Tandställning och tandreglering

Tandreglering är precis som det låter ett sätt att reglera tänderna. Det sker med hjälp av en tandställning. Idag finns flera olika tandställningar som hjälper tänderna att flyttas i käkarna. Nedan ger vi dig en överblick hur tandregleringen går till.

Tandställning och tandreglering

En tandlucka kan slutas genom att förflytta tänderna i anslutning till tandluckan. Detta sker med hjälp av en tandställning. Ortodontisk behandling, eller tandreglering, blir vanligare och vanligare för patienter i vuxen ålder. På Distriktstandvården erbjuder vi den populära metoden Invisalign, en knappt synlig tandställning.

Hur går tandreglering till?

Det är en avancerad behandling med goda möjligheter för ett lyckat resultat. Behandlingen innebär en förflyttning av tänder med hjälp av tandställning. Tandställningen utsätter tänderna för en liten kraftpåverkan under lång tid och leder till att tänderna förflyttar sig i tandraderna. Tandregleringen och behandlingen med tandställning utförs vanligen av en specialist i ortodonti. Många gånger sker tandreglering i kombination med broterapi eller implantat för fullgott resultat.

Invisalign, den moderna tandställningen

Tandläkare på Distriktstandvården är utbildade inom Invisalign. Denna moderna tandregleringsmetod innefattar genomskinliga skenor som förflyttar tänderna dit du vill. Tandregleringen hjälper dig att komma till rätta med ojämna tänder, tandgluggar och bettfel. Ett utmärkt alternativ för dig som vill undvika den klassiska tandställningen, “rälsen”.

Läs mer om Invisalign här >>

Är du intresserad av Invisalign?

Slå en signal till kliniken på Fridhemsplan, som främst utför Invisalign-behandlingar. Du utlovas en snabb tid som möjliggör att behandlingen kan påbörjas inom kort.

08-412 007 55

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Tandreglering
Hej! Efter att haft tandställning tidigare i livet så har jag haft ståltrådar fastlimmade bakom tänderna senaste 10 åren. Nu i går så lossnade halva ståltråden på övre tandraden så var tvungen att klippa av den. Imorse så märkte jag att tänderna börjat gå tillbaka och har således en liten glugg mellan framtänderna. Jag är osäker på vilken åtgärd jag kan göra i detta läge och undrar vad ni rekommenderar så jag vet vad jag ska boka... tack på förhand!
Mvh Joakim
Hej Joakim, det låter som att du skulle behöva boka en tid hos tandläkaren för att avlägsna din gamla ståltråd (så kallad retainer) helt och hållet om den är trasig. Ibland kan man framställa en ny retainer eller göra en essixskena för att undvika att tänderna flyttar på sig ännu mer. Du är välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig med dina besvär.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-03-24

Hejsan. (18år) Jag tog ut min tandställning för ca 3 år sedan och hade den på i 3år. När jag tog ut den vet jag att behandlingen inte var riktigt klar, jag hade raka tänder men bettfel kvar. Idag påverkar bettfelet mig något enormt. Jag har överbett och ett djupt bett vilket orsakar svullnad i gommen och mina framtänder börjar ta skada och putas framåt när jag bitter ihop. En del av orsaken kan också vara för att jag gnisslar tänderna något extremt. Mina käkar är alltid spända. Jag skaffade en tillfällig bettskena från apoteket igår och sov med men vet inte om det är nått att ha. Jag har inte en tandläkartid förens om en månad och börjar må riktigt dålig. Jag undrar om trots en tandregleringsbehandling på 3 år kan det behövas en till behandling, allternativ en käkoperation? (Vill ha en till, om det hjälper mina problem) Tacksam för svar!
Hej!

Jag ber om ursäkt för sent svar.

Utifrån din beskrivning låter det som att du utöver din ordinarie tandläkartid behöver träffa både en bettfysiolog och en tandregleringsspecialist så att de kan se över hur din situation ser ut och hjälpa dig med dina problem. Jag kan tyvärr inte säga vilken typ av behandling de kommer att tycka är bäst i ditt fall, men jag tycker absolut att du ska trycka på att du behöver fortsatt hjälp så att du slipper dina besvär.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-19

Hej
Jag har en dotter med sneda tänder nere och stora framtänder uppe. Min dotter lider av detta och vi har vid flera tillfällen varit till folktandvården för en bedömning av tandställning men blivit nekad pga att de anser det inte är tillräckligt allvarligt för tandställning då de måste prioritera andra barn. Jag trodde det var fri tandvård i Sverige för barn men vi har blivit hänvisad att betala dotterns tandställning själv vilket skulle kosta 45000 kr vilket vi tyvärr inte har råd med. Finns det möjlighet att på något sätt få hjälp via er? Vi bor i Gävleborgs län.
Tack på förhand
/Sussi
Hej!

Om du har frågor som gäller rättigheter och beslut om tandvård för barn och ungdomar kan du vända dig till Tandvårdsenheten på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Box 6416
113 82 Stockholm
Telefon: 08-123 133 00
Telefontid vardagar 09.00-11.00

För Gävleborg: https://www.regiongavleborg.se/halsa-och-vard/Tandvard/

Ni kan höra av er till dem och uttrycka att ni inte är nöjda med beslutet och begära en omprövning. Generellt erbjuds dock kostnadsfri tandställning framför allt till patienter som på grund av sitt bettfel har svårt att bita och tugga och inte om bettfelet "enbart" anses mindre estetiskt störande tyvärr. Denna bedömning görs oftast i samband med den årliga undersökningen samt i samarbete med en tandregleringsspecialist.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Vad krävs för att få kostnadsfri tandställning när man är 18 år?
Hej!

Barn och ungdomar upp till och med 23 år kan få kostnadsfri tandreglering och tandställning om de har en bettavvikelse som gör det svårt att bita och tugga. Det är specialisttandläkaren som bestämmer om tandregleringen är kostnadsfri.

Generellt kommer din ordinarie tandläkare att göra en första bedömning i samband med din årliga undersökning huruvida du har behov av detta eller inte.

MVH

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Påverkas talet av invisalign i över och underkäken? T.ex. läspar man?
Hej!

I början kan det kännas lite ovant att ha skenorna i munnen och man kan eventuellt uppleva att man läspar något. Detta är dock kortvarigt och man vänjer sig snabbt och kan då prata som vanligt igen.

MVH

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hej, vi fick avslag på tandställning för vår dotter och fick veta att beslutet går att överklaga. Hur gör vi det? Vart vänder vi oss med vår överklagan och överklagar man med ett mail?
Hej,

Om du har frågor som gäller rättigheter och beslut om tandvård för barn och ungdomar kan du vända dig till Tandvårdsenheten på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Box 6416
113 82 Stockholm
Telefon: 08-123 133 00
Telefontid vardagar 09.00-11.00

Lycka till!

MVH

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hej,

Har påbörjat invisalign i thailand och behöver resa hem till sverige. Pga den rådande situationen vet jag ej när jag kan åka tillbaka. Min tandläkare säger att det skulle vara möjligt att få alla skenor skickade till sverige, men att jag isåfall behöver göra "fästen" för skenorna hos en tandläkare i sverige ifall jag ej kan åka tillbaka till thailand inom 1-3 månader.

Är detta något ni kan göra? Vad skulle detta kosta?

Ha en trevlig dag!
Hej,

Det är vår klinik på Fridhemsplan som framför allt utför denna typ av behandlingar. Jag rekommenderar dig därför att kontakta den kliniken direkt för att se om de kan hjälpa dig samt för att få information om vad detta skulle kunna kosta.

https://distriktstandvarden.se/invisalign/

08-412 007 55

Ta hand om dig!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hur mycket kostar invisalign när du är under 23 är?
Hej!

Du kan boka en kostnadsfri konsultation på Distriktstandvården Fridhemsplan där tandläkaren kan undersöka om ditt fall är lämpligt för Invisalign samt vad det skulle kosta i ditt fall.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-30

Hej! Vad kostar tandreglering (metallisk) på underkäke och överkäke om man är 21 år?

Tacksam för svar!

Med vänlig hälsning, Anastasia
Hej Anastasia,
Fast tandställning utförs endast av tandreglering specialist och kostnaden är relaterad till hur stort behandlingsbehovet är. Ålder har inte med kostnaden att göra. Vissa bettfel/bett diagnoser är berättigade till kostnadsfri tandställning upp t.o.m kalenderåret man fyller 23.
Hoppas att svaret är till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-01-20

Hej!
Det var så att jag är under 18 år. Andra tandvård som folktandvård vill inte ge mig tandställning eftersom de tycker jag onte behöver pga jag har glugg. jag har gått till andra privata tandvård, de låter inte mig heller betala för egen tandställning pga jag är född 2002. Undrade ifall ni kunde hjälpa mig på något sätt?
Hej!

Om du har ett så pass ”litet” bettfel att du inte har beviljats tandreglering på landstingets bekostnad så brukar det inte vara något hinder för att du kan få göra behandlingen på egen bekostnad. Kanske kan det vara så att andra kliniker tyckt att du kan åtgärda din glugg på annat sätt? Till exempel kan man med hjälp av plastfyllningar (komposit) bygga på granntänderna mot mitten för att täppa igen hålet.
Jag tycker att du ska diskutera detta med din ordinarie tandläkare och om de inte bedömer att man kan få ett naturligt resultat med hjälp av kompositfyllningarna så kan de skicka remiss till en ortodontist för konsultation inför eventuell tandreglering på egen bekostnad.

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-18

Kostar tandställningen om man är 18 år och den beställs av en privata tandläkare, eller betalar staten?
Hej, om man har fått godkänt av en urvalsortodontist så är tandregleringsbehandlingen kostnadsfri. Annars får man bekosta behandlingen själv. Man kan alltid vända sig till sin allmäntandläkare om man har frågor.
Lycka till!

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-16

Hejsan! Mitt namn är Jonathan! Det är så att jag är oerhört missnöjd med mina tänder.... jag anser att dem sitter snett och i olika höjder. Finns det en chans att få tandställning? ( jag är 18 år)
Om det går, måste jag betala
Hej Jonathan,

För att bedöma om du har rätt till fri tandreglering behöver vi träffa dig för bedömning av bettet. Boka gärna en tid för undersökning så kan vi titta närmare på det.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-04-11

Hej! Jag är 21 årig tjej som har problem med glugg i framtänderna och tänder som flyttar sig framåt hela tiden. Jag har försökt för ett år sedan boka tand specialist för tandställning men läkaren tillät inte mig att boka eftersom hon påstod att jag är 20 och kan betala själv om jag vill annars blir det ingen tandställning. Och det är klart att jag inte har råd med att betala själv för jag studerar fortfarande. Så min fråga är har hon rätt i vad hon sa till mig alltså att vägra att boka tid för mig eftersom jag är 21 eller kan jag ändå få gratis vård tills jag blir 23 som jag såg på nyheterna.
Hej,

Gratis tandvård stämmer tills man är 23 år om man är född år -96 eller senare. Däremot ingår inte estetisk behandling inom den fria barn- och ungdomstandvården. Om man ändå önskar estetisk behandling får man som patient bekosta det själv.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-16

Hej! Är 18 år.

Kostar det något för mig att ha en ”osynlig tandställning”?
Hej,

Vid rätt indikation, det vill säga om tandläkaren bedömer att det är nödvändigt med tandreglering för att erhålla god funktion är tandställning gratis. Man kan få den "osynliga" varianten mot tillägg av mellanskillnaden. Om tandläkaren dock bedömer att det inte är nödvändigt med tandställning i ditt fall får du bekosta hela behandlingen själv.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-02

Hej,
Har funderat på om jag kan rätta till mina tänder på underkäken samt täppa till några hål mellan tänderna på överkäken med hjälp av skenor (bettskenor)
hej,

för att kunna göra den bedömningen behöver tandläkaren få träffa dig för en korrekt klinisk undersökning. boka gärna en tid hos oss så hjälper vi dig med behandlingsalternativ.

Önskar dig en god fortsättning på det nya året!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-02

Hej, mitt namn är Emil och är 18 år gammal. Jag har glugg mellan flera tänder och tandställning har inte hjälpt. Jag mår sjukt dåligt av det och jag känner att det är på tiden att fixa det. Finns det någon lösning?
Mvh Emil
Hej Emil,

Beroende på hur det ser ut och vilka tänder som är involverade kan man eventuellt bygga upp med plastfyllningar för att täcka mindre gluggar. Boka gärna en tid för att få det kontrollerat så kan vi bedöma vad som är möjligt i just ditt fall.

Ha en fortsatt bra dag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-12-18

Hejsan!
Jag har en framtand i underkäke (nr 31) som sitter lite snett och "inskjutet bakåt" i förhållande till de andra framtänderna som sitter rakt. Jag skulle vilja göra en tandreglering hos er och skulle vilja veta mer om priset för tandställning, naturligtvis förstår jag att en träff behövs för att bedöma hur man skall gå till väga, men jag skulle vilja höra om det är möjligt att göra en tandställning på insidan av tänderna (så att tandställningen inte syns) och vad det skulle kosta.

