Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Isningar och ilningar i tänderna

Ilningar och isningar

En ilning (ibland även kallat ”isning”) i tanden är något alla upplever någon gång i livet. Det känns som en kall strålning inuti tanden. Ilningen kan vara långt varande eller bara blixtra till för att sedan försvinna. Oavsett så är ilningar väldigt obehagligt och intensiva ilningar kan vara så besvärande att till och med äta och dricka blir ett problem i vardagen.

Men varför får du ilningar? Går det att undvika ilningar/isningar? Här reder vi ut alla frågetecken kring ilningar och ger dig goda tips och råd i förebyggande syfte.

Varför ilar/isar det?

Emaljen utsätts för slitage och dentinet blottas
Dentin är en hårdvävnad i tanden som finns till för att skydda pulpan, tandnerven. Dentinet finns i sin tur innanför emaljen. Emalj är den hårda ytan som utgör själva tandkronan. Emaljen fungerar som ett skyddande lager mot yttre påfrestning, för att skydda både dentinet samt blodkärlen och nervtrådarna som pulpan till stor del består av.

Emaljen kan råka ut för slitage, frätskador och karies. I dessa fall bryts emaljen ner och dentinet blottas vilket orsakar ilningar.

Vidare kan även infektion i pulpan eller otäta fyllningar orsaka ilningar.

Hur bryts emaljen ner?

Abrasion
= slitage som orsakas av exempelvis tandborstning.
Tandborstning är grundläggande för friska tänder. Men om vi borstar på fel sätt kan tänderna ta skada. Det uppstår slitage om vi borstar för hårt, eller om vi borstar rakt på tandköttet, speciellt på blottade rotytor. Symptom på abrasion kan vara ilningar.

Attrition
= tänderna slits p.g.a. tandpressning eller gnissling.
Många pressar eller gnisslar tänderna i sömnen, ibland helt utan att veta om det. En nednötning av tänderna kan vara en indikation på detta. Ytterligare en indikation kan vara att man vaknar med huvudvärk på morgonen. Huvudvärken uppstår då käkarna är överspända efter en natts pressning/gnissling.

Erosion
= frätskada på tänderna som orsakas av sura livsmedel eller sura uppstötningar.
För att undvika erosionsskador bör vi minska konsumtionen av sura livsmedel, t.ex. juice, vin, läsk, sura godisar och citrusfrukter. Dessutom bör vi inte borsta tänderna direkt efter en måltid. Emaljen är i ett skört tillstånd efter syraangreppet som måltiden inneburit och bör ej utsättas för ytterligare påfrestning.

Karies
Ilningar/isningar kan vara en indikation på karies, hål i tänderna. Hålet bildas efter syraattacker som uppstår när du äter och dricker mat. När hålet har blivit så djupt att dentinet blottas så ilar det.

Övriga orsaker till ilningar

Infektion i pulpan
Om du har en infektion i pulpan uppstår ofta ilningar. Till skillnad från ilningarna som beskrivs ovan, är denna känsla mer tryckande smärta. Ilningen förvärras när du belastar tanden. Ofta ökar besvären om du till exempel tuggar eller biter ihop.

Otäta fyllningar
Gamla fyllningar som börjar lossna eller lagningar som inte täpper hela hålet kan göra att det ilar i tanden. Tandläkaren kan ta bort den gamla fyllningen och lägga en ny.

Sprickor i emaljen
Om du har fått ett slag mot tanden, eller av annan anledning skadat tanden så att den har fått en spricka, kan det vara orsaken till ilningarna. Ilningarna blir framträdande när du pressar ihop tänderna eller tuggar.

Tandblekning
Tandblekning som utförs av personer utan tandvårdsutbildning eller medel som går att köpa för hemmablekning, är inte att rekommendera. Utan rätt metod och teknik kan tandköttet ta stor skada, och tändernas emalj kan utsättas för frätskador.

Vem får ilningar?

57 % av befolkningen lider av ilningar i tänderna. Vuxna personer i 20 – 40 årsålder ligger i riskzonen för att råka ut för ilningar, alternativt att befintliga ilningar förvärras. Efter medelåldern minskar risken för ilningar, detta för att dentinet (=en substans i tanden, läs mer nedan) blir tjockare och således mindre känsligt mot yttre faktorer.

När kommer ilningarna?

Det varierar beroende på vilken tand som är skadad, vilken skada som orsakat ilningen samt hur stor skadan är. Det vanligaste är att känna ilningar i samband med att man äter eller dricker. Vissa är mer känsliga mot kall mat och dryck, medan andra känner starkare ilningar av varma intag. Ilningar/isningar kan även framträda vid inandning. Tryck på tänderna kan orsaka ilningar, då beror det ofta på en infekterad pulpa eller en spricka i tanden.

Förebyggande åtgärder mot ilningar

Använd en mjuk tandborste
Använd en enkel, mjuk tandborste. Ett borsthuvud med hårda strån, eller en felaktig teknik vid tandborstningen, kan skada tandköttet. Borsta med mjuka rörelser. Om du har synliga tandhalsar bör du vara extra aktsam med tandborstningen längs med tandköttskanten.

Borsta inte tänderna direkt efter måltid
När du äter fräter syror på tänderna. Saliven arbetar för att reparera de små skadorna som syran orsakar. Det tar ungefär en timme innan saliven arbetat klart. Om du borstar tänderna direkt efter måltiden sliter du extra mycket på emaljen som redan är skör efter att ha utsätts för syra.

Förebygg med fluor
För att minska risken för plack och karies för du säkra ditt dagliga fluorintag. Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och komplettera gärna ytterligare med exempelvis fluorskölj, fluor tuggummin eller fluortabletter.

Använd munvårdsverktyg
Tandtråd, mellanrumsborstar och tandstickor är exempel på verktyg för hemmabruk. Motverkar plack och således minskar risken för karies.

Undvik sura livsmedel
Sur dryck och mat fräter på tänderna. Minska på mängden sur frukt (apelsin, äpplen), läsk/energidryck, öl/vin, bär. Om du äter sur kost, rekommenderar vi att avsluta med något basiskt för att återställa balansen. Förslag på basiskt intag är mejeriprodukter.

Blek tänderna professionellt
Undvik att bleka tänderna på skönhetssalonger och undvik att köpa blekmedel online eller på varuhus. Okunskap och starka medel kan leda till frätskador på tandkött och starka ilningar i tänderna. Anledningen är den höga halten av väteperoxid som används i blekningsprocessen, ibland uppåt 35 %. Gå till en legitimerad tandläkare eller tandhygienist som använder säkra och väl beprövade metoder.

Ska jag besöka tandläkaren med mina ilningar?

Om ilningarna är ihållande bör du besöka tandläkaren. Under besöket kommer tandläkaren utreda varför det ilar samt fastställa vilken efterföljande behandling som krävs. Ibland räcker det med fluortillförsel i den dagliga rengöringen, medan andra fall kräver mer omfattande åtgärder som nya fyllningar och/eller kronor på tänderna för att motverka fortsatt slitage.

Du är alltid välkommen på en undersökning!
En tandläkare eller tandhygienist utreder anledningen till dina ilningar/isningar och planlägger fortsatt behandling.

Boka tid nu

Isningar och ilningar i tänderna was last modified: July 19th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Ilningar