Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Isningar och ilningar i tänderna

Isningar och ilningar i tänderna
Har du upplevt att du får en plötsligt smärta i tänderna när du äter eller dricker något kallt? Ilningar i tänderna kan göra ont och är oftast kortvarigt.  Det finns en rad olika orsaker och det kan vara så att du har fått ett hål i tanden (karies). I många fall beror det på initiala kariesskador eller resultatet av för hård tandborstning vilket slitit ner tandytan.

Varför har jag fått ilande tandhalsar?

Tandhalsar (delen nedanför den vita emaljen) brukar vara extra utsatta för ilningar då de saknar den skyddande emaljen som på kronan skyddar de känsliga kanalerna in mot pulpan (dentinkanalerna). Tänk på att tandhalsarna lättare drabbas av karies, så försök att borsta försiktigt med fluortandkräm där även om det ilar. Försiktigt och mjuk tandborstning är också viktig för att inte slita ner tandhalsarna som inte klarar samma belastning som emaljen.

Anledningen till att du kan ha fått ilande tandhalsar kan vara efter mycket flitigt och hårt tandborstande, blekning av tänderna, borttagning av tandsten eller nygjorda fyllningar. Tänk på att du även kan få det av sura intag i form av juice, läsk och mycket frukt (Erosion).

Vad hjälper mot mina ilningar i tänderna?

Idag finns ett stort utbud av särskilda tandkrämer mot ilande tandhalsar och ilningar i tänderna. Om du inte tycker att det fungerar så kontakta oss gärna så hjälper vi dig. Vi har flera olika behandlingar som kan hjälpa dig.

Du är alltid välkommen på en undersökning. En tandläkare eller tandhygienist utreder anledningen till dina ilningar/isningar och planlägger fortsatt behandling.

Boka tid nu

Isningar och ilningar i tänderna was last modified: May 3rd, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Ilningar