Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Tandpressning

Gnissla tänder

Vaknar du på morgonen med huvudvärk eller ömma käkmuskler kan det vara ett tecken på att du gnisslar eller pressar tänder. Dock kan man gnissla tänder utan att varken få huvudvärk eller ömma muskler.

Med tiden kan tandgnissling (bruxism) leda till omfattande slitage av tänderna, vilket inte bara orsakar rent estetisk åverkan utan också kan leda till funktionella problem.

Anledningen till tandgnissling kan vara allt från stress till att man faktiskt biter fel, väldigt få människor har ett helt idealt bett där bettet är helt perfekt.

Att vakna med huvudvärk eller slita ner sina tänder vill ju ingen och om orsaken ligger i tandgnissling eller tandpressning kan vi på Distriktstandvården hjälpa till.

Behandling vid tandgnissling

Vid en undersökning kan tandläkaren upptäcka slitage på tänderna som härrör till tandgnissling. Tandläkaren känner även på musklerna kring käkarna för att upptäcka eventuella ömma punkter. Behandlingen baseras på din situation och de förutsättningar som föreligger. För vissa räcker det med avslappningsövningar eller att få reda på anledningen till smärtan för att problematiken ska förbättras. Om stress är anledningen kan också avslappningsövningar hjälpa, och den bästa medicinen är ju att stressa mindre.

Vidare kan en bettskena i plast som används under natten vara lämplig, den avlastar muskler och käkar samtidigt som den förhindrar slitage. Slitage som sliter ner tänder och ofta orsakar att fyllningar frakturerar.

Om problemet skulle ligga i felaktig bettkontakt mellan tänderna kan en bettinslipning avlasta. Alternativt kan en tandställning rätta till tänder som sitter snett.

Diskutera gärna med vår personal vid nästa undersökning eller kontakta oss om du känner av den symptombild som beskrivs ovan.

Tandpressning was last modified: April 27th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Tandpressning