Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Från tandvårdsrädd till förberedd

barn-och-tandvardradsla

Tandläkarskräck

Vem har det?

Många tycker att det kan vara obehagligt att gå till tandläkaren och uppger sig lida av tandvårdsrädsla i mer eller mindre grad. Vissa känner rentav panik inför tandläkarbesök och undviker helst att gå dit överhuvudtaget. 5 % av befolkningen har fobi för tandvård. Tandläkarskräck är lika vanligt bland män och kvinnor och förekommer i alla åldrar. Det har visat sig att emotionellt styrda personer upplever skräck i större utsträckning. Ordet “tandläkarskräck” kan vara missledande, då personen i fråga sällan är rädd för själv tandläkare, utan för behandlingen.

Varför känner människor rädsla?

Anledningen till att individer känner obehag inför besöken kan bero på olika saker. Den äldre generationen som fått uppleva hur tandvården fungerade förut kan ha dåliga erfarenheter i bagaget. Tandläkarskräck kan givetvis också bero på traumatiska upplevelser i nutid. Personer som har varit med om långa och smärtsamma stunder i tandläkarstolen, tenderar att associera negativa känslor till tandvård. Barn som är väldigt oroliga och rädda i tandläkarens behandlingsrum kan också påverkas negativt i äldre dar. Tandvårdsrädsla kan också bero på bristen på kontroll, obehagliga känslor dyker upp då det känns utlämnande att låta någon annan titta och peta i ens mun. Tandvårdsskräck kan också vara ett resultat av skam för sina tänder och munhygien.

Lugnande information om tandvårdsrädsla

1. Tandvården har ändras radikalt under de senaste decennierna. Metoder och tekniker är välbeprövade och optimerade för trevliga tandläkarbesök. Generellt råder också en större förståelse för vikten av ett gott bemötande och service gentemot patienten. Tack vare moderna och anpassade verktyg kan behandlarna dessutom arbeta med lättare hand idag.

2. Vi arbetar aktivt med smärtlindring och har alltid ambitionen att utföra smärtfria behandlingar.

3. Det är viktigt att hitta en tandläkare som du kommer överens med och känner förtroende för. I Sverige kan alla individer fritt välja tandvårdsgivare. Du kan byta när som helst och har inga förpliktelser mot någon specifik vårdinstans.

4. Tandläkare undersöker och behandlar hundratals olika patienter varje år. De har sett det mesta och är vana vid olika typer av hälsotillstånd i munnen. Samstämmigt kan alla behandlare på Distriktstandvården uppmana dig att komma trots att du skäms för dina tänder. Vi finns ju här för att hjälpa till. Inte för att kritisera eller ställa någon till svars.

Är du rädd för tandläkaren eller behandlingen?

Det kan vara skönt att veta att här på Distriktstandvården i Stockholm är vi mycket vana att hjälpa patienter som känner oro inför och under behandlingen. Här har våra tandläkare samlat tips på hur du kan förbereda ditt tandläkarbesök och på så sätt minska din tandvårdsrädsla:

Minska din tandvårdsrädsla

 • Tala om när du bokar din tid att du är tandvårdsrädd.
 • Skriv ner dina frågor före besöket.
 • Det är bra att komma i god tid, du kan sitta och läsa en stund i väntrummet innan, till exempel, en egen medhavd bra bok eller tidning om du vill.
 • Ta med dig egen musik. Ska du laga en tand och tycker att borrljudet är obehagligt kan du ta med musikspelare, hörlurar och din favoritmusik att lyssna på under behandlingen.
 • Du kan ha med dig en vän som stöd under behandlingen och prata om tandvårdsrädsla.
 • Skönt att veta är att tandvårdspersonalen är mycket van att hjälpa patienter som känner sig oroliga inför och under behandlingen.
 • Tänk efter och tala om för tandläkaren vad det är som gör att du är tandvårdsrädd i behandlingssituationen.
 • Ett sätt att minska din tandvårdsrädsla är att vara delaktig i upplägget av behandlingen.
 • Våga ställ frågor och kom överens om en plan med tandläkaren.
 • Skapa en positiv stämning för dig själv. Det kan även vara bra att sätta av lite extra tid efter behandlingen så att du inte behöver stressa iväg direkt när dagens behandling är avslutad.
 • Be om en paus under behandlingen om du känner att obehaget smyger sig på
 • Meddela att du är intresserad av lugnande medel innan behandlingen

Lustgas för tandvårdsrädda

På kliniken i Handen, Haninge, finns lustgas tillgängligt för dig som har tandläkarskräck. Lustgas är en luktfri gas som har använts inom tandvården i mer än 25 år. Man får andas genom en gummimask som placeras över näsan.

När man andas en blandning av lustgas och syrgas hos tandläkaren blir man avslappnad och lugn. Man bekymrar sig mindre och det blir till exempel enklare att ta bedövning. Kväljningar minskar eller försvinner helt och tandbehandlingen underlättas. Hela tiden är man vaken och känner sig väl till mods. En halvtimme efter att behandlingen med lustgas har avslutats är man inte längre påverkad av lustgasen. Då kan man cykla eller köra bil.

Inför din behandling med lustgas är det viktigt att tänka på:

 • Du får inte äta fast mat, soppa, fil, yoghurt eller liknande eller dricka mjölk senare än fyra timmar före behandlingen.
 • Senare än två timmar före behandlingen får du inte dricka någonting alls.
 • Om du är täppt i näsan kan du ta näsdroppar eller nässpray en stund före behandlingen.
 • Är du kraftigt förkyld bör du ringa återbud och boka en ny tid.

Informera oss innan besöket om du är tandvårdsrädd, vi gör allt för att du ska känna dig trygg innan, under och efter behandlingen.

I onlinebokningen kan du berätta att du är rädd

I vår onlinebokning får du möjlighet att fylla i att du är tandvårdsrädd. När bokningen kommer till kliniken är personalen medveten om din orolighet och gör allt för att du ska känna dig välkommen, lugn och i trygg.

Boka tid nu

Från tandvårdsrädd till förberedd was last modified: May 3rd, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Innan och under behandlingen