Muntorrhet – orsak och behandling

Torrhet i munnen kan bero på mediciner, stress och sjukdom. Brist på saliv kan leda till muntorrhet som i sin tur kan leda till karies och tandlossning.

Muntorrhet – orsak och behandling

Salivets uppgifter

I munnen finns körtlar, både stora och små, som producerar saliv. De stora körtlarna utsöndrar saliv under måltiderna, de små körtlarna producerar trögflytande saliv hela tiden. För lite saliv kan göra att man känner sig torr i munnen och skapar muntorrhet. Saliven står för en rad viktiga funktioner i munnen:

  1. För det första spolar saliven rent i munnen.
  2. För det andra har den en smörjande förmåga vilket underlättar att tala, tugga och svälja.
  3. För det tredje förstärker saliven smaken av maten.
  4. För det fjärde har den en skyddande förmåga för tänder och munslemhinnor.

Orsaker till muntorrhet

Den absolut vanligaste orsaken till brist på saliv är mediciner som ger muntorrhet som biverkan. Mediciner som många gånger har denna biverkan tillhör de som behandlar astma, allergi, högt blodtryck och psykiska besvär.

Dock behöver det inte bero på mediciner utan brist på saliv kan också bero på stress, sjukdom, munandning, strålbehandling mot ansiktsregionen eller nedsatt funktion i salivkörtlar och tuggmuskler. Sämre fungerande tuggmuskler och tänder leder till nedsatt funktion och sämre stimulering av salivkörtlarna.

Påverkan på tänder och mun

Muntorrhet gör att det finns mindre saliv som kan skydda tänder och slemhinnor. Detta leder till en ökad risk för karies och tandlossning. Samtidigt blir munslemhinnorna sköra och risken för sår och svamp ökar. Noggrann munhygien och regelbundna kontroller hos tandläkare är nödvändigt för att kunna förebygga och behandla problem.

Saker som underlättar

  • Använd fluortandkräm vid tandborstning för att förebygga hål i tänderna. Att skölja med en mild fluorskölj som komplement till tandborstningen rekommenderas.
  • Hjälp dina salivkörtlar genom att tugga noga och länge för att låta dem producera mer saliv. Samtidigt kan du välja mat med bra tuggmotstånd som också stimulerar salivproduktionen.
  • Ha en regelbunden kost och måltider, småätande ökar risken för karies.
  • Sockerfria produkter är att föredra och sockerfria drycker eller vatten är bäst.
  • Det finns även saliversättningsmedel och salivstimulerande produkter som går att köpa på apotek, rådgör med oss för att finna en produkt som passar dig.

Vi hjälper dig

Om du lider av muntorrhet hjälper vi dig gärna. Boka en undersökning och låt en tandläkare ta hand om dina tänder och din mun.

Boka tid nu

Vanliga frågor

Varför uppstår muntorrhet?
Den vanligaste orsaken till muntorrhet är mediciner. Antingen mediciner med biverkan muntorrhet eller om man kombinerar flertalet mediciner som i sin tur medför muntorrhet.
Hur kan man öka salivproduktionen?
Tugga hårdtuggad mat som får salivkörtlarna att jobba, även sockerfritt tuggummi kan underlätta salivproduktionen. Viktigt att hålla munnen fuktig, ha alltid ett glas vatten nära till hands.
Hur påverkas tänderna av muntorrhet?
När det blir torrt i munnen fäster sig bakterier mycket lättare på tänderna. Detta ökar risken för karies och tandlossning.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.