Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Lösa tänder

Tänder är av naturen lite rörliga

Uppfattar du att en tand sitter lite löst? Det är förmodligen ingen fara. Alla tänder har en mindre fysiologisk rörlighet. Om tänderna och tandköttet ser bra ut och uppträder normalt i övrigt, samt om det inte gör ont, borde det inte vara någon fara. Är tanden mer lös än andra tänder, eller beter sig märkbart annorlunda? Då rekommenderar vi att en tandläkare får undersöka din lösa tand för att utesluta eventuella infektioner eller tandskador.

Varför är tanden lös?

Lös tand kan innebära tandlossning

Tandlossning, eller parodontit, är en sjukdom som drabbar vävnaden som håller fast tanden. Sjukdomen har en långsam utvecklingsfas och ofta uppkommer symptomen i slutskedet. Därför är det alltid viktigt att arbeta med munhygienen och tandskötseln i förebyggande syfte. Symptom på tandlossning kan vara värk, svullet och ömt tandkött, förändrat tandkött mellan tänderna eller lösa tänder. Om ett eller flera symptom stämmer in på ditt tillstånd bör du kontakta tandläkare för en kontroll. Läs mer om parodontit här >>

Boka tid för kontroll

Lös tand efter olycka

Om du har fått ett föremål mot tanden eller om käkarna har slagits ihop med kraft kan en eller flera tänder skadas. Tandskador kan vara t.ex. utslagen tand, tandfraktur, inslagen/uppslagen tand eller lös tand. Läs nedan för riktlinjer om olycka orsakat lösa tänder.

Olycka – Tanden är bara lite lös
Om tanden enbart har slagits lite lös finns stor chans att den växer fast igen, med förutsättningen att den fortfarande sitter på sin plats. Låt tanden vara och undvik att belasta den för mycket. Tandköttet kan blöda lite och tänderna kan kännas ömma. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag och rådfråga gärna din tandläkare om hantering.

Olycka – Tanden är väldigt lös
Om tanden har slagits lös ordentligt ökar risken för att tanden inte klarar att självläka. Kontakta din tandläkare omgående. Hos tandläkaren kommer röntgenbilder tas för att kunna konstatera omfattningen av skadan. Antingen kommer tandläkaren att sätta tillbaka tanden på dess rätta plats och fixera med en tråd på baksidan av tandraden. Därefter förmodas tanden växa fast igen och självläka. Om tanden har slagits ordentligt åt sidan kan rötterna ha skadats, då kan det vara aktuellt att rotfylla tanden. En ej färdigutvecklad rot har större chans att klara sig utan rotfyllning än en färdigutvecklad rot.

Läs mer om hur du hanterar utslagna permanenta tänder >>
Läs mer om hur du hanterar utslagna mjölktänder >>

Boka tid för kontroll

Blir tanden lös om fyllningen har lossnat?

Det kan hända att en tand känns lös, fast när du försöker rucka på den upptäcker du att den sitter stenhårt. Vad beror det på? Det kan vara en fyllning (lagning) som har lossnat. Det kan också vara en fyllning som sitter kvar, men är har släppt lite grann. Indikation på att en lagning har släppt är bland annat en kittlande och ilande känsla. Eftersom det är svårare att rengöra om en lagning har släppt så kan även tandköttet se lite irriterat ut. Kontakta din tandläkare för undersökning.

Kan en tandutdragning göra angränsande tänder lösa?

Om du har fått en tand utdragen hos tandläkaren kan det påverka känslan i närliggande tänder. Det kan kännas som de angränsande tänder är lösa, men så är vanligtvis inte fallet. Om du uppfattar närliggande tänderna som riktigt lösa bör du besöka tandläkaren som kan kontrollera tillståndet.

Kan tandpressning/tandgnissling leda till lösa tänder?

Om du gnisslar tänder eller pressar tänder i sömnen kan det hända att tänderna ömmar, något som du kan uppfatta som att de är lösa. Men det kan även vara så att tänderna utsätts för belastning (pressning/gnissel) som orsakar att de ruckas lite från deras placering. När belastningen upphör kan tänderna komma att bli mindre lösa. Vi rekommenderar dig att rådfråga en tandläkare som kan undersöka dina tänder mer grundligt.

Kan tandreglering orsaka lösa tänder?

När tänder flyttas med hjälp av tandregleringsmetoder är det vanligt att tänderna blir lite lösa. När behandlingstiden är klart kommer tänderna att växa fast igen. Om du anser att tänderna är onormalt lösa bör du prata med tandregleringsspecialisten som har hjälpt dig.

Är det normalt att tänderna är lösa under tillväxten?

Både mjölktänder och permanenta tänder kan vara lite lösa under tiden som de växer fram. Det är normalt och de kommer växa fast allt mer under tillväxten. Om tanden gungar till varje gång du biter ihop bör du kontakta tandläkaren.

Boka tid för kontroll
Boka en tid och låt en tandläkare kontrollera dina tänder. Lösa tänder ska alltid tas på stort allvar och vi hjälper dig gärna.

Lösa tänder was last modified: July 18th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Lösa tänder