Tandvård i narkos | Narkosteamet berättar

Tandvård i narkos | Narkosteamet berättar

Narkosteamet på Distriktstandvården berättar om hur det går till att få tandvård i narkos. Här får du svar på alla dina funderingar kring narkos och tandvård.

Artikel/intervju.
P-G Rösblad, narkosläkare, Johan Lundström, tandläkare, Annika Ström, tandsköterska, och Ingvar Pettersson, narkossjuksköterska. Teamet som tillsammans behandlar patienter i narkos.

Ett klarvaket narkosteam

Ett klarvaket narkosteam radar upp sig bakom behandlingsstolen i ett av rummen på Distriktstandvårdens klinik på Fridhemsplan. Från och med april kommer patienter kunna remitteras hit för behandling i narkos. ”-Det är främst personer som känner extrem tandvårdsrädsla, men även patienter med komplicerade medicinska tillstånd”, säger Johan Lundström, leg. tandläkare.

Ett alternativ för tandvårdsrädda

Distriktstandvårdens vision har länge varit att bli den givna tandvårdskedjan i Stockholms län. Nu tar tandvårdskedjan ytterligare ett kliv framåt då de ökar tillgängligheten på narkostandvård. Således finns det äntligen en lösning för personer som lider av tandvårdsrädsla i Stockholm, och även för personer med svårare medicinska sjukdomstillstånd.

Sover under behandlingen

P-G Rösblad har arbetat som narkosläkare under många år. Han har erfarenhet från tandvårdsbehandlingar i narkos och berättar ”- Man gör ju inte narkos om det inte behövs. Tänderna går ju oftast att lokalbedöva men ibland är patienten orolig eller kan inte tänka sig att göra det utan narkos. Eller så är det så många behandlingsbesök som krävs att det kan vara skönt för patienten att få allt gjort medan man sover”. Vidare förklarar han att narkos är ett tillstånd av konstgjord sömn där patienten inte uppfattar eller känner någonting.

Intravenös metod

Patienterna sövs intravenöst, d.v.s. med hjälp av en tunn nål i handen eller armvecken. Det innebär att man frångått narkosgaser i allt större utsträckning. ”-Förut var det mycket narkosgaser, problemet är att patienten lätt kan må illa efteråt. Så, idag använder vi enbart intravenös metod. Något som patienten ska vara väl informerad om innan. Patienten måste klara av ett litet nålstick”, säger P-G Rösblad.

”Det gäller att överväga rent medicinskt: är det motiverat att göra en full sövning eller kan man kanske klara sig med t.ex. en lugnande drink?”

Leg. tandläkare Johan Lundström

Midazolam och lustgas för oroliga patienter

Det finns givetvis alternativ för individer som är tandvårdsrädda. I citatet ovan refererar leg. tandläkare Johan Lundström till en ”drink”, denna drink är ett lugnande, muskelavspännande medel. Midazolam, som läkemedlet heter, är vanligt inom tandvården för att effektivt få stressade och oroade patienter att känna sig lugna. Distriktstandvården har också lustgas på kliniken i Handen.

Samstämmigt förklarar narkosteamet att en patient inte kan räkna med att bli sövd varje gång han/hon besöker tandläkaren. P-G Rösblad förtydligar: ”-Vi säger till patienten att: ’Vi hjälper dig gärna att bli sövd en gång, då genomför vi de tidskrävande och avancerade ingreppen. Krävs det mindre korrigeringar är vi övertygande om att det räcker med effektiv sedering’. Vid fortsatt behandling finns alltså Midazolam och lustgas att tillgå.

Tydliga överenskommelser för att undvika tvivel

När patienten väl är sövd går det inte att väcka denna för att diskutera åtgärder eller ställa frågor. Därför är det oerhört viktigt med informationsutbyte innan patienten får narkos. Tandläkare Johan Lundström pekar på vikten att patienten är införstådd med att oväntade saker kan uppstå, han säger: ”- Patienten ska veta vilka risker som finns och hur vi kommer att förhålla oss till dem. T.ex. vid djupa fyllningar så ska vi kunna besluta om tanden bör rotfyllas eller eventuellt tas bort helt. Patienten ska vara väl insatt i terapiplanen och vilka alternativ som kan bli aktuella.”

Sövningstiden är 1-2 timmar och under den tiden ska så många åtgärder som möjligt utföras. Således råder det en mer radikal approach i narkos. För mindre justeringar och finlir brukar tider bokas i vaket tillstånd, eventuellt med lugnande medicin vid behov.

”Vi hade någon som tog en semla på vägen och då är det bara att ställa in narkosbehandlingen.”

Leg. tandläkare Johan Lundström

Ingen mat sex timmar innan narkosbehandling

Det viktigaste att tänka på innan narkosbehandling är vad man stoppar i sig. Magen ska vara tom för att eliminera risker för kräkningar. Behandlingen utförs på fastande mage vilket innebär att patienten inte får äta något sex timmar innan avsatt tid. Fram till två timmar innan narkosen får patienten dricka saft eller vatten. Sedan är det totalstopp. ”-Riskerna ökar betydligt om patienten inte förhåller sig till givna kostbestämmelser. Vi tar inga risker och förlitar oss på att patienten är ärlig och berättar om eventuellt slarv med fastandet”, säger Ingvar Pettersson, anestesisköterska.

Smärtfritt uppvaknande

När patienten väcks är alltid ambitionen att det ska vara utan smärta. Effektfullt är att använda kortison för att lindra svullnad, samt bedövning. Man kan känna ett lätt illamående, trötthet, huvudvärk och halsont men det är inget ovanligt eller farligt. Finns det misstankar om att det kan uppstå viss smärta under den kommande natten så får patienten med sig smärtlindrande tabletter hem. Efter behandlingen stannar patienten 1-2 timmar på kliniken för övervakning under uppvaket.

Mat ska ätas medan bil inte ska köras

Gällande kost efter en narkosbehandling är det att föredra att patienten får i sig någonting inom rimlig tid. Det kommer hjälpa patienten att piggna till efter behandlingen. I vissa fall kan patienten vara bedövad i munnen en kortare tid efter behandlingen. Då gäller det att iaktta försiktighet när man tuggar, så att man inte biter sig i kinden eller tungan.

Patienten ska inte köra bil hem efter narkosbehandlingen. Reflexerna är inte helt återställda, och man kan känna sig trött. Vi rekommenderar att en ledsagare följer med och får hem patienten i tryggt förvar. P-G Rösblad berättar om en händelse:

”-En gång var det en person som kom hem efter en narkosbehandling och slängde sig över telefonen och ringde polisen. Det var någon som hade varit i hans lägenhet och köpt mat och grejat utan att han bett om det. Sen visar det sig att han har gått från tandläkaren och köpt mat och ställt på bordet och har inget minne av det. Patienten är helt enkelt inte fit for fight och bör därför ha en ledsagare med sig”.

Narkosläkare P-G Rösblad

Risker med narkos

Narkos är en väl beprövad sövningsmetod som väldigt sällan medför risker för patientens välmående.

Kostnad för narkos

Kostnaden kan komma att variera men ligger på ca 7500 kronor exklusive åtgärdskostnaderna. Innan behandlingen påbörjas får patienten ett kostnadsförslag och en terapiplan för behandlingen.

Kom i kontakt med oss

Slå en signal till kliniken på Fridhemsplan vid frågor eller funderingar kring narkos.

08-412 007 55

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.