Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Behandling tandlossning (parodonti)

Tandlossning-parodontit

Tandlossning är vanligt

Tandlossningssjukdomar drabbar en stor del av vår befolkning, ungefär var tionde person råkar ut för det under sin livstid. Om du har problem lösa tänder i vuxen ålder blir du remitterad till en specialist i parodontologi (läran om tandlossningssjukdomar). Till en parodontolog går också om du har problem med inflammerat tandkött och blödande tandkött samt inflammationer runt implantat. Du kan också få behandling och ersättning av förlorade tänder med implantat hos en parodontolog. Vi hjälper dig med rätt behandling. På Distriktstandvårdens egna specialistklinik arbetar personal med hög kompetens och lång erfarenhet inom olika specialistområden.

Blöder tandköttet när du använder tandborste eller tandtråd?

Då kan det vara en indikation på en pågående inflammation i ditt tandkött, så kallad gingivit. Ett friskt tandkött är stramt kring tanden och blekrosa till färgen. Om tandköttet är svullet och rött kan det bero på inflammation. Detta beror på bakteriebeläggningar som får sitta ostört och utföra en irriterande verkan på kroppens vävnader. I ett direkt led svarar kroppen med en inflammatorisk reaktion.

Misstänker du att du har tandlossning?

Boka en tid direkt online så hjälper vi.
Boka tid nu

Men varför tappar man tänderna?

En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång kan leda till att parodontit (tandlossning) utvecklas. Då har bakterierna i beläggningarna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen. Bakteriebeläggningar som får tillväxa ostört kan med tiden mineraliseras till hårda beläggningar, tandsten, dessa utövar också en belastning på vävnaderna men kan endast avlägsnas av tandläkare eller tandhygienist. Om du har besvär som kräver behandling av våra specialister i parodontologi kommer din tandläkare att skicka en remiss till oss på Specialistkliniken på Östermalm.

Hur behandlas tandlossning?

För att göra en bedömning av omfattningen mäts tandköttsfickorna kring tänderna med en ficksond och käkbenet kontrolleras på röntgenbilder. Därefter kommer en tandhygienist utföra den mekaniska rengöring som krävs där tandsten och bakterier avlägsnas från tandytor både ovanför och under tandköttskanten. Vidare läggs stor vikt på egenrengöring vilket krävs för utläkning och ett livslångt gott resultat. Vi följer upp behandlingen efter det individuella behovet där man kontrollerar utläkning av tandköttsfickor och behovet av ytterligare behandling. I vissa fall räcker det inte med den här typen av behandling, i andra fall är tandköttsoperation nödvändig för ett gott resultat.

Misstänker du att du har tandlossning?

Boka en tid direkt online så hjälper vi.
Boka tid nu

Behandling tandlossning (parodonti) was last modified: May 5th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Tandlossning