Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Mat som tänderna gillar

Mat som tänderna gillar

Bra matvanor gör skillnad för tänderna

Varje gång du stoppar mat i munnen startar en syraattack på tänderna. Då börjar en nedbrytning av tandsubstansen, denna fortsätter så länge intaget fortgår samt ungefär 30 minuter därefter. Tänderna börjar sedan återhämta sig för att kunna stå emot framtida syraattacker. Därför är det viktigt att inte småäta då det leder till en kontinuerlig nedbrytning av tanden – karies – hål i tanden. Ät mat som tänderna gillar.

Två timmar mellan måltiderna är en bra tumregel för att tänderna ska hinna återhämta sig.

Hur ofta rekommenderar tandläkaren att man ska äta?

Tre huvudmål (frukost, lunch och middag) samt ett par mellanmål per dag är en bra rutin. Dessa ska också vara så pass ordentliga att du håller dig mätt och inte känner behovet av att småäta.

Mellan dessa mål är det bra att dricka vatten.

Kost som är bra för barnets tänder

Kost som är bra för barnets tänderVi lär oss eller ärver våra matvanor från vår familj. Därför är det extra viktigt att ha en god kosthållning som våra barn tar efter. På Distriktstandvården förespråkar vi en god kosthållning. Därför frågar vi om kosten vid varje undersökning för att om så önskas kunna ge råd om goda och nyttiga alternativ.

Din saliv skyddar tänderna

För att dina tänder ska må bra krävs saliv. Saliven innehåller viktiga ämnen som hjälper till att skydda tänderna, snabbar på återhämtningen efter matintag och sköljer rent.

Salivens kvalitet och mängd kan faktiskt förbättras av att man äter mat som sätter tänderna i arbete. Mat som morötter, grovt bröd och äpple ger dina tänder ett motionspass som inte bara är gott utan också påverkar saliven positivt.

Men kafferasten och fredagsmyset?

Det går bra att dricka kaffe både på förmiddags- och eftermiddagsfikan, problemet blir om du däremellan fortsätter att dricka kaffe med socker eller en klunk läsk då och då. Dessa kontinuerliga intag leder till problem för tänderna.

Likaså är fredagsmys eller lördagsgodis helt ok så länge det inte sker oftare än så. Det är bättre att äta allt godis på en gång istället för att portionera ut det.

Sammanfattningsvis kan en god kosthållning hjälpa dig till friskare och starkare tänder.

Boka din nästa tandvårdstid direkt online

Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Kom när det passar dig och lämna med ett resultat som vi garanterar att du kommer känna dig nöjd med.
Boka tid nu

Mat som tänderna gillar was last modified: May 4th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Mat och dryck