Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Hål i tänderna (karies)

Hål i tänderna (karies)

Vad är karies?

Karies, eller hål i tänderna som många benämner det, är den vanligaste tandsjukdomen. Hålet i tanden bildas när bakterier frigör syror som löser upp tandens emalj. När du äter socker eller kolhydrater aktiveras syrabildningen och skadliga syror kommer i kontakt med tandens emalj. Syraangreppet pågår i cirka 30 minuter efter intaget. Salivet i munnen arbetar sedan för att reparera skadorna som uppkommit. Om syraangreppen är frekventa, och om munhygienen inte är optimal, hinner inte salivet reparera tändernas yta. Då frodas bakterierna och det bildas mer och mer plack. Bakterierna tränger igenom tandytan och tillslut får du karies, hål i tanden.

Hur vet man om man har hål i tänderna?

Karies, hål i tänderna, syns eller känns i många fall inte alls. Därför är det viktigt att du regelbundet besöker tandläkaren/tandhygienisten som med hjälp av röntgenbilder kan fastställa om du har karies samt hur långt ner i tanden bakterierna kommit.

Om du har symptom som exempelvis grova ilningar, tänder som blivit missfärgade åt det grå/svarta hållet eller om du har tandvärk så kan det vara indikation på karies. Små vita eller bruna fläckar på tänderna kan också vara en indikation på karies, men det kan också vara missfärgningar eller tandsten.

Djupa, stora hål innebär generellt tydligare symptom och kräver mer avancerad behandling. Därför rekommenderar vi våra patienter att arbeta förebyggande för att undvika spridning av karies. Det är väldigt svårt för tandläkaren eller tandhygienisten att svara på om du drabbats av karies utan att röntga tanden. Boka tid för en tandhälsokontroll så får du svar på hur dina tänder mår.

Boka tid nu

Hur behandlas karies?

Karies, hål i tanden, upptäcks när du besöker tandläkaren eller tandhygienisten för en regelbunden undersökning. Med hjälp av röntgenbilder granskas dina tänders tillstånd. På röntgenbilderna ser karies ut som en mörk skygga på tanden. Tandläkaren visar dig gärna hur det ser ut. Här syns också i vilken omfattning karies har spridit sig samt hur djupt ner i tanden bakterierna kommit. Beroende på tillståndet bestäms fortsatt behandling. Ytliga kariesangrepp behöver inte alltid lagas, medan djupa hål bör lagas relativt omgående. Behandlaren gör en bedömning, ställer en diagnos och ger dig rådgivning för att upprätthålla en god munhälsa.

När hålet lagas utförs främst två åtgärder: 1) behandlaren avlägsnar vävnaden i tanden som är skadad, 2) tanden fylls med tandfyllnadsmaterial. Det första som sker är att du får bedövning. Bedövningen sitter i ungefär två timmar. Du väljer själv om du vill bedövas, väljer du att utföra behandlingen utan bedövning finns risk för ilningar. Vi har även The Wand, ett bedövningsalternativ för den som är rädd/orolig för bedövningssprutan.

Läs mer om våra bedövningsmetoder här >>

När du är helt bedövad borrar tandläkaren i tanden för att få bort den skadade vävnaden inuti tanden. När vävnaden är borta fylls tanden med komposit, plastfyllning. Därefter härdas kompositen med ljus och blir hård. Kompositen slipas och putsas för att kännas så naturlig som möjlig.

Läs mer om tandfyllnadsmaterial här >>

Vad händer om jag inte lagar ett hål?

Om tandläkaren har konstaterat att du har ett hål, kariesangrepp, så är det något som bör åtgärdas relativt omgående. Om du väljer att inte lyssna till din tandläkares rekommendationer riskerar du att få större problem med tiden. Karies som inte behandlas letar sig djupare ned i tanden och når slutligen tandpulpan. Infektions- och inflammationsrisken ökar och således minskar chansen att kunna rädda tanden. I slutändan kan du behöva rotfylla, eller ta bort tanden. Sjukdomsutvecklingen, d.v.s. hur snabbt karies sprider sig, är individuellt och beror på många olika faktorer som t.ex. kostvanor och antalet kariesangrepp. Vi rekommenderar dig att alltid sätta munhälsan först och följa din tandläkares inrådan.

Hur mycket kostar det att laga ett hål?

Att göra en fyllning, d.v.s. laga ett hål, kostar vanligtvis mellan 850 – 1800 kronor. Priset varierar beroende på hur stor yta som ska lagas, samt vilken tand som är drabbad. Efter att tandläkaren har sett dina röntgenbilder kan han/hon ge dig ett mer precist prisintervall. Varje år får du ett bidrag från Försäkringskassan som du kan använda, dessutom skyddas du av högkostnadsskyddet.

Läs mer om bidrag och högkostnadsskydd här >>

Misstänker du att du har drabbats av karies?

Boka en tid direkt via vår onlinebokning så hjälper vi dig.
Boka tid nu

Hur kan jag undvika att få hål i tänderna?

Hål i tänderna orsakas av sjukdomen karies. För att ett hål ska skapas och sjukdomen ska få fäste krävs närvaro av socker och att bakterierna får sitta ostörda. Detta ger ett hål i tandens yta – karies. Grundläggande råd är att upprätthålla en god munhälsa, samt hålla koll på dels vad du äter, samt dina kostrutiner överlag.

Var noga med tand- och munhygien

Tanden i sig har en stark yttre yta – emaljen – som hjälper till att skydda mot angrepp. Emaljen är effektiv så länge bakterierna avlägsnas dagligen med hjälp av tandborste och tandtråd. För att göra tandytan ännu starkare och mer motståndskraftig kan man använda fluortillskott, dels i den vanliga tandkrämen och i form av fluorskölj. För rekommendationer som passar dig och dina tänder bäst, fråga din tandläkare eller tandhygienist.

Var noga med god kosthållning

En bra och regelbunden kost är ett effektivt sätt att undvika karies. Vår rekommendation är att hålla sig till tre huvudmål (frukost, lunch och middag) samt ett par mellanmål. Detta ger en paus mellan måltiderna där tänderna hinner återhämta sig, för varje intag ger nämligen en syraattack på tänderna. Får tänderna chansen att återhämta sig minskar också risken för hål. Intag av läsk och andra sockerhaltiga drycker samt småätande mellan måltiderna ökar risken för karies.

Mer information tänder, mat och kostrutiner >>

Misstänker du att du har drabbats av karies?

Boka en tid direkt via vår onlinebokning så hjälper vi dig.
Boka tid nu

Hål i tänderna (karies) was last modified: May 15th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Karies (hål i tänder)