På hemsidan under Priser kostar en tandreglering ca 20 000 om mitt årliga belopp är under 3000 kr, vad innebär detta?
Hej,

På vår klinik på Fridhemsplan finns möjlighet till Invisalign tandställning, den innebär genomskinliga plastskenor. Om den är möjlig att använda för ditt specifika behov krävs att man kontrollerar kliniskt. Jag rekommenderar dig att vända dig till vår klinik för hjälp samt exakt kostnadsberäkning för behandlingen. Om det krävs större fastsittande behandling kan vi då rekommendera behandlare för det.

På prislistan finns olika nivåer inlagda beroende på de karensbelopp gentemot försäkringskassan. Börjar man från noll innebär det att man då är under 3000kr. Har du genomfört annan behandling redan under en ett-årig ersättningsperiod och hamnat över 3000kr får du större ersättning från Försäkringskassan osv.

Hoppas dessa svar hjälpte. Ha en fortsatt bra dag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-12-11

Hej, Vad kostar ungefär att sätta tandställning på en rad tänder ( har problem med en tand)? Jag vet att ni behöver titta före att säga, men det behöver inte vara exakt priset . Tack på förhand
Hej,

Ungefärlig kostnad för en käke är 25000-30000kr. Men precis som du själv skriver så måste vi titta på det för att kunna ge dig exakta uppgifter. Hör gärna av dig så vi kan hjälpa dig vidare i ärendet.

Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-22

Hej.
Jag har haft många olika tandställningar när jag växte upp, sist hade jag räls uppe och nedan till och när dom togs bort så fick jag trådar bakom tänderna så att dom inte skulle röra på sig. Men tråden lossnade förut och framtänderna gled isär. Vad kostar det att dra ihop dom igen? vad behövs göras?
Hej,
Om tänderna flyttat på sig krävs det i många fall att man har tandställning igen. Vi har tandläkare som arbetar med "osynlig" tandställning, Invisalign. Om det krävs fast apparatur får en specialist utföra behandlingen. Ungefärlig kostnad för en käke är 25000-30000kr.
Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-22

Hej!
Är under 20 år och kollade på priserna för tandreglering. Undrar om behandlingen ingår i priset som står i prislistan, eller om det bara är priset på själva tandställningen? Kommer det då kosta mer att t.e.x spänna tandställningen, eller dra ut eventuella tänder, så att allt får plats.
Hej

Om du får en tandvårdscheck med beviljad tandreglering ( dvs objektivt behov bedömt av en specialisttandläkare ) ingår kostnaden. Betalar du själv är det bäst att ringa runt för att få prisuppgift eller gå på en konsultation och höra exakt vad det skulle kosta.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-19

Hej. Var kan jag köpa elastics till min tandställning. Jag behöver nämligen de, men eftersom min tandläkare behandlar mig utomlands och jag är i Sverige just nu så behöver jag de under sommaren.

Tack
Hej

Förslår att du vänder en klinik för ortodonti. De kan säkert hjälpa dig.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-29

Hej. Jag har gjort tandställning utomland om fem månader sedan. Just nu jag vill tagit bort eftersom jag är inte trivs med och mina tändrna blev missfärgat.
Min fråga är hur mycket kostar för att ta bort den. Tack
MHV Sakina
Hej
Det är tandreglerare, ortodontister , som gör detta. Antingen vänder du dig till din tandläkare för
remiss alternativt hör med en ortodontist genom te x telefonsamtal vad det kan kosta.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-22

Hej.
Min dotter på 15 år ( i september) biter sig ofta i läppen när hon äter (framtänderna sitter snett, som ett ”V”).
Hon har en mjölktand kvar och ingen ny kommer efter.
Har hon rätt att få tandställning då?
Mvh Pernilla
Hej Pernilla
Det är svårt att svara på utan undersökning.
Vid 15 års ålder skall man ha en obligatorisk undersökning hos tandläkare så boka tid och fråga tandläkaren så kan allmäntandläkaren remittera din dotter till en specialist på tandreglering.

Med vänlig hälsning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-02

Hej!
Jag undrar om det finns något bidrag som man kan få om man vill skaffa tandställning när man är 26 år?
Mvh Malin
Hej Malin

tyvärr finns det inga bidrag, men många bra metoder som kan gå mkt fortare än traditionell tandställning.
:-D

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Hej! Jag har en fråga som det kanske dröjer kring innan jag får svar. I veckan var jag hos min tandläkare för att dels polera en av mina framtänder som var mer missfärgad än de andra. Jag har nyligen dragit en visdomstand o anv mkt klorgexidin så trodde det var därför. Min tandl blev dock misstänksam o skickade el i den för att se efter reaktion, uteblev... Röntgenbilderna var svåra att tolka, två tandl tittade men det bestämdes att skickas en förfrågan till ortodontonti för råd. Risken är Bl att den är död! För 30 år sedan är denna tand flyttad på o tandreglerad o det fanns tydligen en risk för att tanden till slut kan dö av detta! Efter så lång tid, har ej haft symtom, men ett tag undrat över färgen... min fråga, tror ni enda alt är rotfyllning el kan man leva ned död tand? Är livrädd för att förlora den (framtand ju!) el gå med farliga bakterier som sprids o vill ju heller inte ha missfärgad tand. Sätter man isf krona efter rf el bleker man? Det är tanden bredvid två ”riktiga” framtänderna. Tacksam för svar, ska försöka ringa o skynda på processen kring det hör.,. Mvh, Jenny
Hej Jenny
Detta är svårt att svara på utan klinisk undersökning, men jag skulle gissa på att tanden dött genom åren pga traumat för 30 år sedan. Man kan nu rotfylla tanden och sedan bleka den innifrån så den får samma färg som övriga tänder.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17

Hej! Jag undrar om ett barn som är 13 år får grattis tandställning om läkaren ser ett behov av det?
Hej!

Ja om det är så att barnet på en s k "ortvisning" bedöms ha så stort behov att tandställning behövs, så får barnet det gratis.
Barnets vanliga tandläkare kan skriva en remiss till en specialist på tandreglering och det är denna tandläkare (specialisten) som avgör om barnet har rätt till gratis tandställning.

Reglerna för att få gratis tandställning är ganska tuffa men detta kan den ordinarie tandläkaren berätta mer om.

Lycka till!

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-04

Hej jag är 20 år och är och har alltid varit missnöjd med hur mina tänder ser ut på underkäken då det är något trångt och några av mina tänder är snea. Jag har aldrig blivit frågad om att skaffa tandställning eller annat liknande för att reglera tänderna. Min fråga är då dock om jag kan be om att få något som kan hjälpa att reglera mina tänder på underkäken eller om beslutet helt ligger på tandläkaren? Också om det skulle kosta för mig som är 20 år även om jag nu har fri tandvård ytterligare ett tag.
Mvh Rebecka :)
Hej
Fråga din tandläkare när du är där för undersökning.
Svårt att säga hur det ser ut och om det är så att du kan ha rätt till tandreglering utan undersökning. Det man kan säga är att det är ytterst sällan just trångställning i underkäken ger rätt till fri tandställning utan oftast får patienten betala det själv. Kostnad ca 20 000-40 000.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-08

Hej! Jag har gjort en tandställning utomlands förra månaden. Just nu jag ångrar mig och jag undrar om jag kan komma till undersökning och tipsa mig vad ska jag göra.
Obs jag är 28 år gammal.
Hej
Absolut. Boka tid och få en remiss till en specialist på tandreglering
för second opinion.
Lycka till

;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hejsan mitt namn är Adela! För ett par veckor sedan tog jag ut min tandställning som jag haft cirka 1.5år. Jag fick en nattskena och jag har använt den varje natt sedan dess. Men inatt glömde jag den och jag är orolig att bara en natt faktiskt kan göra skillnad, alltså att tänderna redan börjat röra på sig lite. Det kanske inte är så men därför är jag väldigt tacksam för svar.
Mvh Adela.
Hej Adela

Du kan vara helt lugn. Ingen fara alls. Försök komma ihåg den nu i fortsättningen bara ;-)
Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej! Jag heter Mariam och är 17år gammal och 2014 så fick jag tandställning och hade dem i ett och ett halvt år innan jag fick av dom men när jag till slut fick av dom och började använda skena så märkte jag att mina två framtänder var inte raka och det märks när jag ler. Tänderna såg bra ut först men sista gången jag bytte tråd så spände dom till där fram villket jag tror orsakade att det blev snett. Måste jag nu betala för att få det fixat även om det var ett fel på tandläkarens sida?
Hej Mariam
Du bör vända dig till den tandläkare som hjälpte dig med tandställningen och förklara vad du tycker hänt.
Tror inte du skall behöva betala något för detta.

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-13

Behöver man betala för tandställning om jag är 20 år
Hej

Inte om en ortodontist (specialisttandläkare på tandställning ) bedömmer att du behöver en tandställning i annat fall ja.
Tyvärr är kriterierna för att få en betald tandreglering mycket hårda och det är många ,många fler som vill ha tandställning än som kan få.

Man kan alltid senare i livet göra en reglering och betala själv, det är aldrig försent för att flytta tänder :-)

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-03

hej jag är en kille på 14 år och jag tycker jag har sneda tänder. mina tänder pekar väldigt mycket åt olika håll och jag kan precis inte få in mitt lill finger mellan tänderna så jag har ett ganska stort överbett och ofta när jag tuggar så eftersom mina tänder står ut så mycket så skaver det och jag biter mig väldigt ofta i kinden. tycker du jag borde boka en tid hos min lokala tandläkare och fråga om jag behöver eller måste jag vara en viss ålder eller vad tycker du??? svara gärna så snabbr som möjligt Mvh //Oliver
Hej Oliver

Tycker du ska boka en tid hos din tandläkare och berätta om dina besvär samt fråga om råd. Du ka ngöra det med en gång och behöver inte vänta. Lycka till.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-27

Hej!
Mina tänder är hyfsat raka, men mina framtänder ligger över dem andra på grund av att dem inte får plats, det är för trångt. Är det vanligt att det är så?
Jag är osäker på att skaffa tandställning för att jag är tvungen att dra ut 4 tänder innan den sätts in, 2 uppe och 2 nere. Jag tycker att det känns fel att dra ut 4 helt friska tänder och jag är även rädd att mitt ansikte ska förändras på grund av det. Jag är nöjd med mitt ansikte precis som det är och blir därför orolig för att tandställningen ska förändra det.
Hur ser ni på den saken? Är det något som ni har upplevt har hänt under processens gång? Hur brukar resultatet bli när man har dragit ut 4 tänder och sedan haft tandställning?

Med vänlig hälsning, Cecilia
Hej Cecilia
Det är vanligt att tänderna har den ställning du beskriver. Det absolut bästa är att konsultera en ortodonist ,specialist på tandreglering. Väldigt svårt att svara på utan att se dig eller veta hur gammal du är.
Däremot upplever jag att nästan 100 % är mycket nöjda efter de genomgått tandreglering.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-07

Hej!
Jag är en tjej på 14 år och jag har ungefär 9 mm överbett. När vi mätte för att och ett halvt år sedan hade jag bara 7 mm. Jag ska snart åka till en tandreglerare men jag vill ändå veta hur mycket överbett man måste ha för att få tandställning. Har jag för lite? Min tandläkare chansade på det men vi ska kolla ändå.
Tack för att ni förhoppningsvis tar er tid till att svara!
MVH Disa
Som regel är det inte antalet mm som avgör utan om du biter dig i gommen eller om det är ansträngt att stänga läpparna.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-27

Hej!

En av mina hörntänder sticker ut, samt sitter högre upp än resten av mina tänder. Senaste gången jag var hos tandläkaren fick jag veta att landstinget inte skulle betala för att fixa tanden eftersom den inte stack ut tillräckligt många millimeter. Jag undrar därför ungefär hur mycket det skulle kosta att fixa detta utan bidrag från landstinget? Vad skulle behöva göras för att få tanden på rätt plats?
Hej, jag tror att det bästa vore om du kom för en kostnadsfri konsultation. Välkommen att höra av dig till oss på Distriktstandvården Fridhemsplan på 08-412 007 55.
Med vänlig hälsningar

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-27

Hej!
Jag är 16år och jag önskar mig varje år tandställning i julklapp. Men mamma säger på gång och gång att det kostar upp till 20.000kr om inte tandläkaren utser att det är behövligt.
Jag har varit till tandläkaren och varit både bekymdrad och nästan börja gråtit över mina tänder. Jag är så ledsen över mina tänder så jag ler aldrig med tänderna, och i min ålder så brukar de va så att folk börjar fråga varför jag aldrig gör der. Då tycker jag det blir en jobbig situation och så trivs inte jag med min mun så som den är. JAG VILL HA EN FÖRÄNDRING, jag vill börja le med munnen öppen för nu är mina tänder så snea så jag kommer inte emellan med vanliga tandpetare eller någon tandtrål som helst. Har kommit egenom ett flertal gånger nu med någon ny skit men böejar bara blöda. Vad ska jag ta mig åt?
Jag har kompisar som de först sagt nej till men sedan ångrat sig för de ser hur ledsen ungen blir.
Hej!

