan kika närmre på besvären. Ibland behövs fortsatt behandling, ibland inte. Det är bara din tandläkare kan avgöra det efter en undersökning.

Boka tid nu

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.