Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Frätskador på tänderna (erosion)

Frätskador på tänderna (erosion)
Vet du med dig att du äter mycket sur frukt (äpplen, apelsiner), dricker mycket läsk/juice eller har sura uppstötningar bör du vara vara medveten om att dina tänder sakta men säkert kan ta skada av detta. Tänderna får skador liknande urgröpningar nere vid tandhalsen vilket beror på att tandens hårdvävnad, emaljen, har försvunnit.

Därför bör du undvika att borsta tänderna direkt efter intaget för att inte avverka den för tillfället svagare emaljen som då lättare kan borstas bort.

Symtom

Du kan uppleva att tänderna blir överkänsliga då den skyddande emaljen blir tunnare. Tänderna kan även få ett gulaktigt utseende då den vita emaljen inte är lika tjock samt att tänderna kan få en rundad form.Tänk på att ett barns tänder har mjukare emalj och kan snabbt slitas ner om kosten är sur.

Behandling mot frätskador på tänderna

Om din tandläkare/tandhygienist upptäcker att du har erosionsskador kan man se över din kost. Ibland kan det räcka med att tillsätta mer fluor till din dagliga tandrengöring för att hjälpa till att stärka den emalj som är kvar. Men har du gått länge med erosionsskador kan tandläkaren behöva göra fyllningar eller kronor på tänderna för att motverka fortsatt slitage.

En erosionsskada kan inte repareras av sig själv och därför bör det uppmärksammas i ett tidigt skede innan det blir värre.

Boka tid till en tandläkare för utredning om du misstänker erosionsskador på tänderna:

Boka tid nu

Frätskador på tänderna (erosion) was last modified: May 3rd, 2017 by Distriktstandvården