Be din tandläkare att göra en bedömning om du kan vara berättigad tandställning, om inte diskutera vilka alternativ som finns för just dig. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-16

Hej! Jag är 17 år och fick min tandställning (quad-helix) för 2 veckor sen, jag har ont kan varken prata eller äta, jag har sår på tungan och jag har bestämt mig för att jag vill ta bort tandställningen, behöver jag ha vårdshavare med mig för att ta bort den?
Hej!

Ring omgående din tandreglerare och förklara situationen så ska de hjälpa dig omgående med att få bort vassa hörn mm som orsakar sår. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-16

Hej!
Jag har tidigare haft både tandställning (räls) i övre och nedre käken. Jag har även gjort en käkoperation.
Jag har nu en ståltråd på baksidan i den undre käken men inte i den övre, vilket har gjort att mina tänder i övre käken börja ramla ihop, jag tror eventuellt jag måste ha tandställning igen.
Hur kan vi gå tillväga? Bokar jag tid hos vuxentandvård eller i specialisttandvård?

Tack på förhand
Hej!
Du kanske kan söka upp den tandläkare som satte in tandställningen förra gången? Annars kan du söka upp en tandregleringsspecialist och be att få en konsultation.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Hej jag är 13 år och tandläkaren sa att jag hadde djupt bett jag undrar ska jag få tand ställning isåfall vilken om inte vad kan göras?
Hej!
Har man ett så djupt bett att man biter sig i gommen med underkäkständerna kan man behöva tandställning. Annars avvaktar man och ser hur bettet utvecklar sig.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej!
Förra året fick jag tandställning och hade den i ca 6-7 månader (skulle egentligen ha haft i 1 år). När jag skulle gå på min "check up" månaden efter kände jag att min tand hade gått back lite grann (hade använt bettskena regelbundet), fast dem verkade inte tycka det. Nu har det gått ca 5 månader och jag har inte använt min bettskena lika regelbundet. Har nu lite problem att stänga munnen, det känns obekvämt för att två tänder slås mot varandra. Utseende mässigt ser resten av mina tänder bra ut. Jag fick min första tandställning gratis, är fortfarande ung så jag kommer inte behöva betala. Vad skulle du rekommendera att jag gör?
Hej!
Min rekommendation är att du kontaktar den tandläkare som gjorde tandregleringen för att diskutera detta.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-28

Hej! Hade tandställning i ca 2 år som togs bort i okt 2015, men nu i oktober 2016 så lossnade min retailer bakom framtänderna vilket gjorde så jag fick ett glapp mellan framtänderna på bara några timmar. Kan man få tandställning igen eller är det inte så troligt?och hur lång tid ungefär tar det att fixa glappet då ungefär? Om man nekas tandställning kan man fixa med plast eller porslin för vägrar att ha kvar glappet! Men vill ju dock bara ha mina egna tänder egentligen.. Kan tillägga att tandläkaren faktiskt borrade mig djupt in under tungan så kan ju nästan tycka dem borde ge tillbaka lite för detta...
Hej, du kan åter få tandställning så att gluggen sluts. Det är viktigt med retainer därefter för att tänderna ska stå kvar i önskad position. En sådan retainer ska man ha livet ut så ansvaret ligger hos dig att uppsöka tandvård för hjälp ifall den skulle lossna. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-27

Hej,

I used brackets twice in my life, but now after a few years a couple of my (upper) teeth are moving again. What's the aprox. cost for invisible braces just for the upper part of my mouth?

MVH.
Hi,
The cost is around 30.000 SEK for only the upper arch. I suggest that you book a time for a consultation. We can offer this treatment at Fridhemsplan (08-412 00 755) and Sundbyberg (08-597 603 80). Best regards!

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-27

Kan man tappa tänderna om tandställningen är för hårt spänd?
Hej!
Nej det kan man inte.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-14

Hej!
Reglerar ni ståltråd för tandställning? Min har "lossnat" lite, alltså skyddet för ståltråden har åkt av på ena sidan.

Mvh
Therese
Hej!
Är det bara ett litet plastfäste som lossnat på tråden så kan vi sätta fast det igen.
Behöver hela tråden göras om är det bättre att du söker dig till en tandregleringsspecialist.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-08

Hej jag har haft tandställning som tonåring i ca 2 års tid dock inte pga av snöa eller trånga tänder. Jag har alltid haft raka och fina tänder dock under och efter tandställning perioden har jag haft mycket problem med tandsten på främre tänderna av underkäken. Mitt tandkött vart inflammerat och tandköttet har gått ner så pass mycket att i stort sett hela tanden syns. Jag upplever också att min tänder i underkäken har skiftat avsevärt och är ej linjära längre. Jag har fått olika svar från tandläkare bla tandlossning, tandficka och sist att de skall ta bort tandskenan som sitter bakom tänderna i underkäken så att tandköttet kan gå upp igen dock utan garantier samt att jag kommer få tandställning igen. Jag blir då orolig att mina tänder kommer röra på sig och bli ännu värre till utseendet om de tar bort tandskenan. Skall det verkligen vara så att jag måste bekosta allt själv trots vuxen när detta är som följd pga tandställning?
Hej!
Det är tyvärr så att när du är vuxen måste du bekosta tandbehandlngen själv.
Har du problem med mycket tandsten och svårt att hålla rent i anslutning till tråden i underkäken skulle jag rekommendera att ta bort den.
Är du orolig för att tänderna ska röra på sig kan man göra en tunn hård skena som du sover med på natten istället.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-08

Hej!
Jag heter Ann-Sofie och har egentligen en annan tandläkare men båda mina barn går hos er. Jag undrar över tandställning för vuxna. Jag hade tandställning för att korrgiera en av de närliggande framtänderna när jag var 18 år. Tanden satt fint efter behnadligen men gick tillbaka i sammband med att jag bytte ut bägge framtänderna till porslin 2005 (höger framtand dog i 9 års åldern efter ett fall). Jag skulle vilja ha tandställning nu för att korrigera tanden - villka möjligheter har jag att göra det hos er?

Mvh
Ann-Sofie Werneberg
Hej!

Vi har allmäntandläkare som arbetar med ett system som heter invisaligne som kan korrigera mindre bettavvikelser. Större behandlingar eller konventionell tandställning utförs av specialist i tandreglering. Du är välkommen att ta kontakt med oss på Fridhemsplan där vi har tandläkare som arbetar med invisaligne för en konsultation. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-01

Hej!
Jag är en 15åring tjej som har mycket stora mellanrum i framtänderna, jag verkligen hatar det.
Jag kan inte ens le jag vill le o va alltid glad, men jag hatar mina störande mellanrum så jag har tandläkare på den 4 febaruari. jag undrar om man kan få tandställning? Tacksam
Hej!
Alla som vill får tyvärr inte tandställning gratis. En specialist avgör vilka som är berättigade till det. Annars får man betala tandställningen själv.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-19

hej, jag har en 3mm glugg mellan mina framtänder och det är allt fel med mina tänder så jag tänker bara ha tandställning på den övre raden tänder och jag undrar hur länge jag kommer vara tvungen att ha tandställning, min mamma hade tandställning o den skulle hon ha i 2 år men dem tog av den efter ett år så jag undrar hur läng jag kommer vara tvungen att ha min.

mvh anonym
Hej!
För att veta vad som gäller just i ditt fall måste man göra en undersökning. Det beror ju även på hur underkäken möter överkäken. Det bästa är om du bokar tid hos en tandregleringsspecialist för en konsultation.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-19

Min dotter fyller 14 år i år och vill ha tandställning. Hon har sneda framtänder som värker och bett som inte går att bita ihop emellanåt. Hon har varit hos två tandläkare. Den första skickade remiss till tandspecialist pga fel bett. Hon nekade tandställning. "Inte tillräckligt med fel på tänderna". Den andra tandläkaren sa att bettet såg bra ut. Är det så att tänderna inte "stabiliserar sig" förrän runt 16 års ålder? Andra i dotterns klass fick tandställning när de var 13. Vad ska vi göra?
Hej, en bedömning görs gällande huruvida man "får" tandställning beviljad av landstinget. Med andra ord ifall bettet anses vara i så pass stort behov av korrigering för den enskilda individen att landstinget betalar för tandregleringsbehandlingen. Ibland måste de invänta att barnet blir upp till 16 år (och till och med äldre än så ibland) innan de kan besluta. En specialist inom ortodonti som arbetar på uppdrag för landstinget tar dessa beslut. Ifall man får avslag för att få tandställning betald av landstinget för det "bettfel" man har så kan man givetvis ändock korrigera detta med tandställning mot att man betalar för det själv. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-18

Hej, jag är 16 (17 i april om det gör någon skillnad). Jag har inget problem med nedre tandraden, som är rätt tak. Övre raden är väl också helt ok antar jag men jag hatar 3 av de övre tänderna. Alltså undviker jag att le för stor och skratta bland folk och bilder är en pest. Det känns töntigt att klaga eftersom många uppenbarligen har större problem än jag, och eftersom många har påpekat att de tycker mina tänder ser jättefina ut. Men tyvärr jag håller inte alls med, eftersom dessa extremt irriterande 'problemtänder' löjligt nog påverkar både mitt självförtroende och min sociala sida. Jag undrar om det finns någon möjlighet att få tandställning även om tandläkare har tyckt att mina tänder ser helt ok/bra ut. Och om jag blir nekad (vilket jag antar att jag blir), kan jag få det ändå bara att jag blir tvungen att betala för det? Hur mycket brukar det kosta? Blev kallad till tandläkaren den 20:e, därav dessa funderingar. En sak till, kommer jag behöva dra den här historien i ett försök att vinna tandläkarens hjärta, eller kan jag bara be om en tandställning? Jag har en tendens att skriva helt för mycket om helt för lite, jag ber om ursäkt för det.
Mvh, Mig
Hej!

Även om man inte får sin tandreglering betald kan man i vissa fall betala för sin egen tandreglering om tandregleringspecialisten ser ett vårdbehov. Vill du diskutera detta vidare rekommenderar jag att ni tar kontakt med en specialist inom tandreglering (ortodonti) för diskussion om de ser ett vårdbehov för just dig. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej.
Jag har tandställning både uppe och nere. Fick tandStällning på nedre tandraden för ca en månad sen. När jag "puttar" med tungan på mina tänder där så klickar de. Även när jag tar med fingret och rör tänderna så känns det som att de är lösa och klickar.
Kan det vara så när man har tandställning eller ska jag söka upp det hos min tandläkare?
Hej!
Ja, tänderna kan bli lite lösa när man har tandställning men fråga din tandreglerare nästa gång du går dit.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-10

Hej,
Min dotter har tandställning och nu i kväll lossnade en del längst bak. Det ser ut som om den är lös från två tänder. Ärdet något ni kan hjälpa oss med.
Hej!

Ta kontakt med en av våra kliniker så kan vi hjälpa er med detta. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej jag är 16 år har snea framtänder på överkäken. De är också en glögg mellan dem och de växer snett.
Kan det bekostas av landstingen, vad kostar det annars för mig att betala för en tandreglering.
Hej, detta kan du stämma av hos din tandläkare. Eftersom du är 16 år och fortfarande innefattas inom barntandvården så kan du få dina tänder bedömda av en specialist inom tandreglering. Det brukar anordnas ca 2 visningar per år för detta. Här kan du få reda på ifall du kan få det hela bekostat av landstinget. Du kan i samband med det besöket också få vidare info om pris för olika alternativ för dig ifall du vill bekosta det själv.

