Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Tänder & graviditet


Många gravida kvinnor ställer om sitt ätbeteende under graviditeten.
Stora portioner få gånger om dagen ersätts med många små mål.

Här får du enkla råd om tänder & graviditet
Många små mål kan underlätta illamående och självklart ska du göra det som känns bäst för dig, men för tändernas skull så försök äta sådant som innehåller mindre socker (tänk på att även frukt påverkar tänderna negativt!).

Äter du mer än 5-6 gånger/dag hinner inte saliven med att återställa balansen (pH) i munnen vilket kan leda till hål (karies), men du kan hjälpa munnen och tänderna på traven genom att äta xylitol-innehållande tuggummi efter varje måltid.

Blödande tandkött
När du är gravid är det mycket som händer i kroppen på grund av alla kvinnliga hormoner. Dessa påverkar även ditt tandkött som under graviditeten kan bli lättblödande, mörkrött och svullet (graviditetsgingivit). Tandköttet är under denna period även extra känsligt för inflammationer.

Tandvärk gravid
Vet du med dig att du är flitig med tandborsten och tandtråden så kan du vara lugn då svullnaden och den ökade blödningen försvinner så snart barnet är fött. Är du däremot osäker på om inflammationen beror på hormoner eller bakterier så kan du boka en tid hos någon av våra tandläkare och/eller tandhygienister.

Boka din nästa tandtid direkt online

Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Boka en tid som passar dig via vår onlinebokning. Du kan själv välja behandlare, klinik, dag och tid. Varmt välkommen!
Boka tid nu

Tänder & graviditet was last modified: May 4th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Munhälsa och graviditet