Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Missfärgningar/Gropar

Tändernas annorlunda utseende

Först och främst är de viktigt att nämna att alla tänder ser olika ut. Färg, form, placering och utseende kan variera från person till person. Att dina tänder kanske skiljer sig från hur tänder ”bör” se ut, behöver inte innebära att något är fel. Gropar och missfärgningar är vanligt förekommande. De kan uppkomma av olika anledningar och det finns ofta naturliga förklaringar till varför du har fått det. Många gånger är det enkelt att ta bort missfärgningar, ibland svårare. Nedan kan du läsa mer om missfärgningar på tänder och gropar i tänder.

Jag har missfärgade tänder, varför?

Mat
Tändernas färgskiftning kan vara ett resultat av dina vardagliga vanor. Mat, dryck och tobak är exempel på sådana vanor. Vi vet med säkerhet att ett stort intag av följande kan bidra till missfärgningar:

 • Kaffe
 • Te
 • Rödvin
 • Bär
 • Soja
 • Coca Cola/Sportdryck (frätande)
 • Rödbetor
 • Färgämnen skapar ytliga beläggningar på tänderna. Främst väldigt varm eller kall mat/dryck ökar risken för missfärgningar då porerna i emaljen öppnar upp vid kalla och varma intag. Ett tips är därför att dricka med sugrör så vätskan inte kommer i kontakt med tänderna i samma utsträckning. Missfärgningar på grund av mat eller dryck går oftast att putsa bort hos tandläkare eller tandhygienist.

  Tobak

 • Cigaretter
 • Snus
 • Cigaretter och snus innehåller kemikalier som lämnar ett lager av rester på rökarens tänder. Nikotin och tjära orsakar värsta missfärgningen. Cigaretter med hög nikotin- och tjärahalt orsakar således störst färgskiftning.

  Antibiotika kan orsaka missfärgning

  Om du har en sjukdom som behandlas med antibiotika finns det en risk att tänderna missfärgas. Olika personer drabbas olika hårt av denna bieffekt, det är dock vanligare hos barn än hos vuxna. I stort sett all penicillin har bieffekten att missfärga tandens emalj. Missfärgningen går i de allra flesta fall att putsa bort hos tandläkaren. En god munhygien är extra viktig om du behandlas med penicillin.

  Mammor som behandlas med antibiotika under graviditeten kan överföra denna bieffekt av medicinen till barnet. Barnet kan då få missfärgade tänder i ung ålder.

  Genetiska missfärgningar (medfödda)

  Anlagen till mjölkframtänderna bildas till stor del redan innan födseln. Om barnets mjölktänder är missfärgade är det någon som ”bestämdes” redan i magen, i vissa fall under amningen. På mjölktänderna kan skadad emalj synas som kritiga, vita fläckar. Det finns olika orsaker till dessa vita fläckar på tänderna. Det kan handla om en stor mängd fluortillförsel (antingen via mamman eller senare till barnet). Det kan också vara en sjukdom som bidragit till näringsmässig obalans. Ovan nämndes även antibiotikans påverkans på tandens emalj.

  Ett barn som har missfärgade mjölktänder riskerar att få permanenta tänder som också är missfärgade. Det finns dock chanser att de permanenta tänderna kommer upp jättefina.

  Svarta små prickar på tänderna

  Om du ser små svarta/bruna fläckar på tänderna är det förmodligen missfärgningar eller tandsten i gropar och fåror på tänderna. Om du inte har ont eller ilningar i tänderna behöver du inte vara orolig för att det är karies (hål i tänderna). Det skadar dock aldrig att kolla upp det hos din tandläkare.

  Vita små prickar på tänderna

  Små vita prickar kan vara små begynnande kariesangrepp (hål) som inte behöver lagas. Om du borstar noga kan de stanna av. Prickarna kommer då att finnas kvar men inte bli större/djupare. Rekommenderar dig ändå att inom snar framtid uppsöka tandläkare som får kika närmre på de vita prickarna.

  6-årständerna kan ha en annan färg

  När barnet får sina sexårständer kan föräldrar upptäcka att de har en gul-brun färg. Troligen beror det på en störning i bildningen av emaljen. Man ser det ganska ofta på de s.k. 6-årständerna och färgen kan variera från vitt till gult och brunt. Ibland drabbas en tand, ibland två, tre eller alla fyra 6-årständerna. Om barnet inte har ont så kan ni lugnt avvakta till nästa besök hos tandläkaren.

  Skadade tänder

  Om du har varit med om ett trauma med skadade tänder kan det vara orsaken till gulnande färg. Olyckor med traumatiserade tänder kan även resultera i grå-brun färg. Dessa färgskiftningar beror på att pulpan (bindväv i tanden) skadats eller dött. Om pulpan är död kan det vara ett alternativ att rotfylla tanden.

  Har du någon gång uppmärksammat att din tand blivit blå/grå, och efter en tid återgått till sin normala färg? Då kan man beskriva det som ett blåmärke i tanden, som sedan försvann. Tillförande kärl till tanden är vidare än de kärl som för bort blod. Får man en mindre skada som trycker till kärlen vid ingångsöppningen till tanden kan det ibland bli så. Detta kan uppstå om du fått ett slag mot tanden eller skadat tanden på annat sätt.

  Med åldern kommer missfärgningar

  Emaljen tenderar att tunnas ut och dentinet (tandbenet), som är av en gulare nyans, syns igenom. Detta kan även inträffa vid frätskador eller om emaljen pressats bort av annan anledning. Frätskador (erosion) kan uppstå vid stor konsumtion av t.ex. citrusfrukter eller läsk. Emaljen slits också om tandborstning sker tidigare än en timme efter intagen måltid. Då är nämligen emaljen skör och ömtålig. Om du kommer med borsten i detta stadie så sliter du onödigt mycket på tandkronorna som redan utsatts för syraangrepp i samband med måltiden.

  Jag har gropar i tänderna, varför?

  Många patienten undrar varför de har “gropar” i tänderna. Dessa gropar behöver inte vara hål i tänderna. Det kan vara en ofarlig defekt i emaljen. I groparna är det svårt att rengöra och det kan bli missfärgat och samlas tandsten i hålen. Om det ilar eller gör ont kan det vara en indikation på kariesangrepp. Oavsett hur din grop ser ut bör du uppsöka tandläkare som kan undersöka dina tänder närmre. Ett hål borras och lagas. En “ofarlig” grop kan byggas upp med plastfyllning.

  Ta bort missfärgningar

  Missfärgningar på tänder går nästan alltid att ta bort eller minska. Distriktstandvårdens tandläkare rekommenderar följande metoder till ett vitare leende:

  Air-Flow

  Denna metod är väldigt skonsam och effektiv. En tandhygienist blästrar, polerar och putsar bort ytliga missfärgningar med så kallad Air-Flow metod. Snabbt resultat och väldigt fräsch känsla i munnen.

  Läs mer om Air Flow här >>

  Tandblekning

  Tandblekning är en vanlig estetisk behandling som ger ett långvarigt resultat. På Distriktstandvården använder vi en säker metod där du är involverad i hela processen, och väljer själv vilken nyans du vill ha på dina tänder. Vi framställer blekskenor som är anpassade efter just dina tandrader så att resultatet blir så naturtroget som möjligt. Vi har ett väldigt bra pris på tandblekning, endast 1995 kronor för båda käkarna!

  Boka ett första besök för tandblekning här >>

  Missfärgningar/Gropar was last modified: June 13th, 2017 by Distriktstandvården
  Ställ en fråga här

  Patienters frågor & tandläkarens svar - Missfärgningar/Gropar