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-19

Hej jag är 16 år gamal och jag vill ha tandställning för under och upp tänderna men jag vill vetta bara hur mycket kostar att jag ska betala
Hej, det beror på vilken typ av tandregleringsbehandling som du behöver. I vissa fall får man sin tandregleringsbehandling betald via landstinget vid din ålder ifall behov anses. Mitt råd till dig är att i förta hand tala med din tandläkare om detta så att du i första hand kan se ifall det handlar om att du måste betala för eventuell reglering eller inte. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-07

Hej! Mina två sidotänder i övre delen växte sedan jag var liten mycket högre upp i tandköttet än vad de andra gjorda, nu idag (19 år) sitter de inte i samma "rad" som resterande utan de sitter lite längre fram. Kan man få tandställning för detta fel?
Hej!
Det beror lite på hur högt upp tänderna sitter och hur ditt bett ser ut för övrigt. Prata med din tandläkare och ev. en tandregleringsspecialist.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-14

Om jag har tänder långt upp på tandköttet. Kan jag få tandställning då?
Hej!
Prata med din tandläkare om detta.
Jag kan tyvärr inte svara bättre på din fråga, eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun och hur gammal du är. Kanske ska dina tänder växa lite till. Ofta kommer de då ner mer i nivå med de andra tänderna.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-10

Hej, jag tog bort min tandställning för 6 år sedan och har sedan dess haft en retainer. Idag åt jag en knäckemacka och då fastnade det en bit bakom min retainer (översta tandraden bakom framtänderna). Jag kände efter att den hade bucklats ut... Jag försökte trycka in den igen men vet inte om jag lyckades. 1) Bör jag kolla upp detta? 2) Hur bra "garanti" har denna retainer? 3) Jag läste att en retainer hjälper tänderna att "växa fast", hur lång tid tar denna process?
Skulle bli så glad för hjälp
Hej!
1) Ja, jag tycker att du ska kolla upp detta.
2) Tror inte att det finns någon garanti efter 6 år.
3) En retainer håller kvar tänderna på den plats man flyttat dem till. Förr tog man ofta bort retainern efter ett par år men nuförtiden rekommenderar man att den ska sitta livslångt för att tänderna inte ska flytta på sig.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-08

Hello

Do you have braces treatment?
Hello!
I am sorry but we haven`t braces treatment.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-04

hej jag frågade min läkare om jag kan få tandställning hon sa nej att jag har raka tänder och kan bita och äta bra men jag har snea tänder som växer ovanför mitt tandkött och snea tänder där nere som går in mot varandra vad ska jag göra ringa till en specialist?? hjälp jag vill ha tandställning.
Hej!
Det kan vara så att du inte har ett tillräckligt stort bettfel för att ha rätt att få tandreglering gratis.
Då finns möjlighet att bekosta behandlingen själv.
Man måste då ta kontakt med en tandregleringsspecialist för en undersökning och sedan höra om specialisten anser att en behandling kan göra ditt bett bättre. Då får man också ett kostnadsförslag för behandlingen.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-21

Hej, jag är en 13 årig tjej som funderar på att skaffa tandställning. Jag har inga "problem" med mina tänder men har aldrig gillat de. De är väldigt "små" och ingen av dem sitter ihop, kan tandställning fixa det? Iaf att de inte sitter ihop? Mina nedre framtänder pekar också ut lite så det ser konstigt ut.
Hej!
Jag tycker att du ska höra vad din tandläkare säger om tandställning för just dig. Ibland kan tänderna vara små och smala i förhållande till hur mycket plats som finns i käkarna. Då kanske det inte fungerar så bra med tandställning.
Ofta är det bra att ha lite plats mellan tänderna när man är så ung som du, eftersom tänderna oftast vandrar lite framåt mot mitten med tiden hos de flesta människor. Finns det inte plats nu kan det senare bli trångt.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-10

Hej.
Jag hade tandställning från 16 års åldern fram till slutet av 19 års ålder. Dom flyttade mina tänder så det skulle få plats med en extra tand som skulle sättas fast med hjälp av en titanskruv så inte tänderna skulle flyttas tillbaka. Tandläkaren sa i slutet av processen att det inte va nödvändigt efter som dom satt fast en ståltråd i övre käken bakom dom fyra främre tänderna. Jag hade tandställningen i syfte med att ta bort min glugg mellan framtänderna. Nu har flera år gott och jag har fått en mycket större glugg som jag inte står ut att leva med. Jag uppsökte tandläkaren då stålteåden gått av pga att tänderna flyttade sig så pass mycket. Men dom sa att det va mitt fel. Klart att tänderna flyttat på sig då som inte satt in den extra tanden. Dom lämnade ett mellanrum där en hel tand skulle sitter. I dagen läge har jag helt slutat att ha ett socialt liv och bor i en annan stad dr tandläkarna vägrar hjälpa mig. Jag har bett att få ut mina journaler och det är inte mycket i dom som stämmer. Vissa saker står inte ens med och tandläkaren som utförde arbete har pensionerat sig.

Vad kan jag göra? Det finns inte alternativ att jag har det så här längre.

Har dess utom haft två endokarditer pga blödning i tandköttet under perioderna tänderna flyttade på sig som mest.
Är född med ett hjärtfel fel.

Vad ska jag ta mig till???

Mvh
Hej!
Det låter som ett svårt läge.
Man kan alltid vända sig till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om man inte är nöjd med sin behandling.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-07

Kan man få gratis tandställning som ungdom om man skämms över sina och inte kan le bland folk, har inga problem med käken bara utseendet
Hej.
Det är en tandregleringsspecialist som fattar beslut om vilka som får tandställning.
Gratis tandreglering får först och främst de som annars riskerar skada på tänder eller käkar, men om tänderna står väldigt snett kan man ibland få tandställning gratis ändå.
Prata med din vanliga tandläkare om hur du känner så kan han eller hon eventuellt ge dig tid för specialistvisning.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-30

Min familj o jag har nylöigen flyttat hem från 3 år i USA. Min yngsta dotter har tanställning sedan 1 år tillbaka. Hur kan jag få hjälp med en redan påbörjad behandling? Jag har hittills inte fått någon som helst hjälp av de tandvårdskliniker jag vänt mig till.
Hej. Om din dotter är under 20 år ska hon listas på den allmäntandvårdsklinik ni vill att hon ska höra till. Boka sedan en tid för tandläkarundersökning där. I samband med undersökningen får tandläkaren bedöma hur hon ska få fortsatt hjälp med sin tandreglering.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-19

Hej, vad kostar besöket hos era tandhygienister? behöver ta bort min tandsten.
Undrar också om ni gör tandreglering och bettskenor.
MVH Sara
Hej!
Kostnaden för ett besök hos tandhygienisten kan variera mycket beroende på många olika orsaker.
Hur mycket tandsten är det?
Sitter tandstenen både ovanför och under tandköttskanten?
Är det djupa tandköttsfickor?
Är det mycket inflammerat i tandköttet?
Kostnaden beror också på hur mycket man har betalat för annan tandvård inom det senaste året eftersom Försäkringskassan ger viss rabatt på sina s.k. referenspriser när man har betalat över 3000kr.
Jag kan tyvärr inte ge dig någon summa utan att veta hur det ser ut i just din mun.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-06

Hej,
jag har tandställning men som inte är spänd på 3 månader och har plötsligt fått jätteont i en tand längst bak på nedre raden. Var hos tandläkaren förra veckan för rutinkoll och hon såg inga hål då men plockade bort massa tandsten. Så vad kan det vara? Kan det ha hunnit komma ett hål nu eller är det bara tandställningen som långsamt flyttar den tanden och att det helt plötsligt kan göra ont? Vart vänder jag mig om jag vill kolla detta? Min vanliga Tandläkare eller min specialist som sköter min tandställning?

Tack på förhand!
Mvh Amanda
Hej!
Det är svårt att svara på vad det är som gör ont i tanden. En tandläkare måste kontrollera den.
Det har inte hunnit komma något nytt stort hål på en vecka. Kanske har det fastnat något i tandköttsfickan runt tanden eller så har du kanske pressat eller gnisslat tänder t.ex. på natten.
Prata i första hand med din vanliga tandläkare. Ev. kan du också behöva prata med tandregleringsspecialisten.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-05

Hej,
Jag har precis tagit bort min tandställning och är väldigt nöjd med resultatet. Dock har jag varit lite fundersam till hur noggrann min tandläkare har varit med min tandställning tidigare, därför tänkte jag att jag hör runt lite med andra tandläkare för att se om jag kan få råd. Jag har fått dra ut totalt 4 tänder (då det varit för trångt i både övre och nedre käken) i början av behandlingen och har fått ha gummiband till dem. Gapen från de utdragna tänderna finns fortfarande kvar, vilket gör att jag har mellanrum mellan tänderna som är raka. Dessa gapen intygar min tandläkare att de kommer växa igen av sig själv inom cirka ett halvår. Då är min fråga, hur ska detta gå till när tandställningen är borttagen och det inte finns något som "hjälper" tänderna flytta sig?

Tack på förhand,
Jenny
Hej.
Frågan är svår att svara på då jag inte sett dina tänder och röntgenbilder. Tänderna vandrar dock ofta framåt av sig själva om det finns plats så det låter inte orimligt att luckorna kommer att bli mindre eller försvinna.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-01

Hej jag har nu tagit bort mina räls efter 11månader men mina tänder står snett utåt dem är inte raka neråt utan lutarsig framåt som ett sne streck.Vad kan jag göra? jag har inte betalat för att få det så här.
Hej!
Prata med den tandläkare som har utfört behandlingen och tala om att du inte är nöjd, så får ni sedan diskutera om något mer kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej igen! Som jag sa i min andra fråga så e jag en 14 årig tjej. Utöver problemen jag skrev om i min förra fråga så har jag otroligt snea tänder och undrar ifall man själv kan be om tandställning hos tandregleringen eller någon annan stans utan att dom har valt det?
Hej!
Jag tycker att du ska prata med den tandläkare som du brukar gå hos. Du kan också höra dig för hos en tandregleringsspecialist om vad som går att göra.
För att få gratis tandregleringsbehandling krävs dock att man har ett ganska stort behandlingsbehov. Det finns också möjlighet att bekosta tandregleringen själv.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är en tjej på 13 år och typ alla mina framtänder sitter inte ihop alltså det är mellan rum, och är därför är jag väldigt osjälvsäker, vill aldrig skratta framför folk och kan inte le i foton, jag har pratat med min tandläkare dom har sagt att vi ska vänta tills jag blir 15 och sedan ska de bedöma, jag undrar vad man kan göra åt detta och ifall det kommer kosta ifall man fixar nästan alla tänderna för som jag sa nästan ingen tand sitter ihop, och kommer jag behöva ha tandställning innan de kan fixa problemet?, tacksam för svar :)
Hej. Det kan vara så att en tandregleringsspecialist behöver titta på dina tänder för att kunna bedöma om du ska ha tandställning och om du isåfall ska få det kostnadsfritt.
Ett alternativ är ibland att bygga på med plast eller porslin så att tänderna blir bredare och mellanrummen minskar.
Det låter klokt att vänta ett par år till, tänderna och käkarna har inte vuxit klart än. Dessutom brukar tänderna flytta sig lite framåt med tiden om det finns plats och då kan mellanrummen minska av sig självt.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har haft tandställning och fick sedan en slags plast skena att ha på nätterna, jag har använt den som jag ska och slutade då det stod att jag skulle sluta. Men mina tänder har börjat att skruva på sig igen. Inte like allvarligt som när jag först fick min tandställning. Om jag nu tar på mig skenan så spänner det oerhört mycket och jag kan inte sova överhuvudtaget och efteråt inte äta på någon timme. Kan jag begära att få tandställning igen?
Hej. Jag skulle råda dig att diskutera med din ordinarie tandläkare hur ni ska göra. Du kanske behöver använda plastskena längre eller få en metalltråd ditlimmad på insidan av tänderna för att hålla dem på plats. Boka en tid för bedömning.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan. Jag ska få tandställning (räls) för överbrtt och två sk. huggtänder. Förra vintern sa de att jag ska få den om 18 månader och nu har det ungefär gått den tiden. Men när vet man att man ska få den för nu är det ju sommarlov och vill gärna veta när jag ska få den?
Hej!
Ta kontakt med tandläkaren som du brukar gå hos och fråga där.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

När vet jag att jag kommer få tandställning?
Hej!
Om du är barn eller tonåring och har bettfel får du träffa en tandregleringsspecialist som avgör om du har rätt till gratis tandreglering. Om du har det skickas sedan en s.k. tandregleringscheck hem till dig inom några veckor. Sedan får du själv eller dina föräldrar ta kontakt med en tandregleringsspecialist och boka tid för behandling.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är en 17 årig tjej som har tandställning. Jag borstar tänderna varje morgon och kväll med eltandborste och sedan använder jag munskölj. Ibland borstar jag med vanlig tandborste efter maten eller tar flourtablett. Men ändå får jag hål i mina tänder, varför får jag hål så ofta jag mår dåligt över det? Hur ska jag göra för att undvika dessa hål?
Hej. Det är bra att du är så noga med dina tänder. Du märker säkert att matrester fastnar lättare i tänderna nu när du har tandställning.
Hur är dina kostvanor? Försök att låta tänderna vila mellan varje måltid och drick vatten när du är törstig.
Jag tycker att du ska fråga din tandläkare som vet var du får hål (vilka ytor på tänderna etc) om det finns något mer du kan göra.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Min tandläkare sa att när jag fyllt 25 ska jag ta bort tråden som finns på baksidan av underkäken.Finns det chans att tänderna kommer att röra på sig?kan jag bestämma om jag vill ha kvar tråden hela livet utan att betala? De flesta har tråden hela livet och andra tills de är 25,varför är det?
Hej.
Förut var rekommendationen att ha kvar en sådan tråd i 5 år. Sedan blev riktlinjerna 10 år och numera rekommenderas att ha kvar tråden hela livet. Det finns en liten risk för att tänderna börjar flytta på sig om man avlägsnar tråden.
Du har gratis tandvård fram till det år du fyller 20 år, men efter det får du själv betala om tråden går sönder och behöver repareras eller bytas ut.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej mitt namn är Ida och jag är 18 år gammal jag bär tandställning och har haft det i snart 2 år. Jag ska dra ut tanden nästlängst in i överkäken pågrund av att den var skadad och det fanns bara ett alternativ - rotbehandling. Men vi ser risker med det och även en kostnadsfråga om det skulle bli komplikationer. Så vi ska dra ut den och låta tandställningen fixa till det stora mellanrummet som kommer bli. Min tandläkare sa att vi kan inte fixa till hela mellanrummet utan det kommer vara kvar lite mellanrun. Min fråga är om jag senare kan dölja det mellanrummet på något sätt? Går det med skalfasad? Hur mycket kostar det isåfall? Mvh/Ida
Hej
Det är tveksamt om det mellanrummet kommer att synas alls när det är så pass långt bak i munnen. Om det gör det kan det ev gå att göra en krona/skalfasad på en av tänderna intill luckan som är lite större och därmed täpper till luckan.
Att göra det kostar i dagsläget ca 6-7000:-
Alternativt kan det gå att bygga ut en av tänderna med plast, det kostar ca 1500:-

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag är 19 år och har länge skämts för mina tänder eftersom dom pekar utåt för mycket, och de två mittersta tänder där nere ligger liksom på varandra och så är mina tänder inte raka. Varje gång jag har frågat mina tandläkare om en tandställning och slipning så tänderna blir raka har dom avböjt det eftersom dem inte tycker det är ett stort problem. Jag vill fixa så mina tänder är raka och de två mittersta tänder där nere sitter som dem ska. Om jag själv vill stå för kostnaden och göra detta, vem ska jag vända mig till? Tacksam för svar.
Hej
Du kan vända dig till valfri ortodontist (=tandregleringsspecialist) för bedömning och kostnadsförslag.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej .Hur ,var och när behandlar man underbett hos en tioåring. Är det gratis på alla tandkliniker eller bara hos folktandvården. Behöver man en remiss till specialisten?
Hej!
Behandlingen av ett underbett kan ske vid olika åldrar beroende på orsaken till underbettet, över- och underkäkens storlek i förhållande till varandra, tändernas lutning m.m.
Upp t.o.m. 19 års ålder har man gratis tandvård hos alla tandläkare, t.ex. Distriktstandvården, privat, eller Folktandvården, landstinget.
Den vanliga tandläkaren man brukar gå hos kontrollerar bettförhållandena i samband med att en undersökning görs. Om t.ex. ett underbett konstateras skickar tandläkaren en remiss till en s.k. urvalsspecialist som sedan avgör när han/hon vill träffa patienten och göra en bedömning. Specialisten avgör därefter när ev. behandling ska påbörjas.
Behandlingen av underbett sker oftast hos en tandregleringsspecialist.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Gör ni tandställning
Det beror vilken typ av tandställning du menar.
De som beslutar om och genomför tandreglering kallas ortodontister; de är tandregleringsspecialister.
Om man är under 20 år börjar man med att kontakta oss/sin vanliga tandläkare. Om vi bedömer att det finns ett behov av tandställning bokar vi in en tid för att en specialist ska få titta på tänderna och göra en bedömning om man har rätt till kostnadsfri tandreglering.
Vissa typer av tandställningar kan vi isåfall göra och andra behöver man gå till en specialist för att göra.
Om man inte har rätt till kostnadsfri tandreglering eller om man är över 20 år kan man kontakta valfri ortodontist för bedömning och kostnadsförslag.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag är en tjej på 18 år och var med om en olycka när jag va 11 år som gjorde att jag slog in båda mina tänder så dom pekade rakt in i munnen, båda klarade sig men ena tanden fick en fraktur i roten men fungerar som den ska. Jag har har sena tänder i överkäken och vill jätte gärna ha tandställning men jag har nekats till tandställning 2 gånger. Min tandläkare tycker inte att jag har så stort behov av tandställning för det finns risk att förstöra min framtand men jag vill ändå ha raka tänder. Vem jag ska vända mig till när min tandläkare inte lyssnar? Jag undrar också hur mycket kostar att skaffa tandställning privat och kan man lita på privata tandläkare?
Hej. Du har rätt att byta tandläkare om du inte har något förtroende för din nuvarande. Alternativt kan du vända dig till valfri tandregleringsspecialist för att få ett kostnadsförslag, fast tandställning kan kosta omkring 20-40000:-
Bara du kan veta vem du litar på, men min erfarenhet är att man kan lita på att de flesta tandläkare (även de som arbetar inom privat sektor) är kompetenta.
Utan att ha sett ditt bett tycker jag ändå att det låter klokt att tänka på risken med din framtand. Om den skulle bli förstörd pga tandreglering kan det vara komplicerat att ersätta den så att det ser alldeles naturligt ut. Kanske finns det något annat sätt för dig att bli nöjd med dina tänder, skalfasader t.ex.?

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej. Jag är 18 år och har tandställning och jag ska ta bort en tand i överkäken, den tand som är näst längst in. Jag har aldrig dragit ut tänder förut och det kommer bli en glugg där, stor hål. Jag ska dra ihop den gluggen, men min tandläkare sa att hela gluggen kommer inte att dras igen helt för då kommer det inte bli snyggt med mina framtänder där fram för då flyttas de bak. Längst in i käken uppe på samma sida där jag ska dra ut en tand, men den sticker inte fram än utan man kan bara se den på röntgenbilder har jag en visdomstand. Mina frågor till er är - kommer mitt smile, mitt bett se konstigt ut och bli ojämnt? Hur långt tid kommer det ta att fylla igen gluggen? kommer den där visdomstanden sticka ut när det blir mycket plats efter uttagning av den näst sista tanden där uppe? mvh/Ida
Hej
Egentligen är det bäst om du ställer dessa frågor till tandregleringsspecialisten som har tittat på dina tänder och gjort planeringen. Planeringen inför tandreglering brukar vara väldigt noga genomförd för att bettet ska bli jämnt och leendet fint.
Jag kan tyvärr inte svara på hur lång tid det kommer att ta att minska gluggen, det beror på hur ditt bett ser ut i övrigt/hur stor luckan efter tanden blir etc.
Beroende på visdomstandens läge kan den börja växa fram när det finns mer plats. Det kan ju isåfall vara bra för då får du en tand till att tugga med.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag är en tjej på 16 år, jag har snea tänder så jag skulle vilja har tandställning, men tandläkaren har inte sagt något om att jag ska ha tandställning. så jag undrar hur jag ska göra. Vem ska jag prata med?
Hej. Det bästa är att du frågar din ordinarie tandläkare. Om du har tillräckligt stort bettfel kan tandläkaren boka in dig på en tandregleringsvisning då en specialist tittar på dina tänder och bedömer om du har rätt att få tandställning kostnadsfritt.
Om du endast har lite sneda tänder men att du biter ihop bra etc. kan det hända att du inte har rätt att få kostnadsfri tandreglering. Vill du då ändå ha tandställning kan du vända dig till valfri tandregleringsspecialist för att få ett kostnadsförslag. Det kan man även göra i vuxen ålder.
Börja med att vända dig till din tandläkare för en bedömning.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag är 14 och har haft komplex över mina tänder sedan jag tappade mina 4 första. Min översta del av munnen är väldigt ihoptryckt och mina tänder trycks ihop mer och mer för varje dag som går och jag vägrar att le. Men min tandläkare vägrar ge mig tandställning eftersom jag inte tappat de 2 kindtänderna längst bak. Mina tänder kommer bli lösa säger de, men de blir ju inte det. Jag är desperat med att få ur dem så jag kan få tandställning men jag vet inte något bra sätt att dra ut de på. De är inte lösa alls. Att se de bli märkbart värre varje morgon drar ner på självförtroendet...
Hej. Det låter jobbigt för dig. Tyvärr hjälper det nog inte att dra ut mjölktänderna om de inte är lösa, för då är de permanenta vuxentänderna inte redo att växa ut än. De nya tänderna behövs för att fästa tandställningen på. Kan du prata med någon om ditt självförtroende? Det finns ju olika sätt att stärka det på och det kanske du kan behöva hjälp med i väntan på tandställningen?

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag ska få räls och jag funderar på om jag ska köpa porslinsfästen ( tror det heter så). Jag undrar var det är för fördelar och nackdelar med det. Jag har tittat runt på nätet och hittat lite allt möjligt, flera stycken säger att den blir gärna missfärgad och att den gör så att tänderna ser konstiga ut. Andra säger att de är jätte nöjda med den eftersom den knappt syns. Jag vet verkligen inte vad jag ska välja. MVH Julia
Hej!
Prata med din tandregleringsspecialist om för- och nackdelar med de olika fästena.
Vita fästen syns ju lite mindre än de av metall men hur lätt eller ofta de blir missfärgade törs jag inte uttala mig om.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min son är 14 år och mår dåligt över att han har en glugg emellan tänderna, jag undrar om en tandställning kan ta bort gluggen, och inte bara det. Han har en ganska liten käke, när kan man få tandställning? Vad är rekommenderat?
Hej!
Sitter gluggen mellan hans båda stora framtänder i överkäken?
Det är vanligt att man har en liten glugg där när man är i början av tonåren. Det går säkert att sluta den med hjälp av en tandställning men man brukar aldrig göra det ( om det inte är något mycket speciellt med bettet). Ofta brukar en sådan här lucka sluta sig själv med tiden eftersom tänderna har en tendens att flytta sig framåt mot mitten. Det är oftast bra att ha en lucka i den här åldern för att slippa en senare trångställning av tänderna.
Jag kan inte bedöma om och i så fall när din son eventuellt kan behöva en tandställning eftersom jag inte alls vet hur det ser ut hans mun. Fråga den tandläkare sonen brukar gå hos.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag tog bort tandställningen för ca 4,5 år sedan och har idag tappat tunna tråden på insidan av underkäken. Frågan är måste jag sätta fast den igen? Och om jag inte gör det riskerar det att tänderna förstörs igen?
Hej. Ja, om tråden försvunnit finns en risk att tänderna börjar förflytta sig. Om du inte vill ta den risken behöver du en ny tråd.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag är 15 år och har haft tandställning i cirka 2,5 år. Jag fick aldrig mina 'tvåa-tänder' i överkäke och har alltså mindre tänder i överkäke än underkäke. Jag är snart klar med min tandställning men jag kommer kanske behöva dra ut en eller två tänder där nere eftersom att det finns risk för överbett. Undrar hur lång tid det tar att få ihop en glögg på underkäken? Ska jag behöva ha tandställningen i tre år till?Tand på förhand!Med Vänliga Hälsningar/Isabella
Hej. Hur lång tid det tar beror på hur stor luckan är, var den sitter och så vidare. Det bästa är om du frågar tandregleringsspecialisten nästa gång du är där på besök.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan! Jag är 25 år idag och tog bort min tandställning för ca 4år sedan. Saken är att min glugg mellan framtänderna har kommit tillbaka större än nånsin?! Nu undrar jag vad det skulle kosta mig att sätta in en ny tandställning för att få ihop tänderna eller om jag t om kan få ut det på en försäkring? /Martina
Hej!
Vänd dig till den tandregleringsspecialist som behandlade dig tidigare och fråga vad som går att göra och vad det kostar.
Jag kan tyvärr inte svara närmare på dina frågor, eftersom jag inte känner till hur det ser ut i din mun för övrigt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har haft min tandställning i runt 3 månader och har börjat få lite gluggar här och där eftersom jag drog ut 2 tänder. Men problemet är att det växer ut tandkött mellan dom och gör så mina tänder ser bruna, vad ska jag göra?!? Har precis spänt den och ska dit där i januari.
Hej. Tandköttet kommer att anpassa sig så att det blir fint när tandregleringen är färdig. Det bästa du kan göra just nu är att hålla tänderna så rena som möjligt.

Sofia Jofred, leg tandläkare

jag hade haft tandställning för två år sen . Efter behandling fick metal tråd på båda över och ned käken . igår jag har betat på ett äpple och båda är lossna nu . Jah har kontakt men tandläkare och hon sa jag ska betala 1800 kr om hon ska limma fast de igen . Tänkte fråga hur mycket kommer jag betal om jag går till någon av distktstandvården kliniker på båda käkarna
Hej!
Om båda retentionstrådarna är oskadade och passar bra kostar det 665kr + 665kr alltså 1330kr. En akutundersökningsåtgärd tillkommer på 379kr. Allt som allt 1709kr. Den 15/1 kommer taxan att ändras något. Tyvärr kan jag inte säga exakt vad det kommer att kosta då.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

jag fick komposit fyllnad på mina framtänderna för min glugg var stor och de sa jag inte behövde tandställning, men nu är det så att jag funderar på att skaffa tandställning . Så min fråga är om det går att ta bort eller om det är permanent ?
Det går bra att putsa bort kompositen isåfall.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej,Jag har haft tandställning som jag tog bort för cirka 2 år sedan men nyligen så lossnade min tråd bakom tänderna i överkäken, vilket gjorde att tanden bredvid framtanden flyttade sig åt sidan bakåt i munnen och ett mellanrum bildades. Sedan sattes tråden tillbaka och ny syns tråden i mellanrummet. Jag undrar vad som kan göras för att få tillbaka tanden till sitt ursprungliga läge och få bort mellanrummet. Jag fyller 20 nästa är så jag undrar även vad detta kommer kosta och om man eventuellt kan reklamera och få det ordnat gratis?
Hej. Såvitt jag vet har tandregleringsspecialisten ansvaret för behandlingen upp till ett år efter avslutad behandling. Jag tycker därför att du ska vända dig till tandläkaren som satte dit den nya tråden med dina frågor angående åtgärder och kostnader.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag har under den senaste tiden fått reda på att jag ska få tandställning. Jag vill verkligen inte ha det pga att det inte känns rätt och det har jag tydligt sagt till mina föräldrar. De 'tvingar' mig att tacka ja fast jag mår riktigt dåligt och är stressad inför detta, vad kan jag göra åt det?
Hej!
Är det dina föräldrar som 'tvingar' dig att tacka ja till tandställningen?
Prata i så fall med dem igen. Kanske kan ni få en tid hos tandläkaren för att tillsammans prata om för- och nackdelar med tandställning i just ditt fall.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejhej! Jag har en fråga angående tandställning, har man den i 1,5-2 år alltid eller har man den bara tills tänderna sitter så som man vill att de ska?
Hej!
Oftast har man tandställningen i 1,5 - 2 år. När tänderna har flyttats dit man vill ha dem måste de få lite tid att 'växa fast' här och stabiliseras. Sedan tas tandställningen bort och oftast görs någon form av retention t.ex. en retentionstråd som limmas fast på insidan av tänderna eller en bettskena att ha på nätterna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är 16 år och ska få tandställning på överkäken då två av mina tänder har kommit ut för långt upp och behöver flyttas ner. Är det möjligt att få en mer osynlig tandställning ex. Vita fästen och vad skulle det isåfall kosta extra? Mvh Anna
Hej!
De här frågorna tycker jag att du ska ställa till den tandläkare som ska behandla dig. Då kan du få mycket säkrare svar.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har haft tandställning i över ett år och skulle egentligen endast ha det i 8-12 månader, jag har frågat vad som finns kvar att göras men jag får svar 'det är inget kvar, du ska bara få gummisnoddar', vilket jag inte fått än. Mina tänder matchar nästan perfekt, och jag vill så gärna ta ut tandställningen nu, så kan man välja själv när man vill ta ut den? Jag är nöjd med hur mina tänder ser ut!
Hej,
Kul att du är nöjd med dina tänder. Jag skulle rekommendera att du kontaktar din tandregleringsspecialist och diskutera detta vidare.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har haft tråd bakom tänderna (både i under och överkäken) i ca 3 år, senaste året/åren så har limmet lossnat 4 gånger, förra gången jag var på tandregleringen så tog dem bort hela tråden i underkäken, slipade och gjorde om på nytt, och nu så har det släppt. Detta tar verkligen knäcken på mig, det tar 1,5 timme till tandläkaren enkel resa och jag vill inte mer. Går det att ta bort tråden nu? Har lagat en framtand på underkäken som dem nu limmat på, då det var dåligt gjort första gången och hade blivit en ficka under där det bildats karies-liknande skador. Går det att slipa på lagningen? Mvh Jessica
Hej!
Ja, det går att ta bort tråden men det finns då alltid risk för att tänderna flyttar sig lite.
Lagningar brukar gå bra att slipa på.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag är 15 år, och har glugg mellan i princip varenda tand på både övre och undre käken. Kan man få tandställning om man ej är nöjd med utseendet på sina tänder?
Hej!
Man kan få tandställning om tänderna står så att det inte går bra att tugga eller om man riskerar att få problem med t.ex. tuggning eller med
käklederna när man blir äldre.
Ibland kan det vara så att bredden på tänderna inte stämmer överens med storleken på käkarna och då får man gluggar eller så blir trångt mellan tänderna.
Jag tycker att du ska prata med den tandläkare du brukar gå till så kan ni diskutera problemet samtidigt som ni kan titta i munnen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är 16 och har tandställning sedan ett tag tillbaka. Jag har märkt att en tand längre bak på underkäken är ganska lös och tanden bredvid är också lös men inte lika mycket. Är det något jag behöver oroa mig över? Jag är ganska rädd eftersom jag redan har tappat alla mjölktänder
Hej!
När man flyttar tänder med hjälp av tandställning blir tänderna lite lösa. De brukar sedan växa fast igen. Prata med tandregleringsspecialisten nästa gång du har tid där.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är 16 år och ska få tandställning på överkäken då två av mina tänder har kommit ut för långt upp och behöver flyttas ner. Är det möjligt att få en mer osynlig tandställning ex. Vita fästen och vad skulle det isåfall kosta extra? Mvh Anna
Hej,
Det bästa är att du talar med din tandregleringsspecialist om detta när ni ses och ska påbörja behandlingen.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Jag har haft tandställning i snart 5 månader och insåg att jag fick mellanrum på tänderna?!? Varför har jag fått det? Går det att ändra?
Hej,
Om du har tandställning flyttar man ofta tänderna vilket kan resultera i luckor. Prata med din tandläkare när ni justerar tandställningen nästa gång och fråga vad som kommer hända framöver.

Linnea Linner, leg tandläkare

Hej, en av mina framtänder är väldigt sne och de ja undrar är hur länge kommer jag att ha tandställning? Jag är 16 år gammal
Hej,
Det behöver du fråga en tandregleringsspecialist om. Vanligen brukar det ta ca 2 år men det är individuellt.

Linnea Linnér, leg tandläkare

hej,jag heter Tina, jag har gort tandreglering i mitt hemlandet och som jag vet man maste kontrolera tandreglering en gang i manad for att kontrollera hur gar behandling. min fraga ar om ni kan forsatta kolla min tandreglering varje manad och fixa allt som behovs. de allt hur mycket kostar.
Hej,
Om du är under 19 år kan du boka en tid hos din tandläkare som sedan kan skicka en remiss till en specialist. Är du över 19 år kan du kontakta valfri tandregleringsspecialist och får då bekosta din behandling själv. Den exakta kostnaden kan jag ej säga då det är helt beroende på vilken sorts behandling som behöver göras.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hejsan, du det är så att jag har lite frågor angående tandställning och mina tänder. Jag har mellanrum mellan mina framtänder och en sne tand, jag undrar om jag har rätt till att få tandställning gratis?
Hej,
Detta avgör en specialist beroende på hur stort ditt bettfel är. Boka en tid hos din tandläkare så kan man titta på bettet och skicka remiss till specialisten.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har haft tandställning i ungefär ett år, fick en plastskena sen som jag använt varje natt som man ska göra, men jag märker ändå hur mina framtänder har flyttat tillbaka sig och är inte lika fina längre. Jag fyllde i ett hål i en av tänderna kan det vara därför den inte passar längre? I sånna fall vad kan man göra åt det? Vill verkligen att dom ska flytta tillbaka sig till så fina dom var efter jag tog av tandställningen och inte flytta tillbaka sig mer till hur dom var innan!
Hej,
Kontakta din tandläkare som gjorde fyllningen och se om det går att justera skenan/fyllningen så att det passar bättre.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag är 17 år gammal och har hade tandställning i några år sedan fick jag en gom tandställning som jag skulle ha hela tiden sedan mindre och mindre till slut blev de bara när jag skulle sova. Men nu efter jag har haft den i 1-2 år behöver jag den? För jag har tappat bort den:/ har även lite tandställning kvar på framtänderna uppe och nere.
Hej!
Jag kan inte svara exakt hur länge du behöver använda gomplattan du fått efter tandregleringen men ofta rekommenderar man flera år. Ta kontakt med den tandregleringsspecialist som utfört behandlingen och fråga.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej Min son är snart 11 år gammal. Han saknar 4 tänder som växar aldrig,säger läkaren. Det leder till att han får snea tänder och stora mellanrum. Han får inte tandställning enligt läkaren. Undrar bara när kan ett barn får tandställning då? Själv tycker att dem behöver förbättras.
Hej,
Det beror på vilket bettfel man har. Ibland behöver man vänta tills dess att alla permanenta tänder har vuxit upp innan tandställning kan sättas in. Du kan kontakta en tandregleringsspecialist på egen hand om du önskar få mer information om din sons tänder och om tandställningar.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Tog ut min tandställning för ett år sedan. Men när de tog ut tandställningen lämnade de mig med ett gapp där det kommer ner stora matbitar och när jag biter till med matbitar alkoholisten i klämmer det på nerverna och jag har jätteont. Kan jag be dem rätta till det fastän det gått ett år sedan de tog ut tandställningen?
Hej,
Detta är svårt att svara på. Kontakta din tandläkare eller tandregleringsspecialist som utförde behandlingen.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag heter Sofia och är 13 år. Jag drog ut en tand men vuxentanden växer framför gluggen. Jag ska till tandläkaren på måndag och jag oroar mig lite över om jag ska få tandställning för det. Tror ni att jag kommer få en tandställning? I så fall, vilken sort? Fast eller natt tandställning? Isf hur länge kommer jag ha det?Tacksam för svar mvh// Sofia
Hej!
Det är jättesvårt att svara på dina frågor eftersom jag inte vet hur det ser ut för övrigt i din mun, hur de andra tänderna växer och hur långt den här nya tanden har vuxit.
Du behöver inte vara orolig inför tandläkarbesöket på måndag. Din tandläkare vill säkert se hur den nya tanden har vuxit och kommer sedan att informera dig om hur det verkar gå och om det verkar behövas en tandställning eller ej. Passa på på måndag och ställ de här frågorna till tandläkaren då.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har ett par sneda tänder som jag gärna vill fixa med tandställning. Men det jag undrar är är det gratis eller måste man betala det själv. Mina framtänder är de sena och min underkäke skaver på de andra tänderna i upperkäken // liam. 15 år
Hej,
Det beror helt på hur stort ditt bettfel anses vara. Prata med din tandläkare så får man titta närmre på det.

Linnea Linnér leg tandläkare

Hej jag undrar om man får ha tandställning när man ska opereras i käket?
Hej,
Det beror på vad du ska göra för behandling. Prata med din tandläkare och kirurg så får du mer information.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Har haft tandställning ('räls') i 2-3 år, nu varit utan i ca.ett år. Har sen jag tog bort tandställningen haft problem med ilningar när man tuggar vilket var vanligt i början enligt tandregleraren. Nu när det har börjat avta har jag dessvärre fått ständiga ilningar i en framtand. Undrar om det kan ha något att göra med den lilla tandställningsbit som sitter fast bakom den samt 3 andra tänder för att hålla fast dem, eller vad det kan vara? Ilar lika mycket om jag dricker/äter både varmt och kallt som när jag bara håller munnen stängd.
Hej,
Det är svårt att säga. Jag rekommenderar att du bokar tid hos en tandläkare och undersöker dina ilningar.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hejsan, Jag har precis satt in en 'räls' pa min underkäke och fick direkt problem. Mina framtänder i överkäken 'biter' pa tandställningen i underkäken. Detta innebär att jag inte kan bita ihop tänderna och därav inte tugga heller eftersom tänderna inte far kontakt i munnen. Jag sa det direkt till tandläkaren, flera ganger, men han sa att det var normalt. Jag vill därför även passa pa att fraga er för att fa en andra asikt, ska det vara normalt att man inte ska kunna stänga munnen eller tugga? Som sagt, det är inte smärta som hindrar utan att tandställningen blockerar.Tack, Anna
Hej,
Eftersom jag inte vet hur ditt bett ser ut så är det svårt att säga vad om det är normalt eller ej men tandläkaren som sätter in 'räls' är vana vid detta och kan ge dig bra information.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har 2st 'huggtänder' som sticker ut lite grann men det är inte så mycket. Dom människor som jag träffar tycker jag har fina tänder men jag lider nått så extremt av dom för jag tycker dom är så fula. Tror ni jag har någon som helst chans att få en tandställning? Mina under tänder är jätte dina men icke mina övertänder.
Hej!
Prata med den tandläkare du brukar gå hos om vad som kan göras med dina hörntänder ('huggtänder').
Jag kan tyvärr inte svara närmare på din fråga eftersom jag inte alls vet hur det ser ut i din mun.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har tagit ut min tandställning för ungefär 2 dagar sen. Jag har fått trådar där bak som är jättestöriga. Jag får liksom inte plats med tungan. Jag får liksom (träningsvärk) i den.Då har jag två frågor.1: hur länge kommer det ta tills jag inte märker av dessa två trådarna? 2: skulle det funka att ta bort dessa trådar och bara använda en sån tandställning man sover med på natten. Tack i förhand
Hej!
Jag förstår att din tunga tycker att det är lite ont om plats och att den vill vara och känna på de nyinsatta retentionstrådarna.
Tungan brukar vänja sig på några dagar men exakt hur lång tid det tar är svårt att säga.
Ibland kan det fungera med en plastskena som man kan ha i munnen på nätterna men om det är att rekommendera på just dig kan jag inte uttala mig om. Fråga den tandläkare som har behandlat dig.
Vänta en eller ett par veckor innan du frågar om skenan. För det mesta vänjer sig tungan och trådarna fungerar alldeles utmärkt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har haft tandställning i 4,5 år nu dels för att jag hade två mjölktänder kvar(kindtänderna) dem drogs ut sen sattes tandställningar in som ska dra ut dom inneliggande vuxentänderna. Jag är 30 år hur länge kan man ha tandställning egentligen?
Hej!
4,5 år låter som ganska lång tid med tandställning. Prata med tandregleringsspecialisten som behandlar dig och fråga hur prognosen ser ut.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag ska få tandställning i sommar och måste dra ut 4 tänder, drog ut 2 igår och tycker det är hemskt, både för det gör extremt ont och känns ovant, jag ska dra ut 2 till nästa onsdag men jag vägrar, om detta betyder att jag inte får tandställning anser jag det värt, men har som sagt redan dragit ut 2, kan man sätta någon sorts låtsastand där eller måste jag ha 2 hål där? Stör mig väldigt mycket på detta
Hej!
Jag tycker att du ska prata med din tandläkare om hur du känner det. Kanske kan du få lite lugnande medicin innan den fortsatta behandlingen.
Det är ingen som tvingar dig att ta bort tänder och att ha tandställning men det finns ju risk att du ångrar dig senare om du inte behandlar bettavvikelsen nu. Prata med tandläkaren som behandlar dig om vad som ev. kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har tandställning både under och över, och har fått gummiband på överkäken sol ska dra ihop gluggarna. När de gick ihop på vänstersidan tog de bort bandet där och spände på höger men då gick gluggen upp igen på vänstersidan och nu har dom satt dit gummiband igen på båda sidorna. Nästa gång ska jag ta bort tandställningen(om 1månad) och det har inte hänt så mycket med gluggen på vänstersidan, och undrar då hur länge det tar för den att gå igen? Skulle det ha hänt något redan nu eftersom det gått mer än en vecka dom satte dit gummibanden? Kommer jag ens kunna ta ut den nästa gång...?
Hej,
Det är svårt att svara på då jag inte vet mer angående ditt bettfel och hur din behandling är planerad. Det bästa är att du frågar din tandregleringsspecialist som utfört behandlingen angående detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

hej!har aldrig haft några problem med mina tänder innan men nu känner jag att mitt bett och mina tänder inte passar längre. får man tandställning för detta problemet?
Hej,
Tänderna flyttar på sig hela tiden, men inte så mycket att vi brukar märka det. Boka en tid till din tandläkare för att kontrollera ditt bett. Kanske har du gnisslat tänder eller liknande?

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Kan tänder flyttas uppåt av tandställning? Så att att tandköttet syns mindre? T.ex. så är mina framtänder ganska stora och de intill dom sitter längre ned. Måste de stora framtänderna flyttas ned för att isåfall få det rakt? Eller kan de mindre tänderna flyttas uppåt så de blir parallella med de stora tänderna, alltså så tandköttet syns mindre?Tack!
Hej,
Nej tänderna kan inte flyttas uppåt. Be att din tandläkare tittar på dina tänder och vilka möjligheter som finns för dig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag har glugg mellan framtänderna på överkäken. Vad kostar det att fixa tandställning och hur länge behöver den sitta i?
Hej,
Detta behöver en tandläkare eller tandregleringsspecialist titta på för att bedöma möjligheterna för tandställning i ditt fall. Beroende på vilken sorts behandling som behövs blir priset annorlunda och jag kan därför ej ge ditt ett exakt pris på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har en fråga! Kan jag skaffa tandställning om mina tänder är raka men jag har väldigt mycket glugg? Jag har haft glugg hela mitt liv och jag har tröttnat på det väldigt mycket!
Hej,
Det beror på hur resten av ditt bett ser ut. Jag rekommenderar att du talar med din tandläkare eller själv hör av dig till en tandregleringsspecialist för att undersöka detta. Om det inte går att åtgärda med tandställning så kan man ibland minska en glugg med lagningar eller kronor.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag hade en tandställning (inman aligner) när jag var ca 21 år där det sedan limmats på en ståltråd bakom tänderna. Denna ståltråd har lossnat 7-9 gånger på 3 år och det är på grund av att jag har ett speciellt bett har jag fått veta. Jag fick på mitt senaste besök betala 1100 kr för att limma på ståltråden igen. Borde inte det 'efter-arbetet' ingå i mitt ursprungliga pris som jag betalade? Väldigt tacksam för svar då jag inte vet vad som gäller kring detta.
Hej,
Jag rekommenderar att du diskutera detta med den tandläkare som gjorde behandlingen från början och hör vad som bestämdes i samband med avslutad behandling.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag undrar varför det gör ont,om man installerat en sorts tandställning (jag menar något som drar ihop tänderna ser ut som ståltråd )Har en kompis som gjort det,och har jätteont kan inte jobba,men hon säger tandläkaren sagt till henne att hon kommer få ont.Kan ni förklara för mig varför?
Hej!
Med en tandställning vill man flytta lite på tänderna för att få en bättre funktion och kanske ett annat utseende. Med hjälp av tandställningen läggs en svag kraft mot den tand eller de tänder som ska flyttas. Trycket mot tänderna gör då lite ont, framför allt då man precis har ändrat lite på tandställningen/lagt på lite mer tryck. Sedan brukar det onda lätta lite efter hand som tänderna flyttar sig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Måste man tappat alla mjölktänder innan man tar tandställning?
Hej!
Det beror lite på vad det är för bettfel som ska behandlas. Om en fastsittande tandställning behövs brukar man vänta tills alla mjölktänder är borta.

i

Hej jag är 28 år O mina tänder sticker ut ganska mycket jag vet att jag e lite sent ute borde fixa när jag var 13 eller 14 allså jag skäms att le kan jag värkligen fixa de nu . Tacksam för svar
Hej!
Visst kan man göra tandreglering även som vuxen. Ta kontakt med en tandregleringsspecialist (ortodontist) för en bedömning av vad som kan göras och ungefär vad det skulle kosta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag tog bort min tandställning i underkäken för några dagar sen och då fick jag tandtråd bakom tänderna som nästan alla får efter tandställningen. Där uppe kommer jag få nattskena när jag tar bort tandställningen. Den här tråden bakom tänderna är riktigt irriterande och min tunga är förstörd pga att jag jämt försöker känna insidan av undertanden med tungan. Jag undrar om det är möjligt att byta från tandtråd till nattskena i undertanden också och vad är det för skillnad egentligen? Varför fick jag inte skena i underkäken från början precis som i överkäken?
Hej,
Det bästa är att du kontaktar din tandregleringsspecialist och diskuterar detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag har komplex över mina tänder. Mina övre tänder är raka, ligger rakt osv.. Sen mina undre tänder så börjar det nu trycka ihop sig, och mina visumständer har inte växt ut än så jag är rädd att mina undertänder kommer bli helt snea senare. Jag hatar att mina tänder där uppe har så mycket mellanrum mellan tänderna, jag vill att alla tänder ska sitta ihop, men min tandläkare säger att jag absolut inte behöver tandställning och jag hade gärna velat ha det.
Hej,
Tänderna flyttar på sig och det brukar bli lite trångt på vissa ställen och gluggar på andra ställen. Du kan alltid be att tandregleringsspecialist tittar på dina tänder och gör en bedömning om du har rätt till fri tandreglering eller ej beroende på hur stort bettfel du har. Om det anses vara för litet kan man själv bekosta sin tandreglering om det är något man störs av jätte mycket.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har haft tandställning (räls) tidigare.mina tänder på överkäken har nu flyttats sig och jag känner att jag behöver tandställning igen!! Är detta något jag kan få på någon försäkring? Har trots allt betalat 36000 tusen tidigare!
Hej!
Det här är något du måste prata om med tandregleringsspecialisten som har utfört behandlingen tidigare. Ta kontakt med den tandläkaren och diskutera hur ni ska gå vidare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har försökt få tandställning i flera år. Fick chansen att en special tandläkare skulle kolla på mina tänder men han kollade knappt, han kollade från sidan för att se hur min läpp såg ut från sidan? Jag har mått dåligt över mina tänder i flera år men ingen tandläkare tar ansvaret och hjälper mig. Jag kan inte le eller skratta utan att hålla handen framför min mun. Jag mår jättedåligt över det, mina tänder är snea och jag har överbett. Jag gråter minst varje kväll och ibland går jag tyst med munnen stängd för att jag har råkat visa mina tänder. Fyller 17 i år och nästa år kommer jag behöva betala jättemycket för att få fina tänder.. Vet inte vad jag ska göra? Mår verkligen jättedåligt över det här och vet inte vad jag ska ta mig till. Vill verkligen kunna le och skratta framför folk, men vill knappt ens prata med folk med folk jag aldrig pratat med för jag vill inte att dem ska bli äcklade. Snälla hjälp mig, vad ska jag ta mig till??
Hej!
Jag tycker att du ska ta kontakt med din tandläkare och be att hon/han förklarar tydligt för dig vad som gäller för att man ska få en tandställning. Det kan ev. skilja lite mellan olika landsting. Kanske kan du också få träffa en tandregleringsspecialist igen och ställa frågor. Tänk gärna igenom och skriv ner frågor innan du träffar tandläkaren.
Man har gratis tandvård t.o.m. 19 års ålder, i vissa landsting något längre, men man måste ha ett tillräckligt stort bettfel för att få tandställning gratis.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag undrar om jag har rätten till gratis tandställning då mina framtänder på överkäken och mina framtänder på underkäken nuddar varandra. Jag pratade med min vanliga tandläkare och dom sa till mig att mina tänder inte bör står så då dom kommer att slitas ut. mina tänder är aven ganska sneda och det är trångt i munnen.
Hej,
Det måste en tandregleringsspecialist titta på och ta ställning till om du är berättigad till gratis tandreglering eller ej.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har tandställning och är på slutklämmen på behandlingen.Då lossnade kommer på mina plattor på båda framtänderna..Ringde tandläkaren men hon var på semester fick de en annan som gjorde de.När jag kom it och såg resultatet blev jag chockad, det såg hemskt amatör gjort ut, plattorna satt snett, metalltråden ojämn och tog dessutom VÄLDIGT lång tid! De min tandläkare gjort på 5 minuter gjorde hon på 20..Nästa gång jag ska träffa min tandläkare är om över en månad? Borde jag kontakta henne innan o be om en tid innan? Kan det påverka att min behandling tar längre tid?
Hej!
Om du tycker att det ser mycket snett och annorlunda ut än tidigare kanske det är bra att kontakta din tandläkare. Jag törs inte säga hur det påverkar behandlingstiden men troligen inte så väldigt mycket om du snart får hjälp.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har fått en tandinfektion i underkäken den första av de stora tänderna inåt. Jag har fått förslag om att antingen dra ut tanden eller göra rotfyllning men tandläkaren vet inte vilket jag ska välja eftersom hon inte är säker om tanden går att rädda. Jag är 26 år och är orolig för senare när jag tagit ut tanden för gluggen som bildas kommer att synas. Jag har det trångt i min mun, ganska många tänder som känns det som och trycks på hela tiden, de håller på att tränga sig på varandra och visdomständerna sliter på slemhinnan inne i munnen dessutom. Jag tänker på att dra ut tanden och sedan använda tandställning för att dels få ihop gluggen och jämna ut mina snea tänder. Jag tror det kommer vara dyrt men inte dyrare än implantat. Hur ska jag gå tillväga? Kan försäkringskassan hjälpa till med tandställningen?
Hej!
Jag törs inte uttala mig om tandställning och vad det kan komma att kosta. Det bästa är att få ett utlåtande om vad som kan göras och vad det kostar från en tandregleringsspecialist. Hör med din tandläkare om hon brukar samarbeta med någon tandregleringsspecialist.
Be också att få ett kostnadsförslag på ett implantat och på en bro.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min ena tand två snäpp åt sidan åt vänster från framtänderna står ut, inte jätte mycket men tillräckligt aå att jag vill ha tandställning för det.Kan man få tandställning för en sån sak?
Hej,
Det är svårt att säga då det helt beror på hur mycket den skiljer sig från de andra. Boka en tid till din tandläkare för att titta på detta. Om du inte får det gratis kan du välja att bekosta den själv.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag undrar om man måste skaffa tandställning vid underkäken, om man bara vill fixa överkäkens överbett? Kommer överkäken/underkäken påverka eller något?
Hej,
Ibland enstaka fall räcker det med att bara behandla överkäken men i de flesta fall behöver man behandla över- och underkäke.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, finns det någon speciell 'gräns' för hur stort överbett man måste ha för att få gratis tandställning om man är under 18? Jag är tydligen ett tveksamt fall. Jag har 7 mm överbett, tror ni det 'räcker' för att få tandställning?
Hej! Det beror på hur dina tänder står för övrigt och hur över- och underkäke passar mot varandra.
Det kan vara bra om en tandregleringsspecialist får titta på dina tänder och göra en bedömning.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har haft tandställning i tre år och misskötte bettskenan. Glömde den för det hände väldigt mycket annat i mitt liv. Nu har tänderna flyttat sig och jag är inte alls nöjd med mina tänder.. Får man sätta i tandställning igen gratis eller kostar det? Jag är fortfarande under arton år.
Hej,
Det beror helt på hur omfattande problemen har blivit. Be din tandläkare att titta på dina tänder och ditt bett.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har ytterligare en fråga angående kostnadsfri tandreglering. Hur stor ska bettavvikelsen vara ursprungligen för att behandlingen ska bli kostnadsfri? Tacksam för svar om det!Med vänlig hälsningEva Sundqvist
Hej,
Som vuxen ska det vara ett mycket stort bettfel (ex saknar fler är 4 tänder från början i varje käke) för att det ska vara kostnadsfritt. Barn och ungdomar undersöks av en tandregleringsspecialist som beslutar om man har rätt att få tandreglering kostnadsfritt eller ej utifrån vilket bettfel man har och hur stort behandlingsbehovet anses vara.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Har en fråga angående min 15-åriga dotter. När hon varit hos tandläkaren sist så säger de att hon behöver en tandställning, hörntänderna har inte kommit ner ordentligt. Frågan är vem som ska betala den... nu har vi fått svar att vi själva ska betala, vilket jag tycker är väldigt konstigt då man har fri tandvård upp till en viss ålder. Kan man överklaga detta och var isåfall? Tandläkaren sa även att han såg att hennes tunga låg 'fel' när hon pratar, vad gör man åt sådant...? Tacksam för svar.
Hej!
Upp t.o.m. 19 års ålder har man fri tandvård inom vissa ramar. Tandreglering ingår i den fria tandvården om man har tillräckligt stort bettfel. Justering av mindre bettfel får man bekosta själv.
Har du själv varit med dottern och träffat tandregleringsspecialisten? Om du inte har det kan du be att få prata med henne/honom och ställa frågor. Man kan också be att få träffa en annan tandregleringsspecialist och höra hur hon/han bedömer din dotters bettfel.
Att säga att tungan 'ligger fel' förstår jag inte riktigt vad tandläkaren menar med. Möjligen kan tungbandet, senan som fäster på tungans undersida och ner i munbotten, vara för kort. Ta kontakt med tandläkaren som sagt detta och be om närmare förklaring.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag hade tandställning i 2 år för ca 6 år sen både uppe och nere. Jag hade mest besvär med att mina framtänder buktade ut. Allt såg fint ut efter att jag tog bort tandställningen men nu 6 år senare märker jag hur framtänderna åter börjar bukta ut som dom gjort tidigare. Jag har en permanent retainer bakom tänderna men den verkar inte hjälpa. Vad kan jag göra? Borde jag söka hjälp så att dom inte går helt tillbaka till hur dom var innan tandställningen?
Hej,
Kontakta kliniken där du gjorde tandregleringen och hör med dem angående ditt besvär.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Hej! Jag fick tandställning när jag var 11 och tog ut den när jag var 14. Efteråt fick jag en räls bakom tänderna som skulle hålla dem på plats. Men efter ett tag gick rälsen i sönder och ingen brydde väl sig så mycket om att fixa den. Men nu 8 år senare står en av mina framtänder ut och det stör mig något så fruktansvärt eftersom jag skaffade tandställning för att den andra framtanden stod ut. Tandläkaren var en privat som jag fick via kommunen. Vem ska jag vända mig till nu?
Hej!
Tråkigt att det inte gjordes något åt retentionen på insidan av tänderna när den gick sönder.
Prata med din ordinarie tandläkare om vad du ska göra eller vänd dig direkt till en specialist på tandreglering (ortodonti), kanske den specialist som utförde tandregleringen när du var barn.
Lycka till!

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

jag är sakine ,jag är 18 år gammal, jag behöves tandställningen och när jag kom till sverige läkare sa till mig att det går inte för dig, för att jag är 18 år och hon tycker att min tänder är normal men det är inte sant jag känner inte mig . hon sa att jag är vuxen och om du vill måste betala pengar vad ska jag göra ..,jag behöver mycket hjälp,jag har inget så mycket pengar jag har fyra gluggar på mina tänder
Hej,
Jag rekommenderar att du kontaktar kliniken för second opion om så önskas. Det är svårt att göra en bedömning utan adekvat underlag.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har haft tandställning i snart 1,5 år och förra veckan lossnade en brackets från tanden och då gick jag till tandläkaren(en annan klinik än min vanliga) och då bytte dom brackets och de bytte även bågen vilket jag inte gjort på nästan ett halv år. Nu undrar jag om det gör något att de bytte båge eller kan de påverka mina tänder eftersom min vanliga tanläkare inte gör det. Sedan har jag även 'kedjor' av gummi/plast som är placerad på samma stället som de bytte bågen och de satte även in nya som jag inte ska göra förrän om 10 dagar, kan det bli något fel nu när jag spännde tandställningen förtidigt? borde jag åka till min vanliga tandläkare?
Hej,
Det är svårt för mig att säga eftersom jag inte vet vad som är gjort innan och efter. Jag rekommenderar att du ringer och talar med din vanliga tandläkare och ser vad han/hon har att säga.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

EN undran tycker ni att man skall slita ut 2 fullt friska framtänder för att en tandställning skall passa bättre Mvh Håkan....
Hej!
Det går inte att svara generellt på den frågan utan att veta hur det ser i munnen. Det bästa är om du tar kontakt med en tandregleringsspecialist och diskuterar behandlingen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en tjej på 18 år som verkligen skulle vilja ha tandställning och fixa tänderna. Skäms över att le och hatar att ta kort när jag visar tänderna, känner mig otroligt ful när jag ler för att tänderna syns. Min tandläkare tycker inte att jag behöver tandställning men jag vill ha det för min självkänslas skull, vill kunna le med tänderna på ett kort och inte behöva må dåligt över det eller skämmas. Vad kan jag göra?
Hej,
Du kan själv kontakta en tandregleringsspecialist och diskutera detta. Dock får man vara beredd på att betala behandlingen själv om de anser att behovet inte är stort nog för att ingå i den fria barntandvården.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Hej! Jag är 17 år gammal och har velat ha tandställning i hela tonåren. Jag har blivit nekad av min tandreglerare och vanliga tandläkare att få tandställning, då jag skulle behöva opereras för att få fina tänder. Jag saknar en tand på underkäken i mitten och jag stör mig något fruktansvärt på alla mina gluggar i underkäken. Sen har jag oerhört stora framtänder på ovankäken. Jag har även överklagat beslutet jag fick från tandregleraren, men den överklagan gick inte igenom. Jag hade verkligen kunnat göra allt för att få fina tänder, speciellt när man blir kallad för glåpord tack vare dem. Finns det fortfarande en chans för mig att få en operation/tandställning även fast jag har blivit nekad av folktandvården där jag bor? Kan man byta tandläkar-distrikt? Har hört att det funkade för en annan tjej, men kan man göra så?Tacksam för svar.
Hej Linnea,
Du kan själv kontakta en tandregleringsspecialist och se vad de har att säga.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

HejVad ska jag göra om jag vill ha tandställning? och det är besvärligt att bita ihop tänderna. jag är under 18år.
Hej,
Jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare för att titta på dina tänder och ditt bett. Därefter kan din tandläkare kontakta en tandregleringsspecialist som får titta och bedömma ditt bett och därefter besluta om tandställning behövs eller ej.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag undrar en sak. Det är så att jag har haft tandställning uppe i 3 år. Men nu kommer vi till det jag vill ha svar på. Jag har nyss fyllt 24 vad kostar det att sätta in tandställning i underkäken för mig ungefär? Min tandläkare sa att jag borde fått det förut för flera av mina tänder sitter i kläm och gör jätte ont.. Har besvär varje dag. Vad kan jag göra själv om jag kan prata med min tandläkare? Kommer jag att kunna få ersättning för det? Jag är född med en lindrig utvecklingsstörning.
Hej,
Det är svårt att svara på vad en tandställning i underkäken skulle kosta dig då det beror på vilken sorts behandling du behöver. Jag rekommenderar att du hör av dig till en tandregleringsspecialist för att få veta mer om kostnaden.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hur gammal måste man bara för att få räls?
Hej!
Det går inte att säga någon exakt ålder för att få fastsittande tandställning, räls. Oftast vill man dock att alla mjölktänder ska vara borta och de nya tänderna ska ha kommit fram. Det brukar röra sig om lägre tonåren. Det beror också lite på vilken typ av bettfel man har.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Nu är det så att jag är 15 år och hatar verkligen mina tänder. Dom är vita och så och hört många som säger att dom är fina och bra borstade. Men jag har överbett på tänderna. Inte jätte mycket men något som syns när ma skrattar och ler. Jag stör mig jätte mycket på det men min tandläkare säger att det inte behövs och då skulle jag få ta ut 4 tänder och sedan har tandställning i några år. Jag vill inte ta ut 4 tänder liksom.. men känns som jag inte kommer få tandställning heller efter so han sa att det blir massa krångel med det. Undrar om det något som kan göra att dom flyttas bak lite? Mina tänder är ganska tjocka också osv.. Som hjälper iallafall.
Hej,
Tråkigt att du är missnöjd med dina tänder, för de låter väldigt fina när du beskriver dem.
Du kan kontakta en tandregleringsspecialist och tala med dom men vara beredd på att få betala behandlingen själv om behandlingsbehovet anses vara litet.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, Mitt namn är Amanda jag är 13 år och jag har ett problem jag inte kan sluta tänka på...Jag har en stor glugg mellan mina framtänder uppe och har haft hela mitt liv! Nu de senaste åren har jag känt att jag blivit mobbad och ibland vill jag inte skratta så stort för då visar jag de jätte mycket. Bara jag pratar kan man se gluggen. Jag har ett stort fint leende men jag tänker alltid på om någon tittar konstigt och det känns jobbigt. Jag vill inte alls ha min glugg kvar alls. Jag har varit hos en tandläkare innan och då fick jag konstaterat att jag har ett perfekt jämna tänder och bett så att tandställning eller annat kommer att förstöra och bli värre..Jag vet inte vad jag ska göra har ni något tips??Vet ni någon specialist som jag kan träffa eller prata med??
Hej Amanda,
Du kan göra någonting åt gluggen även fast du har ett perfekt bett. Men då får du betala för tandställningen själv. Det kostar ca 20-30 000 kr, totalt. Ring oss gärna så berättar vi mer.

Victoria Grishina, leg tandläkare

Hej.Jag har en dotter som är 18år och vill ha tandställning .Hon tycker att det är jobbig med sneda tänder och hon känner att hon ser ut hemsk med det . Vi försökte prata med tandläkaren om det när hon var 15 .Det bedömdes att dom är inte tillräckligt sneda att hon skulle få tandställning .det är två fram sido tänder som är inte vackra .Hur kan jag hjälpa min dotter .Mvh.
Hej,
Har ni diskuterat detta med tandläkaren igen? Om det bedöms vara ett litet bettfel ingår det inte i den fria tandvården. Ni kan då ta kontakt med en tandregleringsspecialist själva och men vara förberedda på att få bekosta eventuell behandling själva.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

hej, jag är en tjej med ett 3mm glugg som jag absolut hatar. Min tandläkare tycker att jag inte behöver tandställning då tänderna annars är raka. Jag undrar hur mycket det skulle ta för mig, är 15 och bara glugget är problemet att få tandställning? Jag undrar även om det finns något annat man kan göra så att glugget försvinner.
Hej!
Är det mitt fram i överkäken mellan de stora framtänderna som du har gluggen?
Man brukar inte sätta in en tandställning för att sluta den luckan i 15-årsåldern, eftersom tänderna hos de flesta människor vandrar lite framåt mot mitten med tiden och luckan då blir mindre av sig själv. Det kan faktiskt vara bra att ha en lucka där nu och slippa få det trångt och snett framöver.
Ev. kan man bygga på lite composit (lagningsmaterial)på sidorna på framtänderna för att få gluggen lite mindre nu. Compositen kan senare slipas bort om det börjar bli trångt. Hör med din tandläkare vad hon/han tycker. Jag vet ju inte det ser
ut i din mun för övrigt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare